ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Το... θαύμα του Λουτσέσκου έχει εξήγηση

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ  χάρη στον προπονητή του έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στο βαρύ πρόγραμμα  με  19 παιχνίδια σε 67 ημέρες να παρουσιάζεται δυνατός στις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχει και να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει.


Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανος για τους ποδοσφαιριστές του που έδειξαν σωστή νοοτροπία στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και πήραν άλλη μια νίκη. Ο ΠΑΟΚ παραμένει αήττητος στο πρωτάθλημα εδώ και 16 αγώνες (έχοντας 13 νίκες και 3 ισοπαλίες), βρίσκεται στα προημιτελικά του Conference League και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αυτό που έχει καταφέρει ο Δικέφαλος μέσα στο 2022, είναι πραγματικά μεγάλο επίτευγμα, δίνοντας παιχνίδια ανά 3-4 ημέρες. Από τις 30 του Γενάρη και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα μέχρι και χθες (20/3) στο ΟΑΚΑ ο ΠΑΟΚ έδωσε 15 παιχνίδια σε διάστημα 50 ημερών. Η εβδομάδα πριν το ντέρμπι με τους ερυθρόλευκους ήταν η μοναδική από το ξεκίνημα των αγωνιστικών του υποχρεώσεων μέσα στο 2022 στην οποία ο Δικέφαλος δεν είχε να δώσει μεσοβδόμαδο παιχνίδι. Συνολικά από τις 12/1 και τον αγώνα με τον Παναιτωλικό ο Δικέφαλος έδωσε 19 αγώνες μέσα σε 67 ημέρες και η μόνη του ήττα ήταν αυτή στην Μίντιλαντ, την οποία τελικά ανέτρεψε στο δεύτερο παιχνίδι με τους Δανούς στην Τούμπα.

Πώς ο Ραζβάν Λουτσέσκου που, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, είδε την ομάδα του να "καταρρέει" στα μέσα του Νοέμβρη κατάφερε να την κρατήσει δυνατή και αποτελεσματική σε αυτό το βαρύ πρόγραμμα των τελευταίων 3 μηνών, είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Το οποίο έχει να κάνει με τη δική του ικανότητα διαχείρισής του ρόστερ.

Άλλαξε τις προτεραιότητες και βρήκε τις ισορροπίες

Ο Ρουμάνος έχει τονίσει δημόσια ότι μια ομάδα πρέπει να έχει προτεραιότητες αλλιώς κινδυνεύει να τα χάσει όλα. Σε αυτό το διάστημα προτεραιότητα για τον ΠΑΟΚ ήταν σαφώς τα δυο παιχνίδια του κυπέλλου με την ΑΕΚ και η Ευρώπη. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η ομάδα του θα αδιαφορούσε για τους αγώνες στο πρωτάθλημα.

Τι έκανε λοιπόν; Αφού παραδέχθηκε και τα δικά του λάθη στο πρώτο κομμάτι της σεζόν και άνοιξε το rotation της ομάδας του, βάζοντας σε αυτό ποδοσφαιριστές που σήμερα του είναι απαραίτητοι ( Λύρατζης και Τσιγγάρας). Έπαιξε τα ρέστα του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που έληξε τελικά ισόπαλο και βλέποντας ότι η διαφορά από την κορυφή δεν μειώνεται, διαχώρισε τα νοκ άουτ παιχνίδια που είχε να δώσει σε Κύπελλο και Ευρώπη τον κρίσιμο Φεβρουάριο.

Παρουσιάζοντας την ομάδα του με επτά και οκτώ αλλαγές από παιχνίδι σε παιχνίδι, κατάφερε να πάρει δυο προκρίσεις κρατώντας τους παίκτες του όσο το δυνατόν πιο φρέσκους και με μεγαλύτερη ενέργεια. Όπως ήταν λογικό ο Δικέφαλος δεν έφτασε σε υψηλά στάνταρ απόδοσης σε όλους τους αγώνες που έδωσε- δεν θα μπορούσε άλλωστε κανείς να περιμένει κάτι τέτοιο-, ήταν όμως αποτελεσματικός. Έτσι παίρνοντας νίκες όπου μπορούσε και φροντίζοντας να μην χάνει όπου δεν μπορούσε να κερδίσει, απέκτησε ψυχολογία τρέφοντας την αυτοπεποίθηση του.

Παίρνει το 100% απ' όλους τους παίκτες του

Γνωρίζοντας εξ αρχής ότι μέσα σε αυτή την διαδικασία των πολλών συνεχόμενων αγώνων θα έχει πολλές και σημαντικές απώλειες φρόντισε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το ρόστερ που είχε στη διάθεση του. Σε αυτό το κομμάτι πήρε βοήθειες από τους παίκτες που αποκτήθηκαν – περισσότερες από τον Σάστρε και λιγότερες από τον Σοάρες- , αλλά και αυτούς που επέστρεψαν από δανεισμό (Ζαμπά και Τσόλακ). Μπορεί ο Κροάτης να άργησε να σκοράρει αλλά έδωσε πολύτιμες ανάσες στον Τσούμπα Άκπομ σε πολλά παιχνίδια.

Ο Λουτσέσκου, έχοντας με τον τρόπο του κερδίσει την πίστη των παικτών του στο πλάνο του, ακόμη και αυτών με τους οποίους συνεργάζεται για πρώτη φορά στον ΠΑΟΚ, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι μια από τις μεγαλύτερες του ικανότητες είναι η διαχείριση των ποδοσφαιριστών του, ακόμη και αυτών που δεν παίρνουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Ο Ρουμάνος κάνει τους παίκτες που ανήκουν στο ρόστερ του να νιώθουν σημαντικοί και κομμάτι της ομάδας ακόμη και αν έχουν καιρό να αγωνιστούν.

Τέιλορ και Βαρέλα, που είχαν να αγωνιστούν από την τελευταία ήττα του Δικεφάλου στο πρωτάθλημα, αυτήν από τον Ιωνικό στη Νεάπολη είναι τα μεγαλύτερα παραδείγματα. Ο Βραζιλιάνος μπήκε αλλαγή στα δυο τελευταία παιχνίδια παίζοντας ως δεξί χαφ και αν μη τι άλλο προσπάθησε και βοήθησε την ομάδα του. Όσο για τον Βαρέλα, τον οποίο αναγκαστικά είχε θέσει εκτός πλάνων, τον "κέρδισε" ήδη από την στιγμή που ξεκίνησε την προσπάθεια να πείσει τη διοίκηση για την επιστροφή του και μπορεί πλέον να είναι σίγουρος ότι ο έμπειρος στόπερ θα ανταποδώσει την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Πέρασε την δική του νοοτροπία νικητή

Το πιο σημαντικό ωστόσο επίτευγμα του Λουτσέσκου είναι ότι έχει καταφέρει να περάσει στην ομάδα του τη δική του νοοτροπία νικητή. Ο ΠΑΟΚ είτε παίζοντας κυριαρχικό ποδόσφαιρο, είτε υποφέροντας και δίνοντας μάχη στον αγωνιστικό χώρο παλεύει σε όλα τα παιχνίδια του μέχρι και το τελευταίο λεπτό για να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει, χωρίς να αλλάζει την φιλοσοφία του ανάλογα με το πόσο κρίσιμα είναι. Η χθεσινή νίκη στο ΟΑΚΑ είναι η απόδειξη ότι πλέον ο Δικέφαλος έχει γίνει ομάδα του προπονητή του και κινείται στις ράγες που από την πρώτη στιγμή που επέστρεψε στην Τούμπα ήθελε να την βάλει ο προπονητής του.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ρουμάνος τεχνικός βρήκε το "κουμπί" και μεταμόρφωσε την ομάδα του μέσα μάλιστα από τους αγώνες. Και από ένα σύνολο ταλαιπωρημένο που δεν μπορούσε να κερδίσει κανέναν στο κακό της διάστημα την έχει μετατρέψει αυτή την στιγμή στην πιο δυνατή ομάδα στην Ελλάδα.

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ