EURO

Προκριματικά Euro 2024: Η Ιρλανδία προτιμά να χάσει από την Ολλανδία για να αποκλείσει την Ελλάδα και να έχει πιθανότητες για τα playoffs

Η Ιρλανδία σε στιγμιότυπο πριν από την αναμέτρηση με την Ελλάδα για τα προκριματικά του Euro 2024 στην "OPAP Arena" | Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023
Η Ιρλανδία σε στιγμιότυπο πριν από την αναμέτρηση με την Ελλάδα για τα προκριματικά του Euro 2024 στην "OPAP Arena" | Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ/EUROKINISSI SPORTS

Η Ιρλανδία προτιμά να χάσει από την Ολλανδία, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες εισόδου στα playoffs του Euro 2024, σε ένα παράδοξο κι όμως αληθινό των προκριματικών.

Τα δύο μονοπάτια που οδηγούν στην τελική φάση του Euro 2024 και η σύνδεσή τους προκαλούν ορισμένα παράδοξα, όπως αυτό που έφερε στο προσκήνιο ένας λογαριασμός ενός Πολωνού χρήστη στο Twitter.

Ο AbsurDB εξήγησε πώς η χώρα του ενδέχεται να αντιμετωπίσει στα playoffs (αν βρεθεί εκεί), έναν αντίπαλο που έχει... χειραγωγήσει την παρουσία του στη διαδικασία!

Ο εν λόγω αντίπαλος είναι γνωστός στην Εθνική Ελλάδας, αφού πρόκειται για την Ιρλανδία, που έχει μηδαμινές πιθανότητες πρόκρισης στην τελική φάση μέσω του 2ου προκριματικού ομίλου, ύστερα από την ήττα της στο Δουβλίνο από τη γαλανόλευκη.

Οι Ιρλανδοί διατηρούν πιθανότητες πρόκρισης στα γήπεδα της Γερμανίας μόνο μέσω των playoffs πλέον, αλλά με μία βασική προϋπόθεση: να βρεθεί χώρος γι' αυτούς.

Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να προκριθούν απευθείας στο Euro 2024 όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες από όσες βρίσκονται από πάνω τους στο Nations League ranking, ώστε να μη χρειαστούν τη δεύτερη ευκαιρία των playoffs.

Η Ιρλανδία βρίσκεται στη 10η θέση της κατάταξης στη League B, που σημαίνει ότι υπάρχουν συνολικά 25 χώρες (μαζί με τις 16 της League A) που έχουν... προτεραιότητα. Εξ αυτών, η Γερμανία ως διοργανώτρια δεν χρειάζεται τα playoffs, όπως κι οι Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία και Σκωτία που έχουν προκριθεί ήδη.

Ιταλία, Δανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Σερβία και Σλοβενία αυτήν τη στιγμή καταλαμβάνουν θέσεις που οδηγούν στο Euro 2024 μέσω προκριματικών ομίλων κι έτσι απομένουν δέκα χώρες πάνω από την Ιρλανδία για τις οκτώ θέσεις των playoffs σε League A και League B. Μία εξ αυτών είναι η Εσθονία από τη League D, η οποία αναμένεται να γεμίσει "τρύπα" στα playoffs, αν απαιτηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η Ιρλανδία πρέπει να προσπεράσει δύο χώρες με τα τρέχοντα δεδομένα για να συμμετάσχει στα playoffs.

Για την τύχη μιας εξ αυτών, μπορεί να βάλει το... χέρι της. Πρόκειται για την Ολλανδία, η οποία ως 3η στον 2ο προκριματικό όμιλο, αυτήν τη στιγμή συνεχίζει στα playoffs. Αν οι Ολλανδοί όμως νικήσουν την Ιρλανδία στο Άμστερνταμ στις 18 Νοεμβρίου, τότε θα αυξήσουν τις ελπίδες κατάληψης της 2ης θέσης και του εισιτηρίου για το Euro 2024, αφήνοντας τα playoffs για την Ελλάδα και ίσως για τους Ιρλανδούς.

Φυσικά, δεν αρκεί να συμβεί αυτό ώστε η Ιρλανδία να βρεθεί στα playoffs, όμως είναι ένα... κίνητρο ώστε να μην προβάλλει αντίσταση στη "Γιόχαν Κρόιφ Αρένα", όπου ούτως ή άλλως θα ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν είναι αντίπαλος της Ιρλανδίας στο κυνήγι των playoffs, διότι αν τα χρειαστεί, θα βρεθεί σε αυτά της League C.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο... όφελος, με μικρότερες ή μεγαλύτερες πιθανότητες δικαίωσης, έχει η Σλοβενία αν χάσει από τη Δανία και η Ισλανδία αν χάσει από την Πορτογαλία.

TAGS EURO ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ