ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Τσέλσι και Ρεάλ έκλεισαν θέση στο νέο Παγκόσμιο Κύπελλο με 32 συλλόγους

Οι παίκτες της Ρεάλ πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Champions League | 28 Μαΐου 2022
Οι παίκτες της Ρεάλ πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Champions League | 28 Μαΐου 2022 @2022 MANU FERNANDEZ/AP IMAGES

Τσέλσι και Ρεάλ εξασφάλισαν θέση στην ανανεωμένη μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, που από το 2025 θα περιλαμβάνει 32 ομάδες. Ποιοι θα κερδίσουν θέση και πόσα χρήματα θα εισπράξουν.

Το Συμβούλιο της FIFA συνεδριάζει την Τρίτη στο Κιγκάλι της Ρουάντα και μεταξύ των αποφάσεων βρίσκεται και η οριστικοποίηση των θέσεων που θα λάβει κάθε συνομοσπονδία ποδοσφαίρου σχετικά με το ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που από το 2025 θα έχει 32 ομάδες και θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Κάθε πρωταθλητής Ευρώπης από το 2021 μέχρι και το 2024 θα αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση, όπως αποφασίστηκε, κάτι που σημαίνει ότι από την Ευρώπη θα συμμετάσχουν σίγουρα Τσέλσι και Ρεάλ, ήτοι οι νικητές Champions League πρόπερσι και πέρυσι. Ομοίως, τη Νότια Αμερική θα εκπροσωπήσουν σίγουρα Παλμέιρας και Φλαμένγκο που έχουν κατακτήσει τα δύο τελευταία Copa Libertadores, ενώ και οι τέσσερις πρωταθλητές Ασίας, Αφρικής και Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση. Η Ωκεανία έχει μόλις μία θέση και αυτήν θα καταλάβει ο πρωταθλητής της ηπείρου με το υψηλότερο πλασάρισμα στο ranking στην τετραετία.

Η Ευρώπη δικαιούται 12 εισιτήρια και όπως έχει αποφασιστεί, τέσσερα εξ αυτών θα απονεμηθούν σε κάθε πρωταθλητή της Ηπείρου. Τα υπόλοιπα οκτώ θα απονεμηθούν στις ομάδες με το υψηλότερο πλασάρισμα στο UEFA ranking στις τέσσερις σεζόν μέχρι το 2024, με περιορισμό μέχρι δύο συλλόγους από κάθε ομοσπονδία με αυτήν τη μέθοδο (και μέχρι τέσσερις συνολικά).

Η CONMEBOL δικαιούται έξι εισιτήρια, οπότε θα στείλει ακόμα δύο ομάδες (μαζί με τις τέσσερις πρωταθλήτριες Νότιας Αμερικής) μέσω ranking τετραετίας. AFC, CAF και CONCACAF έχουν τέσσερις θέσεις, οι οποίες θα καταλήξουν στους πρωταθλητές τους. Η τελευταία θέση θα καταλήξει στη διοργανώτρια χώρα, με κριτήρια που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Από το UEFA ranking, Μπάγερν και Μάντσεστερ Σίτι μοιάζουν βέβαιο ότι θα βρίσκονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2025, αφού βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις του τρέχοντος ranking χωρίς μεγάλες πιθανότητες να πέσουν εκτός οκτάδας. Τουναντίον, η Άρσεναλ ακόμα κι αν κατακτήσει τη φετινή Premier League, μοιάζει αδύνατο να προλάβει (εφόσον δεν κατακτήσει το Champions League φέτος ή του χρόνου), μιας και βρίσκεται στην 23η θέση του UEFA ranking.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε ένας από τους 32 συλλόγους που θα συμμετάσχουν στο τουρνουά τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2025 στις ΗΠΑ (ως προετοιμασία για το Μουντιάλ) θα εισπράξει μίνιμουμ 23.000.000 ευρώ ως πριμ, ποσό που μπορεί να διπλασιαστεί για τον νικητή του θεσμού.

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΣΕΛΣΙ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ FIFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ