ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σωτήρης Νίνης στο Sport24.gr: "Θέλω να επιστρέψω"

Σωτήρης Νίνης στο Sport24.gr: "Θέλω να επιστρέψω"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σε μια συζήτηση με τον Τσάρλυ στο λογαριασμό του Sport24.gr στο instagram, ο Σωτήρης Νίνης απάντησε για τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, την Εθνική Ελλάδας και το restart που ψάχνει στην καριέρα του. (VIDEO)

Ο Σωτήρης Νίνης ανέκαθεν ήταν ένας ποδοσφαιριστής που ήξερε πολλά καντάρια μπάλας. Οπότε δεν είχε πρόβλημα να πάρει τις πάσες του Τσάρλυ και να απαντήσει σε ότι ρωτήθηκε φιλοξενούμενος για μια ώρα στο Instagram του Sport24.gr.

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής μίλησε για τον ίδιο αλλά και για τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, την Εθνική Ελλάδος ενώ αποκάλυψε πως πριν έρθει ο Στραματσόνι στο τριφύλλι συζητούσε την ανανέωση του συμβολαίου του με τους πράσινους και τόνισε πως ο Ντοναντόνι στην Πάρμα ήθελε να τον μετατρέψει σε Πίρλο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σωτήρη Νίνη στο Sport24.gr:

Για το πώς περνάει στην καραντίνα:
"Δύσκολα όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, έχουμε μάθει να κάνουμε προπόνηση, να είμαστε έξω και μας είναι δύσκολο, όπως φυσικά και για τον υπόλοιπό κόσμο".

Για το αν συνεχίζει να κάνει προπονήσεις:
"Ναι κάνω την προπόνηση μου εκτός γηπέδου, τα τρεξίματα μου με τον γυμναστή μου. Δεν μπορούμε να πιάσουμε μπάλα, να μπούμε σε γήπεδο και αυτό είναι το χειρότερο, μέχρι να μπορέσουμε να μπούμε ξανά στο γήπεδο".

Για ποιο λόγο είναι χωρίς ομάδα:
"Είναι πολλοί οι λόγοι δεν ήθελα να πάω κάπου μόνο και μόνο για να πάω. Ήθελα να είμαι μέλος μιας ομάδας που θα μου δώσει αυτό που θέλω. Ψάχνω να βρω ένα κίνητρο, ένα ωραίο περιβάλλον και να δώσω αυτό που μπορώ. Έχω δίψα να παίξω".

Για το αν επιθυμεί ένα restart στην καριέρα του:
"Ναι φυσικά. Αν και το restart μου ακούγεται μια περίεργη λέξη. Το μόνο που θέλω είναι να βρω μια ομάδα και να το χαρώ πραγματικά. Αυτό είναι το χειρότερο. Όταν δεν το χαίρεσαι δεν μπορείς να βγάλεις αυτό που μπορείς".

Για το πότε σταμάτησε να χαίρεται το ποδόσφαιρο:
"Πάντα το χαιρόμουν, αλλά οι δυσκολίες που περνάει ο καθένας σε φέρνουν σε δύσκολη θέση, τα τελευταία δύο χρόνια δεν το βλέπω τόσο ζεστά".

Για το τι έγινε μετά τη δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό:
"Θα έλεγα ότι από τον Παναθηναϊκό τη δεύτερη φορά που πήγα αυτό που προέκυψε ήταν πως ήρθε ένας νέος προπονητής και έπρεπε να φύγουν κάποιοι παίκτες. Δεν στηρίχθηκε κανένα παιδί τότε από την ομάδα και ο Παναθηναϊκός έχτισε μια νέα ομάδα. Ήρθε ένας προπονητής τα άλλαξε όλα. Εν συνεχεία πήγα σε μια ομάδα στο Βέλγιο. Και εγώ ήμουν διστακτικός αλλά είχα μιλήσει με τον Στέργο Μαρίνο και μου άρεσε το πρωτάθλημα. Θεωρητικά μπορεί να μην είναι στο επίπεδο των ομάδων της Ελλάδας αλλά ήταν σε καλό επίπεδο και τον πρώτο χρόνο που ήμουν εκεί τα πήγα καλά από τη μεριά μου. Προέκυψαν κάποιοι λόγοι ώστε να μην ανανεωθεί η οψιόν μου στη Σαρλερουά και έκανα αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε, πήγα σε μια ομάδα που έδειξε ενδιαφέρον. Αυτό που σου δίνεται αυτό παίρνεις. Εκεί τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν χάλια".

Για το τι συνέβη στη Μαλίν:
"Το πρωτάθλημα στο Βέλγιο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Εγώ από το Γαλλόφωνο πήγα στο Φλαμανδικό κομμάτι που είναι κλειστό. Στην ομάδα όλοι ήταν Φλαμανδοί με εξαίρεση δύο Σέρβους και οποιοσδήποτε και αν είσαι σαν παίκτης, είναι δύσκολο να μπεις σε αυτό το γκρουπ. Ότι προσπάθεια και αν έκανα δεν ωφέλησε".

Για το πώς προέκυψε το Ισραήλ:
"Προέκυψε στα ξαφνικά μετά από κάποιες μέρες και δεν ήθελα να μείνω ανενεργός. Προτίμησα να πάω να παίξω ένα χρόνο, να κάνω μια γεμάτη χρονιά και να επανέλθω στην Ευρώπη".

Για την καλή πρώτη χρονιά που είχε αλλά δεν συνεχίστηκε:
"Δυστυχώς το επίπεδο εκεί δεν ήταν τόσο υψηλό αν και προτίμησα να μείνω εκεί και να μη γυρίσω στην Ελλάδα, ίσως ήταν και λάθος μου. Θεωρούσα πως τον επόμενο χρόνο θα δουλέψω μαζί τους και θα βρω κάτι καλύτερο δυστυχώς έμεινα τελευταία στιγμή χωρίς κάποια πρόταση".

Για το αν έχει σκοπό να επανέλθει:
"Εμένα ο στόχος μου αυτός είναι βασικά, να μπορέσω να επανέλθω μέσω μιας ομάδας και να κυνηγήσω ό,τι μπορώ".

Για το αν είχε συμβόλαιο όταν ήρθε ο Στραματσόνι και του είπε πως δεν τον υπολόγιζε:
" Ναι είχα συμβόλαιο και μόλις είχα γυρίσει από την Εθνική και πριν φύγει ο Αναστασίου ήμασταν σε συζητήσεις για να ανανεώσω το συμβόλαιο μου. Είναι κάτι που δεν το είχα πει παλιότερα. Είχαμε πει να κάνουμε ένα καλύτερο συμβόλαιο και να μείνω για περισσότερα χρόνια. Δεν προλάβαμε και μας πρόλαβαν οι εξελίξεις".

Για το πώς γίνεται η ομάδα να μην έχει σταθερές και να κάνει ότι θέλει ένας προπονητής:
"Ναι και σε αυτές τις ηλικίες πόσο μάλλον. Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρα απόφαση του προέδρου τότε να ξεκινήσει κάτι από την αρχή".

Για το αν είχε μιλήσει με τον Αλαφούζο και για τα καλά λόγια που είχε πει τότε:
"Απ’ όσο θυμάμαι και εγώ μετά οι συζητήσεις που είχα κάνει και εγώ μαζί του αυτό μου έδειχναν πως η ομάδα με υπολόγιζε. Λόγω των αποκλεισμών υπήρχε πίεση προς τον πρόεδρο που τον οδήγησαν να πάρει κάποιες αποφάσεις. Όπως να δώσει τα κλειδιά σε έναν άνθρωπο και να πάρει αυτές τις αποφάσεις".

Για το αν θεωρεί πως το δοκάρι με την Καμπάλα μπορεί να έπαιξε ρόλο:
"Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε τι δεν πήγε καλά και πως από ένα δοκάρι αποκλειστήκαμε. Δεν μπορεί ένας οργανισμός μιας μεγάλης ομάδας να αναιρεί μέσω ενός αποτελέσματος τη στρατηγική της. Όντως εκείνο το αποτέλεσμα μπορεί να μετρούσε γιατί θα μπαίναμε στην Ευρώπη. Αλλά εν συνεχεία είδαμε πως η ομάδα έχασε απ’ όσα ακολούθησαν".

Για το γιατί δεν έκατσε στο συμβόλαιο του:
"Ένας λόγος που έχω αλλάξει είναι πως δεν μπορώ να κάτσω πάνω στο συμβόλαιο. Θέλω να κυνηγάω την τύχη μου. Ξέρω πως είναι όταν είσαι ενεργός και μάλιστα διεθνής. Δεν γίνεται να κάτσεις έξι μήνες και ένα χρόνο στο συμβόλαιο σου. Δεν θα το έκανε κανένας εκτός αν είχε ένα μεγάλο συμβόλαιο".

Για το φετινό πρωτάθλημα και τι εικόνες έχει για τις ομάδες αλλά και την πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη:
"Έχουν κάνει τεράστια υπέρβαση οι ελληνικές ομάδες. Ο ΠΑΟΚ έχει εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια αλλά για να είμαι δίκαιος και ίσως στεναχωρήσω αρκετούς φέτος ο Ολυμπιακός είχε την καλύτερη ομάδα όχι μόνο βάση των αποτελεσμάτων αλλά και της εικόνας του. Είμαι με τις ελληνικές ομάδες όταν παίζουν στην Ευρώπη, θέλω να κερδίζουν πόντους για την Ελλάδα. Ήταν έκπληξη που πέρασαν την Άρσεναλ, δεν θα είναι έκπληξη αν περάσει τη Γουλβς. Μπορεί να πάει ακόμα ψηλότερα.

Ο Ολυμπιακός γενικότερα λειτουργεί τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Αυτό καταλαβαίνω και από τις συζητήσεις με κάποια παιδιά εκεί που είναι φίλοι μου. Ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν έναν ποδοσφαιριστή και πώς να τον πουλήσουν. Είναι κίνητρο για έναν ποδοσφαιριστή να είναι σε μια ομάδα που παίζει στην Ευρώπη και ανεβαίνει η χρηματιστηριακή του αξία άμεσα. Είναι παράδειγμα για πολλές ομάδες ο Ολυμπιακός, όπως ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός που στόχος τους θα έπρεπε να είναι να πουλάνε παίκτες".

Για το πως βλέπει τον Παναθηναϊκό του Δώνη:
"Αρκετά θετικά. Είμαι ευχαριστημένος από την ομάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Μου αρέσει να τους βλέπω, ειδικά τους μικρούς και παθιασμένους, που στεναχωριούνται όταν χάνουν. Έχουν έναν καλό προπονητή που ξέρει το μέγεθος της ομάδας. Μακάρι να ήταν διαφορετικές οι συνθήκες και αυτά τα παιδιά να στηριχθούν ακόμα περισσότερο και να μπορέσει η ομάδα να βγάλει κάποιο κέρδος".

Για το ποιος παίκτες έχει ξεχωρίσει:
"Για μένα είναι σημαντικός ο αρχηγός. Δίνει αυτή την ηρεμία που πρέπει να έχει. Δεν θα σου πω ψέματα πως και ο Χατζηγιοβάννης μου αρέσει αρκετά. Για τον Μπουζούκη έχω να πω μόνο καλά λόγια. Είναι ήρεμος, καλός με τη μπάλα, μπορεί να εξελιχθεί και άλλο. Αλλά να έχουν το κεφάλι κάτω".

Για τι θέση που του άρεσε περισσότερο:
"Άμα με ρωτήσεις ποια μου άρεσε περισσότερο θα σου πω όλες. Αλλά αυτή η θέση που με έβαλε ο Φερέιρα σαν οκτάρι θα σου πω ότι μου άρεσε περισσότερο. Σαν δεκάρι έτρεχα πολύ αλλά άσκοπα ενώ σαν οκτάρι έτρεχα λιγότερο αλλά σωστά. Συνήθισα σε αυτή τη θέση και στην Ιταλία μου άλλαξε το σκεπτικό όσον αφορά το ποδόσφαιρο.

Ο Ντοναντόνι ήθελε να με κάνει σαν τον Πίρλο, να παίζω μπροστά από τα στόπερ. Ήταν δύσκολο σε μένα από 10άρι να πάω 6άρι και με μια συζήτηση που είχαμε κάνει με τον Αναστασίου μου είχε πει ότι θέλει να με γυρίσει δίπλα στον Ζέκα. Θεωρώ πως αυτή είναι η θέση που μου ταίριαζε περισσότερο. Στην Ιταλία βέβαια είχε αρκετό τρέξιμο και αν όπως είπες και εσύ είσαι σε μια ομάδα που δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο είναι μια θέση που έχεις πολλές ευθύνες".

Για την ανάδειξη ταλέντων από τις ομάδες:
"Είμαστε ή του ύψους ή του βάθους στην Ελλάδα. Άκουγες πράγματα τρελά όταν έπαιξα. Δυστυχώς είναι πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Ξέρεις πως στην πρώτη στραβή θα σου πουν δεν είσαι για εκεί αυτοί που λίγο καιρό νωρίτερα έγραφαν άλλα. Γενικότερα θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, ειδικά με τα νέα παιδιά. Είναι ευκολότερο πλέον για ένα νέο παιδί να παίξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εγώ ήμουν τυχερός γιατί έπαιξα σε καλές εποχές του Παναθηναϊκού και της Εθνικής ομάδας. Οι προσωπικότητες που είχα δίπλα μου σου διαμορφώνουν τον χαρακτήρα. Και είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου παίκτες που έχουν πάρει το EURO. Τώρα θεωρούν πως όσο εύκολα ανέβηκαν τόσο εύκολα θα κάνουν και το επόμενο βήμα".

Για τι συμβουλή που θα έδινε σε ένα νέο παιδί:
"Το σημαντικότερο είναι να παίζεις. Μπορεί να είσαι σε καλή ομάδα, σε οποιαδήποτε ομάδα του εξωτερικού και να μην είσαι ευχαριστημένος επειδή δεν παίζεις. Να κάνουν καλή προπόνηση, όσο σκληρά γίνονται. Να κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτά που λένε οι περισσότεροι δημοσιογράφοι. Μέσα από τα παιχνίδια γίνεσαι καλύτερος. Ούτε στα 20 σου είσαι καλός, ούτε στα 22, ούτε στα 23. Όσο μεγαλώνεις γίνεσαι καλύτερος".

Για το πότε θεωρεί ότι ήταν στην καλύτερη κατάσταση:
"Την τριετία μετά το ντάμπλ. Από το 2010 μέχρι το 2014 αλλά και τη χρονιά που γύρισα στον Παναθηναϊκό είχα δουλέψει αρκετά. Αν έλεγες σε κάποιον ποδοσφαιριστή που ήταν τρεις μήνες έξω πως μέσα σε ένα εξάμηνο θα είναι στην εθνική, βασικός στον Παναθηναϊκό δεν θα το πίστευε".

Για την Εθνική:
"Ήμουν τυχερός που έζησα τα καλά χρόνια της Εθνικής. Μου λείπει δεν μπορώ να το κρύψω αυτό. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω ξανά. Ήταν μεγάλη η απώλεια του Σάντος και του τεχνικού διευθυντή που έφυγε τότε. Τώρα γίνεται ξανά μια καλή προσπάθεια και πάλι με νέο προπονητή, με τους Φύσσα-Κωνσταντινίδη. Πάνε τα πράγματα να γίνουν όπως πρέπει. Τα τελευταία χρόνια είχαν αλλάξει πάνω από 60 προπονητές και με τον Σάντος και τον Ρεχάγκελ όσο τον πρόλαβα ήταν λίγες οι αλλαγές.

Ήταν δύσκολο να μπεις με τον Ρεχάγκελ στην Εθνική και έπρεπε να ματώσεις. Ο Σάντος κατάφερε και το άλλαξε σιγά-σιγά. Απ’ όσο θυμάμαι δεν έπαιζε κατευθείαν ένας παίκτης που ερχόταν για πρώτη φορά, έπρεπε να δει τι γίνεται στα αποδυτήρια στις προπονήσεις. Το να καλείται κάποιος ποδοσφαιριστής και να παίζει απευθείας στην Εθνική δεν κάνει κακό και στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή".

Για το αν ένιωσε πως η Εθνική είναι για μεγάλα πράγματα:
"Ναι το ένιωσα. Στο Μουντιάλ του 2010 ήμασταν όλοι πρώτη φορά, είχαμε αντίπαλο την Αργεντινή, τη Νιγηρία. Θεωρώ στο EURO 2012 ήμασταν περισσότερο ομάδα. Ήταν από τις καλύτερες αποστολές ever. Σίγουρα δεν είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα στην αρχή αλλά αν δεν είχαμε τη Γερμανία θα μπορούσαμε να ανέβουμε και άλλο. Είχαμε έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Σάντος, που έπαιρνε το 100% από κάθε παίκτη. Εγώ θεωρώ πως τα καλύτερα παιχνίδια μου τα έχω κάνει με την Εθνική".

Για τα πετυχημένα αποτελέσματα του Σάντος:
"Ήξερε τη νοοτροπία του Έλληνα ποδοσφαιριστή. Πώς να τους αντιμετωπίσει, να τους χειριστεί. Μας είχε όλη την ώρα όπως έπρεπε να μας έχει. Δυνατή προπόνηση, σωστή αντιμετώπιση, τους σεβόταν. Όταν έχεις έναν άνθρωπο σαν τον Σάντος που δεν χαρίζεται και σε θέλει στην τσίτα ζορίζεσαι να δώσεις το κάτι παραπάνω".

Για τον Μαρκαριάν και την επιστροφή του στην Εθνική στο ματς με τα Φερόε:
"Δεν μπορείς να πεις πολλά, να μιλήσεις. Δεν είναι η θέση μας να μιλάμε. Αν μας ζητηθεί αν πούμε την άποψη μας θα την πούμε. Από την άλλη εγώ θα σου πω την αλήθεια πως ήμουν λίγο χαρούμενος που επέστρεψα. Για το αποτέλεσμα με τα Φερόε φυσικά ντρεπόμουν. Είχα τεράστια δίψα να μπω να παίξω και πάλι με την Εθνική ομάδα. Δεν το είχα δει σαν αγγαρεία και δεν ήθελα να πάθουμε το στραπάτσο που είχαμε πάθει στο Καραϊσκάκη".

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ