ΑΕΚ

Το "ΑΕΚ και Πορτογαλία μαζί" δεν είναι τόσο απλό για τον Σάντος

Ο Φερνάντο Σάντος σε συνέντευξη Τύπου
Ο Φερνάντο Σάντος σε συνέντευξη Τύπου AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Ο διακαής πόθος της ΑΕΚ είναι ξεκάθαρα ο Πορτογάλος, Φερνάντο Σάντος και είναι διατεθειμένη να του δώσει ό,τι απαιτείται για να τον πείσει, όμως υπάρχουν και δυσκολίες.

Σε όλη τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν της άφιξης του Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ, ο τόπος "πλημμύρισε" από ονόματα προπονητών που είτε προτάθηκαν, είτε εξετάζονται από την ΑΕΚ. Είναι αλήθεια ότι καιρό τώρα, ουσιαστικά από τις ημέρες που άπαντες στην ομάδα συνειδητοποίησαν ότι το 'πείραμα' με τον Αργύρη Γιαννίκη απέτυχε, η σελίδα στο θέμα του επόμενου κόουτς έχει γυρίσει και επιλογές ανωτέρου επιπέδου αναζητούνται. Είναι επίσης αλήθεια ότι στην κορυφή όλων, φιγουράρει το όνομα του Φερνάντο Σάντος.

Μοιάζει δύσκολο, φαινόταν και μακρινό, όμως ο χρόνος κυλά αντίστροφα προς την ημέρα της κρίσεως, η οποία δεν απέχει πολύ. Με τη λογική σκεπτόμενος, οδηγείσαι στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την εθνική Πορτογαλίας και τα μπαράζ που έχει αυτή μπροστά της, επιχειρώντας να δώσει το παρών στο Μουντιάλ του Κατάρ. Πράγματι, ο Σάντος στην πρώτη επαφή που είχε με την ΑΕΚ, δεν επιθυμούσε να μπει στην ουσία της συζήτησης. Όμως άφησε ανοιχτή την πόρτα, αυτή η κουβέντα να πραγματοποιηθεί με τους κανόνες που πρέπει, αμέσως μετά τα μπαράζ.

Το μυαλό του δις στο παρελθόν προπονητή της Ένωσης, είναι αυτή τη στιγμή αφοσιωμένο εκεί, στην πατρίδα του, στην Εθνική της χώρας του, στην αποστολή που έχει μπροστά του. Θα ήταν ομολογουμένως άδικο -ενδεχομένως και ενοχλητικό για τους ανθρώπους της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Πορτογαλίας- να μπαίνει σε σοβαρές συζητήσεις με συλλόγους, όταν διακυβεύεται κάτι τόσο σπουδαίο. Την αμέσως επόμενη ημέρα από το θρίαμβο ή την αποτυχία, ωστόσο, θα έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Κι όσοι θεωρούν ότι ίσως είναι καλύτερα να αποκλειστεί η Πορτογαλία ώστε να ανοίξει ευκολότερα ο δρόμος για την ΑΕΚ, ίσως τελικά να μη βλέπουν και τη μεγαλύτερη εικόνα.

Ξέρει ότι η Ένωση τον θέλει, είτε έτσι, είτε αλλιώς, όμως δεν είναι απλό

Τα καταφέρει ή όχι πάντως η Πορτογαλία, ο Σάντος ήδη γνωρίζει από την πλευρά της ΑΕΚ ότι είναι επιθυμητός ακόμα κι αν πρέπει να χωρέσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης τον θέλει στον πάγκο της ομάδας, είτε συνεχίσει στην Εθνική της χώρας του, είτε όχι. Άλλωστε στη διάρκεια του Μουντιάλ, όλα τα πρωταθλήματα θα διακοπούν. Ασφαλώς θα παίξει ρόλο το κατά πόσο ο ίδιος θα αισθανθεί επαρκής και για τους δύο ρόλους, καθώς επίσης και ποια θα είναι η θέση της ομοσπονδίας της χώρας, εφόσον ζητήσει να πατήσει σε δύο βάρκες, από τη στιγμή που μαζί της έχει συμβόλαιο έως το 2024.

Υπάρχει η πιθανότητα, ενδεχόμενη επιτυχία των Πορτογάλων να αποδειχθεί πιο 'φιλική' προς την ΑΕΚ καθώς θα του είναι πιο δύσκολο να γίνει 'διπλός πράκτορας' σε ένα πεδίο άγνωστο για εκείνον και όχι εξίσου φιλόδοξο όσο το project που η Ένωση πλέον μπορεί δικαίως να επικαλείται ότι ανεβάζει πολύ τον πήχη της, παρουσιάζοντας τελειοποιημένες εγκαταστάσεις και νέο γήπεδο. Ωστόσο θα πρέπει ταυτόχρονα να έχει ξεκαθαρίσει ο Σάντος μέσα του -και με την ομοσπονδία της Πορτογαλίας- ότι θα τελειώσει από τον πάγκο της μετά το τέλος του Μουντιάλ. Μόνον έτσι θα μπορούσε να αφοσιωθεί όπως απαιτείται σε club.

Ο ελεύθερος Σάντος από την άλλη, θα είναι σίγουρα ελκυστικός στόχος για πολλούς συλλόγους και ειδικότερα σε πρωταθλήματα που θα μπορούσε να καρπωθεί απλησίαστα για την Ελλάδα χρήματα. Ασφαλώς εκεί θα παίξει ρόλο και τι ακριβώς ο ίδιος θα επιζητεί από έναν πάγκο, στα 68 χρόνια του πλέον.

Πέραν της παραμέτρου "Εθνική Πορτογαλίας", υπάρχουν κι άλλα ατού που η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει, επιχειρώντας να πείσει τον Σάντος να αναλάβει τις αγωνιστικές τύχες της για τρίτη φορά στην καριέρα του. Ακόμα και το να έχει άποψη για την οργάνωση και στελέχωση του ποδοσφαιρικού τμήματος, εξυπακούεται ασφαλώς το να επιλέξει συνεργάτες γύρω του που γνωρίζει και εμπιστεύεται.

Δεν έμειναν πολλές ημέρες πλέον μέχρι την καθοριστική, στις αρχές του ερχόμενου Απρίλη, όταν θα είναι πλέον ξεκάθαρο αν ο Πορτογάλος θα γίνει ή όχι ο επόμενος τεχνικός της Ένωσης και αυτός που θα τη βάλει στο νέο γήπεδό της. Άλλωστε αν κάποιος ρωτούσε τον Μελισσανίδη 3-4 χρόνια νωρίτερα ποιος θα ήθελε να είναι αυτός, δεδομένα θα απαντούσε "ο Φερνάντο".

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ