GREXIT

Το Grexit έρχεται και φέρνει καταστροφικές συνέπειες

Το Grexit έρχεται και φέρνει καταστροφικές συνέπειες

Ο Χέρμπερτ Χούμπελ εισηγήθηκε Grexit, τραβάει το καλώδιο από την πρίζα και οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Το Sport24.gr αναλύει για ποιο λόγο η αποβολή θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν είναι πλέον σενάριο, ούτε επιστημονική φαντασία. Δεν μιλάμε για κίνδυνο, ούτε για απειλή. Είναι μια πραγματικότητα την οποία καλείται το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι παράγοντές του να κοιτάξουν κατάματα. Πλέον, δεν υπάρχει "δεν είδα, δεν ξέρω". Πλέον, δεν χωράνε τακτικισμοί, ούτε ο καθένας να κοιτάξει το μαγαζάκι του.

Το καράβι βουλιάζει και θα πνιγούν όλοι είτε φταίνε είτε όχι. Τώρα, δεν χωράνε επιχειρήματα του στυλ "εσύ φταις, να πληρώσεις". Η FIFA κοιτάζει τη μεγάλη εικόνα, την γενικότερη κατάσταση και επιβάλει ποδοσφαιρική απομόνωση επ' αόριστον. Επομένως, αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Επιτέλους, όλοι όσοι έχουν τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια τους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, Χέρμπερτ Χούμπελ, εισηγήθηκε αποκλεισμό χωρίς περίοδο χάριτος και χωρίς να υπάρχει εξαίρεση για τις Εθνικές ομάδες. Ο Αυστριακός εκπρόσωπος της FIFA στέλνει αρνητική εισήγηση στην Παγκόσμια Ομοσπονδία για τη χώρα μας και εξηγεί στο έγγραφό του τους λόγους που παίρνει μια τέτοια απόφαση. Σε αυτό γίνεται αναφορά στην είσοδο του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στο ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, στη διακοπή του πρωταθλήματος, στη διαγραφή του ΠΑΟΚ από την ECA, στις δικαστικές υποθέσεις που καθυστερούν να τελεσιδικήσουν.

Ο κ. Χούμπελ λέει πως το πρωτάθλημα θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες και όχι στο γήπεδο, ενώ αναφέρεται και στις συστάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης προς την ΕΠΟ που δεν υλοποιήθηκαν. Για το λόγο αυτό, τονίζεται πως η τρέχουσα κατάσταση δεν επιτρέπει στην ΕΠΟ να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων. Η Εθνική ομάδα δεν εξαιρείται απ' όλο αυτό.

Βέβαια, η εισήγησή του δεν θα πάει στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA, αλλά στην Επιτροπή Ομοσπονδιών-Μελών και θα συζητηθεί το Μάιο ή τον Ιούνιο. Επομένως, δίνεται λίγος χρόνος για άμεσες αλλαγές. Τώρα, άμεσα, όχι αύριο!

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ GREXIT ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

- Καμία Εθνική ομάδα, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Εθνική Ανδρών να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Euro 2020, όπως και στο Nations League.

- Κανένας σύλλογος θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή το Europa League. Αυτό σημαίνει πως όποιες ομάδες πάρουν το "εισιτήριο" για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσω του πρωταθλήματος, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν. Αυτό θα πλήξει το κύρος των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, ενώ αρκετοί ποδοσφαιριστές θα αναζητήσουν νέους σταθμούς στην καριέρα τους.

- Διεθνή επίσημα φιλικά, εντός ή εκτός συνόρων, δεν θα επιτρέπονται, κάτι που θα επιφέρει ποδοσφαιρική απομόνωση για τη χώρα μας. Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις προετοιμασίες των ελληνικών ομάδων, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για σοβαρά τεστ, που έχουν ιδιαίτερη σημασία σ' αυτό το επίπεδο.

- Οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία. Οποιοσδήποτε αλλοδαπός αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας αποκτά απευθείας το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για λύση της συνεργασίας με την ομάδα του.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ GREXIT ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

- Τα κανάλια και οι χορηγοί Θα πάψουν να δίνουν χρήματα σε ένα αποκλεισμένο πρωτάθλημα που θα διεξάγεται μόνο και μόνο για να βγάλει κάποιο εγχώριο πρωταθλητή. Οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και γενικότερα η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις βοηθούσαν σημαντικά στην επιβίωσή τους.

- Όσον αφορά στην ΕΠΟ, "καρπώνεται" ετησίως 5.000.000 ευρώ απ' την UEFA και τη FIFA, ενώ συνολικά ο τζίρος κυμαίνεται στα 20.000.000 με 22.000.000 ευρώ, αφού πέρα απ' τα ευρωπαϊκά έσοδα, υπάρχουν τα χρήματα που λαμβάνει για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου (2.500.000 ευρώ), καθώς και τα έσοδα απ' τους χορηγούς, τη Λίγκα, αλλά κι απ' τα πρόστιμα των ομάδων. Χοντρικά, τα έσοδα ανέρχονται στα 10.000.000 ευρώ το χρόνο.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ GREXIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟ

- Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA

- Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της UEFA

- Δεν μπορεί να κάνει προτάσεις για τη την ατζέντα του Κογκρέσου της FIFA και της UEFA

- Δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει υποψήφιους για την προεδρία της FIFA, της UEFA, καθώς και για μέλη σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτροπές

- Δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα της FIFA

- Χάνει όλα τα δικαιώματα των μελών της UEFA και της FIFA.

TAGS GREXIT
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ