Το προφίλ της Εθνικής Πορτογαλίας

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει το προφίλ της Εθνικής Πορτογαλίας. Ποιος είναι ο στόχος της στο EURO, πως προκρίθηκε, ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη θέση της, το αστέρι, ο προπονητής και το πρόγραμμά της.
Θυελλώδης, ταραχώδης και στο τέλος ο θρίαμβος. Η πορεία της Πορτογαλίας προς τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πέρασε από “σαράντα κύματα”. Αλλαγή προπονητή, εντάσεις στα αποδυτήρια και μία δραματική πρόκριση στα πλέι οφ επί της Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Όλα ξεκίνησαν στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το 2010, όταν η Πορτογαλία αποκλείστηκε στην φάση των “16” από την Ισπανία με 1-0.
Τότε, όλοι στράφηκαν εναντίον του Κάρλος Κειρόζ. Δεν ήταν το αποτέλεσμα που εκνεύρισε τον Τύπο και τους οπαδούς, αλλά ο τρόπος που έχασαν. Η Πορτογαλία είχε καταφέρει να σκοράρει μόλις σε ένα από τα τέσσερα ματς που έδωσε στο Μουντιάλ και η κριτική εναντίον του προπονητή χτύπησε κόκκινο!
Η ατμόσφαιρα στον εναρκτήριο αγώνα των προκριματικών του EURO εναντίον της Κύπρου, απείχε παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί ιδανική και χειροτέρεψε μετά την ισοπαλία 4-4. Tα “μαχαίρια” βγήκαν και ο Κειρόζ έμοιαζε μόνος του.
Η ήττα από τη Νορβηγία στο δεύτερο ματς αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του στον πάγκο της Πορτογαλίας, μετά από 26 μήνες. Τον αντικατέστησε ο Πάουλο Μπέντο, πρώην προπονητής της Σπόρτινγκ Λισαβώνας.
Το κλίμα στην ομάδα βελτιώθηκε μετά τη νίκη επί της Δανίας. Ακολούθησαν τέσσερις ακόμα νίκες που οδήγησαν τους Πορτογάλους στα πλέι οφ.
Η επιθετική της νοοτροπία φάνηκε στην επιβλητική νίκη με 4-0 επί της Ισπανίας σε φιλική αναμέτρηση τον Νοέμβριο του 2010 που διεξήχθη στην Λισαβώνα. Το γεγονός ότι μόλις τρεις ομάδες σημείωσαν περισσότερα γκολ από την Πορτογαλία στα προκριματικά δείχνει τις επιθετική της δυνατότητες.
Οι προσδοκίες είναι υψηλές αν και βρίσκονται στον “όμιλο του θανάτου” μαζί με τις Γερμανία, Ολλανδία και Δανία.
Στόχος στην διοργάνωση: Να περάσουν την πρώτη φάση και μετά όλα είναι πιθανά.
Πως προκρίθηκε
Χρειάστηκε η ψυχοφθόρα διαδικασία των πλέι οφ για να εξασφαλίσει η Πορτογαλία το εισιτήριο στα τελικά του EURO. Στον 8ο όμιλο αντιμετώπισε τις Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Κύπρο και κατετάγη δεύτερη πίσω από την Δανία.
Στον τελευταίο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στην Κοπεγχάγη, η Πορτογαλία χρειαζόταν ένα βαθμό για να προκριθεί ως πρώτη, ωστόσο, ηττήθηκε με 2-1. Στα μπαράζ το άγχος είχε κυριεύσει τους παίκτες του Πάουλο Μπέντο, στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη (0-0). Αντίθετα, στον επαναληπτικό που διεξήχθη στο “Ντα Λουζ”, η εμφάνιση τους ήταν επιβλητική και διέσυραν την αντίπαλο τους με 6-2.
Καλύτερη θέση σε Euro: 2η θέση (2004 Πορτογαλία)
Το αστέρι
Οι Πορτογάλοι περιμένουν πολλά από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Αφοσιωμένος στις υποχρεώσεις του με την Εθνική ομάδα αποτέλεσε τον πρώτο της σκόρερ στα προκριματικά. Ως αρχηγός έχει αποκτήσει τις κατάλληλες εμπειρίες να ηγηθεί των συμπαικτών του. Την φετινή σεζόν σημείωσε 60 γκολ με την Ρεάλ Μαδρίτης, σε όλες τις διοργανώσεις. Όλα είναι πιθανά σε περίπτωση που ο άσος της “βασίλισσας” βρεθεί σε φόρμα.
Χειρότερη θέση σε Euro: 7η ( 2008 Ελβετία-Αυστρία)
Ο προπονητής
Στην ποδοσφαιρική του καριέρα ο 42χρονος Πάουλο Μπέντο, αγωνίστηκε ως αμυντικός μέσος και το χαρακτηριστικό του ήταν η μαχητικότητα. Μετέδωσε το πάθος του στους παίκτες της Σπόρτινγκ Λισαβώνας και τους οδήγησε στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας την σεζόν 2008-09.
Έχει το τρίτο μεγαλύτερο ρεκόρ νικών (64%) ως ομοσπονδιακός προπονητής μετά τον Μανουέλ Ντα Λουζ Αλφόνσο και τον Ουμπέρτο Κοέλιο.
Το πρόγραμμα της Πορτογαλίας
Γερμανία – Πορτογαλία (9/6 21:45 Λβιβ)
Δανία – Πορτογαλία (13/6 19:00 Λβιβ)
Πορτογαλία – Ολλανδία (17/6 21:45 Χάρκοβο)
| Τερματοφύλακες |
| 1. | Εντουάρντο | Μπενφίκα | 29 |
| 12. | Ρουΐ Πατρίσιο | Σπόρτινγκ | 24 |
| 22. | Μπέτο | Κλουζ | 30 |
| Αμυντικοί |
| 2. | Μπρούνο Άλβες | Ζενίτ | 30 |
| 3. | Πέπε | Ρεάλ | 29 |
| 5. | Φάμπιο Κοεντράο | Ρεάλ | 24 |
| 13. | Ρικάρντο Κόστα | Βαλένθια | 31 |
| 14. | Ρολάντο | Πόρτο | 26 |
| 19. | Μιγκέλ Λόπες | Μπράγκα | 25 |
| 21. | Ζοάο Περέιρα | Σπόρτινγκ | 28 |
| Μέσοι |
| 4. | Μιγκέλ Βελόζο | Τζένοα | 26 |
| 6. | Κουστόντιο | Μπράγκα | 29 |
| 8. | Ζοάο Μοουτίνιο | Πόρτο | 25 |
| 10. | Ρικάρντο Κουαρέσμα | Μπεσικτάς | 28 |
| 15. | Ρούμπεν Μικαέλ | Σαραγόσα | 25 |
| 16. | Ραούλ Μεϊρέλες | Τσέλσι | 29 |
| 17. | Νανί | Μάντσεστερ Γ. | 25 |
| 20. | Ούγκο Βιάνα | Μπράγκα | 29 |
| 18. | Σιλβέστρε Βαρέλα | Πόρτο | 27 |
| Επιθετικοί |
| 7. | Κριστιάνο Ρονάλντο (C) | Ρεάλ | 27 |
| 9. | Ούγκο Αλμέιδα | Μπενφίκα | 20 |
| 11. | Νέλσον Ολιβέιρα | Μπενφίκα | 20 |
| 23. | Έλντερ Ποστίγκα | Σαραγόσα | 29 |