ΙΣΠΑΝΙΑ

Πέθανε ο Λουίς Σουάρεθ

Ο Λουίς Σουάρεθ με το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Euro 2008, Λουκέρνη | Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007
Ο Λουίς Σουάρεθ με το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Euro 2008, Λουκέρνη | Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007 © 2023/LUCA BRUNO/AP IMAGES

Ο θρυλικός Λουίς Σουάρεθ, ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα στην κατοχή του, πέθανε σε ηλικία 88 ετών την Κυριακή.

Ένας από τους κορυφαίους Ισπανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Λουίς Σουάρεθ, άφησε την τελευταία πνοή του την Κυριακή σε ηλικία 88 ετών.

Ο μοναδικός κάτοχος της Χρυσής Μπάλας της ιβηρικής χώρας μεγαλούργησε τη δεκαετία του '50 και του '60 και έφτασε μέχρι την κορυφή του κόσμου.

Γεννημένος στην Κορούνια, άρχισε την καριέρα του από την τοπική Ντεπορτίβο το 1953, για να πάρει μεταγραφή στην Κοντάλ έναν χρόνο αργότερα. Το 1955 βρέθηκε στην Μπαρτσελόνα, όπου έκανε σπουδαία καριέρα με τη μεγάλη ομάδα του Λάσλο Κουμπάλα, μαζί με τους Αντόνι Ράμαγετς, Ζόλταν Τσίμπορ και Σάντορ Κότσις.

Η άφιξη του Ελένιο Ερέρα στην άκρη του πάγκου οδήγησε την Μπαρτσελόνα σε δύο πρωταθλήματα Ισπανίας απέναντι στη σπουδαία Ρεάλ των Κυπέλλων Πρωταθλητριών. Το 1960, ο Σουάρεθ κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα ως απόρροια της απόδοσής του και έναν χρόνο αργότερα ο Ερέρα τον πήρε στην Ίντερ όπου είχε πάει από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ο Σουάρεθ έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία εκείνη την εποχή κι έγινε ο πρώτος Ισπανός (μαζί με τον Χουάν Σαντιστέμπαν) που αγωνίστηκε στη Serie A. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν, αφού με την περίφημη Grande Inter κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα, δύο σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών και δύο σερί Διηπειρωτικά. Το 1961 και το 1964 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη Χρυσή Μπάλα και το 1965 την τρίτη και το 1964 βρέθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα της UEFA.

Έπειτα από εννέα σεζόν στο "Τζιουζέπε Μεάτσα"¨, αποχώρησε για τη Σαμπντόρια, όπου έπειτα από μία τριετία ολοκλήρωσε την καριέρα του, έχοντας 627 αγώνες και 158 γκολ.

Με την εθνική Ισπανίας έκανε ντεμπούτο το 1957 και μέχρι το 1972 και την τελευταία εμφάνισή του (32 αγώνες, 14 γκολ) πανηγύρισε το Euro 1964.

Όταν κρέμασε τα παπούτσια του, ανέλαβε προπονητής σε διάφορες ομάδες, μεταξύ των οποίω ναι η Ίντερ δύο φορές, η Λα Κορούνια και η εθνική Ισπανίας από το 1988 μέχρι το 1991, χωρίς επιτυχία. Τελευταία παρουσία του στον πάγκο ήταν στην Ίντερ το 1995 ως υπηρεσιακός.

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΙΝΤΕΡ LA LIGA SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ