ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Τσέλσι έκανε το χατίρι του Ολυμπιακού και όχι του ΠΑΟΚ

Η μονομαχία των Ελ Αραμπί και Βιεϊρίνια
Η μονομαχία των Ελ Αραμπί και Βιεϊρίνια EUROKINISSI

Η Τσέλσι έμεινε στην τετράδα της Premier League, συνθήκη που στέλνει τον Ολυμπιακό στον 2ο προκριματικό του Champions League και διατηρεί τον ΠΑΟΚ στον 2ο προκριματικό του Europa Conference League.

Η Τσέλσι ηττήθηκε από την Άστον Βίλα στο Μπέρμιγχαμ για την 38η αγωνιστική της Premier League αλλά τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας, πίσω από Λίβερπουλ, αλλά μπροστά απ' τη Λέστερ, η οποία ηττήθηκε 2-4 από την Τότεναμ. Οι εναλλαγές δεν αφορούν μόνο την Αγγλία, αλλά και την Ελλάδα και συγκεκριμένα τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ και τα προκριματικά που θα συμμετάσχουν το καλοκαίρι.

Ο τερματισμός της Τσέλσι στην 4η θέση ευνοεί τον πρωταθλητή Ελλάδας, ο οποίος κερδίζει ένα γύρο στα προκριματικά του Champions League και θα εκκινήσει την πορεία του από τον 2ο. Αυτό συμβαίνει διότι οι φιναλίστ του φετινού Champions League, Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι, διαθέτουν "εισιτήριο" για την επόμενη διοργάνωση κι έτσι το "εισιτήριο" του κατόχου θα παραχωρηθεί, προκαλώντας ένα ντόμινο εξελίξεων.

Η πρώτη ευνοημένη είναι η Μπεσίκτας, πρωταθλήτρια της 11ης χώρας του UEFA ranking, Τουρκίας, η οποία από τα playoffs προβιβάζεται στη φάση των ομίλων χάρη σε αυτό το διαθέσιμο "εισιτήριο". Η δική της θέση καλύπτεται από την πρωταθλήτρια Δανίας (Μπρόντμπι, Μίντιλαντ ή Κοπεγχάγη), η οποία προβιβάζεται από τον 3ο προκριματικό. Τη θέση των Δανών καταλαμβάνει η πρωταθλήτρια Τσεχίας, Σλάβια, ωστόσο ο τελευταίος προβιβασμός αφήνει κενό ενός αγώνα, οπότε θα πρέπει να προβιβαστούν δύο ομάδες από τον 1ο προκριματικό γύρο. Αυτές είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας, δηλαδή ο Ολυμπιακός, και ο πρωταθλητής Σερβίας, δηλαδή ο Ερυθρός Αστέρας.

Οι αγώνες του 1ου προκριματικού γύρου είναι προγραμματισμένοι για τις 6-7 και 13-14 Ιουλίου (15 Ιουνίου η κλήρωση), με συνέπεια να μην υπάρχει επαρκής χρόνος θερινής προετοιμασίας, ειδικά έπειτα από Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου ο Ολυμπιακός ίσως εκπροσωπηθεί με ποδοσφαιριστές του. Πλέον, οι Πειραιώτες θα αρχίσουν τη σεζόν τους στις 20-21 Ιουλίου και 27-28 του μήνα θα δώσουν τις ρεβάνς (16 Ιουνίου η κλήρωση). Ο 3ος προκριματικός γύρος στις 3-4 Αυγούστου και 10 του μήνα οι ρεβάνς (19 Ιουλίου η κλήρωση) και τα playoffs στις 17-18 Αυγούστου και 24-25 του μήνα οι ρεβάνς (2 Αυγούστου η κλήρωση).

Ο ΠΑΟΚ δεν θα αλλάξει διοργάνωση ή γύρο

Αν η Τσέλσι τερμάτιζε στην 5η θέση, θα ευνοούσε σε ένα βαθμό τον ΠΑΟΚ, στην προσπάθειά του να αλλάξει διοργάνωση και να προβιβαστεί στο Europa League ή έστω να κερδίσει ένα γύρο στο Europa Conference League. Η μία από τις δύο συνθήκες που χρειαζόταν ο "δικέφαλος" ήταν η Τσέλσι να βρεθεί σε θέση Europa League μέσω του πρωταθλήματός της και να κατακτήσει το Champions League. Ακολούθως, αν οι "μπλε" στέφονταν πρωταθλητές Ευρώπης, θα αγωνίζονταν εν τέλει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και θα άφηναν ένα κενό στους ομίλους του Europa League. Το κενό θα καλυπτόταν από ομάδα των playoffs, δημιουργώντας κενό στον προκριματικό γύρο, που θα καλυπτόταν από το... Europa Conference League!

Η δεύτερη συνθήκη που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ ήταν να δημιουργηθεί ακόμα ένα κενό στον προκριματικό του Europa League, διότι το προαναφερθέν θα καλυπτόταν από την κυπελλούχο Ελβετίας (Σεν Γκάλεν ή Λουκέρνη). Το δεύτερο κενό θα προέκυπτε αν το φετινό Europa League κατακτήσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σε αυτήν την περίπτωση θα προκαλόταν ντόμινο στο μονοπάτι μη πρωταθλητών του επόμενου Champions League, με συνέπεια οι ομάδες που θα αποκλειστούν από εκείνο και συνεχίσουν στον προκριματικό του Europa League να είναι λιγότερες από όσες θα έπρεπε. Αυτό είναι το κενό που θα γέμιζε ο κυπελλούχος Ελλάδας.

Photo Credits: Eurokinissi Sports

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ CONFERENCE LEAGUE CHAMPIONS LEAGUE EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ