THE SPORTS ECONOMIST

Σε φάση μείωσης μπάτζετ η Τραμπζονσπόρ, σχεδόν απίθανο να μπορέσει να διεκδικήσει τον Μασούρα

Ο Γιώργος Μασούρας πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε με τον Ολυμπιακό
Ο Γιώργος Μασούρας πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε με τον Ολυμπιακό INTIME

Τα δεδομένα που θέτουν το πλαίσιο της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου για την Τραμπζονσπόρ είναι τελείως αντίθετα με τη σεναριολογία που αναπτύχθηκε και πάλι για αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της πρωταθλήτριας Τουρκίας για νέα πρόταση - μετά την καλοκαιρινή - στον Ολυμπιακό για τον Γιώργο Μασούρα.

Αγαπημένο σπορ (και) των τουρκικών media η σεναριολογία. Αποδεδειγμένα άκρως επισφαλής η αναπαραγωγή των όσων κυκλοφορούν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, όπως – στο πιο πρόσφατο παράδειγμα – στη φημολογούμενη επιστροφή και μάλιστα δυναμική, της Τραμπζονσπόρ στη διεκδίκηση του Γιώργου Μασούρα.

Ακόμη και το περασμένο καλοκαίρι, όταν "φρέσκια" τότε πρωταθλήτρια Τουρκίας ύστερα από 39 χρόνια, με δεδομένα έσοδα από συμμετοχή σε ομίλους διεθνούς διοργάνωσης, ξεκάθαρη πρόθεση της διοίκησης για μεταγραφική ενίσχυση και με τον Μασούρα να αποτελεί προσωπική επιθυμία του προπονητή της "θύελλας", Αμπντουλάχ Αβτσί, η τότε προσπάθεια της να αγοράσει τον επιθετικό του Ολυμπιακού, ποτέ δεν έφτασε καν στο ελάχιστο των απαιτήσεων που θα συζητούσαν οι πρωταθλητές Ελλάδας.

Πώς μπορεί να γίνει κάτι τώρα λοιπόν, που τα δεδομένα είναι πολύ χειρότερα από τότε; Η (5η στη Super Lig) Τραμπζονσπόρ είναι στο -10 από την κορυφή, η θέση του Αβτσί κλυδωνίζεται (μετά την προ δεκαπενθημέρου "πεντάρα" από την Αλάνιασπορ, υπέβαλλε παραίτηση, η οποία ναι μεν δεν έγινε δεκτή, είναι όμως ενδεικτική και του στάτους του, αλλά και της ασταθέστατης συνολικά εικόνας στην τρέχουσα σεζόν της "Τράμπζον") και υπάρχει πλέον διακηρυγμένη πρόθεση μείωσης του μπάτζετ.

Στα 41 εκατομμύρια ευρώ είναι το μισθολόγιο των πρωταθλητών Τουρκίας και η επιθυμία της διοίκησης είναι στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο να μειωθεί στα 30. Ήδη με αποχωρήσεις τριών ποδοσφαιριστών το κοστολόγιο έχει μειωθεί στα 39 εκατομμύρια, με 3-4 ακόμη – πλεονάζοντες όπως θεωρείται - ποδοσφαιριστές να έχουν τοποθετηθεί στην υπό παραχώρηση λίστα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει ούτε οικονομικό περιθώριο, αλλά ούτε και η ελάχιστη έστω διάθεση για μεταγραφική ενίσχυση. Πόσο μάλλον από την στιγμή που για να προσθέσει η Τραμπζονσπόρ μη Τούρκο ποδοσφαιριστή για το δεύτερο μισό του τουρκικού πρωταθλήματος, θα πρέπει κάποιος από τους υπάρχοντες του ρόστερ να αποχωρήσει.

Αυτός που θα προστεθεί έτσι κι αλλιώς… υπάρχει και είναι ο Βραζιλιάνος μπακ Μπρούνο Πέρες, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από σοβαρό τραυματισμό. Αν δεν καταστεί δυνατό να αποχωρήσει κάποιος ξένος, τότε απλούστατα ο Πέρες θα πάρει τη θέση κάποιου που – απλώς, πλέον – δεν υπολογίζεται (πιθανώς και του Βόσνιου εξτρέμ, Βίστσα, ο οποίος είναι και πάλι τραυματίας και γι’ αυτό αναθερμάνθηκε η σχετική φιλολογία περί νέου μπασίματος για τον Μασούρα).

Η μόνη επιλογή που έχει η Τραμπζονσπόρ, θεωρητική και μόνο μιας και δεν υπάρχει τίποτα πρακτικό που να αναδεικνύει σχετική διάθεση, για να προσθέσει ξένο παίκτη στο ρόστερ της (χωρίς να χρειάζεται να αποχωρήσει κάποιος ή να "κόψει" κάποιον) είναι να κάνει χρήση της δυνατότητας που της δίνει το καταστατικό της τουρκικής λίγκας και να αποκτήσει ποδοσφαιριστή κάτω των 23 ετών.

Πώς τώρα από τα παραπάνω προκύπτει διάθεση και δυνατότητα για μεταγραφική ενίσχυση της πρωταθλήτριας Τουρκίας, πόσο μάλλον για να δημιουργηθεί κατάλληλο και ευνοϊκό πλαίσιο ώστε να διεκδικήσει τον Μασούρα, είναι μια βάσιμη απορία που αποτυπώνει και και το κατά πόσον το συγκεκριμένο σενάριο μπορεί να θεωρηθεί πως έχει έστω και ελάχιστα ψήγματα ρεαλισμού.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ