ΠΑΟΚ

“Στόχος μας να μην κινδυνέψει ξανά ο ΠΑΟΚ”

Αχιλλέας Μαυρομάτης

Ο νομικός της ΠΑΕ Αχιλλέας Μαυρομάτης έδωσε διευκρινίσεις για τον έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε ο ΠΑΟΚ από την Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA

Λεπτομέρειες για τo Financial Fair Play και τα όσα θα πρέπει να κάνει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προκειμένου να είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις του έδωσε ο Αχιλλέας Μαυρομάτης.

Ο νομικός της ΠΑΕ μίλησε στον “Sport 103FM”:

Για την “περιπέτεια” της ΠΑΕ με την εκδίκαση της Πειθαρχικής στην UEFA: “Φέτος είναι η πρώτη φορά που η UEFA έβαλε τον όρο να μην υπάρχουν οφειλές μέχρι 30 Ιουνίου. Βέβαια, από την αρχή δε φαινόταν ότι θα είναι τόσο αυστηρά τα πράγματα, αλλά η ΠΑΕ είχε ένα πλάνο από τους προηγούμενους μήνες. Όταν τελικά δεν υλοποιήθηκε η επένδυση που φαινόταν ότι υπάρχει στον ορίζοντα, υπήρχαν οι διοικητικές αποφάσεις, αλλάήρθε η UEFA και μας τόνισε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Η UEFA μας έβαλε τη θηλιά στο λαιμό.

Πρέπει να διευκρινίσω ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε πρόβλημα με την άδεια. Την πήρε νομιμότατα. Το πρόβλημα ήταν ότιστην πορεία της σεζόν δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε κάποιους οικονομικούς δείκτες.Από τις ομάδες που έχουν παραβιάσει αυτόν τον δείκτη, ο ΠΑΟΚ είναι από τις πρώτες που του έχει γίνει κρούση, αλλά αυτό έχει να κάνει ότι συνεχίζουμε στους “32” του Europa League. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλες ομάδες που θα ελεγχθούν άμεσα.

H UEEA δεν δίνει στοιχεία για αυτό, κρατάει μία μυστικότητα και ενημερώνει μόνο τις ενδιαφερόμενες ομάδες.Αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς είναι να τους πείσουμε ότι εδώ που φτάσαμε είναι λόγω της οικονομικής κρίσης.Μέτρησε πολύ θετικά ότι δεν ήμασταν μόνα στα λόγια, αλλά κάναμε και πράξεις, όπως η μεταγραφή του Βιεϊρίνια, αλλά και οι αποχωρήσεις κάποιων παικτών. Η UEFA εκτίμησε ότι ήδη έχουμε κάνεις πολλές κινήσεις. Μάλιστα, με αυτό το πλάνο που έχουμε σύντομα θα είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα”.

Για την αδειοδότηση του Μαρτίου: “Τον Μάρτιο θα πρέπει να πάρουμε την αδειοδότηση για τη νέα χρονιά. Αλλά, με την τακτική που έχει η ΠΑΕ δεν ανησυχώ για την αδειοδότηση. Στα μέσα Ιούνη θα περάσουμε εκ νέου από έλεγχο”.

Για τις επόμενες κινήσεις: “Ψάχνουμε να ερμηνεύσουμε και εμείς επακριβώς την απόφαση. Η λογική μας είναι να μη φτάσουμε στο σημείο να τρέχουμε την τελευταία στιγμή. Στόχος μας είναι να μην ξανακινδυνέψει η ΠΑΕ, γι’ αυτό και θα είμαστε σε επαφές με τοClub Financial Control Panel τηςΕυρωπαϊκής Ομοσπονδίας για να ξέρουμε και τις επόμενες κινήσεις μας”.

Για τη βοήθεια που πρέπει να δώσει ο κόσμος: “Δεν θα πρέπει αν δημιουργηθούν άλλα προβλήματα στην πορεία.Θα πρέπει να προσέξουμε και να αποφύγουμε έμπρακτα τέτοιες καταστάσεις και θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του κόσμου. Θα πρέπει να προστατέψουμε όλοι την ομάδα. Αν σε κάποιο παιχνίδι γίνουν επεισόδια και χάσει η ΠΑΕ κάποια χρήματα, τότε θα είναι μείον για εμάς. Θα πρέπει και ο κόσμος να βοηθήσει την ομάδα”.

Για τη λογική του Financial Fair Play: “Η πλήρης εφαρμογή του είναι την επόμενη χρονιά. Η UEFA θέλει η κάθε ομάδα να έχει ισοσκελισμένα έσοδα-έξοδα.Αυτό που αγγίζει εμάς είναι ότι θα πρέπει τη νέα χρονιά να έχουμε διασφαλισμένα έσοδα, σύμφωνα με τα έξοδα που θα κάνουμε. Αυτό που δε θέλει η UEFA είναι να έχουμε ελλειμματικό μπάτζετ και να έρχεται στο τέλος η κάθε διοίκηση με ΑΜΚ να συμπληρώνει τα επιπλέον έξοδα.Αν έρθει σήμερα επενδυτής για να βάλει χρήματα, δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτό που δε θέλει η UEFA είναι τα χρήματα να μπαίνουν εκ των υστέρων για να καλυφθούν κάποιες “τρύπες”.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές: “Στον κανονισμό υπάρχει μία αναφορά ότι αν έχει γίνει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για οφειλόμενα σε δόσεις, τότε αυτές οι οφειλές δε θεωρούνται ληξιπρόθεσμες. Από την άλλη όμως, η UEFA δεν επιτρέπει να μετακυλήσει μία ομάδα όλες τις υποχρεώσεις της για μία περίοδο στο μέλλον, γιατί τότε θα υποθηκευόταν το μπάτζετ μίας επόμενης χρονιάς. Επειδή συζητιέται το παράδειγμα μιας ουγγρικής ομάδας που τιμωρήθηκε, πρέπει να πούμε ότι αυτό συνέβη γιατί απέκρυψε κάποιες οφειλές και παρουσίασε πλαστά στοιχεία στην UEFA με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις”.

Για το αν το Financial Fair Play θα εφαρμοστεί και για την αδειοδότηση στην Ελλάδα: “Πιστεύω ότι αν αυτό συμβεί θα έχουν προβλήματα οι ελληνικές ομάδες, αλλά αν το αποφασίσουν όλες οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν προσπάθεια να το εφαρμόσουν. Ομάδες που φιλοδοξούν να παίξουν στην Ευρώπη τη νέα χρονιά, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Μπορεί φέτος να ήταν πιο χαλαρά, αλλά από τη νέα σεζόν θα είναι πολύ πιο αυστηρά τα πράγματα”.

Για το αν παίζουν ρόλο τα χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο: “Το κυριότερο που εξετάζει η UEFA, είναι να μην υπάρχουν οφειλές σε πρώην ποδοσφαιριστές και ομάδες. Μετράνε κυρίως οι οφειλές προς την εφορία που προέρχονται από τα συμβόλαια με παίκτες και όχι τόσο τα χρέη προς το Δημόσιο. Θεωρώ πάντως ότι ο ΠΑΟΚ τη δεδομένη στιγμή δεν έχει πρόβλημα με τις οφειλές προς το Δημόσιο. Το θέμα είναι τι θα συμβεί μετά, όταν εκδικαστούν οι προσφυγές που έχει κάνει η ΠΑΕ, σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί στα δικαστήρια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ