ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποδοσφαιριστής στο Ιράν καταδικάστηκε σε απαγχονισμό γιατί συμμετείχε σε διαδηλώσεις για τη Μαχσά Αμινί

Μία μπάλα ποδοσφαίρου
Μία μπάλα ποδοσφαίρου EUROKINISSI

Ο 26χρονος Ιρανός ποδοσφαιριστής, Αμίρ Νασρ-Αζαντανί καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί για "ανάρμοστη ενδυμασία" προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων σε όλη την επικράτεια του Ιράν, με κάποιες εξ αυτών να είναι αιματηρές.

Ωστόσο εξίσου σοκαριστική είναι η είδηση από την περσική χώρα, ότι ο 26χρονος Ιρανός ποδοσφαιριστής της Ιρανγιαβάν, Αμίρ Νασρ-Αζαντανί καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή συμμετείχε στις μαζικές κοινοτοποιήσεις για τον θάνατο της 22χρονης συμπατριώτισσάς του, στη γενέτειρά του, την πόλη Ισφαχάν.

Ο ποδοσφαιριστής συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο στις εν λόγω κινητοποιήσεις με την κατηγορία ότι ήταν μέλος μιας ένοπλης και οργανωμένης ομάδας που δρούσε για να χτυπήσει την Ισλαμική δημοκρατία και καταδικάστηκε με την ποινή του θανάτου με απαγχονισμό. Συγκεκριμένα , όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας, πρόκειται για "προδότη, που έκανε πράξεις πολέμου και υπονόμευσαν την ασφάλεια των ανθρώπων και γι' αυτό αξίζαν να πεθάνουν".

Η FIFPRO, η παγκόσμια ένωση των ποδοσφαιριστών κάνει δραματική έκκληση να αρθεί η συγκεκριμένη ποινή με ποστάρισμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Η FIFPRO είναι σοκαρισμένη και αηδιασμένη από τις αναφορές ότι ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Αμίρ Νασρ- Αζαντανί αντιμετωπίζει την εκτέλεση στο Ιράν μετά από εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών και τη βασική ελευθερία στη χώρα του. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Αμίρ και ζητάμε την άμεση άρση της τιμωρίας του", ανέφερε χαρακτηριστικά.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΙΡΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ