ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ

Παρί: Αθωώθηκε ο Κελαϊφί για δωροδοκία και εγκληματική διαχείριση οικονομικών

Ο πρόεδρος της Παρί, Νάσερ Αλ Κελαϊφί, στη συνέντευξη Τύπου με τον Λιονέλ Μέσι
Ο πρόεδρος της Παρί, Νάσερ Αλ Κελαϊφί, στη συνέντευξη Τύπου με τον Λιονέλ Μέσι © 2021 FRANCOIS MORI / AP IMAGES

Ο ισχυρός άνδρας της Παρί, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, δικαιώθηκε την Παρασκευή (24/6) σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε περί δωροδοκίας και εγκληματικής διαχείρισης οικονομικών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, Βαλκ και Ντέρης καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν και της BeIn Media Group, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, μετά από την απόφαση της ελβετικής δικαιοσύνης εξαιρέθηκε από την καταγγελία σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε περί δωροδοκίας για την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και του 2030.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει τη φυλάκιση του Κελαϊφί για 28 μήνες, ωστόσο κατάφερε να δικαιωθεί, όπως είχε γίνει και σε πρώτο βαθμό τον Οκτώβριο του 2020.

Σύμφωνα με τον Ελβετό δικηγόρο του, Μαρκ Μπονάντ, ο πελάτης του τελικά δικαιολογημένα δικαιώθηκε, αφού οι κατηγορίες ήταν αβάσιμες και ψευδείς.

"Η σημερινή ετυμηγορία είναι απολύτως δικαιολογημένη. Μετά από μια αδυσώπητη εξαετή εκστρατεία υπό την ηγεσία της εισαγγελίας - η οποία κάθε φορά αγνόησε τα θεμελιώδη γεγονότα και το νόμο - ο πελάτης μας είναι, για ακόμη μία φορά, ολοκληρωτικά καθαρός. Χρόνια αβάσιμων ισχυρισμών, ψευδών κατηγοριών και αδυσώπητων συκοφαντιών έχουν αποδειχθεί εντελώς αβάσιμες - δύο φορές."

Ωστόσο, την ίδια κατάληξη δεν είχαν οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι. Ο Ζερόμ Βαλκ, πρώην Νο2 της FIFA, τελικά έλαβε ποινή φυλάκισης 11 μηνών με αναστολή, καθώς αποδείχθηκε ότι έλαβε μίζες ύψους μεταξύ 1,4 και 2,3 εκ. ευρώ από τον Κελαϊφί για την παραχώρηση των δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2026 και το 2030 σε μέσα ενημέρωσης.

Ο Βαλκ κατηγορείται ότι έλαβε χρηματική βοήθεια από τον Καταριανό πρόεδρο για να εξασφαλίσει την προκαταβολή ύψους 500.000 ευρώ για την αγορά μίας βίλας στη Σαρδηνία. Ο Βαλκ είχε την υποχρέωση να αναφέρει ότι πήρε τα χρήματα αυτά και δεν το έκανε, άρα "πλούτισε παράνομα", ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, Κωνσταντίνος Ντέρης, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή, με την κατηγορία ότι πλήρωσε στον Βαλκ περίπου 1,2 εκατ. ευρώ σε τρεις δόσεις.

Σε αντάλλαγμα ο Βαλκ φέρεται να εκμεταλλεύτηκε τη θέση που είχε την περίοδο 2013-2015 για να ευνοήσει τους "συνεργάτες" του στην ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Παγκόσμιου Κυπέλλου στα ιταλικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

TAGS ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ