ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα τα πιο ισχυρά ποδοσφαιρικά brands για το 2021

Ένταση μεταξύ του Μέσι και του Σέρχιο Ράμος σε Ρεάλ - Μπαρτσελόνα
Ένταση μεταξύ του Μέσι και του Σέρχιο Ράμος σε Ρεάλ - Μπαρτσελόνα @ 2020 AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Το Brand Finance δημοσίευσε κατάταξη των 50 πιο ακριβών ποδοσφαιρικών brands, με τη Ρεάλ να βρίσκεται ξανά στην κορυφή, με πολύ μικρή απόσταση από την Μπαρτσελόνα.

Η Ρεάλ παραμένει το πιο δυνατό brand στο χώρο του ποδοσφαίρου, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του Brand Finance, οργανισμού που ασχολείται με την αξία της εικόνας εταιριών από διάφορους τομείς. Το brand των "μερένγκες" αγγίζει τα 1.270.000.000 ευρώ, παρότι γνώρισε πτώση 10% λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και όχι μόνο, με εκείνο της Μπαρτσελόνα να βρίσκεται μόλις κατά 100.000 πιο χαμηλά στην κατάταξη.

"Η Ρεάλ κατορθώνει να εξασφαλίζει κάθε χρόνο παρουσία στο Champions League. Αυτά τα σταθερά έσοδα από τη διοργάνωση και το στάτους της παίζουν κεντρικό ρόλο στην συνολική επιτυχία του συλλόγου", αναφέρει η έκθεση για τους επικεφαλής.

Πίσω από τις δύο ισπανικές, επίσης με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, βρίσκονται οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ. Η Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην 3η θέση με brand αξίας 1.130.000.000, μόλις 1% μεγαλύτερο από εκείνο της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και 14% μικρότερο από εκείνο του 2020.

Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις πτώσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά παίζει η αποτυχία του εγχειρήματος της European Super League. Εννέα ομάδες από τα 12 ιδρυτικά στελέχη την αποκήρυξαν και θα "πληρώσουν" αυτήν την αποστασία με το 5% των εσόδων τους από την UEFA, ενώ Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους βρίσκονται στα "μαχαίρια" με την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

"Οι ρίζες και η πτώση της European Super League είναι μία ιστορία branding. Οι 12 σύλλογοι θεώρησαν ότι τα brands τους ήταν πολύ ισχυρά και ελκυστικά για να τιμωρηθούν από τις ομοσπονδίες και πάνω από την ποδοσφαιρική πυραμίδα που επικυρώνει την επιτυχία τους. Όμως, η επικοινωνία, η προώθηση και η θέση του πρότζεκτ είχε κακή εφαρμογή, πυροδότησε αντιδράσεις από όλους τους εμπλεκομένους στο ποδόσφαιρο και οδήγησε σε διάλυση της ομάδας και οδυνηρή ζημιά στο brand", ανέλυσε ο επικεφαλής του αθλητικού τμήματος στη Brand Finance, Ούγκο Χένσλεϊ.

Η Μπάγερν δεν συμμετείχε στο πρότζεκτ της European Super League και αύξησε την αξία του brand της φέτος σε 1.068.000.000, με συνέπεια να προσπεράσει τη Λίβερπουλ στην 5η θέση.

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ BRANDS

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα τα πιο ισχυρά ποδοσφαιρικά brands για το 2021


ΤΟ TOP-50

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα τα πιο ισχυρά ποδοσφαιρικά brands για το 2021
Ρεάλ και Μπαρτσελόνα τα πιο ισχυρά ποδοσφαιρικά brands για το 2021

Photo Credits: © 2020 Manu Fernandez/Associated Press

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΠΑΓΕΡΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ ΣΕΒΙΛΛΗ ΛΕΙΨΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΕΒΕΡΤΟΝ ΑΡΣΕΝΑΛ ΤΟΤΕΝΑΜ ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ ΛΕΣΤΕΡ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ ΓΑΛΛΙΑ ΑΓΙΑΞ ΟΛΛΑΝΔΙΑ PREMIER LEAGUE LA LIGA SERIE A ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΜΙΛΑΝ ΙΝΤΕΡ LIGUE 1 ΛΙΟΝ ΖΕΝΙΤ ΜΑΡΣΕΙΓ ΜΠΕΝΦΙΚΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΝΑΠΟΛΙ ΛΑΤΣΙΟ ΡΟΜΑ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΓΟΥΛΒΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ