ΕΛΛΑΔΑ

Ρατσιστική επίθεση στον Τετέι: Τι αναφέρει ο πειθαρχικός κώδικας

Ο Αχιλλέας Μπέος κατά τη διάρκεια του αγώνα της Κηφισιάς με τον Βόλο | 11 Φεβρουαρίου 2024
Ο Αχιλλέας Μπέος κατά τη διάρκεια του αγώνα της Κηφισιάς με τον Βόλο | 11 Φεβρουαρίου 2024 EUROKINISSI SPORTS

Διαβάστε τι αναφέρει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ για τα φαινόμενα ρατσισμού στο ποδόσφαιρο, με αφορμή την καταγγελία που έκανε ο Ανδρέας Τετέι της Κηφισιάς.

Ο Ανδρέας Τετέι κατέθεσε το πρωί της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου στο Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ κατόπιν αυτεπάγγελτων ενεργειών για τη ρατσιστική επίθεση που καταγγέλλει ότι δέχθηκε από τον Αχιλλέα Μπέο στη διάρκεια του αγώνα της Κηφισιάς με τον Βόλο για την 22η αγωνιστική της Super League.

Λίγο αργότερα, η ΠΑΕ Βόλος ΝΠΣ εξέδωσε ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας πως "η έκφραση αφορούσε τον τρόπο παιχνιδιού κι όχι το πρόσωπο".

Τι συμβαίνει όμως σε περιπτώσεις ρατσιστικών φαινομένων στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ κάνει λόγο για τον Ρατσισμό στο Άρθρο 18 του Κεφαλαίου Γ με τίτλο "Δυσφήμηση ποδοσφαίρου - Ειδικά πειθαρχικά αδικήματα".

1. Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα Κώδικα μειώνει, μεροληπτεί κατά ή αμαυρώνει οποιονδήποτε, με τρόπο δυσφημιστικό, εξαιτίας της φυλής, του χρώματος, της γλώσσας, της θρησκείας ή της εθνοτικής προελεύσεώς του, ή διαπράξει οποιαδήποτε άλλη ρατσιστική ή περιφρονητική, πράξη, θα τιμωρείται:

  • Αν είναι ποδοσφαιριστής με ποινή αποκλεισμού πέντε (5) αγωνιστικών τουλάχιστον και χρηματική ποινή τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ τουλάχιστον.
  • Αν είναι αξιωματούχος ομάδος με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα από τρεις (3) μήνες μέχρι έναν (1) χρόνο και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ τουλάχιστον εφόσον είναι αξιωματούχος ΠΑΕ και δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ αν είναι αξιωματούχος σωματείου
  • Αν είναι θεατής με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, από έξι (6) μήνες μέχρι δύο (2) έτη και η ομάδα του με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ εφόσον είναι ΠΑΕ και από πεντακόσια (500) ευρώ έως χίλια (1.000) ευρώ αν είναι σωματείο

2.
α) Εάν αξιωματούχοι ή και ποδοσφαιριστές μίας ομάδας διαπράξουν ρατσιστική ή περιφρονητική πράξη, όπως περιγράφεται στην παρ. 1 του παρόντος, ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας και η υπαίτια ομάδα τιμωρείται, επιπλέον των ποινών της παραγράφου 1 με χρηματική ποινή, η οποία για μεν τις ΠΑΕ ανέρχεται από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ, για δε τα σωματεία δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ.
Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, εκτός της κατά τα άνω απώλειας του αγώνα, η παραπάνω χρηματική ποινή θα διπλασιάζεται και σε περίπτωση νέας (τρίτης) παράβασης, η ομάδα θα υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία στην λήξη του οικείου πρωταθλήματος.

β) Εάν φίλαθλοι μιας ομάδας διαπράξουν ρατσιστικές ή περιφρονητικές πράξεις όπως περιγράφεται στην παρ. 1, το αρμόδιο όργανο δύναται να επιβάλλει, εκτός της χρηματικής ποινής που αναφέρεται στην παρ. 1, και την ποινή της διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές (κεκλεισμένων των θυρών) σε συγκεκριμένο τμήμα των εξεδρών του γηπέδου.

3. Οι ποινές του παρόντος άρθρου δύναται να επιβληθούν μειωμένες ή να μην επιβληθούν καθόλου εάν ο εν λόγω ποδοσφαιριστής ή η ομάδα είναι σε θέση να αποδείξει ότι δεν ήταν υπεύθυνος (-η) ή ήταν υπεύθυνος (-η) σε μικρό βαθμό για τις εν λόγω παραβάσεις, ή εάν υπάρχουν σημαντικά απαλλακτικά περιστατικά, ιδιαίτερα δε εάν οι παραβάσεις προκλήθηκαν σκόπιμα ώστε να αναγκάσουν την επιβολή των προβλεπομένων ποινών σε έναν ποδοσφαιριστή ή μία ομάδα.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΛΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ