ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Το step up του Τσιμίκα και η αναμονή του Βλαχοδήμου

EURO 2024 /  /  -  (  / EUROKINISSI)
EURO 2024 / / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με αφορμή τη σημερινή αναμέτρηση Λίβερπουλ – Νότιγχαμ Φόρεστ καταγράφονται οι εξελίξεις των δύο Ελλήνων – και μεταξύ των πλέον ακριβοπληρωμένων – διεθνών του γηπέδου: από τη μία πλευρά ο Κώστας Τσιμίκας, ο οποίος προαλείφεται μετά τον τραυματισμό του Άντριου Ρόμπερτσον για το μεγαλύτερο σερί συμμετοχών του στους «κόκκινους» και από την άλλη, η πρωτόγνωρη εμπειρία που βιώνει (αναπληρωματικός και σήμερα, ευκταία όχι για πολύ ακόμη) Οδυσσέας Βλαχοδήμος.

Αυτονόητο πως το ντέρμπι του Μάντσεστερ στο «Ολντ Τράφορντ» επισκιάζει κάθε τι από τη σημερινή δραστηριότητα στην Premier League. Λίγο πιο μακριά από το Μάντεστερ όμως και λίγο νωρίτερα, ένα άλλο παιχνίδι είναι αυτό που έχει το μεγαλύτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Λίβερπουλ - Νότιγχαμ Φόρεστ (16:00, Novasports 2HD και LIVE στο SPORT24) .

Οι δύο από τους τρεις διεθνείς Έλληνες του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη θα βρεθούν στο «Άνφιλντ». Όχι, δυστυχώς, αντιμέτωποι μιας και μόνο ο Κώστας Τσιμίκας θα ξεκινήσει, με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμος να περιμένει ακόμη την παρθενική του συμμετοχή μετά την πρόσφατη μεταγραφή του στη Φόρεστ.

Όπως και να ‘χει όμως, τα πεπραγμένα και η εξέλιξη των δύο αναντικατάστατων στελεχών του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, δύο εκ των τριών πλέον ακριβοπληρωμένων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, αξίζουν καταγραφής πόσο μάλλον λόγω και της σημερινής συγκυρίας.

Tostep up του «Τσίμι» και η (αναλογική) σύγκριση με τον Ρόμπερτσον

Το ξεκίνημα με τον… βασικότατο πλέον, τον Tsimi. «Όταν με ενημέρωσαν για τον τραυματισμό του Άντι, μου είπαν πως θα ήταν κάτι που θα με έκανε χαρούμενο επειδή έτσι θα έπαιζα περισσότερο. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ούτε και νιώθω έτσι. Πρώτον γιατί ο Άντι είναι καλός φίλος μου και δεύτερον γιατί είμαστε συμπαίκτες.

Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον και η ομάδα χρειάζεται και τους δυο μας», οι προχτεσινές δηλώσεις του Greek Scouser στο αγγλικό Sky Sports αναφερόμενος στον τραυματισμό και στην εγχείρηση που υποβλήθηκε στον ώμο ο Άντριου Ρόμπερτσον, εξέλιξη που θα αφήσει τον Σκωτσέζο εκτός δράσης για το επόμενο τρίμηνο.

Και αυτονόητα μεταφέρει όλο το βάρος της κάλυψης της θέσης στον 27χρονο Έλληνα. Ενδεικτικό πως μέχρι τον τραυματισμό του Ρόμπερτσον, ο Τσιμίκας μετρούσε συνολικά σε αυτά τα χρόνια του στην Λίβερπουλ 18 συμμετοχές στη βασική ενδεκάδα της σε επίπεδο Premier League (την 19η την έκανε την περασμένη εβδομάδα στο ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ κόντρα στην Έβερτον).

Ενδεικτικότερο πως στη σημερινή αναμέτρηση ο Tsimi θα ξεκινήσει ενδεκαδάτος σε δεύτερη σερί αγωνιστική της Premier League για μόλις πέμπτη φορά στη θητεία του στο «Άνφιλντ». Ποτέ, δεν έχει αγωνιστεί βασικός σε περισσότερες από δύο διαδοχικές αγωνιστικές, πλέον, είναι κάτι παραπάνω από πιθανότατο έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα, πως θα ξεπεράσει το συγκεκριμένο ορόσημο.

Η έλλειψη ρυθμού – μόλις 274 λεπτά μετρούσε φέτος σε όλες τις διοργανώσεις μέχρι τον τραυματισμό του Ρόμπερτσον –, αλλά και η διαφοροποίηση της ανασταλτικής τακτικής της Λίβερπουλ, με τον Γιούργκεν Κλοπ να υιοθετεί την επονομαζόμενη από τα αγγλικά ΜΜΕ 3-box-3 διάταξη, με τον έναν δηλαδή από τους ακραίους μπακ να λειτουργεί ουσιαστικά ως τρίτος στόπερ σε φάση επίθεσης, αποτέλεσαν σημεία στα οποία στάθηκαν αρκετά τα media στο Νησί αναλύοντας την είσοδο στην ενδεκάδα του Τσιμίκα.

Όχι αμφισβητώντας τις δυνατότητες του, αλλά κυρίως αναλογιζόμενοι κατά πόσον στην παρατεταμένη απουσία του Ρόμπερτσον και χωρίς πλέον κάποιον να μπορεί να προσφέρει ανάσες στον ίδιο τον Τσιμίκα, θα μπορούσε ο δικός μας να το πάει… απνευστί, μέχρι την αποθεραπεία του Σκωτσέζου και πάντα σε ρυθμούς και απαιτήσεις Κλοπ.

Η στατιστική, παρότι ο χρόνος συμμετοχής των δύο ποδοσφαιριστών στα χρόνια της συνύπαρξής τους ούτε κατά διάνοια συγκρίνεται, αποτελεί ένα πρώτο, χρήσιμο εργαλείο δυναμικής.

Στα 1720 λεπτά της συμμετοχής του πάντα σε αγώνες Premier League, ο «Τσίμι» δημιούργησε από ενέργειές του 19 «καθαρές» ευκαιρίες, μοιράζοντας 5 ασίστ, έχοντας 34,6 επαφές (σε αναγωγή ενενηνταλέπτου) στο τελευταίο, επιθετικό τρίτο του γηπέδου, ξεπερνώντας έτσι την αντίστοιχη επίδοση του Ρόμπερτσον (29,7).

Γνωστή η ευχέρεια του Greek Scouser στις ντρίμπλες, έχει κατά μέσο όρο 7,4 προωθητικές ενέργειες με την μπάλα στα πόδια του σε σχέση με τις 4,8 του Ρόμπερτσον, ενώ ο Σκωτσέζος υπερέχει στις προωθητικές μεταβιβάσεις, έχοντας 22,5 ανά παιχνίδι έναντι 17,7.

Αμυντικά τώρα, η συμπεριφορά του Τσιμίκα τεκμαίρεται ως… επιθετική. Το ποσοστό των «πραγματικών» προβολών (“true tackle”, το «πραγματικό» χαρακτηρίζεται έτσι και προκύπτει στατιστικά από την αναλογία των επιτυχημένων και αποτυχημένων προβολών και από τα φάουλ τα οποία προκύπτουν από αυτές τις προβολές) του διεθνή Έλληνα είναι πάνω κάτω παρόμοιο με αυτό του Ρόμπερτσον (56,9% έναντι 56,3%) και δείχνει πως όταν αποφασίζει να διεκδικήσει κατοχή με προβολή, συνήθως, είναι αποτελεσματικός, παρότι υποπίπτει σε περισσότερα φάουλ από τον Σκωτσέζο (1,85 έναντι 0,68 ανά παιχνίδι).

Τα ζόρια του Οδυσσέα και η ενδεκάδα που (τον) περιμένει

Κοντεύουν πλέον δύο μήνες από τότε που ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος άφησε τη Λισαβόνα και μετακόμισε στο Νότιγχαμ. Δύσκολη απόφαση. Πάντα ήταν όνειρό του η Premier League, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις.

Και μπορεί να προέκυψε το καλοκαίρι ως διέξοδος πολυτελείας μετά τη διαμάχη του με τον τεχνικό της Μπενφίκα, Ρόγκερ Σμιντ, αυτό όμως δεν αφαιρεί το παραμικρό από το στάτους του. Ούτε σε αγωνιστικό, ούτε σε οικονομικό επίπεδο (αντανάκλαση άλλωστε το ένα του άλλου).

Έτσι κι αλλιώς… χάρες σε επίπεδο Premier League, δεν γίνονται. Τη λύση λοιπόν στο αδιέξοδο που προέκυψε μέσα Αυγούστου με τους Λουζιτανούς, την έδωσε η εμφάνιση των «κόκκινων» του Φόρεστ, οι οποίοι είδαν ευκαιρία στο σκηνικό που δημιουργήθηκε για να αποκτήσουν έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην Ευρώπη

Η νωρίτερη στο καλοκαίρι αγορά του Ματ Τέρνερ από την Άρσεναλ ουδόλως επηρέασε. Ούτε τη λογική για την αξιοποίηση της ευκαιρίας, ούτε και την ιεράρχηση των δύο τερματοφυλάκων. Εφόσον ο «Ody» έπαιρνε την απόφαση να μετακομίσει στο «Σίτι Γκράουντ», αυτός – για πολλούς και διάφορους λόγους – θα λογίζονταν ως το Νο1 της Φόρεστ.

Κάτι που τελικά, ανεξαρτήτως του διαμορφωθέντος πλαισίου με τους Λουζιτανούς, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του διεθνή Έλληνα κίπερ. Ούτε τα χρήματα ήταν (παρότι περισσότερα από τις απολαβές του στο «Ντα Λους»), ούτε μόνο το πρεστίζ της Premier League, αλλά η δυνατότητα να συνδυαστούν όλα με ρόλο βασικού.

Οι απαραίτητες και εντελώς προβλεπόμενες βάσει του προαναφερθέντος στάτους του 29χρονου τερματοφύλακα εγγυήσεις δόθηκαν, η απόφαση για την εν λόγω κίνηση εκ μέρους του αγγλικού συλλόγου ήταν ομόφωνη – διοίκηση, scouting, προπονητικό επιτελείο – και έτσι ολοκληρώθηκε το deal στο φινάλε της περασμένης μεταγραφικής περιόδου.

Έκτοτε όμως, ο Βλαχοδήμος δεν έχει φορέσει γάντια σε παιχνίδι. Χρειάστηκε κάποιο εύλογο διάστημα προσαρμογής. Οικογενειάρχης γαρ, με δυο παιδιά, γεννημένα και τα δύο στη Λισαβόνα, οπότε το διάστημα που απαιτείται, ανθρώπινα πρωτίστως, απλώς για να αρχίσει να εμπεδώνεται η μετάβαση είναι ανάλογο της μεγάλης αλλαγής (σ.σ. χαρακτηριστικό πως η οικογένεια Βλαχοδήμου πρόσφατα μετακόμισε στο νέο της σπίτι στο Νότιγχαμ).

Χαρακτηριστικό πως ποτέ στην καριέρα του, τέτοια εποχή, ο Έλληνας τερματοφύλακας δεν είχε αγωνιστεί τόσο λίγο, μόλις δύο παιχνίδια σε συλλογικό επίπεδο (αυτά που έδωσε με την Μπενφίκα κόντρα στην Μποαβίστα στην πρεμιέρα του πορτογαλικού πρωταθλήματος και κόντρα στην Πόρτο για το πορτογαλικό Σούπερ Καπ), όσο στη φετινή σεζόν. .

Πρέπει να γυρίσουμε πίσω, στην πρώτη του χρόνια στη δεύτερη ομάδα της Στουτγάρδης, ανήλικος τότε ακόμη, που τα μέσα του φθινοπώρου τον βρήκαν χωρίς παιχνίδι σε επαγγελματικό επίπεδο. Τότε όμως δεν ήταν καν ο ίδιος στέλεχος επαγγελματικής ομάδας (ντεμπούταρε στην Στουτγάρδη ΙΙ τον Φεβρουάριο του 2012).

Συνθήκη πρωτόγνωρη για τον Βλαχοδήμο, ο οποίος περιορίζεται στο να βιώνει το εξαιρετικό μεν επίπεδο προπόνησης – η οποία και εσχάτως μιλάει επιπλέον ελληνικά, μιας και στο επιτελείο των προπονητών τερματοφυλάκων της Φόρεστ προστέθηκε πρόσφατα ο Παναγιώτης Αγριογιάννης – αλλά δεν παύει να είναι απλώς προπόνηση.

Κατάσταση που αρχίζει και επισημαίνεται, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, και από τα αγγλικά media («ακολούθησαν» το περιβάλλον της Εθνικής ομάδας στα πρόσφατα παιχνίδια για τα προκριματικά του Euro). Η αλλαγή… γαντιών στις εκεί αναφορές και ρεπορτάζ προεξοφλείται ως δεδομένη, παρότι ο πάντα πιεσμένος για αποτελέσματα τεχνικός της Φόρεστ, Στιβ Κούπερ δεν θα δικαιώσει την εκτίμηση – εκτός συγκλονιστικά θεαματικής ανατροπής – ούτε και σήμερα.

Θέμα χρόνου είναι έτσι κι αλλιώς.

Στις 2 Μαρτίου είναι προγραμματισμένο το παιχνίδι του δεύτερου γύρου, στο «Σίτι Γκράουντ». Ελπίδα και ευχή όλων (εννοείται και του εκλέκτορα, μιας και στο τέλος εκείνου του μήνα η Εθνική θα διεκδικήσει μέσω των τελικών του Nations League το εισιτήριο για το Euro) πως ως τότε, ο… έλεγχος προόδου και των δύο διεθνών στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη θα είναι γεμάτος.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ