ΠΑΟΚ

Ρέμπε: "Για μένα δεν τέθηκε ποτέ θέμα Φερέιρα"

Ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Όλαφ Ρέμπε
Ο Όλαφ Ρέμπε Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, ΟΛΑΦ ΡΕΜΠΕ

Ο Όλαφ Ρέμπε για περισσότερες από δύο ώρες ανέλυσε το πλάνο του γύρω από τον ΠΑΟΚ, μίλησε για πωλήσεις, αποχωρήσεις και τους Μαουρίτσιο, Βιεϊρίνια και τους στόχους της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Ο Όλαφ Ρέμπε είχε πιάσει δουλειά εδώ και τρεις μήνες στον ΠΑΟΚ αλλά μέχρι την Τετάρτη (14/10) το μεσημέρι δεν είχε μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου, δεν είχε αναλύσει το πλάνο του και δεν είχε μιλήσει για τους στόχους που έχει θέσει με την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Για αυτό την Τετάρτη (14/10) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου που κράτησε για περισσότερες από δύο ώρες και στην οποία απάντησε για όλα όσα ρωτήθηκε έστω και αν δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες. Μίλησε για τις μεταγραφές, τις πωλήσεις, τις αποχωρήσεις και φυσικά το φλέγον θέμα με τον Βιεϊρίνια. Εκεί που τα όσα είπε ο Κυριάκος Κυριάκος ήταν περισσότερα αποκαλυπτικά για την περίπτωση του Πορτογάλου.

Αρχικά το λόγο πήρε ο Κυριάκος που είπε:

"Ο στόχος το καλοκαίρι ήταν αύξηση των εσόδων, μείωση του μπάτζετ και διατήρηση της ομάδας σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Δύσκολος στόχος αλλά εφικτός. Αυξήσαμε τα έσοδα και υπογράφοντας το υψηλότερο συμβόλαιο της ιστορίας μας και παίρνοντας προκρίσης στην Ευρώπη και με πωλήσεις. Που είναι οι προσδοκίες από την ομάδα. Εϊναι ρόστερ πρωταθλητισμού. Το ερώτημα δεν είναι αν θα κατακτήσει τίτλους αλλά το πότε. Εκεί ξεκινάει το άλλο κομμάτι, η καθημερινότητα, η εικόνα τους στις προπονήσεις και τρίτον εσείς ώστε να υπάρχει κάτι θετικό.

Θέλω να αφαιρέσω από τον Όλαφ το βάρος μιας ερώτησης. Γιατί ο ΠΑΟΚ δεν έχει αποχαιρετήσει τον Βιεϊρίνια είναι επειδή η εντολή του Ιβάν Σαββίδη είναι να μην κλείσουμε εμείς την πόρτα. Η τελευταία μέρα που μπορεί να παίξει ο Αντρέ για τον ΠΑΟΚ να κρατάμε την πόρτα ανοιχτή. Και ακόμα και αν δεν θέλει οφείλουμε από σεβασμό και επειδή τηρούμε την ιστορία να έχουμε αυτή την πόρτα ανοιχτή για το μέλλον.

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα από τον κόσμο που είναι μακριά από το γήπεδο, και τις απορρίες που υπάρχουν. Είμαστε ανοιχτοί να απαντάμε σε αυτές. Δεν είναι εύλογο όμως η κακομοιριά, η εσωστρέφεια, κάποιος πίσω από ένα μικρόφωνο που χρειάζεται να βάλει gps για να έρθει στην Τούμπα να βάζει εσωστρέφεια γύρω από την ομάδα. Δεν είναι εύλογο ο ΠΑΟΚ να κάνει συνομιλητή ένα λάχανο πίσω από ένα μικρόφωνο. Το έχουμε ανεχτεί αρκετά και θα αλλάξει. Ξέρετε πως ποτέ δεν κάναμε φέις κοντρόλ και δεν δεχτήκαμε ή απορρίψαμε ερωτήσεις με βάση την κριτική που μας γίνεται. Είναι ο καταλύτης ώστε εμείς να δενόμαστε ακόμα γρηγορότερα".

Αυτή η συνέντευξη Τύπου θεωρείτε πως έπρεπε να γίνει νωρίτερα για να πείτε κάποια πράγματα στον κόσμο;
"Ναι αλλά δεν εξαρτάται από μένα. Είναι καλό να μιλάς αλλά πρέπει να βρούμε τον ρυθμό μας και στο να μιλάμε. Όπως σας είπε και ο κ. Κυριάκος είχαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ήταν να γίνει νωρίτερα αυτή η συνέντευξη αλλά αναβλήθηκε επειδή είχαμε πολλά θέματα να λύσουμε και πρώτα έπρεπε να διευθετηθούν".

"Ο ΑΚΠΟΜ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ"

Στον κόσμο υπάρχει ένα παράπονο γιατί ο ΠΑΟΚ δεν χρησιμοποίησε όλα του τα όπλα, τον Μάτος και τον Άκπομ στα καθοριστικά ευρωπαϊκά παιχνίδια;
"Ο Άκπομ είναι ένα εκπληκτικό παιδί αλλά η αλήθεια είναι πως ήρθε στις αρχές της προετοιμασίας σε μένα και τον προπονητή και μας είπε θέλω να φύγω από την ομάδα. Είναι δύσκολο να ανανεώσω εδώ παραπάνω. Το προσπαθήσαμε να μείνει. Πήγαμε στο Πήλιο ήταν μαζί μας. Είμαι χαρούμενος που έκατσε μέχρι το παιχνίδι με τη Μπενφίκα και αποχώρησε. Πρώτα απ' όλα ήταν οι οικονομικοί λόγοι.

Το ουσιώδες δεν είναι να μπούμε στις λεπτομέρειες αυτής της απόφασης. Το ότι έφυγε πριν από τα ματς με την Κράσνονταρ και τι θα γινόταν αν έμενε δεν μπορούμε να το πούμε. Εγώ θέλω να κριθώ για τις αποφάσεις που θα πάρω και όχι για το αν δεν έγινε ένα όνειρο που ήταν η παρουσία μας στο Champions League μαζί με τον Άκπομ.

Όσο για το Μάτος είναι επίσης ένα εξαιρετικό παιδί, έμπειρος, γνωρίζει ποδόσφαιρο εντός και εκτός γηπέδου και χαίρομαι που τώρα τον έχουμε 100% μαζί μας. Υπήρχαν συζητήσεις και επιχειρήματα από τη δική του την πλευρά και τη δική που δεν θέλω να τις μεταφέρω, υπήρξαν αρκετές συζητήσεις ιδιωτικές από την πλευρά του και από τη δική μας που δεν πρέπει να τα βγάλουμε προς τα έξω. Είμαι χαρούμενος που ο Μάτος είναι μαζί μας αυτή τη στιγμή και πως εξελίχθηκε αυτή η κατάσταση. Νομίζω είναι άδικο να λέμε πως ο Μάτος επειδή δεν ήταν με την Κράσνονταρ έπαιξε ρόλο στον αποκλεισμό ή μη.

Όσον αφορά το κομμάτι του επιθετικού θεωρώ πως παίξαμε καλά στα ματς με την Κράσνονταρ και θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει τα γκολ που χρειαζόμασταν. Ο προπονητής όμως είναι αυτός που αποφασίζει. Όσο για τη θέση του δεξιού μπακ ο Κρέσπο που έπαιξε εκεί πείστηκα απ' αυτά που είδα. Είναι γρήγορος, μπορεί να παίξει σε αυτή τη θέση. Καταλαβαίνω την ερώτηση σας αλλά έχω τη δική μου άποψη".

Υπήρχε η περίπτωση του Μαουρίσιο που δεν ανανεώθηκε αρχικά το συμβόλαιο του, υπήρξε νέα προσέγγιση αλλά τελικά πήγε στον Παναθηναϊκό και επίσης τι έγινε με τον Μπίσεσβαρ;
"Ο Μαουρίσιο επίσης είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας όπως κατάλαβα από το λίγο χρόνο που συνεργάστηκα μαζί του. Δεν ήταν στα πλάνα μας για τη σεζόν, είναι αλήθεια. Αφού έκλεισαν οι μεταγραφές και ήταν ακόμα ελεύθερος συζητήσαμε με τον πρόεδρο που μας είπε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή και από τη στιγμή που ήταν ακόμα στη Θεσσαλονίκη, δεν είχε βρει ομάδα, τον ρωτήσαμε λόγο σεβασμού προς το πρόσωπο του από τον πρόεδρο αν θέλει να επιστρέψει αλλά δεν επετεύχθει κάποια συμφωνία.

Μερικές γίνονται, μερικές όχι. Τελικά έκλεισε στον Παναθηναϊκό και το θέμα έκλεισε οριστικά. Δεν έχω να πω κάτι αρνητικό, ο ΠΑΟΚ έδειξε σεβασμό στη νέα προσπάθεια που έκανα, μίλησα μαζί του χθες. Το θέμα είναι και οι δύο πλευρές να είναι χαρούμενες. Εμείς είμαστε, το ίδιο και ο παίκτης.

Για τον Μπίσεσβαρ δεν έχω όλες τις πληροφορίες για την επαφή που έγινε με τον σύλλογο που τον ήθελε. Είμαστε χαρούμενοι που έμεινε. Πρέπει να τον φέρουμε στο 100% της απόδοσης του ώστε να βοηθήσει την ομάδα ενώ πλέον έχει και μεγαλύτερη ευθύνη καθώς θα πρέπει να βοηυήσει τους νέους ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στην ομάδα".

Ο κ. Κυριάκος είπε πριν πως ο ΠΑΟΚ έχει ένα ρόστερ πρωταθλητισμού αλλά δεν ξέρει το πότε; Σε μια εβδομάδα ξεκινάει και το UEFA θα μπορεί η ομάδα με αυτό το ρόστερ να αντέξει Πέμπτη-Κυριακή;
"Το καλοκαίρι κάναμε μια νέα ομάδα με έμπειρους παίκτες, νεαρούς παίκτες, μια ομάδα με προοπτική, οι νεαροί μπορεί να μην είναι ακόμα σε τοπ επίπεδο αλλά θεωρώ πως θα φτάσουν γρήγορα. Έχουμε μια ομάδα ενδιαφέρον και πρώτα απ' όλα στο ποδόσφαιρο δεν μπορούμε να μιλάμε για το γλυκό αν δεν έχουμε το βασικό φαγητό. Δουλέψαμε σκληρά και σε υψηλό επίπεδο ώστε η ομάδα να είναι ετοιμοπόλεμη.

Έχουμε έναν εκπληκτικό αναλυτή, φυσιοθεραπευτή. Έχουμε βελτιώσει την οργάνωση της ομάδας και πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα και πρέπει να προσθέσω ότι είμαι εδώ μόλις τρεις μήνες και δεν είμαι μάγος. Ναι η ομάδα έκανε και πριν από μένα εξαιρετική σεζόν αλλά προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τι έγινε πέρυσι. Βρήκαμε πράγματα που δεν ήταν τόσο καλά και άλλα καλά και προσπαθήσαμε να κάνουμε βελτιώσεις. Είδατε πως οι πρώτες μας κινήσεις ήταν ένας γυμναστής, ένας εργοφυσιολόγος. Πράγματα που για κάποιους ήταν προφανή αλλά έπρεπε να γίνουν.

Είμαι περήφανος που η ομάδα και το σταφ γύρω απ' αυτή είναι μια μεγάλη οικογένεια που είναι δύσκολο να τη νικήσεις εντός και εκτός γηπέδου. Μια οικογένεια που ο καθένας μπορεί να πει την άποψη σαν άντρας προς άντρα. Εγώ και ο προπονητής μπορούμε να πούμε πως είμαστε οι πατεράδες αυτού του γκρουπ που κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποδώσουν τα μέγιστα αυτοί που είναι μέλη της οικογένειας.

Προσπαθούμε να έχουμε όλους τους ποδοσφαιριστές ικανοποιημένους, να τους κάνουμε να χαλαρώσουν, να είμαστε δίπλα τους όταν θα έχουν κάποιο πρόβλημα. Γνωρίζω πως οι προσδοκίες είναι μεγάλες αλλά θεωρώ πως η ομάδα αυτή θα πετύχει. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία για δικαιολογίες αλλά δεν θα τις χρησιμοποιήσω. Τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας τις είχαμε θέσει από το Πήλιο. Αυτό ήταν να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο και να μπούμε στο Champions League. Αυτό δεν έγινε αλλά είμαστε στο Europa League και είμαστε έτοιμοι για να πετύχουμε και όχι να φτιάχνουμε δικαιολογίες.

Είμαι ικανοποιημένος με όσα έχει πετύχει η ομάδα μέχρι στιγμής. Θέλω και από εσάς να είστε ρεαλιστές και να έχετε υπομονή. Όλοι όσοι αγαπούν τον ΠΑΟΚ είναι περήφανοι για αυτή τη νεανική ομάδα, που βγάζει τόσους διεθνείς, παιδιά από τα σπλάχνα της".

Ακούσαμε την άποψη της διοίκησης για τον κ. Βιεϊρίνια η δική σας ποια είναι;
"Για εμένα είναι δύο κεφάλαια. Το ένα είναι το φιλικό αλλά είμαι εδώ για να μιλήσω ως επαγγελματίας, ως τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ. Δεν υπάρχει οικονομική συμφωνία ακόμα με τον Βιεϊρίνια. Όσον αφορά το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον ναι μπορεί να υπάρχει μέλλον για τον Αντρέ εδώ όσο για το παρελθόν αξίζει το σεβασμό αλλά σίγουρα γνωρίζετε εσείς καλύτερα όσα έχει πετύχει".

"ΤΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΠΩΣ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ"

Είπατε για τον Άκπομ πως σας είχε πει ότι θέλει να φύγει. Ποιες ενέργειες κάνατε για να αποκτηθεί ένας επιθετικός από τη στιγμή που είδατε πως θέλει να φύγει ο Άκπομ και επίσης γιατί δεν αποκτήθηκε ένας αμυντικός μέσος όπως είχε πει δημόσια ο κ. Φερέιρα;
"Αυτή είναι μια ωραία ερώτηση αλλά δύσκολη να απαντηθεί γιατί υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Όταν ξεκινήσαμε τη σεζόν κάναμε τον προγραμματισμό μας και μιλήσαμε για παίκτες και ένας εξ αυτών ήταν ο Τσόλακ ωστόσο το μεταγραφικό παζάρι δεν λειτουργεί όπως ένα μαγαζί.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες,το κατάλληλο τάιμινγκ και διάφορες ενέργειες που πολλές φορές δεν είναι και στο δικό μας χέρι. Όταν έρχεται ένας νέος ποδοσφαιριστής δύσκολα μπορεί να είναι άμεσα ετοιμοπόλεμος. Οπότε και νωρίτερα να είχε έρθει δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν διαθέσιμος. Ήταν μια εξαιρετική επιλογή για εμάς ο Τσόλακ και χαιρόμαστε που τον έχουμε μαζί μας.

Δεν μπορούμε πάντα να ικανοποιούμε τα θέλω του προπονητή (σ.σ. γέλια), πλάνα κάνω. Προσπαθήσαμε αλλά δεν έγινε. Δεν πρέπει να παίρνεις παίκτη απλά για να τον πάρεις. Έχει στο ρόστερ του ποδοσφαιριστές για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες τις διοργανώσεις. Πράγματι το έχει εκφράσει πολλές φορές, έχω συζητήσει αρκετά με τον Αμπέλ πάνω σε αυτό το κομμάτι και όπως σέβομαι και εγώ τα όσα λέει σέβεται και αυτός την άποψη μου".

Για τις πωλήσεις που έγιναν και αν τα χρήματα που πήρε ο ΠΑΟΚ ήταν καλά;
"Οι τρεις παίκτες που πουλήσαμε έληγαν τα συμβόλαια τους την επόμενη σεζόν. Οπότε από τον Ιανουάριο θα μπορούσαν να υπογράψουν αλλού αν δεν ανανεώναν με τον ΠΑΟΚ. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για πράγματα οπότε δεν μπορώ να μιλήσω με χρηματικούς όρους. Οπότε θεωρώ πως τα λεφτά που πήρε η ομάδα ήταν ικανοποιητικά.

Δεν είναι εύκολο να ζυγίσεις όλα τα δεδομένα. Από την άλλη επειδή υπάρχει και ένα ποσοστό μεταπώλησης είναι στο δικό τους χέρι να φέρουν ένα παραπάνω κέρδος στην ομάδα. Που φυσικά θα το κάνουν για τους ίδιους όχι για την ομάδα.

Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για μια περίοδο ειδικών συνθηκών λόγο κορονοϊού. Εγώ είμαι χαρούμενος που η ομάδα με έφερε εδώ για να την κάνω στοιβαρή. Και τι σημαίνει αυτό να βγάζεις παίκτες από την ακαδημία σου και μετά να μπορείς να τους πουλάς ακριβά. Δεν θα φέρω έναν παίκτη για να πω ότι έφερα έναν παίκτη θα πρέπει να έχει να δώσει πράγματα στην ομάδα. Από την άλλη οι μεταγραφές δεν είναι τα πάντα αλλά να έχει επιτυχίες η ομάδα, για να γίνει αυτό είναι σημαντικό να είμαστε μέσα στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Να βγάζουμε το καλύτερο δυνατό από τις συνθήκες που υπάρχουν. Επίσης δεν είμαστε απελπισμένοι γιατί έχουμε έναν από τους καλύτερους αριστερούς μπακ στην Ευρώπη και παρότι είχαμε προσφορές δεν πουλήθηκε. Όπως επίσης είχαμε προσφορές και για τον Σβιντέρσκι ο οποίος είναι ακόμα εδώ. Οπότε προσπαθούμε να πάρουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

Ανανεώσαμε κάποιους ποδοσφαιριστές που ήδη είχαν μπει στα ραντάρ ομάδων χωρίς κάποια ρήτρα άρα εμείς θα αποφασίσουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Υπάρχουν ακόμα δύο-τρία θέματα που δεν μπορούμε να τα πούμε εδώ γιατί θα ξεκινήσουμε νέα θέματα".

Γιατί ο Μάτος είχε τεθεί εκτός ομάδας;
"Ο Μάτος ποτέ δεν είχε τεθεί εκτός ομάδας. Δεν είμαστε ανοιχτό βιβλίο, υπήρχαν διάφορες συζητήσεις που έγιναν. Έχασε ένα σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας επειδή είχε ένα πρόβλημα και έπρεπε να πάει στη Βραζιλία. Πρέπει να υπάρχει μια συμβάδιση μεταξύ αυτών που ζητάει η ομάδα και ο παίκτης".

"ΜΕ ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕ"

Πέρυσι τέθηκε θέμα προπονητή, σας ζητήθηκε η άποψη σας πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι;
"Γνωρίζω τον Αμπέλ από παλιά. Τον γνώριζα σαν προπονητή από την Μπράγκα και τα όσα είχε πετύχει. Όταν ήρθα εδώ και είδα πως υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα εις βάρος του με εξέπληξε. Εγώ προσπάθησα να τον προσεγγίσω και να τον σεβαστώ και να τον στηρίξω. Είναι ένας άνθρωπος που ίσως μερικές φορές κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Γνωρίζει αρκετά καλά το αντικείμενο του ποδοσφαίρου δουλευει 24 ώρες το 24ώρο για το ποδόσφαιρο.

Για μένα δεν υπήρχε ποτέ θέμα και όσο είναι εδώ θα προσπαθώ να τον στηρίζω όσο πιο δυνατά γίνεται. Από την άλλη από τη στιγμή που μιλάμε για σταθερότητα όλο αυτό το κομμάτι δεν αγγίζει μόνο το οικονομικό κομμάτι αλλά και την ομάδα. Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα. Ίσως; εγώ να είμαι ρομαντικός στο ποδόσφαιρο. Καταλαβαίνω πως υπάρχει πίεση για αποτελέσματα και αυτό που ζητάω εγώ είναι να σεβαστούμε τη δουλειά του προπονητή".

Πως δουλεύει όλο το τιμ από το σκάουτινγκ μέχρι εσάς ώστε να φτάσει να υπογράψει στην ομάδα;
"Υπάρχει μια ξεκάθαρη δομή για το πως λειτουργούν τα πράγματα. Έξι μήνες πριν το τέλος κάθε σεζόν υπάρχει ένας σχεδιασμός για το τι θέλει κάθε προπονητής. Αυτό έγινε όταν ήρθα εγώ ο προπονητής μου έδωσε τι θέλει και μετά ξεκινάει η μάχη για το τι θέλω εγώ και τι αυτός. Μετά υπάρχει διάλογος που ανοίγει και μπαίνει και το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας. Πρέπει να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο προφίλ ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε κάποιους παίκτες που ανταποκρίνονται σε αυτό.

Μετά τους παρακολουθούμε μέσω βίντεο ή από κοντά. Πλέον αυτό είναι δύσκολο οπότε βλέπουμε αγώνες στο βίντεο του ποδοσφαιριστή που μας ενδιαφέρει. Υπάρχουν διάφορες πηγές που πρέπει να διασταυρωθούν και εν συνεχεία το οικονομικό ζήτημα. Μετά πάμε στον ιδιοκτήτη και υπάρχει συζήτηση για το αν είναι αναγκαίος αυτός ο ποδοσφαιριστής για το αν η τιμή είναι λογική. Παράλληλα συνεχίζονται οι πληρηφορίες που παίρνουμε ακόμα και μέσω instagram για να δούμε πως ζει και εκτός γηπέδου. Αν όλα γίνουν όπως είπαμε τότε προχωράμε.

Συνήθως προσπαθούμε να τον συναντήσουμε και από κοντά, να τον δούμε σε προπόνηση, να τον δούμε με την οικογένεια του. Βέβαια αυτό φέτος ήταν δύσκολο ωστόσο προσπαθούμε να είμαστε καλυμένοι απ' όλες τις πλευρές. Θεωρώ πως φέτος έχουμε φέρει καλούς ποδοσφαιριστές και χαρακτήρες στην ομάδα".

Ποια είναι η σχέση σας με την οικογένεια Σαββίδη;
"Κατά πρώτο λόγο έχουμε στενή επαγγελματική σχέση. Με τον κ. Σαββίδη ακόμα δεν έχουμε συναντηθεί από κοντά, με τον Γιώργο Σαββίδη βρέθηκα στο Κράσνονταρ. Έχω παρακολουθήσει συνεντεύξεις και ήμουν οικανοποιημένος απ' όσα άκουσα. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα σύλλογο υγιή να μη μένει στάσιμος αλλά να γίνεται όλο καλύτερος.

Επίσης εκτιμώ πως έχουμε ελευθερία κινήσεων, ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, αλλά εγώ και ο προπονητής έχουμε την ελευθερία να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα. Μέσω τηλεδιάσκεψης που είχα με τον κ. Σαββίδη διαπίστωσα πως του λείπει ότι δεν είναι εδώ μαζί μας".

Τι γίνεται με την ανανεώση του συμβολαίου του Γιαννούλη;
"Μιλάμε καθημερινά. Πρέπει να πω πως δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός παίκτης αλλά και εξαιρετικός χαρακτήρας που έχει πετύχει πολλά με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Τα πάντα είναι ανοιχτάί. Πρώτα απ' όλα εγώ και ο προπονητής πρέπει να κοιτάμε το κλαμπ και ο παίκτης τον εαυτό του. Δεν έχω να πω κάτι χειροπιαστό. Μόνο ότι θα βρούμε μια απόφαση για το καλύτερο δυνατό για την ομάδα".

Θα κάνει κάποια κίνηση ο ΠΑΟΚ τις μέρες που απομένουν; Επίσης γιατί ο Περέιρα έμεινε εκτός Ευρωπαϊκής λίστας;
"Ποτέ μην λες ποτέ στη μεταγραφική περίοδο. Ωστόσο αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες είναι να μείνουμε όπως έχουμε. Ξέρουμε ότι θα παίζουμε άνα τρεις μέρες και για αυτό έχουμε δύο παίκτες σε κάθε θέση ίσως και περισσότερους. Αισθάνομαι άνετα με το ρόστερ που έχουμε αλλά μέχρι το τέλος των μεταγραφών ποτέ μην λες ποτέ.

Είναι ένα μεγάλο ταλέντο και παίκτης με μεγάλο μέλλον. Έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν. Έπρεπε να σκεφτούμε και βραχυπρόθεσμα και θεώρησε πως με βάση πως βγαίνει πρώτη φορά από τη χώρα του και θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής θεωρήθηκε από τον προπονητή πως υπάρχουν κάποιες λύσεις εσωτερικά. Αυτή η 23άδα είναι μέχρι το τέλος του έτους και ελπίζουμε τη νέα χρονιά να μπορεί να είναι σε αυτή.

Αυτό είναι όταν λέω πως έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Επίσης είναι και ο Ζαμπά που έμεινε εκτός ή και του Ρέι. Εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τον κάθε έναν εξ αυτών. Το καταλαβαίνω πως δεν είναι χαρούμενοι που έμειναν εκτός λίστας εμείς όμως είμαστε χαρούμενοι που είναι εδώ".

Καταλάβαμε ότι δεν θέλετε να μπείτε σε λεπτομέρειες. Υπήρχε σκέψη για μεγαλύτερη ανανέωση του ρόστερ. Και αν θέλει να απαντήσει στους οπαδούς που λένε πως ο ΠΑΟΚ δεν φέρθηκε σωστά στους παίκτες και τι ισχύει με τον Μίσιτς;
"Αρχικά ο Μίσιτς έκανε μια εκπληκτική σεζόν πέρυσι αλλά είναι δύσκολο να μιλήσουμε για κάποια θέματα. Ο σύλλογος έχει κάνει τα πάντα για να τον βοηθήσει, να του παρέχει κάθε θεραπεία. Ο ίδιος έχει μια καλή σχέση και με τους συμπαίκτες του, χαρήκαμε που τον είδαμε να μας επισκέπτεται με τον γιό του. Είναι σε συνεχή επαφή με τους φυσιοθεραπευτές για το τι πρέπει να κάνει. Αυτό είναι το ένα κομμάτι.

Το άλλο είναι το τεχνικό που λέει ότι ο Μίσιτς ήταν δανεικός, ανήκει στη Σπόρτινγκ και δεν είναι κρυφό πως έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις να τον αποκτήσουμε και πάλι δανεικό τον Ιανουάριο. Οπότε υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να δούμε. Ο ίδιος θέλει να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ, περνάει εξαιρετικά στη Θεσσαλονίκη. Χθες τον είδα σε μια βίντεοσυνομιλία τον είδα σε καλή διάθεση και για αυτό πιστεύω πως σύντομα θα είναι κοντά μας.

Προσπαθήσαμε να φερθούμε σε όλους με τον δέοντα σεβασμό και δεν μπορώ να πω παραπάνω πάνω σε αυτό".

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: "ΑΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΠΑΥΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΜΑΔΑ"

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο κ. Κυριάκος και είπε:
"Στα συμβόλαια που έδινε ο ΠΑΟΚ έβλεπες μέσα και το σεβασμό προς αυτούς. Επειδή η κουβέντα γίνεται πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και ιδίως πάνω στον Αντρέ. Ο σεβασμός ενός συλλόγου φαίνεται από την προσέγγιση, τις προσφορές, τη συμπεριφορά και θέλω να πιστεύω πως όταν δεν είναι οι σχέσεις απευθείας μπορεί να υπάρξουν και παρεξηγήσεις.

Ο κ. Σαββίδης δεν μπορούσε να διανοηθεί πως ο Μαουρίσιο θα έμενε χωρίς ομάδα όταν έληγαν οι μεταγραφές. Και με το συγκεκριμένο παίκτη και τους ποδοσφαιριστές έχουμε κάνει προτάσεις που έχουν απορριφθεί. Τους λατρεύουμε όλους όσους μας έφεραν πρωταθλήματα. Αν πληρώνεις μόνο το συναίσθημα παύεις να είσαι ομάδα, είσαι ίδρυμα. Όλοι οφείλουμε να τους ζητήσουμε και συγνώμη αν έχουμε κάνει λάθη. Νομίζω πως ο σύλλογος δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν".

Με τον Όλαφ Ρέμπε να παίρνει ξανά το λόγο και να λέει:
"Τώρα όσον αφορά το αν το αρχικό πλάνο είχε περισσότερες αποχωρήσεις και νέο αίμα η απάντηση είναι πως εμείς προσπαθούμε το καλύτερο δυνατό για το σύλλογο. Δεν διώχνουμε κανέναν από την ομάδα. Όλοι είναι εδώ γιατί θέλουμε να βρίσκονται εδώ. Ποτέ δεν είπαμε σε κάποιον δεν σε θέλουμε. Είναι σαν ένας "γάμος". Από τη μία η ομάδα από την άλλη ο παίκτης και πρέπει όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Το να είμαστε περισσότερο ριζοσπάστες δεν ήταν στο δικό μου λεξιλόγιο αλλά να κάνουμε μια καλύτερη ομάδα, να έχουμε το καλύτερο δυνατό σύνολο".

Ο Βιεϊρίνια βγάζει μια πικρία, δυσαρέσκεια, το ερώτημα είναι αν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ το προσπάθησε όσο το δυνατόν περισσότερο και η δεύτερη απορροία γιατί δεν έχει μιλήσει με τον κ. Σαββίδη απευθείας. Αν υπάρχει νέα προσέγγιση;
Κυριάκος: "Μίλησε με τον κ. Σαββίδη. Όσο είναι ανοιχτή η πόρτα των μεταγραφών άσχετα και απ' όσα είπε ο Αντρέ η πόρτα μας είναι ανοιχτή για να διαβεί το κατώφλι της. Και αν όχι τώρα ίσως στο μέλλον".

Αν αύριο-μεθαύριο ο ΠΑΟΚ συμφωνήσει με τον Βιεϊρίνια είναι σύμφωνος ο προπονητής και το financial fair play καλύφθηκε;
Κυριάκος:
"Δεν είναι δυνατόν χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τους όρους που θα βάλει η UEFA για τον κορονοϊό. Και δεν είναι δυνατόν με μόνο μια μεταγραφική περίοδος και χωρίς το Champions League να καλυφθεί. Απλά πλέον είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση, εύκολα διαχειρίσημο. Τα στοιχεία τα ακριβή συχνά τα αναφέρουμε στις Γενικές Συνελεύσεις".

Ρέμπε: "Ξέρουμε πόσα έχει προσφέρει ο Αντρέ στην ομάδα, τα δεδομένα λένε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, δεν είναι επί τους παρόντος να πούμε τι γίνεται και να βάλουμε τον προπονητή μέσα στη συγκεκριμένη συζήτηση".

Όχι για τον Βιεϊρίνα αλλά γενικότερα αν διαφωνήσει ο προπονητής με εσάς τι θα γίνει για κάθε παίκτη;
"Ποτέ δεν μιλάω εγώ η προπονητής ως εγώ. Είναι το εμείς. Παίρνουμε μαζί τις αποφάσεις. Όλοι μαζί παίρνουμε την απόφαση που είναι καλύτερη για το σύλλογο".

Ήσασταν αναγκασμένος στην πώληση του Πέλκα και επίσης επειδή έχουν φύγει αρκετοί παίκτες με αρχηγικές ικανότητες σας επηρεάζει αυτό;
"Για τους ηγέτες θεωρώ πως αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει πολλούς παίκτες με εμπειρία και για να αναλάβουν ευθύνες. Πλέον υπάρχει και χώρος για άλλους παίκτες να πάρουν αυτό το φορτίο. Στο κομμάτι του Πέλκα είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει δέσιμο με την ομάδα. Και ο ίδιος ήθελε να κάνει το επόμενο βήμα, να αλλάξει παραστάσεις. Βοηθήθηκε από την ομάδα του ΠΑΟΚ που δεν του στάθηκε εμπόδιο αλλά και ο ίδιος βοήθησε την ομάδα.

Όσο για το ελληνικό στοιχείο μιλάμε για Έλληνας παίκτες που έφυγαν και δεν ήρθαν άλλοι στη θέση τους. Θα το αναλάβω αυτό να είστε σίγουροι. Ωστόσο μέσα από την "κερκόπορτα" μπήκαν στην ομάδα οι Μιχαηιλίδης και Τζόλης. Θεωρώ πως το ρόστερ μας έχει παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν και είμαστε καλά σε αυτό το κομμάτι. Ξέχασα να πω πως υπάρχουν πολλοί παίκτες όπως ο Βράκας που επίσης είμαι περήφανος για αυτό. Επίσης έχουμε μια εξαιρετική Κ19 με τον Πάμπλο Γκαρσία να κάνει εκπληκτική δουλειά και έχουμε μια εκπληκτική ακαδημία, τρομερή οργάνωση.

Από την άλλη για εμάς είναι πρόκληση το πως θα μπορέσουμε να ενώσουμε αυτά τα δύο κομμάτια. Της πρώτης και της ακαδημίας. Καταλαβαίνω πως είμαι σε μια χώρα όπου θέλουμε μόνο τη νίκη αλλά από την άλλη δεν μπορώ να μην είμαι περήφανος που ο Κούτσιας που είναι μόλις 16 ετών έχει παίξει ήδη στη Super League".

Για το αν θα υπάρξει ανανέωση των συμβολαίων των Κρέσπο και Καντουρί που λήγουν το επόμενο καλοκαίρι;
"Θέλετε να μάθετε τα πάντα (σ.σ. γέλια). Με τον Ομάρ έχουν υπάρξει συζητήσεις. Είναι καλός ποδοσφαιριστής, έχει και άλλες προσφορές και θα κάνουμε ότι μπορούμε. Ο Κρέσπο είναι ένας από τους ηγέτες της ομάδας, αποτελεί πρότυπο. Προσπαθούμε να φερόμαστε με τον απαραίτητο σεβασμό. Επίσης από τη μια να πω ότι είμαι περήφανος για τον Βέρνμπλουμ αλλά και απογοητευμένος γιατί είπε πως όταν σκοράρει θα μου στείλει μια φανέλα αλλά ακόμα δεν το έχει κάνει".

Όσα έγιναν πέρυσι με την αφαίρεση βαθμών θα επηρεάσουν και φέτος την ομάδα;
Κυριάκος: "Είναι λίγο εκτός ατζέντας η συζήτηση αλλά δεν θέλω και να υπεκφύγω. Είναι απαραίτητη ανάγκη για εμάς και είναι ευθύνη της ομάδας μας να αφήσουμε την ομάδα έξω απ' αυτό. Οι εχθροί θα προσπαθούν να προκαλέσουν προβλήματα. Το δεύτερο κομμάτι αφορά τις νομικές μας ενέργειες. Βλέπουμε τι γίνεται, ξέρουμε τι γίνεται. Το πως λειτουργούν οι αντίπαλοι του στο παρασκήνιο. Είμαστε δύσκολος σύλλογος να τον κερδίσεις εντός και εκτός.

Το θέμα που στοίχισε πέρυσι τον εκνευρισμό μας έχει τελειώσει. Είναι και ένας λόγος του δικού μας εκνευρισμού. Η ομάδα βρίσκεται σε μια περίοδο ανασύνταξης. Όσο ο περίγυρος του ΠΑΟΚ, αυτοί που τον αγαπούν τον υποστηρίξουν και με την κριτική τους τόσο γρηγορότερα θα γίνει καλύτερη η ομάδα. Αισθάνομαι ότι είμαστε δυνατοί. Γρήγορα θα δείτε τα αποτελέσματα της συσπείρωσης αυτής"

TAGS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ