ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Τι αλλάζει ο Κούρτιτς στον ΠΑΟΚ

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς στην αναμέτρηση της Πάρμα με την Μπενεβέντο
Ο Γιάσμιν Κούρτιτς στην αναμέτρηση της Πάρμα με την Μπενεβέντο ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Ο Γιασμίν Κούρτιτς με τα χαρακτηριστικά του αλλάζει το στάτους στη μεσαία γραμμή του Δικεφάλου και προσφέρει πολύτιμες λύσεις στον Ραζβάν Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ φέρνει στην Θεσσαλονίκη, πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο τον Γιασμίν Κούρτιτς, «αγοράζοντας» στην ουσία το συμβόλαιο του 32χρονου Σλοβένου από την Πάρμα.

Ο Κούρτιτς καλύπτει τα «θέλω» του Ραζβάν Λουτσέσκου στη μεσαία γραμμή και φέρνει μαζί του την εμπειρία που απέκτησε αγωνιζόμενος τα τελευταία 10 χρόνια στην Ιταλία. Ο Σλοβένος είναι ένας ποδοσφαιριστής «επιπέδου καμπιονάτο» έχοντας 289 επίσημες συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία της Ιταλίας.

Και αυτές οι συμμετοχές ήταν οι περισσότερες ως βασικός με μέσο όρο συμμετοχής τα 75 λεπτά ανά παιχνίδι, αγωνιζόμενος με 7 διαφορετικές ομάδες ( κατά σειρά Παλέρμο, Σασουόλο, Τορίνο, Φιορεντίνα, Αταλάντα, ΣΠΑΛ και Πάρμα.

Παίκτης του Λουτσέσκου

Ενώ τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στην Ιταλία οι προπονητές του τον χρησιμοποιούσαν σε όλες σχεδόν τις θέσεις της μεσαίας γραμμής, εδώ και μια τετραετία ο 32χρονος Σλοβένος έχει καθιερωθεί ως «οκτάρι». Είναι ένας ποδοσφαιριστής από αυτούς με τους οποίους αρέσκεται να δουλεύει ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Ρουμάνος με την απόκτηση του Κούρτιτς βάζει στο ρόστερ του έναν μέσο με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτούς που είχε ήδη. Ο Σλοβένος είναι ψηλότερος από Ντόουγκλας Αουγκούστο και Τσιγγάρα, καλύτερος με την μπάλα από τον Εσίτι, γρηγορότερος από τον Σβαμπ και περισσότερο αποτελεσματικός στην επίθεση από τον Ομάρ Ελ Καντουρί, με τον οποίο μάλιστα υπήρξαν συμπαίκτες στην Τορίνο. Η αλήθεια είναι ότι με βάση τα στοιχεία του ο Κούρτιτς είναι ένας ποδοσφαιριστής που ο ΠΑΟΚ έψαχνε να βρει τα τελευταία δύο χρόνια.

Κινείται με άνεση με την μπάλα στα πόδια, συνήθως από τον άξονα προς τα αριστερά, είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι -με 50% κερδισμένες εναέριες μονομαχίες την περασμένη αγωνιστική περίοδο- και με συνολικά 29 γκολ και 16 ασίστ στο Καμπιονάτο.

Μικρή η ευρωπαϊκή του εμπειρία

Ο Κούρτιτς είναι ένας ολοκληρωμένος και έμπειρος χαφ που η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερε να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο κατακτώντας τίτλους. Έκανε μεγάλη προσπάθεια κυρίως φορώντας τη φανέλα της Αταλάντα αλλά δεν βρήκε χώρο όταν η ομάδα του Μπέργκαμο ξεκίνησε να καθιερώνεται στην πρώτη τετράδα των ομάδων της Ιταλίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει παίξει, μόλις, 9 ευρωπαϊκά παιχνίδια στην καριέρα του, 5 με την Φιορεντίνα και 4 με την Αταλάντα όλα για το EUROPA LEAGUE. Από τα 5 με τους «βιόλα» τα 2 τα έδωσε εναντίον του ΠΑΟΚ την περίοδο 2014/15 αγωνιζόμενος στο δίδυμο των αμυντικών χαφ της ομάδας του και στην Φλωρεντία και στην Τούμπα.

Βασικός και αναντικατάστατος στην Εθνική Σλοβενίας

Σε επίπεδο Εθνικών ομάδων ωστόσο ο Κούρτιτς έχει τεράστια εμπειρία. Έχει 68 συμμετοχές και 2 γκολ με την Σλοβενία και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από το 2019 και μετά έχει μείνει στον πάγκο μόνο στο τελευταίο φιλικό της ομάδας του με το Γιβραλτάρ και έχει χάσει μόνο ένα επίσημο παιχνίδι, αυτό με την Εθνική Ελλάδας για το NATIONS LEAGUE το φθινόπωρο του 2020.

Απέναντι στην Εθνικής μας μάλιστα έκανε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο, το οποίο μάλιστα συνοδεύτηκε με γκολ, το μακρινό 2012 σε ένα φιλικό παιχνίδι.


TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ