THE SPORTS ECONOMIST

Προτιμάει top πρωτάθλημα ο 21χρονος Βέλγος μέσος, Νίκολας Ράσκιν

Προτιμάει top πρωτάθλημα ο 21χρονος Βέλγος μέσος, Νίκολας Ράσκιν

Το background της περίπτωσης του Νίκολας Ράσκιν, ο δίαυλος με την Σταντάρ Λιέγης και η συγκυρία που δημιούργησε την ευκαιρία για τον 21χρονο Βέλγο μέσο, οι προτεραιότητες όμως του οποίου για τη συνέχεια της καριέρας του δεν περιλαμβάνουν το ελληνικό πρωτάθλημα.

Εξαιρετική διαχρονικά, παρά τα όποια φυσιολογικά σκαμπανεβάσματα, η σχέση και η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει Ολυμπιακός και Σταντάρ Λιέγης. Φάνηκε άλλωστε και το περασμένο καλοκαίρι όταν ρόλο αθλητικού διευθυντή στον βελγικό σύλλογο ανέλαβε ο (επί δωδεκαετίας διευθυντής μάρκετινγκ της Μάντσεστερ Σίτι), Φεργκάλ Χαρκίν, με τον οποίο έτσι κι αλλιώς υπήρχε ανοιχτό για χρόνια κανάλι επικοινωνίας και επαφής με τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Συνδυάστηκαν στην περίπτωση του Φίλιπ Ζίνκερναγκελ, με τους "λιεζουά" να δίνουν λύση στους ερυθρόλευκους και μόλις ένα δίμηνο μετά τη συμφωνία του Δανού μεσοεπιθετικού με τον Ολυμπιακό τον αποκτούν δανεικό, όταν πια φάνηκε πως δεν ήταν στα αγωνιστικά πλάνα μετά το "διαζύγιο" με τον Πέδρο Μαρτίνς.

Στην περίπτωση του ταλαντούχου Νίκολας Ράσκιν, η κατεύθυνση ήταν διαφορετική. Το συμβόλαιο του 21χρονου μέσου ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν. Αυτονόητο πως η Σταντάρ θα ήθελε να κρατήσει τον πολυσύνθετο Βέλγο χαφ επεκτείνοντάς το. Καθυστέρησε όμως και όταν μπήκε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης έγινε ξεκάθαρο από την πλευρά του ποδοσφαιριστή πως προτιμάει να περιμένει ως το τέλος της σεζόν και τότε, ως ελεύθερος, να αποχωρήσει από τη Λιέγη.

Γι’ αυτό και η ατελέσφορη πίεση που πρόσφατα του ασκήθηκε οδηγήθηκε λόγω της αδυναμίας να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία ανανέωσης, στην προ ημερών απόφαση της διοίκησης της Σταντάρ Λιέγης να υποβιβάσει στην δεύτερη ομάδα τον Ράσκιν. Εφόσον δεν θα ανανέωνε και θα έφευγε στο τέλος της χρονιάς, τότε δεν θα υπολογίζεται ως τότε.

Πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο, οι "λιεζουά" κινητοποιήθηκαν αναζητώντας αγοραστή για τον διεθνή με τις Ελπίδες του Βελγίου χαφ. Δεν προσδοκούσαν σε ένα αντιπροσωπευτικό βάσει αξίας και δυναμικής αντίτιμο, αλλά αναζητούσαν έστω το ελάχιστο δυνατό, ώστε να κέρδιζαν κάτι από μια πώλησή του στην προσεχή μεταγραφική περίοδο.

Η αλήθεια είναι πως δεν δυσκολεύτηκαν να βρουν ενδιαφερόμενους, μιας και ο Ράσκιν έχει προσελκύσει πολλούς. Η συγκυρία όμως, με τον Βέλγο μέσο να μπορεί από την Πρωτοχρονιά να υπογράψει όπου ο ίδιος επιθυμεί και να μετακομίσει εκεί ως ελεύθερος στο τέλος της σεζόν, δεν βοήθησε τις επιδιώξεις της Σταντάρ.

Αγοραστής, κοντολογίς, δεν εμφανίστηκε, μιας και άπαντες οι "μνηστήρες" επέλεξαν να περιμένουν και να διαπραγματευτούν απ’ ευθείας με την πλευρά του ποδοσφαιριστή με ορίζοντα καλοκαιριού, χωρίς να μπουν σε διαδικασία άμεσης μεταγραφής (και συνεπώς πληρωμής και του βελγικού club).

Και εδώ προέκυψε και η εμπλοκή και του Ολυμπιακού. Γνωστό πως τέτοιο παίκτη, με αυτά τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, δεν αναζητούν οι πρωταθλητές Ελλάδας στην προσεχή μεταγραφική περίοδο. Για να γίνει αντιληπτό, πρόκειται για ποδοσφαιριστή το στιλ και η λειτουργία στο γήπεδο προσομοιάζει με του Χουάνγκ Ιν Μπέομ. Χαφ με δημιουργική ευχέρεια, αλλά και δυναμισμό και πολλά τρεξίματα και δυνατότητα να καλύψει επαρκέστατα κάθε ρόλο στο κέντρο.

Από την άλλη όμως, ακριβώς αυτό το αγωνιστικό πακέτο, σε συνδυασμό με την τιμή και τη δυναμική του Ράσκιν, δεν ήταν δυνατόν να αφήσει αδιάφορους τους ερυθρόλευκους, ειδικά στην τιμή που τους προσφέρθηκε μιας και η Σταντάρ αξίωνε (από όλους όσοι επικοινώνησε, όχι μόνο από τον Ολυμπιακό) μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ για την παραχώρησή του τον Ιανουάριο. Πολλά περιθώρια για κάτι περισσότερο όπως προαναφέρθηκε, δεν είχε.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας λοιπόν μπήκαν στη διαδικασία. Η Σταντάρ δεν (θα) ήταν πρόβλημα – ίσα ίσα -, το θέμα όμως (θα) ήταν ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος κατέστησε και στον Ολυμπιακό σαφές πως πρώτιστα δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα ώστε να βοηθήσει την Σταντάρ Λιέγης σε άμεση πώλησή του.

Και επιπρόσθετα πως η συγκυρία που έχει διαμορφωθεί για τον ίδιο είναι τέτοια που προτεραιότητα του είναι να αναζητήσει τη συνέχεια της καριέρας του σε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και όχι στο ελληνικό, μιας και υπάρχουν ομάδες από αυτά που του έχουν χτυπήσει την πόρτα.

Επιλογή που δεν επηρεάζει σε τίποτα την εξαιρετική σχέση Ολυμπιακού και Σταντάρ - και η οποία δεν αποκλείεται να υπογραμμιστεί και με νέα, άμεσα deals - αλλά και δεν αποτρέπει τους ερυθρόλευκους, έστω, να παρακολουθούν την υπόθεση για οποιαδήποτε αλλαγή συνθηκών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επερχόμενης μεταγραφικής περιόδου.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΒΕΛΓΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ