EURO 2020

Τo EURO μέσα από τα μάτια δυο Πρωταθλητών Ευρώπης

Τo EURO μέσα από τα μάτια δυο Πρωταθλητών Ευρώπης

Άγγελος Χαριστέας και Φάνης Κατεργιαννάκης μίλησαν στο SPORT24 για την Εθνική του 2004 και έκαναν τις απαραίτητες συγκρίσεις με το φετινό Euro και τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό.

Δύο Πρωταθλητές Ευρώπης ο Άγγελος Χαριστέας και Φάνης Κατεργιαννάκης, μέλη της Εθνικής μας που κατέκτησε το EURO το 2004 και έβγαλε όλη την Ελλάδα στους δρόμους βρέθηκαν στο πρακτορείο ΟΠΑΠ στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες του EURO 2020 και να νιώσουν τον παλμό της διοργάνωσης.

Λίγο πριν την έναρξη του πρώτου ημιτελικού ανάμεσα στην Ιταλία και την Ισπανία μίλησαν στο SPORT24 για την διοργάνωση, θυμήθηκαν στιγμές δόξας που έζησαν στην Πορτογαλία το…μαγικό καλοκαίρι του 2004 και φυσικά για την Εθνική Ελλάδας

ΆΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ 2004 ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Είναι ενδιαφέρον το φετινό ΕURO, το παρακολουθείτε;

«Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τα παιχνίδια του EURO και μου αρέσει αυτό που βλέπω, με πολύ ωραία παιχνίδια και δυνατές ομάδες. Έτσι καταλαβαίνεις και πόσο δύσκολο ήταν αυτό που πετύχαμε και εμείς το 2004. Βλέποντας τώρα το EURO και όλο το τουρνουά συνειδητοποιώ πόσο δύσκολο είναι για μια χώρα σαν την Ελλάδα να προχωρήσει τόσο πολύ στη διοργάνωση και να φτάσει να κατακτήσει το ευρωπαϊκό».

Η Εθνική μας του 2004 θα έφτανε ψηλά στη φετινή διοργάνωση;

«Έτσι όπως ήταν φτιαγμένη εκείνη η δική μας ομάδα ήταν πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε αντίπαλο να μας κερδίσει. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο προσόν που είχαμε τότε. Δεν έχει να κάνει με το πόσο σύγχρονο ή όχι ήταν το στιλ του παιχνιδιού μας. Ήταν ένα στιλ που ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να δυσκολέψει πάρα πολύ τους αντιπάλους μας. Τώρα το πού θα φτάναμε είναι δύσκολο να πω. Και αυτό γιατί παραδείγματος χάρη τότε τα μεγαθήρια, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία είχαν φύγει από νωρίς, διώξαμε εμείς τη Γαλλία και στα ημιτελικά παίξαμε με την Τσεχία. Οι Τσέχοι ήταν μια πολύ καλή ομάδα αλλά δεν ήταν από τις «μεγάλες», ήταν μια ομάδα που την…είχαμε» .

Τo EURO μέσα από τα μάτια δυο Πρωταθλητών Ευρώπης


Σας λείπει το να βλέπετε την Ελλάδα σε ένα EURO;

«Είναι πολύ αρνητικό για την Εθνική μας που δεν βρίσκεται εδώ και καιρό σε μια μεγάλη διοργάνωση. Βλέπεις ομάδες όπως η Βόρεια Μακεδονία, Δανία που πηγαίνει συνέχεια, Σουηδία…Είναι αρνητικό για μια χώρα όπως εμείς να μην πηγαίνει σε μεγάλα τουρνουά . Γιατί έτσι φθείρεται η θέση μας στο ranking της FIFA και στην ουσία μειώνονται οι πιθανότητες μας να βρεθούμε σε μια μεγάλη διοργάνωση. Στεναχωριέμαι όταν βλέπω όλα αυτά τα παιχνίδια χωρίς να είναι εκεί η Εθνική μας».

Τι πρέπει να γίνει για να παίξει η Εθνική μας και πάλι σε μεγάλες διοργανώσεις;

«Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη χημεία. Να δέσουν οι παίκτες μεταξύ τους και να δημιουργήσουν μια οικογένεια που να βάζει μεγάλους στόχους. Εμείς τότε είχαμε βάλει ψηλά τους στόχους μας ως παίκτες. Είχαμε και εμπειρία, είχαμε και νιάτα, είχαμε προσωπικότητες, είχαμε και έναν προπονητή τον Ότο Ρεχάγκελ που είχε ζήσει μεγάλες επιτυχίες στην καριέρα του, είχε κερδίσει τίτλους και τον σεβόμασταν όλοι και τον ακούγαμε. Είχε χτίσει μια…ομάδα μέσα στην Εθνική ομάδα».

Ποιος είναι ο Χαριστέας του φετινού EURΟ;

«Έχω δει αρκετούς ποδοσφαιριστές που μου αρέσουν. Αυτόν που θα τον παρομοίαζα με τον Χαριστέα του 2004 και τον έχω ξεχωρίσει είναι ο Μπεράρντι της Ιταλίας. Έχει κάνει «μπαμ» στο EURO. Παίζει και στη θέση μου, με αριστερό πόδι βέβαια και θεωρώ ότι είναι η αποκάλυψη της διοργάνωσης και αν φτάσει η Ιταλία στον τελικό θα είναι και πάλι παίκτης κλειδί».

ΦΑΝΗΣ ΚΑΤΕΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2004»

Πώς αισθάνεται ένας Πρωταθλητής Ευρώπης όταν βλέπει παιχνίδια του EURO σήμερα;

«Αυτό που νιώθω είναι πρώτα από όλα νοσταλγία και μετά και ένα παράπονο γιατί να μην είναι και η Ελλάδα σε αυτή τη διοργάνωση.

Γιατί δεν είμαστε;

«Κάθε ομάδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια αλυσίδα από κρίκους. Στην εποχή μας ήμασταν ευλογημένοι και κανένας κρίκος από αυτή την αλυσίδα δεν έσπασε. Πιστεύω ότι και στη σημερινή Εθνική υπάρχει μια καλή χημεία ανάμεσα στα παιδιά. Φτάσαμε στα μπαράζ στα προκριματικά του Μουντιάλ και αποκλειστήκαμε από την δευτεραθλήτρια κόσμου την Κροατία και από το Βέλγιο, που κέρδισε το μικρό τελικό. Πιστεύω ότι και τώρα γίνεται μια καλή προσπάθεια στην Εθνική Ελλάδας. Τα παιδιά που είναι στην ομάδα έχουν καλό κλίμα μεταξύ τους, δεν υπάρχουν «φίρμες» και λειτουργούν ως μια οικογένεια. Κάτι που βγαίνει και στο γήπεδο αν εξαιρέσει κανείς την κακή εμφάνιση με την Γεωργία στα προκριματικά για το επόμενο Μουντιάλ μάλιστα μετά το καλό παιχνίδι με την Ισπανία».

Τo EURO μέσα από τα μάτια δυο Πρωταθλητών Ευρώπης

Ποια από τις σημερινές ομάδες «βγάζει» το κλίμα που επικρατούσε στην Εθνική Ελλάδας του 2004;

Το πάθος που είχαμε εμείς τότε το βλέπω στην Ιταλία. Το αισθάνεσαι την ώρα που ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος, από το πως πανηγυρίζουν όχι μόνο τα γκολ αλλά και φάσεις που βγάζει ο Ντοναρούμα. Για αυτό και θεωρώ ότι φαβορί είναι η Ιταλία. Όλοι πιστεύουν ότι θα το πάρει η Αγγλία αλλά εγώ πιστεύω στους Ιταλούς. Εμείς το πήραμε μέσα στο σπίτι των Πορτογάλων, αργότερα οι Πορτογάλοι το πήραν στο σπίτι της Γαλλίας για αυτό και εγώ πιστεύω ότι οι Ιταλοί μπορούν να το σηκώσουν».

Ποιοι τερματοφύλακες ξεχωρίζουν;

«Ένας τερματοφύλακας χρειάζεται σταθερότητα και διάρκεια. Ξεχωρίζω τον Ουνάι Σιμόν της Ισπανίας. Στον αγώνα με τους Κροάτες έκανε ένα τεράστιο λάθος, αλλά μετά με τις αποκρούσεις του έσωσε την ομάδα του. Φυσικά μου αρέσει και ο Ντοναρούμα. Θα βάλω και το Ζόμερ, γιατί στους τερματοφύλακες υπάρχει…ρατσισμός με το ύψος. Είναι μόνο 1,83μ αλλά παίζει σαν…δίμετρος. Επίσης ξεχωρίζει ο Πίκφορντ που κρατά ανέπαφη μέχρι τώρα την εστία του».

TAGS EURO 2020
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ