EURO

Προκριματικά Euro 2024: Εξάσφαιρη η Πορτογαλία, πρώτο τρίποντο για την Ιταλία

Προκριματικά Euro 2024: Εξάσφαιρη η Πορτογαλία, πρώτο τρίποντο για την Ιταλία
@2023 OLIVIER MATTHYS/AP IMAGES

Η Πορτογαλία συνέτριψε με 6-0 εκτός έδρας το Λουξεμβούργο (δύο γκολ ο Ρονάλντο) και έκανε το 2/2 στην εκκίνησή της στα προκριματικά του Euro 2024 έχοντας ήδη 10 γκολ στο ενεργητικό της. Επαγγελματική νίκη για Ιταλία με 2-0 στην έδρα της Μάλτας.

Η Κυριακή (26/03) αποδείχτηκε πως ήταν η μέρα των ισχυρών όσον αφορά στην 2η αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Euro 2024, αφού μετά από την εύκολη επικράτηση της Αγγλίας επί της Ουκρανίας το απόγευμα (2-0 στο "Γουέμπλεϊ), πήραν τη σκυτάλη οι δύο τελευταίες πρωταθλήτριες Ευρώπης.

Εκείνη του 2016, Πορτογαλία, έχοντας τον Ρονάλντο στην αρχική σύνθεσή της, έκανε φύλλο και φτερό την άμυνα του αδύναμου Λουξεμβούργου για να φτάσει στο εντυπωσιακό 6-0 (τρίτη φορά που κερδίζει με αυτό το σκορ τον συγκεκριμένο αντίπαλο), ενώ η νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία επιβλήθηκε 2-0 εκτός έδρας της Μάλτας αν και δεν έθελξε με την απόδοσή της.

Όσον αφορά στα άλλα δύο ματς της βραδιάς, η Φινλανδία πήρε σημαντική εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Βόρειας Ιρλανδίας ενώ η Σλοβακία υπέταξε με 2-0 την Βοσνία.

Πολυβόλο ξανά η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία άρχισε με εντός έδρας τεσσάρα επί του Λίχτενσταϊν (4-0) το ταξίδι της προς τα γήπεδα της Γερμανίας και το βράδυ της Κυριακής συνέχισε με εξάρα, αυτή τη φορά στην έδρα του Λουξεμβούργου. Σε αυτό το ματς μάλιστα "καθάρισε" με συνοπτικές διαδικασίες αφού λίγο μετά από τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα είχε βρει το δρόμο προς τα δίχτυα τέσσερις φορές.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγραψε το 0-1 στο 9' με προβολή από το ύψος της μικρής περιοχής, εν συνεχεία ανέλαβαν δράση οι Ζοάο Φέλιξ και Μπερνάρντο Σίλβα που βρήκαν δίχτυα με άπιαστες κεφαλιές στο 15ο και 18ο λεπτό αντίστοιχα, για να έρθει το 0-4 στο 31ο λεπτό με άψογο πλασέ από τον CR7, που έφτασε τα 122 γκολ στη διεθνή καριέρα του εκ των οποίων τα 11 απέναντι στο Λουξεμβούργο.

Στο δεύτερο μέρος, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ κατέβασε -αναπόφευκτα- στροφές και στο 64' ο Ράμος πήρε τη θέση του Κριστιάνο Ρονάλντο, με τους Λεάο και Οτάβιο να μπαίνουν στο 75' και να προσφέρουν πέμπτο γκολ για τους Ίβηρες στο 77', με τον εξτρέμ της Μίλαν να βγάζει τη σέντρα και εκείνον της Πόρτο να σκοράρει με άπιαστη κεφαλιά.

Στο 83' ο Ρούμπεν Νέβες έστειλε τη μπάλα να τραντάξει το οριζόντιο δοκάρι με απευθείας εκτέλεση φάουλ ενώ στο 85ο λεπτό ο Ραφαέλ Λεάο είχε μεγάλη ευκαιρία να χριστεί σκόρερ μετά από πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος αλλά νικήθηκε από την άσπρη βούλα από τον γκολκίπερ Μορίς.

Το γεγονός αυτό δεν πτόησε αλλά αντίθετα πείσμωσε τον Λεάο και το αποτέλεσμα ήταν να έρθει η προσωπική του δικαίωση στο 89', όταν έκανε εντυπωσιακή σόλο ενέργεια και ωραίο πλασέ, για να γράψει το τελικό 0-6 για την ομάδα του που την έφερε μόνη στην πρώτη θέση του 10ου ομίλου.

  • ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Μορίς, Γιανς, Μάρβιν Μάρτινς (46' Κάρλσον), Τσάνοτ, Πίντο, Κρίστοφερ Μάρτινς (82' Σεμπάστιεν Τιλ), Ζέρσον (46' Μπόνερτ), Σινάνι (46' Όλεσεν), Λεάντρο Μάρτινς, Ροντρίγκες, Βίνσεντ Τιλ (70' Σάντσες)
  • ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πατρίσιο, Περέιρα, Ρούμπεν Ντίας, Αντόνιο Σίλβα, Νταλότ, Φερνάντες (75' Λεάο), Παλίνια (86' Ζότα), Μέντες, Μπερνάρντο Σίλβα, Ρονάλντο (64' Ράμος), Φέλιξ (75' Οτάβιο)

Πρώτο τρίποντο για την Ιταλία

Η εντός έδρας αποτυχία κόντρα στην Αγγλία στην πρεμιέρα (1-2) είχε καταστήσει επιτακτική ανάγκη για την Ιταλία την εκτός έδρας νίκη επί της Μάλτας στην 2η αγωνιστική, με την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι να μπαίνει δυνατά στο ματς και να θέτει στέρεες βάσεις για το τρίποντο από το πρώτο κιόλας ημίωρο.

Στο 15ο λεπτό ο Ρετέγκι άνοιξε το σκορ με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Τονάλι, για να γίνει ο τέταρτος παίκτης που σκοράρει και στα δύο πρώτα του ματς με την σκουάντρα ατζούρα (είχαν προηγηθεί οι Τζόρτζιο Κινάλια, Ενρίκο Κιέζα και Ρικάρντο Ορσολίνι) ενώ στο 27' έγινε το 0-2 με προβολή του Πεσίνα μέσα από τη μικρή περιοχή, ξανά από ασίστ του Τονάλι.

Στο δεύτερο μέρος, η Ιταλία δεν απειλήθηκε αλλά ταυτόχρονα δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει καθαρές ευκαιρίες, για να κρατήσει πάντως την ουσία που ήταν το τρίποντο και να πιάσει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας του 3ου ομίλου την Βόρεια Μακεδονία, ούσα στο -3 από την πρωτοπόρο Αγγλία.

  • ΜΑΛΤΑ: Μπονέλο, Απάπ (84' Μπράουν) Μποργκ, Ατάρντ (64' Μουσκάτ), Εμπόνγκ, Γιανκάμ, Γκιλαμιέρ, Μούσκατ (76' Τέουμα), Κορμπολάν, Σαταριάνο (64' Νουόκο), Τζόουνς (76' Ντιμέκ)
  • ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο (46' Νταρμιάν), Σκαλβίνι (83' Τολόι), Ρομανιόλι, Έμερσον, Πεσίνα, Κριστάντε, Τονάλι (67' Βεράτι), Πολιτάνο, Ρετέγκι (67' Σκαμάκα), Νιόντο (22' Γκρίφο)

Τα αποτελέσματα της δεύτερης αγωνιστικής

3ος όμιλος

  • Αγγλία - Ουκρανία 2-0 (37' Κέιν, 40' Σακά)
  • Μάλτα - Ιταλία 0-2 (15' Ρετέγκι, 27' Πεσίνα)

8ος όμιλος

  • Καζακστάν - Δανία 3-2 (73' πεν. Ζανουτντίνοφ, 86' Ταγκιμπέργκεν, 89' Αϊμπέτοφ / 21' 36' Χόιλουντ)
  • Σλοβενία - Σαν Μαρίνο 2-0 (57' Σέσκο, 60' αυτ. Ντι Μάιο)
  • Βόρεια Ιρλανδία - Φινλανδία 0-1 (28' Κάλμαν)

10ος όμιλος

  • Λίχτενσταϊν - Ισλανδία 0-7 (4' Όλαφσον, 38' Χάραλντσον, 48' 68' 73' πεν. Γκούναρσον, 85' Γκούντγιονσεν, 87' Έλερτσον)
  • Λουξεμβούργο - Πορτογαλία 0-6 (9' 31' Ρονάλντο, 15' Φέλιξ, 18' Μπερνάρντο Σίλβα, 77' Οτάβιο, 89' Λεάο)
  • Σλοβακία - Βοσνία 2-0 (13' Μακ, 40' Χαράσλιν)
TAGS EURO ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ