ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ποδόσφαιρο Γυναικών: Τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της FIFPRO

Ποδόσφαιρο Γυναικών: Τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της FIFPRO
Η Ισπανία παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Μουντιάλ Γυναικών του 2023 στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας @2023 AP IMAGES/ALESSANDRA TARANTINO

Το ποδόσφαιρο γυναικών διεκδικεί τη θέση που του αρμόζει στον παγκόσμιο αθλητισμό. Με τον δρόμο, ωστόσο, να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όπως αποδεικνύεται και από την έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Ποδοσφαιριστών-στριών (FIFPRO).

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά ήταν τα ευρήματα της Διεθνούς Ένωσης Ποδοσφαιριστών-στριών. Συγκεκριμένα, η FIFPRO διεξήγαγε έρευνα μεταξύ των παικτριών που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο.

Στη δειγματοληψία έλαβαν μέρος 260 ποδοσφαιρίστριες από 26 ομάδες εκ των 32 συμμετεχόντων στο Μουντιάλ της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Τα στοιχεία, ωστόσο, που προέκυψαν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα υψηλόβαθμα στελέχη τόσο της FIFA, όσο και της UEFA.

Το 53% των ερωτηθέντων δεν είχε αρκετό χρόνο ανάπαυσης πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 60% θεώρησε ότι το διάστημα που τους δόθηκε για ξεκούραση μετά το τέλος του τουρνουά ήταν ανεπαρκές και το 86% δήλωσαν ότι είχαν λιγότερο από δυο εβδομάδες πριν επιστρέψουν στους συλλόγους τους.

Η FIFPRO τόνισε ότι παρά τα ρεκόρ τηλεθέασης και την επισκεψιμότητα στα ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πολλές παίκτριες εξακολουθούν να στερούνται επαρκούς οικονομικής αποζημίωσης.

Μία στις τρεις κερδίζει λιγότερα από 30.000 δολάρια το χρόνο από την ποδοσφαιρική της δραστηριότητα και μία στις πέντε συμπληρώνει το εισόδημά της με μια δεύτερη δουλειά.

Παράλληλα, το 10% δεν υποβλήθηκαν σε ιατρική εξέταση πριν από τη διοργάνωση, με τη FIFPRO να εκφράζει, επίσης, την ανησυχία της για το γεγονός ότι το 22% δεν υποβλήθηκαν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα. Εξέταση, που είναι απαραίτητη στους κανονισμούς του τουρνουά της FIFA.

TAGS ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ