CHAMPIONS LEAGUE

Σπόρτινγκ - Μάντσεστερ Σίτι 0-5: Οι πολίτες κατασπάραξαν τα λιοντάρια και κλείδωσαν την πρόκριση στους 8

Φόντεν και Μαχρέζ πανηγυρίζουν γκολ της Μάντσεστερ Σίτι στην έδρα της Σπόρτινγκ για το Champions League | 15 Φεβρουαρίου 2022
Φόντεν και Μαχρέζ πανηγυρίζουν γκολ της Μάντσεστερ Σίτι στην έδρα της Σπόρτινγκ για το Champions League | 15 Φεβρουαρίου 2022 @2022 ARMANDO FRANCA/AP IMAGES

Ούσα ισοπεδωτική στο πρώτο μέρος όπου πέτυχε τέσσερα γκολ, η Μάντσεστερ Σίτι διέλυσε με το εμφατικό 5-0 την Σπόρτινγκ στην Λισσαβώνα και εξασφάλισε ουσιαστικά την πρόκρισή της στους 8 του Champions League από το πρώτο κιόλας ματς.

Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν το απόλυτο φαβορί πριν από την έναρξη του αγώνα απέναντι στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας στη πρώτη κόντρα των δύο ομάδων για τη φάση των 16 του Champions League και φρόντισε να δικαιώσει 100% τον τίτλο της αφού όχι μόνο πήρε τη νίκη αλλά θριάμβευσε με το εκκωφαντικό 5-0 στο Ζοσέ Αλβαλάδε, για να κλειδώσει ουσιαστικά την παρουσία της στα προημιτελικά του θεσμού πριν καν γίνει η ρεβάνς στο Έτιχαντ στις 9 Μαρτίου.

Όλα τα λεφτά στην αναμέτρηση ήταν το πρώτο μέρος όπου η πρωταθλήτρια Αγγλίας ήταν μία ασταμάτητη μηχανή που έλιωσε την αντίπαλο της πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ με τους Μπερνάρντο Σίλβα (2), Φόντεν και Μαχρέζ, με τον Στέρλινγκ να βάζει το κερασάκι στην τούρτα γράφοντας το τελικό σκορ στο 58' που χάρισε στους πολίτες μόλις την δεύτερη νίκη τους στις επτά τελευταίες εξορμήσεις τους επί πορτογαλικού εδάφους.

Το ματς

Η Σπόρτινγκ μπήκε με ορμή και ενθουσιασμό στο ματς συνεπικουρούμενη από τους 50.000 οπαδούς της στις εξέδρες όμως η Μάντσεστερ Σίτι της έκοψε τη φόρα από νωρίς και συγκεκριμένα στο 7ο λεπτό όταν και άνοιξε το σκορ στην πρώτη της τελική.

Ο Αντάν απέκρουσε αρχικά το σουτ του Φόντεν μέσα από την περιοχή αλλά ο Ντε Μπρόινε πήρε το ριμπάουντ και έδωσε στον Μαχρέζ που εκτέλεσε από κοντά, με το γκολ να ακυρώνεται αρχικά αφού υποδείχτηκε οφσάιντ ο Βέλγος αλλά τελικά να μετράει μετά από έλεγχο της φάσης από το VAR.

Δέκα λεπτά αργότερα ήρθε το δεύτερο γκολ για τους πολίτες ως επιστέγασμα της απόλυτης κυριαρχίας τους στο πρώτο 20λεπτο, με τον Μαχρέζ να εκτελεί κόρνερ από τα δεξιά στο 17' και μετά από κεφαλιά του Ρόδρι να πετάγεται στην πορεία της μπάλας ο Μπερνάρντο Σίλβα που με σουτ-οβίδα, έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει το οριζόντιο δοκάρι και κατόπιν να καταλήξει στα δίχτυα (0-2).

Το πανέμορφο αυτό γκολ επιδοκιμάστηκε από το κοινό της Σπόρτινγκ παρότι προήλθε από έναν Πορτογάλο που είχε συνδέσει το όνομά του με την Μπενφίκα ωστόσο το εντυπωσιακό είναι πως οι φίλοι των γηπεδούχων χειροκρότησαν ιπποτικά και στο τρίτο γκολ.

Συγκεκριμένα στο 32ο λεπτό, όταν ο Μαχρέζ έκανε επέλαση από τα δεξιά και γύρισε στο ύψος της μικρής περιοχής, με τους Ρέις και Κόατες να αδυνατούν να διώξουν και τον Φόντεν να κάνει το κοντινό πλασέ για να γράψει το 3-0 με το 8ο γκολ στην καριέρα του στο Champions League.

Το μαρτύριο πάντως των παικτών του Αμορίμ δεν σταμάτησε εκεί για το πρώτο μέρος αφού στο 42ο λεπτό ο Μπερνάρντο Σίλβα έκανε δύο τα τέρματά του με σουτ μέσα από την μεγάλη περιοχή (η μπάλα κόντραρε και σε σώμα αντιπάλου) αξιοποιώντας ωραία κίνηση του Στέρλινγκ στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας πριν του δώσει την ασίστ.

Κάπως έτσι γράφτηκε ο απίστευτος επιθετικός μονόλογος της Σίτι πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, με αυτή του Πεπ Γκουαρδιόλα να γίνεται η πρώτη στην ιστορία του Champions League που έκλεισε με 4+ γκολ διαφορά το πρώτο μέρος σε εκτός έδρας αγώνα σε νοκ-άουτ φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η ατυχία για την ομάδα του Αμορίμ ήταν πως η Σίτι δεν έσβησε τις μηχανές της αμέσως αφού μπήκε δυναμικά στο δεύτερο μέρος και αφού πρώτα είδε γκολ του Μπερνάρντο Σίλβα να μη μετράει μετά από έλεγχο της φάσης από το VAR στο 49', πέτυχε το πέμπτο γκολ που έψαξε επίμονα, στο 58ο λεπτό.

Μετά από λάθος απομάκρυνση της μπάλας από τον Αντάν, ο Στέρλινγκ έγινε κάτοχος της μπάλας εκτός περιοχής και με ένα αριστουργηματικο φαλτσαριστό πλασέ με το δεξί έστειλε τη μπάλα στο αριστερό παραθυράκι, για να γράψει το 5-0 μέσα σε αποθέωση από τους εκδρομείς οπαδούς των πολιτων και να ανεβάσει την Σίτι στην κορυφή των ομάδων με τα περισσότερα γκολ στο φετινό Champions League (23, ένα περισσότερο από την Μπάγερν).

Το γκολ αυτό ουσιαστικά έβαλε τίτλους τέλους στο παιχνίδι αφού το τελευταίο ημίωρο ήταν απόλυτως διαδικαστικό, με την σοκαρισμένη Σπόρτινγκ να είναι ανήμπορη να πετύχει έστω και το γκολ της τιμής (ολοκλήρωσε μάλιστα το παιχνίδι με μόλις τρεις τελικές, καμία εντός στόχου) και την Σίτι να φτάνει τις 15 τελικές χωρίς καν να ιδρώσει και να κάνει απλά διαχείριση ενόψει του αγώνα που ακολουθεί στην Premier League, εντός έδρας με την Τότεναμ το ερχόμενο Σάββατο (19/2).

ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ: Αντάν, Εσγκάιο, Κόατες, Ινιάσιο, Πόρο (82' Νέτο), Παλίνια, Νούνιες, Ρέις, Σαράμπια (75' Ταμπάτα), Παουλίνιο (75' Σλιμανί), Γκονσάλβες (50' Ουγκάρτε)

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Έντερσον, Κανσέλο, Ρούμπεν Ντίας, Λαπόρτ (85' Άκε), Στόουνς (61' Ζιντσένκο), Μπερνάρντο Σίλβα (84' Ντέλαπ), Ρόδρι (73' Φερναντίνιο) Ντε Μπρόινε, Μαχρέζ, Φόντεν (61' Γκιουντογκάν), Στέρλινγκ

Τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων της φάσης των 16

Το πρόγραμμα των δεύτερων αγώνων της φάσης των 16

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ