THE SPORTS ECONOMIST

Τερματοφύλακες Big-4: Πολύτιμοι, αναντικατάστατοι και συγκριτικά οικονομικοί

Τερματοφύλακες Big-4: Πολύτιμοι, αναντικατάστατοι και συγκριτικά οικονομικοί
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Το SPORT24 καταγράφει τα αγωνιστικά πεπραγμένα των τεσσάρων τερματοφυλάκων Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συγκρίνοντας χρόνους συμμετοχής κατ’ αντιστοιχία του μισθολογικού στάτους τόσο του υφιστάμενου όσο και του (όπου προκύπτει) αναμενόμενου για τους Πασχαλάκη, Μπρινιόλι, Στάνκοβιτς και Κοτάρσκι.

Ποδοσφαιρικός νόμος. Κάθε καλή ομάδα χτίζεται, ξεκινάει από έναν καλό τερματοφύλακα. Σπάνιο ομολογουμένως, αλλά γεγονός πως και οι τέσσερις που συνθέτουν το παραδοσιακό big-4, τον πυρήνα δηλαδή που κατά κόρον διεκδικεί τους τίτλους στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα, διαθέτει καλούς τερματοφύλακες, τερματοφύλακες που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους αυτών των ομάδων.

Και για διάφορους λόγους είναι σταθερά σε πρώτο πλάνο. Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι στον Παναθηναϊκό και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης στον Ολυμπιακό βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης συμβολαίου, ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς στην ΑΕΚ έχει κάνει φέτος ένα εντυπωσιακό come back μετά την περυσινή, μάλλον μουδιασμένη σεζόν του στα "κιτρινόμαυρα", ενώ τέλος ο Ντομινίκ Κοτάρσκι δικαιολογεί σε κάθε παιχνίδι του την εκτίμηση πως πιθανότατα διανύει την τελευταία του χρονιά στον ΠΑΟΚ.

Ενδιαφέροντες οι συσχετισμοί που προκύπτουν με τα αγωνιστικά, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα που συνοδεύουν κάθε έναν από τους τέσσερις τερματοφύλακες. Όλοι για παράδειγμα είναι μακράν οι κορυφαίοι σε χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους, κάτι που όμως δεν αντιστοιχεί -και δομικά βέβαια, λόγω θέσης- στις τρέχουσες (τουλάχιστον) απολαβές τους.

Τα μπόνους του Πασχαλάκη

Στον Ολυμπιακό, ο Άλεξανδρος Πασχαλάκης μετράει 1170 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις. Τον ακολουθεί ο Μαντί Καμαρά με 1001. Αυτοί οι δύο είναι οι μόνοι με +1000 αγωνιστικά λεπτά, ακολουθούμενοι από τον Ρέτσο με 968 και τον Ροντινέι με 931. Όλοι οι υπόλοιποι των "ερυθρόλευκων" έχουν λιγότερα από 900 λεπτά.

Χαρακτηριστικό για τη διαφοροποίηση του στάτους του "Πάσχα" στους πρωτοπόρους της Stoiximan Super League είναι πως πέρυσι, ακριβώς τέτοια εποχή δεν είχε αγωνιστεί ούτε σε ένα παιχνίδι τους. Το ντεμπούτο του με τα "ερυθρόλευκα" το πραγματοποίησε στο εκτός έδρας ματς με την Καραμπάκ στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League στις 13/10/2023.

Ενδεικτικό και το πλαίσιο του συμβολαίου που υπέγραψε. Ο διεθνής κίπερ συμφώνησε για 1+1 χρόνια. Η δεύτερη χρονιά θα ενεργοποιούνταν αν συμπλήρωνε έναν απολύτως εφικτό αριθμό συμμετοχών. Όπως δηλαδή και έγινε.

Το οικονομικό κομμάτι επίσης ιδιαίτερο. Μικρές, στα όρια των 300.000 ευρώ, οι φιξ απολαβές του την πρώτη χρονιά, σημαντικότατη η όμως η προσαύξηση τόσο βάσει συμμετοχών όσο και επίτευξης ομαδικών στόχων.

Τόσο που το συνολικά εισπραχθέν ποσό του 34χρονου τερματοφύλακα υπερδιπλασιάζονταν σε σχέση με φιξ ποσό και, το σημαντικότερο, αποτελούσε τη μισθολογική βάση για τις φετινές απολαβές του, οι οποίες με την επέκταση συμβολαίου που έπεται (τυπική διαδικασία ουσιαστικά) θα τις αυξήσει περισσότερο, καθιστώντας τον Πασχαλάκη τον καλύτερα αμειβόμενο τερματοφύλακα στην Ελλάδα.

Με τις τρέχουσες, συνολικές πάντα, απολαβές του, ο "Πάσχα" απέχει πάντως από τα όρια του επταψήφιου και έτσι βρίσκεται στα όρια και της εισόδου στη δεκάδα των καλύτερα αμειβομένων του ρόστερ του Ολυμπιακού.

Η αποκατάσταση του Μπρινιόλι

Στον Παναθηναϊκό τώρα, ο... ηγεμονικός ρόλος του Αλμπέρτο Μπρινιόλι στην εστία δεν αμφισβητείται. Και δεν αμφισβητήθηκε ούτε καν όταν το περυσινό καλοκαίρι ντύθηκε στα "πράσινα" ο τότε τουλάχιστον εν δυνάμει βασικός Γιούρι Λοντίγκιν.


Ο Ιταλός μετράει φέτος 1200 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις, όντας ο μόνος "πράσινος" με +1000 στη φετινή σεζόν. Κοντά... 5 ώρες μακριά του ακολουθούν ο Πάλασιος με 915 λεπτά, ο Γεντβάι με 907 και ο Ρουμπέν με 903. Όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού μετράνε λιγότερα από 900 αγωνιστικά λεπτά.

Η αναντιστοιχία στην περίπτωση του 32χρονου πορτιέρε προκύπτει σε σχέση με το μισθολογικό του στάτους. Αμείβεται με 300.000 ετησίως, απολαβές που είναι υψηλότερες σε επίπεδο πρώτης ομάδας μόνο σε σχέση με αυτές των δύο δεξιών μπακ (Κώτσιρας, Βαγιανίδης), του Τσέριν, του Ζέκα, του Τσοκάι και του Γερεμέγεφ.

Απολύτως φυσιολογικά συνεπώς το θέμα της επέκτασης του συμβολαίου του Μπρινιόλι, που ολοκληρώνεται το ερχόμενο καλοκαίρι, παρουσιάζεται να αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης του Παναθηναϊκού, με την κοινή επιδίωξη των δύο πλευρών να είναι πλέον η μισθολογική αντιστοίχιση της χρησιμότητας και του ρόλου του Ιταλού στους "πράσινους".

Υψηλόμισθος ο Στάνκοβιτς, όχι όμως μεταξύ των καλύτερα αμειβόμενων

Στην ΑΕΚ, το rotation του Αλμέιδα έχει μείωσει τον χρόνο... εργασίας ακόμη και στους τερματοφύλακες. Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς είναι ο αδιαμφισβήτητα βασικός, αλλά σε σχέση με τους υπόλοιπους τερματοφύλακες της big-4 έχει τον μικρότερο χρόνο συμμετοχής, χωρίς να ξεπερνάει τα 1000 αγωνιστικά λεπτά.

Για την ακρίβεια μετράει 990, με τον αμέσως επόμενο στους πρωταθλητές, τον Πινέδα, να απέχει κάτι παραπάνω από 3 ώρες, μετρώντας 789 λεπτά, 740 έχει αγωνιστεί ο Χατζισαφί και 735 ο Γιόνσον, με όλους τους υπόλοιπους "κιτρινόμαυρους" να έχουν στο ενεργητικό τους λιγότερα από 700 λεπτά.

Ενδεικτικό ότι ήδη ο Αυστριακός τερματοφύλακας έχει ήδη φέτος αγωνιστεί σε όσα παιχνίδια πρωταθλήματος αγωνίστηκε σε ολόκληρη την περυσινή σεζόν (όλα τα πήρε μέχρι το αντίστοιχο σημείο της χρονιάς, ως δηλαδή και το παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής τότε κόντρα στον Ιωνικό στις 3/10), απέχοντας 270 λεπτά από τον περυσινό συνολικό χρόνο συμμετοχής του.

Ο 31χρονος γκολκίπερ σε επίπεδο φιξ απολαβών είναι αυτός που είχε από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε στο δυναμικό της ΑΕΚ, τις υψηλότερες για τερματοφύλακα στην Ελλάδα, με αυτές να αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο τετραετές συμβόλαιο που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2021, στις 700.000 ευρώ.

Ακόμη και με αυτό το ποσό όμως δεν... ξεφεύγει της μοίρας της θέσης του, μιας δεν βρίσκεται καν στην πρώτη δεκάδα (οριακά στην δωδεκάδα) των καλύτερα αμειβόμενων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ της Ένωσης.

Στα χαμηλά ο Κοτάρσκι, στα... ψηλά το όφελος που προσδοκάται από πώλησή του

Μεταξύ των τεσσάρων, ο Ντομινίκ Κοτάρσκι είναι ο νεαρότερος, στα 23 του χρόνια, αλλά και αυτός για τον οποίο δαπανήθηκαν τα περισσότερα χρήματα. Ως ελεύθερος πήγε στον Ολυμπιακό ο Πασχαλάκης, ανάλογο το στάτους και του Μπρινιόλι όταν πήγε στον Παναθηναϊκό (με την πρώην ομάδα του, την Έμπολι, να διατηρεί απλώς ποσοστό επί των δικαιωμάτων του), κάτι παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ κόστισε για την ΑΕΚ η αγορά του Στάνκοβιτς από τη Ζάλτσμπουργκ.

Για τον Κροάτη κίπερ, ο ΠΑΟΚ κατέβαλε 1,7 εκατ. ευρώ, παραχωρώντας και στην Γκόριτσα, την πρώην ομάδα του, ένα 10% επί των δικαιωμάτων του. Ο "Κότα" είναι και αυτός που έχει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής μεταξύ των τεσσάρων τερματοφυλάκων (μαζί με τον Πασχαλάκη οι μόνοι που δεν έχουν χάσει λεπτό ως τώρα).

Έχει λοιπόν αγωνιστεί και στα 15 ως τώρα παιχνίδια του "δικέφαλου", μετρώντας συνολικά 1350 λεπτά. Σε σημαντική (αλλά όχι χαώδη) απόσταση τον ακολουθούν οι Αντρίγια Ζίβκοβιτς με 1175, ο Τροστ Εκόνγκ με 1144 και ο Μπάμπα Ράχμαν με 1013, οι μόνοι δηλαδή των "ασπρόμαυρων" που ξεπερνούν την χιλιάδα.

Παρότι για πολλούς αποτελεί το πλέον άμεσο για... εξαργύρωση από τα αγωνιστικά projects του "δικέφαλου", με σχετικού περιεχόμενου ιστοσελίδες να τοποθετούν την χρηματιστηριακή αξία του μεταξύ της πρώτης εξάδας του ρόστερ του ΠΑΟΚ, ο Κοτάρσκι (έχει συμβόλαιο για τρία ακόμη χρόνια) είναι από τους πλέον χαμηλόμισθους.

Εισπράττει 450.000 ευρώ ετησίως, προφανώς απέχοντας σημαντικά από -για παράδειγμα- τα οκτώ επταψήφια συμβόλαια που υπάρχουν στο δυναμικό των "ασπρόμαυρων", αλλά και υπολειπόμενος άλλων του ενεργού (αλλά και όχι τόσο... ενεργού) rotation της πρώτης ομάδας.

Και είναι τέλος ξεκάθαρο πως ο Κοτάρσκι σε σχέση με τους υπόλοιπους του καρέ των τερματοφυλάκων της big-4 είναι αυτός που -εφόσον τα πάντα εξελιχθούν κανονικά, φυσιολογικά- θα φέρει και πολλαπλάσιο ανταποδοτικό όφελος στην ομάδα του από την πιθανότατη (όποτε αποφασιστεί και κριθεί συμφέρουσα) πώλησή του.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ