CONFERENCE LEAGUE

ΠΑΟΚ: Τα προφίλ των Μαρσέιγ, Φέγενορντ και Σλάβια Πράγας

Οι παίκτες της Μαρσέιγ πανηγυρίζουν γκολ που σημείωσαν κόντρα στην Ανζέ για τη Ligue 1 2021-2022 στο "Βελοντρόμ", Μασσαλία | Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022
Οι παίκτες της Μαρσέιγ πανηγυρίζουν γκολ που σημείωσαν κόντρα στην Ανζέ για τη Ligue 1 2021-2022 στο "Βελοντρόμ", Μασσαλία | Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 © 2022 DANIEL COLE/ASSOCIATED PRESS

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Μαρσέιγ, αντίπαλο του ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Europa Conference League, αλλά και των Φέγενορντ και Σλάβια που θα συναντήσει αν προχωρήσει στα ημιτελικά.

Ο ΠΑΟΚ καλείται να αντιμετωπίσει τη Μαρσέιγ στα προημιτελικά του Europa Conference League, μία ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο της... καλύτερης ομάδας στη Ligue 1, στο δεύτερο πρωτάθλημα κάτω από την Παρί που τρέχει μόνη της.

Οι Μασσαλοί κάνουν μία καλή σεζόν, με ηγέτες τον Αρκάντιους Μίλικ και τον Ντμιτρί Παγέτ, όμως παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα και παρότι φαβορί στο ζευγάρι, όλα είναι ανοιχτά.

Αν ο ΠΑΟΚ προχωρήσει, θα αντιμετωπίσει είτε τη Σλάβια, σε μία μάχη που αφορά και τη βαθμολογία της UEFA με την Ελλάδα να δίνει μάχη με την Τσεχία, είτε τη Φέγενορντ.

Το SPORT24 σάς παρουσιάζει τα προφίλ των τριών ομάδων, τα αστέρια και τους προπονητές τους, κάποιους από τους λόγους (αν όχι όλους) που ήθελε ο Δικέφαλος να κληρωθεί μαζί τους, αλλά και τους λόγους που ήθελε να τους αποφύγει.

Μαρσέιγ

Γιατί την ήθελε ο ΠΑΟΚ: Η Μαρσέιγ είναι στη δεύτερη θέση στο γαλλικό πρωτάθλημα και δίνει μάχη για να παραμείνει εκεί και να προκριθεί στους ομίλους του Champions League της επόμενης περιόδου. Αν κληρωθεί με ΠΑΟΚ, θα κληθεί να διαχειριστεί τα παιχνίδια με τον Δικέφαλο, μαζί με αυτά με Μονπελιέ, Σεντ Ετιέν και Παρί, που διεκδικούν βαθμούς για διαφορετικούς λόγους, όπως και εκείνη, κάτι που είναι στοίχημα για τον Σαμπάολι. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει "παρατήσει" το πρωτάθλημα, είναι σχετικά ασφαλής στη δεύτερη θέση και η Ευρώπη είναι ένα δέλεαρ για εκείνον.

Γιατί δεν την ήθελε ο ΠΑΟΚ: Οι "φωκαείς" είναι πολύ καλύτεροι από πέρυσι. Την περσινή σεζόν τερμάτισαν πέμπτη στο πρωτάθλημα και έμειναν εκτός από τον Δεκέμβριο, τερματίζοντας πίσω από τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League. Φέτος τερμάτισε τρίτη στον όμιλο του Europa League, πίσω από Γαλατασαράι και Λάτσιο, ενώ απέκλεισε εύκολα την Καραμπάγκ και λίγο πιο δύσκολα τη Βασιλεία (δύο νίκες με 2-1) στους "16" του Conference League. Καλύτερος παίκτης της είναι ο Ντμίτρι Παγέτ, ο οποίος δείχνει αναγεννημένος την τρέχουσα σεζόν, έχοντας από εννέα γκολ και ασίστ στο πρωτάθλημα.

Αστέρι: Ο Ντιμιτρί Παγέτ είναι ο παίκτης που αποτελεί το βαρόμετρο της ομάδας, ο ηγέτης τόσο εντός όσο κι εκτός των γραμμών του γηπέδου. Δεν είναι τυχαίο ότι τη φετινή επεισοδιακή σεζόν, οι αντίπαλοι φίλαθλοι στόχευαν εκείνον όταν πετούσαν αντικείμενα και διέκοπταν τον αγώνα. Ο 34χρονος μέσος φέτος έχει 11 γκολ και άλλες τόσες ασίστ σε 35 αγώνες και σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος είχε χατ τρικ από ασίστ. Αν εγκλωβιστεί, η Μαρσέιγ μοιάζει με μισή ομάδα.

Προπονητής: Ο Χόρχε Σαμπαόλι βρίσκεται στη Μασσαλία από την περσινή σεζόν και κάνει πολύ καλή δουλειά, χωρίς να έχει τα πολύ μεγάλα μέσα. Δεν μένει σταθερός σε μία διάταξη, αλλά από τη στιγμή που ο Μίλικ έχει ανέβει τόσο, κρατά τον Πολωνό σταθερά στην κορυφή, με τον Παγέτ αριστερά του και τον Σεντρίκ Μπακαμπού, αν και νεοαποκτηθείς, να μένει στον πάγκο. Δεν διστάζει δε να παίζει και με τρεις στην άμυνα, αν και το τελευταίο διάστημα προτιμάει ένα 4-3-3 ή ένα 4-2-3-1.

Γκολτζής: Ο Αρκάντιους Μίλικ παραχωρήθηκε δανεικός από τη Νάπολι τον Ιανουάριο του 2021, με υποχρεωτική αγορά ύψους 9.000.000 ευρώ το φετινό καλοκαίρι και όλα δείχνουν ότι η απόσβεση θα γίνει. Ο Πολωνός επιθετικός "έδεσε" στη Μαρσέιγ και ειδικά στην Ευρώπη είναι εξαιρετικός. Στο πρωτάθλημα έχει 6 γκολ σε 18 αγώνες, όμως μέχρι τη ρεβάνς κόντρα στη Βασιλεία, είχε σκοράρει σε πέντε σερί ευρωπαϊκούς αγώνες, κάτι που στο παρελθόν είχε καταφέρει μόνο ο Ζαν Πιερ Παπέν για το γαλλικό σύλλογο.

Πώς έφτασε ως εδώ: Η ευρωπαϊκή πορεία της Μαρσέιγ άρχισε στους ομίλους του Europa League, κόντρα σε Γαλατάσαραϊ, Λάτσιο και Λοκομοτίβ. Με μία νίκη επί των Ρώσων την τελευταία αγωνιστική και τέσσερις ισοπαλίες, οι Γάλλοι μετέβησαν στα μπαράζ για τη φάση των 16 του Europa Conference League. Αντίπαλος τους η Καραμπάγ, την οποία νίκησε δύο φορές (3-1 εντός, 3-0 εκτός). Δύο νίκες σημείωσε και στον επόμενο γύρο, κόντρα στη Βασιλεία και με το ίδιο σκορ (2-1).

Σλάβια Πράγας

Γιατί τη θέλει ο ΠΑΟΚ: Η Σλάβια Πράγας προέρχεται από ένα πρωτάθλημα, όχι πολύ δυνατότερο από αυτό της Ελλάδας. Είναι στο -3 από τη Βικτόρια Πλζεν στο πρωτάθλημα, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει το μυαλό της και εκεί, μιας και πριν από τον πρώτο αγώνα θα δίνει ντέρμπι κορυφής με την Πλζεν.

Στο κύπελλο γνώρισε τον αποκλεισμό στα προημιτελικά από τη συμπολίτισσα Σπάρτα. Την ίδια στιγμή, αν οι δύο ομάδες αναμετρηθούν θα πρόκειται για μια σημαντική μάχη βαθμολογία στην UEFA. Ελλάδα και Τσεχία μονομαχούν για τη 15η θέση με φόντο το πέμπτο εισιτήριο για τη σεζόν 2023/24. Η "do or die" σειρά θα είναι κρίσιμη για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας μας.

Οι παίκτες της Σλάβια πανηγυρίζουν γκολ που σημείωσαν κόντρα στη Φενέρμπαχτσε για τα μπαράζ της φάσης των 16 του Europa Conference League 2021-2022 στο "Σουκρού Σαράτσογλου", Κωνσταντινούπολη | Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022
Οι παίκτες της Σλάβια πανηγυρίζουν γκολ που σημείωσαν κόντρα στη Φενέρμπαχτσε για τα μπαράζ της φάσης των 16 του Europa Conference League 2021-2022 στο "Σουκρού Σαράτσογλου", Κωνσταντινούπολη | Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 © 2022 ASSOCIATED PRESS

Γιατί δεν τη θέλει ο ΠΑΟΚ: Είναι η καλύτερη επίθεση στο τσέχικο πρωτάθλημα και έχει δεχθεί ένα περισσότερο γκολ από την καλύτερη άμυνα, την πρωτοπόρο Πλζεν. Έχει τον ίδιο προπονητή από το 2018, αποτελείται κατά κύριο λόγο από Τσέχους ποδοσφαιριστές και έχει αρκετή ομοιογένεια.

Στις τάξεις της έχει τον Μίκαελ Κρμέντσικ, ο οποίος αγωνίστηκε στον Δικέφαλο για έξι μήνες ως δανεικός, όμως δεν είναι το πρώτο βιολί στην επίθεσή της, δείγμα του πλουραλισμού που έχουν οι Τσέχοι την ίδια επίθεση. Την ίδια στιγμή θα μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του στο σκάουτινγκ του ΠΑΟΚ, γνωρίζοντάς τον εκ των έσω.

Στο Conference League τερμάτισε δεύτερη, αφήνοντας εκτός την Ουνιόν Βερολίνου και ούσα πίσω από τη Φέγενορντ, ενώ στα νοκ-άουτ απέκλεισε τη Φενέρμπαχτσε και τη ΛΑΣΚ.

Φέγενορντ

Γιατί τη θέλει ο ΠΑΟΚ: Η Φέγενορντ είναι σε καλό φεγγάρι. Βρίσκεται στην 3η θέση του πρωταθλήματος στο -5 από τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League και στο -8 από την κορυφή. Οι Ολλανδοί θα ψάξουν ένα καλύτερο πλασάρισμα στη βαθμολογιά, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν έστω τη δεύτερη θέση και τα προκριματικά του Champions League.

Οι παίκτες της Φέγενορντ πανηγυρίζουν ένα γκολ που σημείωσαν στο Conference League
Οι παίκτες της Φέγενορντ πανηγυρίζουν ένα γκολ που σημείωσαν στο Conference League @ 2021 PETER DEJONG / AP IMAGES

Γιατί δεν τη θέλει ο ΠΑΟΚ: Η Φέγενορντ είναι μία πολύ δυνατή ομάδα και ποιοτική ομάδα, κλασσική ολλανδική, με τις οποίες ο Δικέφαλος δεν έχει την καλύτερη παράδοση. Τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον όμιλο της στο Conference League, ενώ με 59 γκολ έχει την τρίτη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα της, πίσω μόνο από τον Άγιαξ και την Αϊντχόφεν.

Η Φέγενορντ έχει επίσης τον Μπρίαν Λίνσεν, ο οποίος είναι δεύτερος σκόρερ με 11 γκολ και δεύτερος στις ασίστ με 8. Πρώτος σκόρερ είναι ο Τιλ με 13 γκολ, ενώ στο ρόστερ ανήκουν, ο Ρις Νέλσον και ο Αλιρέζα Τζάχανμπακς.

Η έκτακτη εκπομπή του Παντελή Διαμαντόπουλου για την κλήρωση του ΠΑΟΚ:

TAGS CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΜΑΡΣΕΙΓ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ