ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σοβαρότης μηδέν απ' τον Ολυμπιακό κόντρα στη Λουντογκόρετς

Ο Χασάν αποογοητευμένος μετά τον αποκλεισμό από τη Λουντογκόρετς
Ο Χασάν αποογοητευμένος μετά τον αποκλεισμό από τη Λουντογκόρετς EUROKINISSI

Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ ο Ολυμπιακός, ήταν καλύτερος στο πρώτο μέρος και προηγήθηκε σε βάρος της Λουντογκόρετς, αλλά επέτρεψε με παιδαριώδη ατομικά λάθη στην -συνολικά- πιο σοβαρή ομάδα να προκριθεί. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Αυτή τη φορά δεν ήταν του Άη Μαρτίνς, ούτε του Άη Τζολάκη. Η πιο σοβαρή ομάδα προκρίθηκε, όχι η καλύτερη και για να συμβεί αυτό, οι παίκτες του Ολυμπιακού έβαλαν τα χέρια τους κι έβγαλαν τα μάτια τους. Κατάφεραν να προηγηθούν στο πρώτο ημίχρονο, κρατούσαν την πρόκριση στα χέρια τους, αλλά έπαιξαν μπάλα μέχρι τα μισά.

Στο δεύτερο, κατάφεραν να δεχθούν δύο γκολ, το ένα αυτογκόλ, το άλλο πέναλτι, επιτρέποντας στη Λουντογκόρετς να επιστρέψει δυναμικά στο κυνήγι της πρόκρισης. Μιας πρόκρισης που πήρε τελικά, αφού οι “ερυθρόλευκοι” έμειναν για άλλη μια φορά με παίκτη λιγότερο από το 86’ λεπτό, με αποτέλεσμα να τα περιμένουν όλα στο φινάλε από τον πιτσιρικά Τζολάκη. Μία, δύο, τρεις, κάποια στιγμή θα πληρώσεις τα λάθη και χθες οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς, αλλά και ο Πορτογάλος κόουτς τα έκαναν όλα μαζεμένα. Έγκλημα και τιμωρία...

Στο παιχνίδι με την κανονική του φορεσιά

Αποφασισμένος να δείξει από το πρώτο λεπτό ποιος είναι το αφεντικό της αναμέτρησης μπήκε στο τερέν ο Ολυμπιακός. Αυτή τη φορά με την κανονική του φορεσιά. Με το δοκιμασμένο 4-3-3 κι όλα τα βαριά χαρτιά, πλην Βατσλίκ, στο χορτάρι. Ο Πέδρο Μαρτίνς το είχε υποσχεθεί πως στην εβδομάδα που μεσολάβησε από το πρώτο ματς, η ομάδα του θα παρουσιαστεί πολύ καλή καλύτερη για να τελειώσει όπως πρέπει τη δουλειά.

Πράγματι, οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν στο γήπεδο πατώντας δυνατά και με κυριαρχική διάθεση. Ξεκίνησαν πολύ δυνατά στις προσωπικές μονομαχίες, δεν άφησαν καμία μπάλα που να μην την κυνηγήσουν με ένταση στο γήπεδο, κράτησαν ψηλά το ρυθμό, έλεγξαν την κυκλοφορία, περιόρισαν τη Λουντογκόρετς σε ρόλο κομπάρσου από την πρώτη ανάσα.

Με ανελέητο τρέξιμο, μεγάλη διάθεση και ορκισμένοι για την πρόκριση, έτρεξαν στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου μέρους την πρωταθλήτρια Βουλγαρίας όπως η γάτα με το ποντίκι. Πολύ ποδόσφαιρο δεν είδαμε, αλλά σε αναμετρήσεις όπως αυτές στα προκριματικά, δεν παίζεις, νικάς. Αυτό το πέτυχαν οι πρωταθλητές Ελλάδας στο πρώτο κομμάτι της αναμέτρησης, όταν μπόρεσαν να πιστοποιήσουν την ανωτερότητά τους στο γήπεδο, με ένα υπέροχο γκολ στο μισάωρο, όταν ο Εμβιλά εκμεταλλεύθηκε στο δεύτερο δοκάρι την κεφαλιά - ασίστ του Μασούρα για να δώσει προσωρινό πλεονέκτημα πρόκρισης στην ομάδα του.

Την πάτησαν σαν πρωτάρηδες

Με το 0-1 προίκα στην ανάπαυλα και με καλή διαχείριση του αγώνα από το γκολ μέχρι το τελευταίο σφύριγμα για το πρώτο μέρος, όλοι οι οιωνοί ήταν θετικοί για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι, ωστόσο, την πάτησαν σαν πρωτάρηδες. Δεν επέστρεψαν στο χορτάρι με την ίδια διάθεση/συγκέντρωση με αποτέλεσμα να αποδειχθούν εύκολη λεία στην προσπάθεια των γηπεδούχων να αντεπιτεθούν και να ξαναμπούν στο κυνήγι της πρόκρισης.

Για να ακριβολογούμε, οι "ερυθρόλευκοι έπαιξαν με τη φωτιά και κάηκαν, αφού επέτρεψαν στη Λουντογκόρετς να ισοφαρίσει με προβολή-αυτογκόλ του… Σεμέδο μόλις στο 48’ και σα να μην έφτανε αυτό παραχώρησαν και πέναλτι με τον Ανδρούτσο σε βάρος του Ντεσπόντοφ σε μια φάση που έπρεπε να “καθαριστεί” πριν προλάβει να εμπλακεί ο Βούλγαρος επιθετικός.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης είχε παραχωρήσει τη θέση του στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, καθώς ένιωσε ενοχλήσεις, με αποτέλεσμα ο Πέδρο Μαρτίνς να γυρίσει το σύστημα από 4-3-3 σε 3-4-3. Προτίμησε αυτή την προοπτική από το να περάσει εκείνη τη στιγμή τον Κούντε στο ματς αντί του Κρητικού μέσου και να διατηρήσει την ίδια φιλοσοφία.

Αρχικά το πλήρωσε, καθώς ήρθε το πέναλτι που έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους, αλλά οι “ερυθρόλευκοι” δεν τα παράτησαν, αφυπνίστηκαν μετά την ολική ανατροπή και βγήκαν εν νέου μπροστά προκειμένου να επιστρέψουν στο ματς, όπως κι έγινε τελικά με το κερδισμένο πέναλτι και την άψογη εκτέλεση του Ελ Αραμπί για το 2-2 στο 68’, έντεκα λεπτά μετά το αναπάντεχο προβάδισμα των Βούλγαρων.

Πλήρωσαν ακριβά τα φθηνά τους λάθη στην άμυνα

Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς πλήρωσαν πολύ ακριβά τα φθηνά τους λάθη στην άμυνα, λάθη απαράδεκτα γι’ αυτό το επίπεδο και για τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αγώνα. Όταν έχεις φέρει το ματς σε σκορ πρόκρισης, απαγορεύεται αυτή η αβάσταχτη ελαφρότητα που έδειξαν στο ξεκίνημα του β’ μέρους, με αποτέλεσμα να δεχθούν δύο γκολ μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά!

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η κόκκινη κάρτα στον Μπα, με δεύτερη κίτρινη, έπειτα από πολύ άτσαλο μαρκάρισμα δίπλα στην γραμμή του πλαγίου. Ό,τι περίπου έκανε ο Καμαρά στο πρώτο παιχνίδι, το έκανε και ο Μπα στον επαναληπτικό αφήνοντας την ομάδα του με παίκτη λιγότερο από το 86’. Ερασιτεχνικές συμπεριφορές...

Τι άλλο να γίνει δηλαδή για να μην συμβεί τελικά το μοιραίο; Το να παλέψει η ομάδα για τα τελευταία λεπτά του ματς και το ημίωρο της παράτασης ήταν το μίνιμουμ. Το να περάσει, το μάξιμουμ, με τόσα λάθη μαζεμένα μέσα σε ένα ημίχρονο. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι γηπεδούχοι πάλεψαν, αλλά αν οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν τάσεις αυτοχειρίας, τώρα θα συζητούσαμε για τα δύο ματς των playoffs του Champions League κι όχι για το Europa ή το Conference League.

Η πρόκριση είχε κριθεί στην κόκκινη του Μπα

Όταν έχεις την πρόκριση στα χέρια σου, επιτρέπεις στον αντίπαλο να γυρίσει το παιχνίδι από το πουθενά, ξαναμπαίνεις στο παιχνίδι με δεύτερο γκολ, αλλά μένεις ξανά με δέκα παίκτες, κάπου και η τύχη θα γυρίσει την πλάτη. Κι όταν η διαδικασία πάει στα πέναλτι και κάτω από τα δοκάρια είναι ο 18χρονος Τζολάκης, τι περισσότερο μπορείς να περιμένεις; Όποιος είδε πως εκτέλεσαν τα -χαμένα- πέναλτι ο Βαλμπουενά (στα πουλιά) και ο Χασάν (πάνω στον αντίπαλο κίπερ) κατάλαβε πως η πρόκριση είχε κριθεί από την κόκκινη του Μπα, ο οποίος είχε εγκαταλείψει με τον ίδιο τρόπο το γήπεδο και πέρυσι στη ρεβάνς με την Άρσεναλ.

Στο πρώτο παιχνίδι, η ομάδα έπαιξε με τεράστια προβλήματα λόγω των μεγάλων και σημαντικών απουσιών. Στο χθεσινό, πλήρωσε τα λάθη της. Κάτι δεν πάει καλά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο και οι αρμόδιοι πρέπει να το βρουν, ώστε η ομάδα να εξασφαλίσει τουλάχιστον την παρουσία της στους ομίλους του Europa. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι απλά καταστροφικό για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ