LIGUE 1

Πρωταθλήτρια η Λιλ, στο Champions League η Μονακό

Lille's Burak Yilmaz, left, celebrates with Renato Sanches, center, and Yusuf Yazici after scoring the second goal from the penalty spot during the French League One soccer match between Angers and Lille at the Raymond Kopa Stadium in Angers, France, Sunday May 23, 2021. (AP Photo/Lewis Joly)
Lille's Burak Yilmaz, left, celebrates with Renato Sanches, center, and Yusuf Yazici after scoring the second goal from the penalty spot during the French League One soccer match between Angers and Lille at the Raymond Kopa Stadium in Angers, France, Sunday May 23, 2021. (AP Photo/Lewis Joly) @ 2021 LEWIS JOLY/ASSOCIATED PRESS

Η Λιλ επιβλήθηκε 2-1 εκτός έδρας της Ανζέ και κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 10 χρόνια, αφήνοντας στη 2η θέση την πανίσχυρη Παρί Σεν Ζερμέν. Η Μονακό πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League έναντι της Λιόν (VIDEOS).

Το θαύμα στη φετινή Ligue 1 ολοκληρώθηκε! Η Λιλ είναι πανάξια η πρωταθλήτρια Γαλλίας για τη σεζόν 2020-21, με την ομάδα του Κριστόφ Γκαλτιέ να επικρατεί με 2-1 εκτός έδρας της Ανζέ για την 38η και τελευταία αγωνιστική το βράδυ της Κυριακής (23/5) και να φτάνει τους 83 βαθμούς έναντι 82 της Παρί Σεν Ζερμέν, για να γιορτάσει το 4ο συνολικά πρωτάθλημα της ιστορίας της και πρώτο μετά από το 2011.

Η Μονακό κόλλησε στο 0-0 εκτός έδρας με την Λανς όμως κατάφερε να πανηγυρίσει την 3η θέση που δίνει εισιτήριο για τα προκριματικά του νέου Champions League καθώς την ίδια ώρα η Λιόν γνώρισε εντός έδρας ήττα με 3-2 από την αδιάφορη βαθμολογικά Νις και έμεινε 4η, με τις Λιόν και Μαρσέιγ να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στο Europa League και την Ρεν να είναι η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Γαλλία στο νεοσύστατο Europa Conference League.

Όσον αφορά στη μάχη της ουράς, η Μπρεστ έμεινε στην κατηγορία ενώ η 18η Ναντ θα παλέψει με την Τουλούζ της Ligue 2 στα μπαράζ παραμονής/ανόδου.

Πρωταθλήτρια με το σπαθί της η Λιλ

Η Λιλ σκόνταψε την περασμένη αγωνιστική στο σπίτι της με την Σεντ Ετιέν με αποτέλεσμα η νίκη στο φινάλε να είναι επιτακτική ανάγκη για τον τίτλο, όμως έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από την κάθε μία τη φετινή σεζόν στην Γαλλία: να νικάει εκτός έδρας. Απέναντι στην Ανζέ, η ομάδα του γαλλικού Βορρά πανηγύρισε την 14η εκτός έδρας επιτυχία της στη φετινή Ligue 1 και με συνολικό απολογισμό 24 νίκες, 11 ισοπαλίες και μόλις 3 ήττες, έφτασε στην κορυφή για 4η φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά από 10 χρόνια.

Φυσικά, το μεγαλύτερο μερίδιο επιτυχίας αναλογεί στους δύο γκολτζήδες της ομάδας του Γκαλτιέ, Γιλμάζ και Ντέιβιντ που για ένα ακόμα ματς βρήκαν δίχτυα και υπέγραψαν το τρίποντο στην επικράτηση με 2-1 επί της Ανζέ. Ο Ντέιβιντ έκανε το 1-0 στο 10' με υπέροχο πλασέ μετά από εξαιρετική κάθετη πάσα του Σάντσες φτάνοντας τα 13 στο πρωτάθλημα ενώ ο 35χρονος Γιλμάζ έδωσε μαξιλαράκι ασφαλείας δύο τερμάτων στην ομάδα του στο 45+1'.

Τότε που ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι που κέρδισε ο διόσκουρός του στην επίθεση και πέτυχε το 16ο φετινό του γκολ, 6ο στα τέσσερα τελευταία ματς πρωταθλήματος, με την Λιλ να παίζει σε όλο σχεδόν το δεύτερο ημίχρονο για να διαφυλάξει το τρίποντο και να το πετυχαίνει. Η Ανζέ δεν μπόρεσε να φτιάξει πολλές τελικές απέναντι στη συμπαγή άμυνα των λιλουά και το γκολ του Φουλζινί στο 92' ήρθε πολύ αργά, καθώς δευτερόλεπτα αργότερα ακούστηκε το τελευταίο σφύριγμα που έδωσε το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς στους παίκτες της Λιλ.

ΑΝΖΕ: Μπερναρντονί, Μανκό, Πάβλοβιτς, Τομάς, Καπέλ (81' Τσο), Μπομπισόν, Μανγκανί, Καμπό (57' Τιούμπ), Φουλζινί, Περέιρα-Λάγκε (57' Ντουμπιά), Ντιονί (66' Μπαοκέν)

ΛΙΛ: Μενιάν, Τσελίκ, Τζαλό, Μπότμαν, Ρεϊνίλντο, Σάντσες (82' Αραούζο), Αντρέ, Σουμαρέ, Γιαζιτσί (67' Μπαμπά), Ντέιβιντ (90' Ικονέ), Γιλμάζ (82' Τσέκα)

Έμεινε με το Κύπελλο η Παρί

Η Παρί Σεν Ζερμέν από την πλευρά της έκανε το καθήκον της απέναντι στην Μπρεστ το βράδυ της Κυριακής, λίγες ημέρες μετά την επικράτηση επί της Μονακό που την έστεψε Κυπελλούχο, όμως το νταμπλ δεν ήρθε για τους παίκτες του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Και αυτό γιατί το πρωτάθλημα δεν ήταν στα δικά τους χέρια εδώ και μερικές αγωνιστικές, με την Λιλ να αντέχει στην πίεση των περυσινών πρωταθλητών Γαλλίας (και κατόχων του τροπαίου επτά φορές την περασμένη 8ετία) και να προχωράει στην αποκαθήλωσή τους.

Οι Παριζιάνοι μπήκαν πάντως με όρεξη στο ματς και παρά το γεγονός πως στο 18' είδαν τον Νεϊμάρ να αστοχεί σε πέναλτι (έστειλε τη μπάλα έξω από το αριστερό δοκάρι), δεν τα παράτησαν και βρήκαν το γκολ που έψαχναν πριν φύγει το ημίχρονο. Το έκαναν μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο στο 37', με την απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Ντι Μαρία να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και αφού αυτή βρήκε και στον Φαβρ (χρεώθηκε αυτογκόλ στον παίκτη της Μπρεστ).

Στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε το δεύτερο γκολ στο 71' για να "κλειδώσει" τη νίκη που είχε την υπογραφή του αρχισκόρερ της Κιλιάν Εμπαπέ που έφτασε τα 27 στη φετινή Ligue 1, με την Παρί να επικρατεί 2-0 και να φτάνει στους 82 βαθμούς, έναν λιγότερο από την κορυφή.

ΜΠΡΕΣΤ: Λαρσονέ, Φοσουριέ, Σαρντονέ, Ντουβερνέ, Περό, Φαβρ (78' Καρντόνα), Μανιέτι (87' Εμπόκ), Μπελκεμπλά (78' Λούκας), Ονορά, Μουνιέ (87' Λε Ντουαρόν), Σαρμπονιέ (83' Μπαάλ)

ΠΑΡΙ: Νάβας, Νταγκμπά, Μαρκίνιος, Κιμπεμπέ, Ντιαλό, Ερέρα, Περέιρα, Ραφίνια (72' Γκέιγ), Ντι Μαρία (72' Ικάρντι), Εμπαπέ, Νεϊμάρ

Η "Χρυσή Βίβλος" της Ligue 1:

10 κατακτήσεις Σεντ Ετιέν

9 κατακτήσεις Παρί Σεν Ζερμέν, Μαρσέιγ

8 κατακτήσεις Μονακό, Ναντ

7 κατακτήσεις Λιόν

6 κατακτήσεις Ρεμς, Μπορντό

4 κατακτήσεις Λιλ, Νις

2 κατακτήσεις Σοσό, Σετ

1 κατάκτηση Ολιμπίκ Λιλ, Ρασίνγκ Παρί, Ρουμπέ Τουρκουάν, Οσέρ, Λανς, Μονπελιέ

Τα αποτελέσματα της 38ης αγωνιστικής:

Κυριακή 23 Μαΐου

Ανζέ - Λιλ 1-2 (90+2' Φουλζινί / 10' Ντέιβιντ, 45+1' πεν. Γιλμάζ)

Μπρεστ - Παρί Σεν Ζερμέν 0-2 (37' αυτ. Φαβρ, 71' Εμπαπέ)

Λανς - Μονακό 0-0

Λιόν - Νις 2-3 (14' 40' Εκαμπί / 27' Ντόλμπεργκ, 50' Καμαρά, 57' Σαλιμπά)

Μετς - Μαρσέιγ 1-1 (90+7' πεν. Μπουλαγιά / 90+14' πεν. Μίλικ)

Ναντ - Μονπελιέ 1-2 (33' Μουανί / 30' Λαμπόρντ, 77' Ντελόρ)

Ρεμς - Μπορντό 1-2 (15' Τουρέ / 44' Αντλί, 59' Κουατένγκ)

Ρεν - Νιμ 2-0 (24' Γκιρασί, 51' Μπουριγκό)

Σεντ Ετιέν - Ντιζόν 0-1 (39' Καμαρά)

Στρασμπούρ - Λοριάν 1-1 (18' Ντιαλό / 55' Σαλομπά)

Δείτε τη βαθμολογία της Ligue 1 και άλλων δημοφιλών πρωταθλημάτων.

Photo Credits: @ 2021 Lewis Joly/Associated Press

TAGS LIGUE 1 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΑΛΛΙΑ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ ΛΙΟΝ ΜΟΝΑΚΟ ΜΑΡΣΕΙΓ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ