STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Το Transfermarkt της Stoiximan Super League: Ο παίκτης που έχασε 9.000.000 απ' την αξία του κι αυτός που την αύξησε κατά 1.500%

Ο Σέρτζι Κανός του Ολυμπιακού μονομαχεί με τον Αρόλ Μουκουντί της ΑΕΚ για τη Stoiximan Super League 2022-2023 στην OPAP-Arena | Κυριακή 12 Μαρτίου 2023
Ο Σέρτζι Κανός του Ολυμπιακού μονομαχεί με τον Αρόλ Μουκουντί της ΑΕΚ για τη Stoiximan Super League 2022-2023 στην OPAP-Arena | Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ/EUROKINISSI SPORTS

Ποιοι είναι οι ακριβότεροι ποδοσφαιριστές που ολοκλήρωσαν τη σεζόν στη Stoiximan Super League; Ποιοι είναι αυτοί που αύξησαν τη χρηματιστηριακή τιμή τους και ποιοι παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση; Ποιος παίκτης εκτοξεύθηκε χωρίς προηγούμενο; Οι απαντήσεις στο SPORT24 μέσα από το Transfermarkt.

Η Stoiximan Super League ολοκληρώθηκε και μαζί με τα αγωνιστικά συμπεράσματα, εξελίξεις υπήρξαν και στο... χρηματιστήριο των ποδοσφαιριστών, που εν πολλοίς το ορίζει το περίφημο Transfermarkt.

Η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε προ ετών με τη στήριξη ατζέντηδων και έχει μετατραπεί σε ένα must του παγκοσμίου ποδοσφαίρου κατατάσσει τους ποδοσφαιριστές που έχει στη βάση της με βάσει και μία τιμή που θεωρεί ότι ταιριάζει σε κάθε έναν και η οποία ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Για περίπου 400 παίκτες που ολοκλήρωσαν τη χρονιά στην κατηγορία η τελευταία ανανέωση της αξίας τους από το Transfermarkt πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου, ήτοι στο τέλος των playoffs και των playouts.

Κάποιοι από αυτούς παρουσίασαν limit-up τη φετινή σεζόν, άλλοι limit-down και το SPORT24 εξετάζει τις πιο μεγάλες αυξήσεις και μειώσεις τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Η λίστα με τους ακριβότερους παίκτες

Εν αρχή είναι η λίστα με τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στις πρώτες 15 θέσεις των πιο ακριβών που ολοκλήρωσαν τη Stoiximan Super League. Ο Χάμες Ροντρίγκες των 6.000.000 ευρώ θα βρισκόταν στη λίστα, αλλά έφυγε από τον Ολυμπιακό πριν από το τέλος των playoffs, ωστόσο δεν θα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας, ούτε καν στην κορυφή της ομάδας του.

Στην κορυφή τόσο των "ερυθρολεύκων" όσο και του ελληνικού πρωταθλήματος είναι ο Σέρτζι Κανός, ο οποίος αποκτήθηκε τον Ιανουάριο με τη μορφή δανεισμού και μέχρι να τραυματιστεί και να επιστρέψει στην Μπρέντφορντ, είχε καλή παρουσία στη χώρα μας. Αν και αυτή δεν αποτυπώθηκε σε άνοδο της αξίας του στη γερμανική ιστοσελίδα, τουναντίον από την αρχή της σεζόν "έχασε" 5.000.000, είναι ο παίκτης που κοστίζει τα περισσότερα χρήματα, ήτοι 9.000.000.

Ένας συμπαίκτης του που βρέθηκε στον Ολυμπιακό από την αρχή της σεζόν βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 7.000.000, παρότι κι αυτός παρουσίασε σημαντική πτώση. Ο λόγος για τον Ντιαντιέ Σαμασεκού, ο οποίος αξίζει 7.000.000 για το Transfermarkt. Αυτά είναι τα χρήματα που αντιστοιχούν και στον Λιβάι Γκαρσία, τον πρωταθλητή Ελλάδας με την ΑΕΚ που εκτόξευσε τις μετοχές του τη φετινή σεζόν.

Πιο κάτω βρίσκεται ο πιο ακριβός Έλληνας του πρωταθλήματος, ο Γιώργος Μασούρας των 6.000.000, όσο κοστίζει κι ένας συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό, ο Πεπ Μπιέλ, αλλά και ένας συμπαίκτης του στην Εθνική ομάδα. Στην κορυφή από πλευράς Ελλήνων βρίσκεται και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας του ΠΑΟΚ, ύστερα από μία ονειρεμένη χρονιά.

Τέσσερις ποδοσφαιριστές αξιολογήθηκαν στα 5.000.000, εκ των οποίων ο πιο ακριβός του Παναθηναίκού, ο Άντραζ Σπόραρ, μαζί με τον πρώτο σκόρερ της κατηγορίας, Σεντρίκ Μπακαμπού, τον Ορμπελίν Πινέδα και τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς.

Την 11η θέση μοιράζονται δύο κεντρικοί μέσοι, ο Ίνμπομ Χουάνγκ (Ολυμπιακός) και ο Ντόουγκλας Αουγκούστο (ΠΑΟΚ), ενώ ακολουθούν τέσσερις παίκτες που έχουν αξία 4.000.000 και είναι όλοι τους αμυντικοί: ο μοναδικός ακραίος μπακ της λίστας, ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ του Ολυμπιακού και οι Σβέριρ Ίνγκασον του ΠΑΟΚ, Παπ Αμπού Σισέ του Ολυμπιακού και Αρόλντ Μουκουντί της ΑΕΚ.

"Βασιλιάς" ο Κωνσταντέλιας

Αν εξετάσουμε τους παίκτες με τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρηματιστηριακή τους αξία σε απόλυτες τιμές, τότε υπάρχει μόνο ένας νικητής. Ο Κωνσταντέλιας έκανε το μπαμ τη φετινή σεζόν σε κάθε επίπεδο, αρχίζοντας από τις 400.000 το περσινό καλοκαίρι και φτάνοντας στα 6.000.000.

Την αύξηση των 5.600.000 δεν μπόρεσε να πλησιάσει ούτε ένας από τους MVP της Stoiximan Super League, ο Γκαρσία, παρότι σχεδόν διπλασίασε την τιμή του και από 4.000.000 έφτασε να αξίζει 7.000.000. Το έτερο μεγάλο ταλέντο του ΠΑΟΚ, ο Κώστας Κουλιεράκης, συμπληρώνει το βάθρο, αφού παρουσίασε αύξηση κατά 2.200.000 τη φετινή χρονιά.

Ο Λουίς Πάλμα είναι ο παίκτης του Άρη που εντυπωσίασε περισσότερο φέτος και γι' αυτό από 450.000 έφτασε να αξίζει 2.500.000. Ο Αντρέας Ντόη στον Ολυμπιακό έκανε κι αυτός σπουδαίες εμφανίσεις, με συνέπεια από τις 150.000 να αξίζει πλέον πάνω από το δεκαπλάσιο.

Ο Χουάνγκ ήταν ακόμα ένας παίκτης του Ολυμπιακού που σημείωσε μεγάλη αύξηση στην αξία του, ενώ αυτός του Παναθηναϊκού με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι επίσης Έλληνας, ο Φώτης Ιωαννίδης.

Το top-10 συμπληρώνουν έξι παίκτες που σημείωσαν επταψήφια αύξηση στην αξία τους. Πρόκειται για τον Πινέδα και τον Γκατσίνοβιτς από την ΑΕΚ, τους Αουγκούστο, Κάλεντ Νάρεϊ και Ντόμινικ Κοτάρσκι από τον ΠΑΟΚ και ο Ντανιέλ Μανσίνι από τον Άρη και τον Παναθηναϊκό.

Κατρακύλα από Σαμασεκού

Η αντίστοιχη λίστα με τους παίκτες που έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους μέσα στη σεζόν που ολοκληρώθηκε περιλαμβάνει επίσης έναν παίκτη που ξέφυγε κατά πολύ από τους υπόλοιπους. Ο Σαμασεκού έφυγε από τη Χόφενχαϊμ ως παίκτης των 16.000.000, όμως μένοντας κατά κόρον στον πάγκο του Ολυμπιακού έχασε 9.000.000 από την αξία του, σύμφωνα με το Transfermarkt.

Εντυπωσιακή ήταν η πτώση και του Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, παρότι στέφθηκε νταμπλούχος Ελλάδας. Ο Γάλλος δεξιός μπακ βρέθηκε σε πολλούς αγώνες σε ρόλο μπακ απ του Λάζαρου Ρότα κι έτσι το Transfermarkt του αφαίρεσαι 5.500.000.

Η απώλεια 5.000.00 του Κανός αναφέρθηκε και νωρίτερα, ενώ ακόμα ένας παίκτης του Ολυμπιακού πλήρωσε τον πάγκο, αφού ο Μασούρας έχασε 4.000.000.

Ο Κόνραντ ντε λα Φουέντε από την πλευρά του με τα μόλις 197 λεπτά στη σεζόν αναπόφευκτα έχασε 3.500.000, παραπάνω από το μισό της αξίας του. Μεγάλη ήταν κι η πτώση του Μπακαμπού, παρότι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν. Η ηλικία του αλλά και το γεγονός ότι αγωνίστηκε σε χαμηλότερης δυναμικής πρωτάθλημα και δεν έχει συμβόλαιο μετά τις 30 Ιουνίου είναι στοιχεία που επηρεάζουν την αξία του.

Ο Τάισον σημείωσε κι αυτός πτώση, αν και η μεγαλύτερη αφορά το πρώτο μισό της σεζόν, πριν ακόμα υπογράψει στον ΠΑΟΚ. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης από την πλευρά του πλήρωσε τόσο τον τραυματισμό του, όσο και τα όσα συνέβησαν μετά και για τα οποία μίλησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στον Παντελή Διαμαντόπουλο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το top-10 συμπληρώνεται από ακόμα δύο παίκτες που ανήκουν στον Ολυμπιακό και έχασαν από 2.000.000 έκαστος. Ο λόγος για τον Ζούμερ Μπουτούτσι, ο οποίος αποκτήθηκε τον Ιανουάριο, αλλά αγωνίστηκε μόλις 78 λεπτά συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Αγκιμπού Καμαρά από την πλευρά του παραχωρήθηκε δανεικός στον Ατρόμητο και αυτό αποτέλεσε έναν από τους λόγους που επίσης έχασε μεγάλο μέρος της αξίας του.

Η αύξηση ρεκόρ των Κωνσταντέλια και Ντόη

Αν εξεταστεί ποσοστιαία η αύξηση της αξίας των παικτών που ολοκλήρωσαν τη φετινή Stoiximan Super League, τότε ξεχωρίζουν δύο ποδοσφαιριστές.

Ο Κωνσταντέλιας αύξησε την αξία του κατά 1.500% από τον περσινό Ιούνιο, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να αφορά το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν δεκαπλασίασε την αξία του (από 400.000 σε 4.000.000).

Ο Ντόη εκτόξευσε κατά 1.333,33% την αξία του σε σχέση με την αρχή της σεζόν. Η πρώτη αύξηση καταγράφηκε στην ανανέωση του περασμένου Νοεμβρίου, όταν από 150.000 έφτασε να αξίζει 600.000. Στην ανανέωση της 27ης Φεβρουαρίου η αξία του ανέβηκε στο 1.500.000 και στο τέλος της σεζόν η τιμή του έφτασε τα 2.000.000.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος της τιμής των Κουλιεράκη (833,33%) και Πάλμας (555,55%), ενώ ο Γιώργος Βαγιαννίδης αναγεννήθηκε με την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό και από 250.000 αύξησε την αξία του κατά 480% στα 1.200.000.

Από εκεί και πέρα, οι Δημήτρης Μεταξάς του Βόλου αύξησε την τιμή του κατά 400% (έφτασε τις 600.000) και ο Μάριος Τζαβίδας του Ατρομήτου κατά 300% (στις 450.000).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από παίκτες που είχαν σημαντική χρηματιστηριακή αξία σημείωσαν δύο ονόματα που ήρθαν στη χώρα μας τη φετινή σεζόν. Ο Σιντιμπέ παρουσίασε μείωση κατά 320% και ο Τάισον κατά 400%, αν και το μεγαλύτερο μέρος της αφορά το διάστημα προτού υπογράψει στον ΠΑΟΚ.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ