ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Παπανικολάου και Σβάρνας ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία με τη Ράκοβ

Οι Γιάννης Παπανικολάου και Στράτος Σβάρνας με το τρόπαιο του Super Cup Πολωνίας
Οι Γιάννης Παπανικολάου και Στράτος Σβάρνας με το τρόπαιο του Super Cup Πολωνίας PHOTO CREDITS: JAKUB ZIEMIANIN (RAKOW CZESTOCHOWA)

Οι Γιάννης Παπανικολάου και Στράτος Σβάρνας είναι πρωταγωνιστές στην εντυπωσιακή πορεία της Ράκοβ στο πολωνικό πρωτάθλημα και ετοιμάζονται να γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμμα στην ιστορία του συλλόγου.

Σιγά-σιγά τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα επιστρέφουν στη δράση ύστερα από τη διακοπή περίπου 1,5 μήνα λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες λίγκες που θα συνεχίσουν τις... διακοπές τους εξαιτίας του βαρύ χειμώνα. Όπως είναι για παράδειγμα η πολωνική, η οποία θα αρχίσει ξανά στα τέλη Ιανουαρίου. Εκεί όπου τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται με μεγάλη επιτυχία πάρα πολύ Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως το πολωνικό πρωτάθλημα όχι μόνο ταιριάζει στους Έλληνες, αλλά έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να αποτελούν σταθερές για τις ομάδες του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Γιάννης Παπανικολάου και Στράτος Σβάρνας με τη Ράκοβ, ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος με την Πόγκον Σέτσιν, ο Δημήτρης Σταυρόπουλος με τη Βάρτα Πόζναν και ο Αλέξανδρος Κατράνης με την Πιαστ Γκλίβιτσε.

Ο σταθερός Παπανικολάου και ο ενθουσιασμός με Σβάρνα

Βέβαια, εκείνοι που βρίσκονται σε θέση ισχύος και αναμένεται να γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του πολωνικού ποδοσφαίρου είναι οι δύο πρώτοι. Ο Παπανικολάου και ο Σβάρνας, λοιπόν, αποτελούν βασικά και αναντικατάστατα μέλη της βασικής ενδεκάδας των πρωτοπόρων του πολωνικού πρωταθλήματος.

Ο πρώτος είναι πρωταγωνιστής εδώ και μία τριετία με τη Ράκοβ, έχοντας κατακτήσει δύο Κύπελλα και δύο Super Cup με την πολωνική ομάδα, ενώ ο δεύτερος αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με τη μορφή δανεισμού από την ΑΕΚ και κατάφερε άμεσα να πάρει φανέλα βασικού και να ενθουσιάσει τόσο τους ανθρώπους του συλλόγου όσο και τους φιλάθλους.

Ο Στράτος Σβάρνας με τη φανέλα της Ράκοβ
Ο Στράτος Σβάρνας με τη φανέλα της Ράκοβ PHOTO CREDITS: JAKUB ZIEMIANIN (RAKOW CZESTOCHOWA)

Σε σημείο, όπως αποκάλυψε το SPORT24 και ο Αντώνης Οικονομίδης, να έχει αποφασιστεί ήδη η αγορά του από τη Ράκοβ, η οποία θα καταβάλει το buy out στην ΑΕΚ, ύψους 800.000 ευρώ. Μάλιστα, ο Σβάρνας, πέρα από την εξαιρετική παρουσία που έχει ανασταλτικά, έχει ξεχωρίσει και σε άλλους τομείς, σκοράροντας δύο γκολ και μοιράζοντας τρεις ασίστ σε 14 συμμετοχές στην Ekstraklasa.

Την ίδια στιγμή, ο Παπανικολάου έχει έναν καταλυτικό ρόλο στη μεσαία γραμμή της Ράκοβ, μετρώντας φέτος 16 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ενώ συνολικά, απ' τον Αύγουστο του 2020, έχει ένα γκολ και πέντε ασίστ σε 73 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, αποτελώντας βασικό στέλεχος στις επιτυχίες, ειδικά την τελευταία διετία.

Η εκτίναξη της χρηματιστηριακής αξίας

Η πολύ καλή εικόνα των δύο Ελλήνων παικτών αποτυπώνεται και σε επίπεδο χρηματιστηριακής αξίας. Συγκεκριμένα, ο Παπανικολάου όταν αποκτήθηκε από τον Πλατανιά "άξιζε" βάσει transfermarkt 350.000 ευρώ, ενώ πλέον έχει χρηματιστηριακή αξία 1.800.000 ευρώ. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι το όνομά του συνδέθηκε με μία πιθανή επιστροφή στην Ελλάδα, με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ να εξετάζουν την περίπτωσή του.

Ο Γιάννης Παπανικολάου
Ο Γιάννης Παπανικολάου JAKUB ZIEMIANIN (RAKOW CZESTOCHOWA)

Παράλληλα, ανεβασμένη είναι κι η χρηματιστηριακή αξία του Σβάρνα, ο οποίος πλέον "αξίζει" 2.000.000 ευρώ, δηλαδή 600.000 ευρώ παραπάνω απ' το καλοκαίρι, όταν κι αποκτήθηκε από τη Ράκοβ.

Ο μεγάλος στόχος του πρωταθλήματος

Βέβαια, όλα τα παραπάνω θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία αν στο τέλος της σεζόν έρθει και το πολυπόθητο πρωτάθλημα, το οποίο θα είναι το πρώτο στην ιστορία της Ράκοβ. Η πολωνική ομάδα ιδρύθηκε το 1921, αλλά στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αποτελεί μία εκ των βασικών διεκδικητριών του τίτλου.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια η προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία, αλλά φέτος φαίνεται πως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορά και η ομάδα αποφασισμένη να φτάσει έως το τέλος. Συγκεκριμένα, ύστερα από 17 αγωνιστικές, η Ράκοβ είναι στην πρώτη θέση με 41 βαθμούς και στο +9 από τη δεύτερη Λέγκια Βαρσοβίας, μετρώντας 13 νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες.

Γενικότερα, οι εμφανίσεις που πραγματοποιεί είναι κάτι παραπάνω από πειστικές και ο μεγάλος στόχος φαίνεται πως θα επιτευχθεί για πρώτη φορά μετά από 101 χρόνια ιστορίας. Κι οι Γιάννης Παπανικολάου και Στράτος Σβάρνας θα είναι ένα (σημαντικό) κομμάτι της συγκεκριμένης επιτυχίας. Ήδη, άλλωστε, πανηγύρισαν μαζί το Super Cup το περασμένο καλοκαίρι.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΛΩΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ