STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Super League Interwetten: Η βαθμολογία χωρίς VAR

Super League Interwetten: Η βαθμολογία χωρίς VAR
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ποια θα ήταν η βαθμολογία χωρίς την παρουσία του VAR να αλλάζει τις αρχικές υποδείξεις των διαιτητών; Το SPORT24 μέτρησε όλες τις αποφάσεις, έκανε τους υπολογισμούς και σας παρουσιάζει τη βαθμολογία της Super League Interwetten χωρίς τη χρήση του VAR.

Δεκαέξι πέναλτι που δόθηκαν, τέσσερα που πάρθηκαν πίσω. Εννιά γκολ που ακυρώθηκαν ενώ είχαν μετρήσει, ένα που μέτρησε ενώ είχε ακυρωθεί και οκτώ κόκκινες κάρτες που δόθηκαν.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρήσης VAR στον πρώτο γύρο της φετινής Super League Interwetten, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με ένα παιχνίδι να έχει αναβληθεί, το Απόλλων - ΟΦΗ.

Πώς έχουν επηρεαστεί τα αποτελέσματα των ομάδων; Ποια θα ήταν η βαθμολογία χωρίς την παρουσία του VAR να αλλάζει τις αρχικές υποδείξεις των διαιτητών;

Το SPORT24 μέτρησε όλες τις αποφάσεις, έκανε τους υπολογισμούς και σας παρουσιάζει τη βαθμολογία της Super League χωρίς τη χρήση του VAR. Αλλά πριν από αυτό, μερικές απαραίτητες εξηγήσεις.

DISCLAIMER 1: Μετράμε μόνο αποφάσεις που άλλαξαν με VAR

Στις αποφάσεις του VAR για κάθε ομάδα έχουμε καταγράψει ΜΟΝΟ αυτές που άλλαξαν εξαιτίας της παρουσίας του video. Τα πέναλτι για παράδειγμα που αρχικώς δεν δόθηκαν και μετά ο διαιτητής είδε το video και έδειξε την άσπρη βούλα. ΔΕΝ έχουμε μετρήσει φάσεις που η αρχική απόφαση του διαιτητή παρέμεινε ίδια και μετά τη χρήση του VAR.

Για παράδειγμα, το γκολ του Μασούρα απέναντι στον Άρη συμπεριλαμβάνεται στις αποφάσεις, γιατί αρχικώς μέτρησε κι ακυρώθηκε μετά τον έλεγχο της φάσης. Αντιθέτως, το γκολ της Λαμίας στις καθυστερήσεις απέναντι στον ΠΑΟΚ δεν συμπεριλαμβάνεται στις φάσεις, γιατί ακυρώθηκε από τον επόπτη πριν έρθει το video να επικυρώσει την απόφασή του.

DISCLAIMER 2: Δεν εξετάζουμε αν οι αποφάσεις είναι σωστές

Η καταγραφή αφορά μόνο τις φάσεις, όχι την ορθότητά τους. Δεν κάναμε ένα θέμα στο οποίο θα παίρνουμε θέση για τι έπρεπε να δοθεί και τι όχι. Αυτό δεν είναι θέμα που αναλύει πόσους βαθμούς έχουν “κλέψει” από την ομάδα σας ή πόσους βαθμούς έχει "κλέψει" ο τάδε αντίπαλος.

Το θέμα δεν αφορά τη διαιτησία, την ορθότητα των αποφάσεων, τα σωστά και τα λάθη, τις πιθανές αλλοιώσεις αποτελεσμάτων. Το θέμα αφορά ΜΟΝΟ το πόσα πράγματα έχουν γίνει διαφορετικά επειδή φέτος έχουμε VAR. Το θέμα εξετάζει πόσα αποτελέσματα άλλαξαν για παράδειγμα με πέναλτι που δόθηκε με VAR στις καθυστερήσεις, όχι αν το πέναλτι ήταν σωστό, ούτε αν έπρεπε να δοθεί ένα άλλο που είδαν και άφησαν στο VAR, κτλ.

Δεν έχουμε κάνει θέμα για τη διαιτησία, ούτε η βαθμολογία χωρίς VAR είναι βαθμολογία που λέει πως κάποιος έχει ευνοηθεί ή αδικηθεί από τη διαιτησία.

DISCLAIMER 3: Η βαθμολογία έγινε με προσθαφαιρέσεις

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα ενός αγώνα αν δεν είχε μετρήσει ένα γκολ. Μπορεί η ομάδα που της ακυρώθηκε το τέρμα να έβαζε κι άλλο, μπορεί και όχι. Ακόμα κι ένα πέναλτι που δεν δόθηκε στο 90’ μπορεί τελικά να μην άλλαζε κάτι, γιατί θα το έπιανε ο τερματοφύλακας.

Με λίγα λόγια, προφανώς και το SPORT24 δεν γνωρίζει με σιγουριά τα αποτελέσματα που θα είχαμε χωρίς VAR. Αυτό που κάναμε ήταν να τα υπολογίσουμε κατά προσέγγιση, αφαιρώντας από το τελικό σκορ αυτά που προέκυψαν με χρήση του video. Αν η ομάδα σας νίκησε με 1-0 χάρις σε πέναλτι που πήρε με VAR, τότε θα την αφήσουμε στο 0-0. Αν ο αντίπαλος την ισοφάρισε με γκολ που μέτρησε με VAR, τότε θα υπολογίσουμε πως το video της στέρησε τη νίκη και δύο βαθμούς.

ΧΩΡΙΣ να εξετάσουμε αν το πέναλτι ήταν ή δεν ήταν, χωρίς να ξέρουμε φυσικά αν αμέσως μετά θα έμπαινε άλλο γκολ.

Ιδού, η βαθμολογία με τις αρχικές αποφάσεις, χωρίς VAR

Η βαθμολογία του 1ου γύρου της Super League Interwetten χωρίς VAR
Η βαθμολογία του 1ου γύρου της Super League Interwetten χωρίς VAR

Η διαφορά του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ θα ήταν μικρότερη, αφού χωρίς VAR οι ερυθρόλευκοι θα είχαν δύο βαθμούς λιγότερους και η Ένωση έναν. ΠΑΣ και ΠΑΟΚ θα είχαν επίσης έναν βαθμό λιγότερο, ενώ Παναθηναϊκός και Άρης θα είχαν τους ίδιους βαθμούς και με τις αρχικές αποφάσεις, ενώ θυμίζουμε ότι για την ομάδα του Μάντζιου ισχύει το -6.

Ο ΟΦΗ δεν θα ήταν στην πρώτη 5άδα, αφού θα είχε πέντε βαθμούς λιγότερους, ενώ ο Αστέρας θα πιο κοντά στην πρώτη 6άδα της βαθμολογίας.

Πάμε τώρα να δούμε τι έχει συμβεί στις οθόνες του VAR για κάθε ομάδα ξεχωριστά.

Ολυμπιακός: Πήρε δύο βαθμούς στο Αγρίνιο

Η χρήση του video επηρέασε άμεσα έναν αγώνα του Ολυμπιακού, αυτόν στο Αγρίνιο. Οι ερυθρόλευκοι πήραν έτσι το πέναλτι που εκτέλεσε ο Ελ Αραμπί με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη νίκη με 2-1.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν κι άλλη μια απόφαση υπέρ τους, όταν ακυρώθηκε γκολ του Αστέρα στην Τρίπολη, σε ματς που ο Ολυμπιακός νίκησε με 2-0, ενώ την Κυριακή απέναντι στον Άρη ακυρώθηκε γκολ του Μασούρα, χωρίς να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

ΑΕΚ: Της έχουν ακυρωθεί τρία γκολ χωρίς αντίκτυπο

Η Ένωση μόνο την τελευταία αγωνιστική στην Τρίπολη είδε το video να επηρεάζει αποτέλεσμα, όταν το video πήρε πίσω το πέναλτι που είχε δοθεί στον Αστέρα. Η ΑΕΚ πήρε πέναλτι μέσω video στο 3-0 με τον Ατρόμητο και δέχθηκε κόκκινη κάρτα (Μήτογλου) στο 2-1 επί του Άρη.

Το video έχει ακυρώσει και τρία γκολ της ΑΕΚ, ένα στην ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και δύο στο 1-0 επί του Παναθηναϊκού.

ΠΑΣ: Έχασε μια ισοπαλία, πήρε δύο νίκες

Ο ΠΑΣ είδε το video να αλλάζει το αποτέλεσμα σε τρεις αγώνες. Αρνητικά στην εντός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ, όταν οι Κρητικοί πήραν πέναλτι, και θετικά στο Περιστέρι όταν μέτρησε το γκολ της ισοφάρισης επί του Ατρόμητου και το Σάββατο, όταν δόθηκε το πέναλτι που έφερε το 3-2 επί του Βόλου.

Η ομάδα του Μεταξά έχει δει το video να της δίνει και άλλα δύο πέναλτι που δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα, στις νίκες με Παναιτωλικό και Άρη, ενώ δεν της στέρησε τη νίκη το πέναλτι που πάρθηκε πίσω απέναντι στον Παναθηναϊκό.

ΠΑΟΚ: Πήρε βαθμούς στην Τρίπολη, έχασε στη Νίκαια

Ο Δικέφαλος είδε το video να επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δύο αγώνες. Στην Τρίπολη μέσω VAR ήρθε το πέναλτι που έδωσε το διπλό επί του Αστέρα και στη Νίκαια έτσι ήρθε το πέναλτι για ένα από τα τρία γκολ του Ιωνικού στην ήττα με 3-2.

Ο ΠΑΟΚ πήρε πέναλτι μέσω VAR και στο 3-1 στη Λεωφόρο, ενώ μέσω video κέρδισε πέναλτι και ο Ατρόμητος όταν τον νίκησε 2-0 στο Περιστέρι. Τέλος, το video ακύρωσε γκολ της ΑΕΚ στο ντέρμπι της Τούμπας και γκολ του ΠΑΟΚ στο 4-1 με τον Απόλλωνα.

Άρης: Χαμός στις κόκκινες, αλλά δεν έχει πάρει πεναλτι

Η ομάδα του Μάντζιου είναι η μοναδική του Big-5 που δεν έχει πάρει πέναλτι μέσω video. Ο Άρης είδε το VAR να δίνει στους αντιπάλους του δύο πέναλτι που δεν επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα, ένα στο 5-1 επί του Παναιτωλικού και ένα στο 0-5 του ΠΑΣ στο “Βικελίδης”.

Στη Νίκαια ακυρώθηκε γκολ του Ιωνικού, αλλά ο Άρης έχασε ούτως ή άλλως, ενώ μικρός χαμός έχει γίνει στις κόκκινες, χωρίς βέβαια να επηρεαστεί κανένα αποτέλεσμα.

Μέσω VAR πήρε κόκκινη ο Μήτογλου στην ήττα στο “Σπύρος Λούης”, δύο παίκτες του Βόλου και ένας του Άρη στη νίκη στο “Πανθεσσαλικό”.

Παναθηναϊκός: Ανεπηρέαστος από το video

Κανένα αποτέλεσμα του Παναθηναϊκού δεν έχει επηρεαστεί από την παρουσία του video. Οι πράσινοι έχουν ένα πέναλτι υπέρ τους στο 2-0 με τον Παναιτωλικό και ένα κατά στο 1-3 της Λεωφόρου με τον ΠΑΟΚ.

Το video πήρε πίσω πέναλτι που είχε κερδίσει ο Παναθηναϊκός στο 5-1 με τον Βόλο και πέναλτι που είχε πάρει ο ΠΑΣ όταν νίκησε την ομάδα του Γιοβάνοβιτς στα Γιάννενα.

Τέλος, το video ακύρωσε δύο γκολ της ΑΕΚ, που όμως δεν επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα στο αθηναϊκό ντέρμπι.

Η εικόνα κάτω από την 6η θέση

Ο ΟΦΗ είναι η πιο ευνοημένη από την παρουσία του video. Ο ΟΦΗ δεν έχει καμία απόφαση εναντίον του και έχει πάρει τρία πέναλτι από το VAR, που όλα του έδωσαν βαθμούς. Πέναλτι στο εκτός έδρας 1-1 με τον ΠΑΣ, στο διπλό με 2-1 στο Αγρίνιο και στην εντός έδρας νίκη με 2-1 επί του Ιωνικού.

Ο Αστέρας θα είχε τρεις βαθμούς περισσότερους χωρίς το VAR, σε παιχνίδια στην έδρα του με τους μεγάλους. Τη 2η αγωνιστική μέσω video πήρε πέναλτι ο ΠΑΟΚ που πέρασε από την Τρίπολη με 1-0, το Σάββατο το video πήρε πίσω το πέναλτι που δόθηκε στους γηπεδούχους απέναντι στην ΑΕΚ.

Ο Ιωνικός έχει δει τέσσερα αποτελέσματα να επηρεάζονται από το video και θα είχε +2 βαθμούς χωρίς αυτό. Του ακυρώθηκε γκολ στο 0-0 με τον Απόλλωνα, δόθηκε πέναλτι στον αντίπαλο στις ήττες από Λαμία και ΟΦΗ, αλλά η ομάδα του Σπανού πήρε πέναλτι στο 3-2 επί του ΠΑΟΚ.

Ο Βόλος έχει το ματς με τις κόκκινες απέναντι στον Άρη και δύο πέναλτι που ακυρώθηκαν χωρίς να επηρεάσουν το αποτέλεσμα: ένα υπέρ του στη νίκη επί του Ατρόμητου κι ένα κατά, στην ήττα από τον Παναθηναϊκό. Τελικώς, το video επηρέασε αποτέλεσμα του Βόλου την τελευταία αγωνιστική, με το πέναλτι που δόθηκε στον ΠΑΣ.

Τρία αποτελέσματα του Παναιτωλικού έχουν επηρεαστεί από το video, χωρίς όμως να έχει αλλάξει η βαθμολογική του συγκομιδή. Η ομάδα του Αναστασίου πήρε δύο βαθμούς όταν ακυρώθηκε γκολ του Ατρόμητου στο Περιστέρι, αλλά τους έχασε με τα πέναλτι που πήραν όταν τον νίκησαν στο γήπεδό του ΟΦΗ και Ολυμπιακός.

Ο Ατρόμητος θα κοιτούσε το μέλλον λίγο πιο αισιόδοξα χωρίς το video. Τη 2η αγωνιστική του ακυρώθηκε γκολ στην εντός έδρας ήττα από τον Παναιτωλικό και την 5η μέτρησε γκολ του ΠΑΣ, που του στέρησε τη νίκη στο φινάλε.

Η Λαμία έχει όλη κι όλη μία φάση που άλλαξε στο video. Απέναντι στον Ιωνικό το video της έδωσε πέναλτι και υπέδειξε και κόκκινη κάρτα στους γηπεδούχους, με τη Λαμία να παίρνει έτσι τη νίκη με 2-1.

Τέλος, ο Απόλλων έχει το video να ακυρώνει γκολ του Ιωνικού στο 0-0 της 4ης αγωνιστικής, ενώ η Ελαφρά Ταξιαρχία έχει δεχθεί δύο κόκκινες μέσω VAR.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΚ ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΒΟΛΟΣ ΟΦΗ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ΙΩΝΙΚΟΣ ΛΑΜΙΑ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ VAR ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ