Σο: “Προτίμησα Παναθηναϊκό αντί για Πόρτο και Μαρσέιγ”

Ο Χαμπίμπ Πάπε Σο σε συνέντευξη του στα "Πράσινα Νέα" αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι προτίμησε την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό αντί της Πόρτο και της Μαρσέιγ ενώ τόνισε πως έχει αφήσει πίσω του τον τραυματισμό του και είναι έτοιμος να προσφέρει όσο μπορεί στο Τριφύλλι.
Η πρώτη μου σκέψη, όταν αντίκρισα από κοντά τον Σο, ήταν πως ταίριαζε απόλυτα για να πρωταγωνιστήσει σε θρίλερ! Το παρουσιαστικό του άλλωστε, είναι αγριωπό και αν τον φανταστείς να σε κοιτά νευριασμένος, μάλλον δεν θα χρειαστεί δεύτερη σκέψη να το βάλεις στα πόδια…
Πάντως, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν τελείως διαφορετικό άνθρωπο! Σε όλη τη διάρκεια της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στα “Πράσινα Νέα” ήταν άνετος, χαμογελαστός και ευδιάθετος.
Προτού αρχίσω τις ερωτήσεις μου, μου ζήτησε να τον αποκαλώ και να τον γράφω “Χαμπίμπ” και όχι Πάπε, όπως διαβάζει συχνά στον ελληνικό Τύπο. “Αυτό είναι το κανονικό μου όνομα και σε παρακαλώ, να το μεταφέρει σε όλους” ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του.
Ίσως να μην εξελίχτηκε στην πιο ενδιαφέρουσα συνέντευξη, υπό την έννοια ότι δεν βγήκε κάποια είδηση και δεν έγινε κάποια συνταρακτική αποκάλυψη.
Όμως ήταν μία καλή ευκαιρία για μένα να γνωρίσω καλύτερα έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος δεν έχει παίξει αρκετά και σίγουρα αν διαβάσετε τις δηλώσεις του, θα τον καταλάβετε και εσείς.
Αλλά δεν υπάρχει λόγος να σας κουράζω άλλο με τις (γραπτές) φλυαρίες μου! Σας αφήνω να πάρετε μία γεύση από τον… τρομακτικό αλλά πάντα χαρωπό, Χαμπίμπ!
Μετά από ένα εξάμηνο παραμονής στην Ελλάδα, ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σου από τη χώρα και τον κόσμο;
Η αρχή ήταν δύσκολη, όπως κάθε αρχή. Αυτό συνέβη γιατί δεν προσαρμόστηκα καλά. Εξαιτίας και της γλώσσας, αλλά τώρα υπάρχουν λέξεις τις οποίες κατανοώ και μπορώ να συνεννοηθώ με τους συμπαίκτες μου. Οι φίλαθλοι μας με έχουν εντυπωσιάσει. Είναι θερμοί στις εκδηλώσεις τους και είτε παίζουμε καλά, είτε όχι, είναι εκεί για να μας υποστηρίξουν.
Η πρώτη λέξη που σου έμαθαν στα ελληνικά, ποια ήταν…;
(σ.σ. γέλια) Το μαλάκας…
Κλασικό! Σου φαίνεται δύσκολη η ελληνική γλώσσα;
Εξαρτάται. Εάν αρχίσω μαθήματα, θα με βοηθήσει πολύ!
Θα σε ενδιέφερε;
Με ενδιαφέρει και θα με διευκόλυνε.
Όταν το προηγούμενο καλοκαίρι έμαθες πρώτη φορά για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, τι σου ήρθε στο μυαλό;
Το μόνο που σκεφτόμουν είναι θετικά και καλά πράγματα γύρω από το σύλλογο και μόνο θετικά βρίσκω.
Γνώριζες την ομάδα ή έπαιξε καταλυτικό ρόλο η παρουσία του Ζεσουάλδο Φερέιρα;
Η αλήθεια είναι ότι γνώριζα τον Παναθηναϊκό ως όνομα και ως ομάδα. Είναι ένας μεγάλος σύλλογος και ήξερα το μέγεθος του. Ερχόμενος στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι σιγά-σιγά τι ακριβώς σημαίνει ο Παναθηναϊκός.
Την περίοδο που διαπραγματευόσουν με τον Παναθηναϊκό, συζητούσες με άλλες ομάδες;
Υπήρχαν ομάδες οι οποίες είχαν δείξει ενδιαφέρον, όμως εγώ βιαζόμουν να συμφωνήσω με μία.
Νιώθεις ότι επέλεξες σωστά;
Ναι, αυτό πιστεύω. Ήμουν βιαστικός να υπογράψω με μία ομάδα. Παράλληλα, συζητούσα με την Πόρτο, τη Μαρσέιγ και την Εβιάν. Παράδειγμα, με τη Μαρσέιγ μιλούσα, αλλά δεν ήξερα αν θα παραμείνει ο Ντεσάν ο οποίος με είχε προτείνει. Επειδή ήταν η περίοδος των διακοπών, εγώ ήθελα να υπογράψω με μία ομάδα και να ξεκουραστώ λίγες μέρες χωρίς να έχω άγχος.
Ποια ήταν τα συναισθήματα σου τη δύσκολη και πολύμηνη περίοδο του τραυματισμού σου; Όταν δεν μπορούσες να παίξεις;
Ειλικρινά, ήταν πολύ άσχημα. Εάν δεν είχα αυτό τον τραυματισμό, θα ήταν αλλιώς. Είχα μεταπτώσεις, γιατί ενώ πήγαινα καλά και άρχιζα προπονήσεις, υποτροπίαζα. Ξαφνικά, βρισκόμουν πίσω. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου το ιατρικό τιμ, τους φυσιοθεραπευτές, όλους όσοι με βοήθησαν στην αποθεραπεία μου. Τους ανθρώπους οι οποίοι ήταν δίπλα μου και υποστήριξαν, ακόμα και αν δεν είναι πια στην ομάδα, όπως ο κύριος Φερέιρα και οι συνεργάτες του. Ειδικά τον γιατρό, τον κύριο Κουλουμέντα, ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά και τον τεχνικό σύμβουλο, τον κύριο Ελευθεράκη.
Είχε αντιληφθεί ότι εκείνη την περίοδο, κυκλοφορούσαν σενάρια που τον ήθελαν να αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο;
Δεν φοβήθηκα καθόλου, γιατί παρά τον τραυματισμό μου, δεν έχω χάσει την ποιότητα μου. Έπειτα, πως είναι δυνατόν να φύγω; Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο. Δεν μπορεί να ακυρωθεί έτσι απλά. Δεν μπορείς σήμερα να υπογράφεις και αύριο να σε διώξουν… Δεν γίνεται αυτό.
Ένιωσες την υποστήριξη των οπαδών την περίοδο του τραυματισμού σου;
Βεβαίως. Νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω. Τους οπαδούς μας και όλους όσοι εργάζονται στον Παναθηναϊκό. Αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Έχει πολύ καλές και πολύ δύσκολες περιόδους.
Με τον κύριο Φερέιρα μιλούσες πριν έρθει στον Παναθηναϊκό ή απλά τον γνώριζες λόγω της δουλειάς του;
Μιλούσαμε, αλλά όχι τόσο συχνά. Όταν ήρθε στον Παναθηναϊκού, τον έβλεπα και μιλούσαμε καθημερινά. Όπως όλοι οι προπονητές, ήταν κοντά στους ποδοσφαιριστές.
Έχεις διατηρήσει επικοινωνία μετά την αποχώρηση του;
Όχι, δεν έχουμε μιλήσει.
Η επιστροφή σου συνδυάστηκε με τέσσερις καλές εμφανίσεις του Παναθηναϊκού και ακολούθησε η ήττα και η κακή εμφάνιση από τη Βέροια. Πως εξηγείς αυτή τη μεταμόρφωση;
Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Αν δεις τις μεγάλες ομάδες, και η Ρεάλ κάνει ισοπαλίες ή ήττες. Εμείς μπορούμε να ηττηθούμε.
Δεν αναφέρω το αποτέλεσμα, αλλά την εμφάνιση. Αυτή δημιούργησε απογοήτευση.
Η κούραση και η κόπωση μας επηρέασαν. Έχουμε πει ότι θα προσπαθήσουμε να τα δώσουμε όλα. Αλλά, για μας κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό. Δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο παιχνίδι.
Υπάρχει η άποψη ότι ναι μεν στο ρόστερ του Παναθηναϊκού υπάρχουν ταλαντούχοι και νεαροί ποδοσφαιριστές, δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την αντίστοιχη προσωπικότητα. Συμφωνείς;
Το ποδόσφαιρο δεν είναι θέμα χρωμοσωμάτων, αλλά προσωπικότητας. Έχουμε πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές και υπάρχουν προσωπικότητες. Δεν σημαίνει ότι κάποιος ποδοσφαιριστής είναι 34-35 ετών και έχει ταυτόχρονα, προσωπικότητα.
Πιστεύεις ότι ο Παναθηναϊκός θα σταθεροποιήσει την απόδοση του στη συνέχεια;
Νομίζω πως ναι και θα το κάνει παίζοντας καλό ποδόσφαιρο.
Εσύ σε τι βαθμό ετοιμότητας βρίσκεσαι;
Εγώ είμαι καλά. Έζησα δύσκολες στιγμές, αλλά κοιτάω να δώσω το μέγιστο. Θέλω να πετύχω το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό.
Ο κόσμος δεν ξέρει τα ποδοσφαιρικά σου χαρακτηριστικά, γιατί σε έχει παρακολουθήσει ελάχιστα. Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου;
Δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος αποφασίζω εάν θα παίξω. Εγώ δουλεύω για να βελτιώνομαι και να κερδίσω χρόνο συμμετοχής. Είτε χρησιμοποιούμαι ως αλλαγή, είτε ως βασικός, κοιτάω να κάνω το καλύτερο.
Έχοντας δουλέψει με τον Ρότσα και τον Φερέιρα, ποιες είναι οι διαφορές τους στην προπόνηση και στη φιλοσοφία; Ο πρώτος είναι πιο επιθετικός από τον δεύτερο;
Δεν είναι ο προπονητής εκείνος ο οποίος παίζει στο γήπεδο. Οι ποδοσφαιριστές παίζουν. Ο προπονητής θα δώσει συγκεκριμένες εντολές, αλλά από εκεί και πέρα, οι ποδοσφαιριστές πρέπει να κουνήσουν τα πόδια τους και να φανούν, κάνοντας όσα πρέπει.
Στην καλοκαιρινή σου συνέντευξη, μας είχες αναφέρει ότι ανυπομονούσες να παίξεις στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Τώρα που αγωνίστηκες, πως σου φάνηκε;
Όλοι μου έλεγαν ντέρμπι και ντέρμπι και ντερμπάρα, αλλά εγώ το είδα ένα παιχνίδι όπως όλα τα άλλα. Δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι αντίπαλοι, αυτή η αντιπαλότητα δημιουργεί την ένταση. Αλλά εμείς, είτε με τον Ολυμπιακό, είτε με άλλη ομάδα, κοιτάζουμε να νικάμε και να παίρνουμε τους βαθμούς.
Τι άποψη έχεις σχηματίσει για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
Έχει καλό επίπεδο. Έχω δει καλά παιχνίδια και μου αρέσει.
Θες να μείνεις πολλά χρόνια στον Παναθηναϊκό;
Γιατί όχι; Έχω συμβόλαιο, είμαι εδώ και στόχος μου είναι να κατακτήσω τίτλους.
Μέχρι που μπορείς να φτάσεις σε προσωπικό επίπεδο; Θα σου ανοίξει την πόρτα της Εθνικής;
Είχα παίξει στις Ελπίδες της Σενεγάλης και ήμουν ο αρχηγός. Αν δεν είχα τραυματιστεί, θα ήμουν ήδη μέλος της ομάδας. Στη χώρα μου μιλούσαν για μένα. Όμως εγώ δεν το σκέφτομαι, συγκεντρώνομαι στον Παναθηναϊκό και προσπαθώ να δείξω την αξία μου, να πάρω χρόνο συμμετοχής και τα υπόλοιπα θα έρθουν.
Ποιες είναι οι σχέσεις σου με τους συμπαίκτες σου; Με ποιους έχεις στενότερη σχέση;
Τα πάω καλά με όλους. Με δυσκολεύει επειδή δεν γνωρίζω αγγλικά, γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Η γλώσσα αποτελεί ένα εμπόδιο. Γνωρίζομαι καλά με τον Σισοκό, είμαστε κολλητοί.
Τι θεωρείς ότι δεν δούλεψε σωστά με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα στον πάγκο και υπήρξε αυτή η εικόνα;
Θα το ξαναπώ, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Άλλες φορές τα πράγματα πάνε καλά και άλλες όχι. Μπορεί να υπάρχει ένας σπουδαίος προπονητής και άλλες φορές να πετύχει και άλλες όχι. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Χαμπίμπ Πάπε Σο στα “Πράσινα Νέα”