CHAMPIONS LEAGUE

Σίτι - Ολυμπιακός 3-0: Στο ίδιο έργο θεατής

Σίτι - Ολυμπιακός 3-0: Στο ίδιο έργο θεατής
EUROKINISSI

Όπως πριν από λίγες μέρες στο “Ντραγκάο” έτσι και στο “Etihad” ο Ολυμπιακός με αμυντικά λάθη και επιθετικές αδυναμίες γνώρισε “καθαρή” ήττα με 3-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν σε διάστημα λίγων ημερών οι φίλοι του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς μετά την ήττα της με 2-0 στο Ντραγκάο από την Πόρτο, ηττήθηκαν με καθαρό σκορ κι ακόμη πιο βαρύ (3-0) από τη Σίτι στο Μάντσεστερ. Η εικόνα των “ερυθρολεύκων” ήταν παθητική σε όλο το πρώτο μέρος, διάστημα που οι γηπεδούχοι έκαναν ό,τι ήθελαν. Βελτιώθηκαν κάπως στην επανάληψη και διεκδίκησαν την ισοπαλία όσο το ματς ήταν στο εύθραυστο 1-0, αλλά την ώρα που άσκησαν πίεση κι έχασαν κάποιες ευκαιρίες, δέχθηκαν άλλα δύο γκολ στο τελευταίο 10άλεπτο και έφυγαν από το τερέν με σκυμμένο κεφάλι.

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που χαρακτήρισαν την αναμέτρηση:

1. ΚΑΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΜΗΔΕΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Με την αναμενόμενη ενδεκάδα, από τη στιγμή που ο Μπουχαλάκης δήλωσε διαθεσιμότητα, παρέταξε την ομάδα του ο Πέδρο Μαρτίνς. Πάτησε στο 4-3-3 με τρεις κεντρικούς μέσους (Εμβιλά και Καμαρά πλαισίωσαν τον Κρητικό αρχηγό), τοποθέτησε τους Ραντζέλοβιτς και Βαλμπουενά στα άκρα της επίθεσης πίσω από τον Ελ Αραμπί. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα από την άλλη πλευρά, δεν είπε αλήθεια τις προηγούμενες ημέρες λέγοντας ότι θα πραγματοποιήσει αλλαγές ενόψει Λίβερπουλ, καθώς παρέταξε ουσιαστικά μια πλήρη ενδεκάδα, με όλα του τα αστέρια επί σκηνής.

Η διάθεση του Ισπανού προπονητή να μπει δυνατά η ομάδα του και να “καθαρίσει” το παιχνίδι όσο γίνεται πιο νωρίς, αποτυπώθηκε και από το γκάζι που πάτησαν οι ποδοσφαιριστές του με το “καλησπέρα”. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύθηκαν και την παθητική προσέγγιση των “ερυθρολεύκων”, οι οποίοι άφησαν τη μπάλα και περίμεναν πίσω από τη σέντρα, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν απόλυτα. Με μηδενική κυκλοφορία μπάλας, χωρίς καθαρό μυαλό και τα λάθη να διαδέχονται το ένα το άλλο, ήταν θέμα χρόνου οι “γαλάζιοι” να προηγηθούν.

2. ΕΥΚΟΛΟ 1-0 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Το ποια ομάδα ήταν το φαβορί το γνωρίζαμε πριν από τη σέντρα του ματς. Εκείνο που κανείς από πλευράς Ολυμπιακού δεν περίμενε, ήταν το τόσο νωθρό ξεκίνημα. Ένα ξεκίνημα που έδωσε τη δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές του Πεπ να εγκατασταθούν στα πέριξ της εστίας του Ζοζέ Σα, να απειλήσουν μία, δύο, τρεις στο πρώτο 10άλεπτο και τελικά να βρουν το γκολ μόλις στο 12’ έπειτα από ωραία συνεργασία του Φεράν Τόρες με τον Ντε Μπρόινε. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός βρέθηκε απέναντι από τον Πορτογάλο κίπερ και δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Ήταν απόρροια όχι μόνο της έντονης πίεσης των γηπεδούχων, αλλά και της… απουσίας των “ερυθρολεύκων”, οι οποίοι περιορίστηκαν σε ρόλο κομπάρσου. Με δυσκολία κατάφερναν να περνούν με τη μπάλα τη μεσαία γραμμή. Η κατοχή της μπάλας λίγο μετά από την επίτευξη του γκολ, έφτασε στο 76% για τη Σίτι. Οι επιθέσεις κατά κύματα των γηπεδούχων συνεχίστηκαν, αλλά δεύτερο γκολ δεν ήρθε στο διάστημα της έντονης πίεσης. Όσο περνούσε η ώρα, οι “ερυθρόλευκοι” επιχείρησαν να ξεμυτίσουν, να πατήσουν καλύτερα και να μπουν πιο δυνατά στις προσωπικές μονομαχίες, γεγονός που τους επέτρεψε να ανασάνουν και να ανακτήσουν κάποια μέτρα προς την αντίπαλη περιοχή.

3. ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΞΕΜΥΤΙΣΟΥΝ

Το παιχνίδι “φώναζε” από το ξεκίνημα πως αν δεν κάνεις τίποτα σωστά από τα προβλεπόμενα, απλά θα υποφέρεις. Είναι γεγονός ότι οι “ερυθρόλευκοι” δεν βρέθηκαν απλά μακριά από τον καλό τους εαυτό, δεν μπήκαν καν στη διαδικασία έστω με φάουλ να σπάσουν την κατοχή και την πίεση που άσκησαν οι γηπεδούχοι. Το να σταθείς όρθιος απέναντι στη Σίτι στο “Etihad” δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά το να ορθώσεις ανάστημα είναι προαπαιτούμενο. Πάλι καλά δηλαδή που οι δύο ομάδες πήγαν στο ημίχρονο με το σκορ στο 1-0, ενώ οι τελικές ήταν στο 11-0. Σε αυτό το διάστημα, μάλιστα, ο Ζοζέ Σα χρειάστηκε να κάνει 6 επεμβάσεις, ενδεικτικό κι αυτό της εικόνας του πρώτου ημιχρόνου. Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς προπονητής για να καταλάβει ότι η παρέμβαση από τον πάγκο ήταν απαραίτητη και επιβεβλημένη.

Ο Πέδρο Μαρτίνς σήκωσε από τον πάγκο τους Πέπε και Μπρούμα, για να τους ρίξει στο γήπεδο από το 46’, τον πρώτο αντί του Μπουχαλάκη και του δεύτερου αντί του Ραντζέλοβιτς, προκειμένου να δώσει λίγη ταχύτητα στο σχήμα. Παράλληλα έδωσε εντολή στους παίκτες του να βγουν από το καβούκι τους, να πάρουν μέτρα προς την επίθεση και να πιέσουν πολύ πιο ψηλά, συγκριτικά με το πρώτο μέρος. Είναι γεγονός ότι η είσοδος του Ολυμπιακού στο β’ μέρος δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του πρώτου. Οι “ερυθρόλευκοι” άφησαν στα αποδυτήρια το μανδύα μιας ομάδας φοβικής και νωχελικής.

Βγήκαν με περισσότερο θράσος, κράτησαν τη μπάλα, ξεθάρρεψαν, επιχείρησαν να πάρουν πρωτοβουλίες, να φτάσουν ως την αντίπαλη περιοχή. Ανέβασαν τα ποσοστά κατοχής στο 55-45% έως τα μισά του 2ου μέρους, ενώ κατάφεραν να απειλήσουν τρεις φορές με Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί και Μπρούμα. Ειδικά η ευκαιρία του Γάλλου που εκμεταλλεύθηκε λάθος του Έντερσον, λίγο έλειψε να φέρει την ισοφάριση στο 54’.

4. ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΡΟΝΤΕΟ

Στο διάστημα που ανέβηκε ο Ολυμπιακός, η Σίτι δεν έπαψε να είναι επιθετική. Μπήκαν, ωστόσο, και οι παίκτες του Γκουαρδιόλα σε μια διαδικασία να προσέχουν τα νώτα τους. Να μην βγαίνουν στην επίθεση με 6-7 παίκτες όπως στο πρώτο ημίχρονο, αλλά μόνο με τους… απαραίτητους, για να μη μείνουν εκτεθειμένοι στα μετόπισθεν.

Όσες προσπάθειες επιχείρησαν προς την εστία βρήκαν σε ετοιμότητα τον Κέρβερο Σα, ο οποίος ήταν μακράν ο κορυφαίος για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Πλησιάζοντας στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο, οι “ερυθρόλευκοι” κυνήγησαν την ισοφάριση με σέντρα-ξυραφιά του Χολέμπας στο 74’, ενώ πέντε λεπτά αργότερα, ο Μπρούμα άργησε να σουτάρει από πολύ ευνοϊκή θέση και κόπηκε σε κόρνερ. Κάπου εκεί, ωστόσο, μια προσωπική ενέργεια του Ζεσούς, ο οποίος είχε περάσει λίγο νωρίτερα ως αλλαγή, διαμόρφωσε το 2-0 από πολύ πλάγια θέση, στέλνοντας τη μπάλα στον ουρανό των δικτύων του ανήμπορου να αντιδράσει Σα.

5. ΔΥΟ ΓΚΟΛ ΣΕ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ

Αυτό το γκολ στο 81ο λεπτό, ουσιαστικά τελείωσε και το παιχνίδι, καθώς έκοψε τα πόδια της ομάδας του Πειραιά, πάνω που επιχειρούσε την τελική αντεπίθεση για να φέρει το παιχνίδι στα ίσια. Σ’ εκείνο το χρονικό σημείο, ο Πέδρο Μαρτίνς είχε ρίξει στο χορτάρι Χασάν και Μασούρα, προκειμένου να φρεσκάρει την επίθεση, ενώ μετά το 2-0, μπήκε και ο Σουντανί, χωρίς, όμως, να προλάβει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Τελικά, στο 90’ ήρθε και το 3-0 από τον Κανσέλο, με φαλτσαριστό σουτ από το ύψος της περιοχής, όταν όλα είχαν κριθεί και οι όποιες αντιστάσεις του Ολυμπιακού είχαν καμφθεί.

Γήπεδο: City of Manchester Stadium

Διαιτητής: Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία)

Σκόρερ: 12' Φεράν Τόρες, 81' Ζεζούς, 90' Κανσέλο

ΣΙΤΙ: Έντερσον, Γουόκερ (82' Κανσέλο), Στόουνς, Άκε, Ζιντσένκο, Γκιντογάν, Φεράν Τόρες, Ντε Μπράινε (85' Ενμέτσα), Φόντεν (69' Ρόδρι), Μαχρέζ (69' Ζεζούς), Στέρλινγκ (82' Σίλβα).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ραφίνια, Σεμέδο, Σισέ, Χολέμπας, Εμβιλά, Καμαρά (73' Μασούρας), Μπουχαλάκης (46' Πέπε), Βαλμπουενά (85' Σουντανί), Ραντζέλοβιτς (46' Μπρούμα), Αραμπί (76' Χασάν).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Μάντσεστερ Σίτι 9 (9-1)

2. Πόρτο 6 (6-3)

3. Ολυμπιακός 3 (1-5)

4. Μαρσέιγ 0 (0-7)

Δείτε πώς σχολίασαν οι Παντελής Διαμαντόπουλος και Θέμης Καίσαρης τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Σίτι στο Μάντσεστερ...

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ