SPORTS - GOSSIP

Το ξεχωριστό χάρισμα του Λουκάκου που πέρασε στον γιο του – Ο πατέρας μιλά οκτώ γλώσσες και ο μικρός ήδη τέσσερις

Ο Ρομέλου Λουκάκου με τη φανέλα του Βελγίου στο Euro © 2024 Darko Vojinovic / AP IMAGES

Ο Ρομέλου Λουκάκου δεν εντυπωσιάζει μόνο με τη δύναμή του και τα γκολ του, αλλά και με το απίστευτο γλωσσικό του ταλέντο, αφού ο ίδιος μιλάει οκτώ γλώσσες, ενώ ο μικρός γιος του ήδη συνδυάζει τέσσερις στην καθημερινότητά του, αποδεικνύοντας πως το σπίτι των Λουκάκου είναι μια πραγματική πολυγλωσσική σχολή.

Ο Ρομέλου Λουκάκου αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όχι μόνο για τις επιδόσεις του στο γήπεδο, αλλά και για το εντυπωσιακό γλωσσικό του οπλοστάσιο, αφού μιλάει συνολικά οκτώ γλώσσες. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο ακόμη και σε αθλητές που έχουν ζήσει σε πολλές χώρες.

Οι 8 γλώσσες που γνωρίζει ο επιθετικός της Νάπολι είναι αγγλικά, γαλλικά, φλαμανδικά, γερμανικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά και λινγκάλα (μια Αφρικανική γλώσσα που μιλούν στο Κονγκό) και αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς του. Όλες σε διαφορετικό επίπεδο άνεσης, αλλά όλες σε βαθμό που μπορούν να αξιοποιηθούν σε συζητήσεις, συνεντεύξεις και αγώνες.

Η σχέση του με τις γλώσσες ξεκίνησε από το Βέλγιο, όπου μεγάλωσε περιτριγυρισμένος από διαφορετικές κουλτούρες, όμως το πάθος του εξελίχθηκε πολύ νωρίς, όταν στα 16 του άρχισε ήδη να μαθαίνει πορτογαλικά, απλώς για να μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα με νεαρούς Πορτογάλους συμπαίκτες του στην Άντερλεχτ.

Η γλωσσομάθειά του δεν περιορίζεται μόνο στις ευρωπαϊκές γλώσσες. Στο σπίτι και με συγγενείς από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μιλάει λινγκάλα, μια γλώσσα που έχει παίξει ρόλο και στο γήπεδο. Ο Γιανίκ Μπολασιέ έχει αποκαλύψει ότι οι δυο τους συνεννοούνταν στα ματς της Έβερτον σε λινγκάλα, αφού κανείς αμυντικός δεν μπορούσε να καταλάβει τι σχεδίαζαν.

Όπως φαίνεται, η αγάπη του για τις γλώσσες πέρασε και στην επόμενη γενιά. Ο Λουκάκου έχει πει ότι ο γιος του, ήδη από τα τρία του χρόνια, μιλούσε γαλλικά, φλαμανδικά και αγγλικά μέσα στην ίδια πρόταση, ενώ όταν εκνευριζόταν γυρνούσε αυτόματα στη λινγκάλα.

Ο Βέλγος φορ έχει πολλές φορές εξηγήσει ότι η γλωσσομάθεια τον βοηθά να κατανοεί καλύτερα τους συμπαίκτες του, να προσαρμόζεται πιο εύκολα στα αποδυτήρια και να εξελίσσεται ως άνθρωπος. Για τον ίδιο, κάθε γλώσσα είναι μια γέφυρα προς έναν νέο κόσμο – και όπως φαίνεται, αυτές οι γέφυρες όλο και πολλαπλασιάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ