ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Το παράδοξο με τον Κούτσια και το μέλλον που θα δείξει την ορθότητα της παραχώρησής του

Ο Γιώργος Κούτσιας στο ΠΑΟΚ - Λέφσκι Σόφιας στα προκριματικά του Conference League
Ο Γιώργος Κούτσιας στο ΠΑΟΚ - Λέφσκι Σόφιας στα προκριματικά του Conference League EUROKINISSI

Ο Γιώργος Κούτσιας φέρνει 3 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του ΠΑΟΚ χωρίς να έχει σκοράρει και χωρίς να έχει συμπληρώσει ούτε ένα 90λεπτό με την πρώτη ομάδα του Δικεφάλου.

Ο Γιώργος Κούτσιας είναι ήδη παίκτης της Chicago Fire. Η μεταγραφή ανακοινώθηκε επίσημα κι ο παίκτης περιμένει να εκδοθεί η βίζα του για να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και να ξεκινήσει το επόμενο κεφαλαίο της καριέρας του στο MLS.

Ο ΠΑΟΚ κρατά το 15% των δικαιώματων σε περίπτωση μεταπώλησής του και θα βάλει στα ταμεία του ένα ποσό που θα φτάσει στα 3 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα μπόνους που προβλέπονται στη συμφωνία του με τους Αμερικάνους.

Το πέρασμα του χρόνου θα δείξει αν η απόφαση για την παραχώρηση του Κούτσια θα αποδειχθεί συμφέρουσα για τον Δικεφάλο.

Το παράδοξο ωστόσο, είναι ότι στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ παραχώρησε έναν ποδοσφαιριστή του, -χωρίς να τον…δοκιμάσει πραγματικά σε συνθήκες ανδρικής ομάδας.

Έναν νεαρό που θεωρήθηκε κι όχι άδικα ένα μεγάλο πρότζεκτ των ακαδημιών του, από τα πολλά που έχουν προκύψει από τα τμήματα υποδομής του τα τελευταία χρόνια.

Και μόνο το γεγονός ότι ένας ποδοσφαιριστής που μόλις έκλεισε τα 20 του χρόνια, ανάγκασε μια ομάδα να βγάλει από τα ταμεία της 3 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει είναι από μόνο του αξιοπρόσεκτο.

Κι ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι η αξιολόγησή του έγινε με βάση μόνο όσα έχει πετύχει σε επίπεδο ακαδημιών, μικρών εθνικών ομάδων, με τον ΠΑΟΚ Β' και στα παιχνίδια που αγωνίστηκε φέτος ως δανεικός στον Βόλο.

Οι μόλις 12 συμμετοχές του με την πρώτη ομάδα

Είναι ότι σε επίπεδο πρώτης ομάδας ο Κούτσιας, που από τα οκτώ του χρόνια βρέθηκε στα τμήματα υποδομής του Δικεφάλου, δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα.

Χωρίς συμμετοχή ως βασικός στις εγχώριες διοργανώσεις, χωρίς γκολ σε επίσημο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και μόλις δυο φορές "ενδεκαδάτος" δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο νεαρός επιθετικός είχε και πολλές ευκαιρίες.

Ο Κούτσιας πραγματοποίησε μόλις τρεις συμμετοχές στο πρωτάθλημα και αυτές ολιγόλεπτες ως αλλαγή. Σε δυο αγώνες χρησιμοποιήθηκε την περίοδο 2020-21 (18΄με τον Ατρόμητο και άλλα 17΄απέναντι στον Βόλο) και σε ένα παιχνίδι της περιόδου 2021-21 (έπαιξε 8΄ κατά του Ιωνικού).

Στο Κύπελλο Ελλάδας Novibet είχε τρεις συμμετοχές, πάντα ως αλλαγή: σε δυο παιχνίδια με τη ΑΕΛ και ένα απέναντι στη Λαμία με συνολικό χρόνο συμμετοχής μόλις 68΄.

Οι μοναδικές φορές που πήρε φανέλα βασικού ήταν στην Ευρώπη. Η πρώτη την περίοδο 2020-21 στο, διαδικαστικού χαρακτήρα, παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής στους ομίλους του Europa League με τη Γρανάδα, στο οποίο αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο. Κι η δεύτερη το περασμένο καλοκαίρι στο πρώτο παιχνίδι με τηνΛέφσκι Σόφιας στη Βουλγαρία.

Ενδιάμεσα έπαιξε ως αλλαγή στο παιχνίδι με την Ριέκα στην Τούμπα για τα προκριματικά του Europa Conference League της περιόδου 2021-22 κι έκανε άλλες δυο συμμετοχές, πάντα ως αλλαγή στα παιχνίδι των ομίλων με Λίνκολν και Κοπεγχάγη.

Η τελευταία του εμφάνιση με την φανέλα του ΠΑΟΚ ήταν το δεύτερο παιχνίδι με την Λέφσκι στην Τούμπα στις 28 Ιουλίου.

Στην ουσία μιλάμε για μόλις 12 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις σε διάστημα περίπου τριών χρόνων, από τις οποίες οι δυο ως βασικός- χωρίς να παίξει σε ένα ολόκληρο 90λεπτο- κι οι υπόλοιπες ως αλλαγή.

Στο ίδιο διάστημα βέβαια, ο Κούτσιας είχε 19 συμμετοχές σε ΠΑΟΚ Β΄ και την Κ19 του ΠΑΟΚ με συγκομιδή 12 γκολ και μία ασίστ την περίοδο 2021-22 και οκτώ γκολ σε έξι παιχνίδια με την Κ19 την περίοδο 2020-21.

Το σίγουρο είναι ότι ο 20χρονος φορ αποχωρεί από την Τούμπα χωρίς να ολοκληρώσει το όνειρο όλων των παιδιών που αγωνίζονται στις Ακαδημίες του Δικεφάλου, να παίξει δηλαδή στην πρώτη ομάδα.

Ακόμη κι ο Χρήστος Τζόλης με τον οποίο ήταν συμπαίκτες από την Κ17 του ΠΑΟΚ και για τον οποίο όλοι αναγνωρίζουν ότι έφυγε νωρίς, πρόλαβε να πραγματοποιήσει 57 συνολικά εμφανίσεις με τους μεγάλους πανηγυρίζοντας 17 γκολ.

Βέβαια, υπάρχουν οι δυο όψεις του νομίσματος. Από τη μια, ο ΠΑΟΚ καρπώθηκε ένα μεγάλο ποσό για έναν ποδοσφαιριστή τον οποίο δεν είχε – και αυτό ήταν φανερό- στις επιλογές του ο προπονητής του κι από την άλλη, ότι δεν είχε άλλη υπομονή να επενδύσει στην αξιοποίηση ένας νεαρού, του οποίου το… ταβάνι δείχνει να είναι υψηλό.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΗΠΑ MLS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ