ΓΑΛΛΙΑ

Πέθανε ο Ζιστ Φοντέν

Ο Ζιστ Φοντέν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958
Ο Ζιστ Φοντέν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 AP PHOTO/REPORTAGEBILD, POOL, FILE

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ζιστ Φοντέν, ο θρύλος του γαλλικού ποσοσφαίρου που συνέδεσε την πορεία του με το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε μία τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Ζιστ Φοντέν έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών. Όπως μεταδόθηκε ευρέως στη Γαλλία, ο θρυλικός επιθετικός απεβίωσε την 1η Μαρτίου στην Τουλούζη και σε ηλικία 89 ετών.

Γεννημένος τον Αύγουστο του 1933 στο Μαρακές από Γάλλο πατέρα και Ισπανίdα μητέρα, ο Φοντέν μεγάλωσε στην Καζαμπλάνκα κι έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του στην τοπική ομάδα, προτού ενταχθεί στη Νις της Κυανής Ακτής και αλλάξει πλήρως τη ζωή του.

Μετά από 44 γκολ σε τρεις σεζόν έφυγε για τη ασυναγώνιστη Ρεμς της εποχής, όπου υπήρξε συμπαίκτης με τον Ρεϊμόν Κοπά. Ως διεθνής με τους μπλε το 1958 ο Φοντέν σημείωσε μια ακατάρριπτη ως σήμερα επίδοση, καθώς με 13 γκολ σε 6 παιχνίδια είναι έκτοτε ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα τέρματα στην τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο το 1960, πριν κλείσει τα 27 του, εξαιτίας τραυματισμού. Ακολούθησε καριέρα προπονητή, αλλά όχι με την ίδια επιτυχία. Το 1970 συμπεριελήφθη στη λίστα της FIFA με τους κορυφαίους 125 εν ζωή ποδοσφαιριστές του πλανήτη.

"Δεν ήμουν ο ταχύτερος ή ο καλύτερος παίκτης, αλλά ήμουν τυχερός. Έπαιζα μπάσκετ στα νιάτα μου και δεν υπήρχε κάτι καλύτερο για να ξεχωρίσω. Μόνο ξέρεις το ρεκόρ μου στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα το είχα ανταλλάξει με ένα πράγμα: να παίζω περισσότερο γιατί το ποδόσφαιρο ήταν το πάθος μου. Δυστυχώς, αναγκάστηκα να σταματήσω εξαιτίας ενός κατάγματος διπλής περόνης της κνήμης", είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του.

Όλο το γαλλικό ποδόσφαιρο, φορείς και ομάδες, εξέφρασαν τη λύση τους για το γεγονός.

TAGS ΓΑΛΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ