ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Τα προφίλ των Αϊντχόφεν, Γρανάδα και Ομόνοιας

CHAMPIONS LEAGUE 2020-2021 / PLAY OFF / ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ / ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
CHAMPIONS LEAGUE 2020-2021 / PLAY OFF / ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ / ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για την Αϊντχόφεν, την Γρανάδα και την Ομόνοια που θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στον όμιλο του Europa League.

Τις τρεις ομάδες που θα αντιμετωπίσει στον όμιλο του Europa League έμαθε ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος θα βρει απέναντί του την Αϊντχόφεν, την Γρανάδα και την Ομόνοια και το Sport24.gr σας παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές.

PSV players celebrate with PSV's Mohammed Ihattaren, third from right, after he scored his side's first goal during the group D Europa League soccer match between PSV and Rosenborg at the Philips stadium in Eindhoven, Netherlands, Thursday, Dec. 12, 2019. (AP Photo/Peter Dejong)
PSV players celebrate with PSV's Mohammed Ihattaren, third from right, after he scored his side's first goal during the group D Europa League soccer match between PSV and Rosenborg at the Philips stadium in Eindhoven, Netherlands, Thursday, Dec. 12, 2019. (AP Photo/Peter Dejong) AP


ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ: ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ

Δίχως αμφιβολία η πιο γνωστή ομάδα από τις τρεις που θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στον όμιλο. Ο σύλλογος από την Ολλανδία έχει χάσει τα εντός συνόρων σκήπτρα της και αναζητά το δρόμο προς την κορυφή. Διαθέτει στο ρόστερ της πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και θέλει να επιστρέψει στις κατακτήσεις τίτλων. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν σύλλογο που έχει βγάλει σπουδαίους ποδοσφαιριστές στο παρελθόν. Μην ξεχνάμε ότι η Αϊντχόφεν έχει στην τροπαιοθήκη της δύο ευρωπαϊκά τρόπαια (1988 Champions League, 1978 Κύπελλο UEFA).

Προπονητής: Ρότζερ Σμιντ

Μετά την περιπλάνησή του στα γήπεδα της Κίνας, ο Ρότζερ Σμιντ αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Ο 53χρονος Γερμανός κόουτς έπειτα από έναν χρόνο αποχής από τους πάγκους ανέλαβε την Αϊντχόφεν για να την οδηγήσει στις επιτυχίες. Πρόκειται για έναν κόουτς που δίνει μεγάλο βάρος στην τακτική και δεν αλλάζει το αγαπημένο του 4-3-2-1.

Netherlands' Donyell Malen, center, and Belarus' Denis Polyakov compete for the ball during the Euro 2020 group C qualifying soccer match between Belarus and Netherlands at the Dinamo stadium in Minsk, Belarus, Sunday, Oct. 13, 2019. (AP Photo/Sergei Grits)
Netherlands' Donyell Malen, center, and Belarus' Denis Polyakov compete for the ball during the Euro 2020 group C qualifying soccer match between Belarus and Netherlands at the Dinamo stadium in Minsk, Belarus, Sunday, Oct. 13, 2019. (AP Photo/Sergei Grits) AP

Αστέρι: Ντόνιελ Μάλεν

Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Άγιαξ και η Άρσεναλ τον απέκτησε στα 16 του. Το καλοκαίρι του 2018 η Αϊντχόφεν τον απέκτησε και ήδη θεωρείται το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο. Με τη φανέλα της μετρά 76 συμμετοχές με 31 γκολ και 15 ασίστ.

Αποκτήθηκαν: Σανγκαρέ (Τουλούζ), Μαξ (Άουγκσμπουργκ), Μίλερ (Βιρτζ Κίκερς), Ζάχαβι (Ελεύθερος), Εμβογκό (Λειψία).

Αποχώρησαν: Σάμερς (Αταλάντα), Ζοετ (Σπέτσια), Ρούιτερ (Φίλεμ), Ντόαν (Αρμίνια), Ζούρζους (Ουερντίνχεν), Φαν Οσχ (Ντε Χάαχ), Ρίγκο (Ντε Χαχ), Αφελάι (Ελεύθερος), Σβάαμπ (Ελεύθερος), Μήτρογλου (Μαρσέιγ τέλος δανεισμού) Ροντρίγκες (Μίλαν τέλος δανεισμού)

Τι έκανε πέρσι: Την περασμένη σεζόν η PSV ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Κάτι που της έδωσε μεν το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά την έστειλε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Εκεί συνέτριψε την Μούρα με 5-1, ενώ τη θέση στους ομίλους την σφράγισε επικρατώντας με 2-0 κόντρα στην Ρόζενμποργκ.

Granada's Darwin Machis, right, celebrates after scoring his side's first goal during the Spanish La Liga soccer match between Granada and Real Madrid at the Los Carmenes stadium in Granada, Spain, Monday, July 13, 2020. (AP Photo/Jose Breton)
Granada's Darwin Machis, right, celebrates after scoring his side's first goal during the Spanish La Liga soccer match between Granada and Real Madrid at the Los Carmenes stadium in Granada, Spain, Monday, July 13, 2020. (AP Photo/Jose Breton) AP

ΓΡΑΝΑΔΑ: ΜΙΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Γρανάδα θα αγωνιστεί σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Πέρσι ανέβηκε στην La Liga και κατευθείαν κατάφερε να βγει στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα σκληροτράχηλο σύνολο το οποίο ειδικά αν βρει ανοικτό γήπεδο έχει τους παίκτες για να κάνει τη ζημιά στους αντιπάλους της.

Προπονητής: Ντιέγκο Μαρτίνες

Αν η Γρανάδα οφείλει σε κάποιον την παρουσία της στα ευρωπαϊκά σαλόνια αυτός είναι ο Ντιέγκο Μαρτίνες. Στα 39του χρόνια πια είναι ο εκείνος που έδειξε το δρόμο των επιτυχιών στην ομάδα της Ανδαλουσίας. Την ανέλαβε από τη δεύτερη κατηγορία και πλέον αγωνίζεται στην Ευρώπη. Στο τεχνικό κομμάτι ο Μαρτίνες επιλέγει συνήθως το 4-2-3-1 και θέλει οι παίκτες του να πιέζουν τον αντίπαλο ψηλά στο γήπεδο.

Barcelona's Gerard Pique, left, and Granada's Roberto Soldado fight for the ball during the Spanish La Liga soccer match between Barcelona and Granada at the Los Carmenes stadium in Granada, Spain, Saturday, Sept. 21, 2019. (AP Photo/Miguel Morenatti)
Barcelona's Gerard Pique, left, and Granada's Roberto Soldado fight for the ball during the Spanish La Liga soccer match between Barcelona and Granada at the Los Carmenes stadium in Granada, Spain, Saturday, Sept. 21, 2019. (AP Photo/Miguel Morenatti) AP


Αστέρι: Ρομπέρτο Σολδάδο

Ο στρατιώτης Ρομπέρτο ήταν και είναι ένας σκόρερ με μεγάλη συνέπεια. Ακόμα και τώρα στα 35 του χρόνια είναι ένας ποδοσφαιριστής που κάνει τη διαφορά με τα γκολ του. Είναι παίκτης που πάντα βρίσκεται στο σωστό σημείο και εάν τον ξεχάσεις σε τιμωρεί. Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και 198 τέρματα που έχει πετύχει στην καριέρα του.

Αποκτήθηκαν: Σουάρες (Γουότφορντ), Κένεντι (Τσέλσι), Σόρο (Ρεάλ Μαδρίτης), Μολίνα (Χετάφε), Βαγιέχο (Ρεάλ Μαδρίτης), Μιγιά (Τενερίφη), Φουλκέ (Γουότφορντ) και Γκοναλόν (Ρόμα)

Αποχώρησαν: Βαντίγιο (Θέλτα), Γκονθάλεθ (Ουέλβα), Κρους (Κόρδοβα), Κοϊμπασί (Ελεύθερος), Α. Μαρτίνεθ (Ελεύθερος).

Τι έκανε πέρσι: Από την Segunda στην Ευρώπη. Η Γρανάδα επέστρεψε στη La Liga και κατάφερε να βγει κατευθείαν στην Ευρώπη κατακτώντας πέρσι την έβδομη θέση. Για να καταφέρει να εξασφαλίσει την παρουσία της στη φάση των ομίλων πέταξε εκτός κατά σειρά την Αλβανική Τέουτα, την Λοκομοτίβ Τιφλίδας και την Μάλμε.

ΟΜΟΝΟΙΑ: ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΕΣ

Είναι μία ομάδα για την οποία έχουν εικόνα τόσο οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, όσο και όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου αφού αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Σίγουρα δεν είναι μία ομάδα που τρομάζει την αντίπαλό της, ωστόσο είναι ικανή να κάνει ζημιές.

Προπονητής: Ο 51χρονος Χένινγκ Μπεργκ είναι στην τεχνική ηγεσία της Ομόνοιας από το περασμένο καλοκαίρι. Αγαπημένο του σύστημα με το οποίο συνηθίζει να παρατάσσει τους Κυπρίους είναι το 4-4-2. Η πιο πετυχημένη δουλειά του ήταν στην Λέγκια Βαρσοβίας, όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2013/14 και το κύπελλο την αμέσως επόμενη χρονιά. Έχει καθίσει επίσης και στον πάγκο της Μπλάκμπερν για 10 παιχνίδια την σεζόν 2012/13.

Αστέρι: Ο 35χρονος μέσος Ζόρντι Γκόμεζ είναι το μεγαλύτερο όνομα της Κυπριακής ομάδας, ο οποίος μάλιστα είναι και ο αρχηγός της. Αγωνίζεται με το σύνολο του Χένινγκ Μπεργκ από το 2018, έχοντας προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε όλους τους τομείς στην Ομόνοια. Ο Γκόμεζ είναι πρoϊόν των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, ενώ στην έχει αγωνιστεί στην Αγγλία, με τις Σουόνσι, Γουίγκαν, Σάντερλαντ, Μπλάκμπερν ενώ έχει αγωνιστεί και στην Ράγιο Βαγιεκάνο. Στην Ομόνοια αγωνίζονται και οι Χάρης Μαυρίας και Φώτης Παπουλής οι οποίοι είναι ιδιαίτερα γνωστοί στο ελληνικό κοινό, με τον Ματ Ντάρμπισιρ, πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, να αποχωρεί το φετινό καλοκαίρι, μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας του στην Κύπρο.

Αποκτήθηκαν: Σιεϊού (Ελεύθερος), Παπουλής (Ελεύθερος), Ασαντε (Ελεύθερος), Ντούρις (Ελεύθερος), Κίκο, Σένε (Βασιλεία)

Αποχώρησαν: Ντάρμπισιρ (ΜακΆρθουρ), Αντωνίου (Ερμής), Μανρίκε (Ολυμπιακός Λ.), Νικολάου (Κουρής), Φεντόρ (Ντεπορτίβο), Ζοέλ Φερέιρα (Ζιλ Βιθέντε), Κατελάρης (Απόλλων Λ.), Μόντες (Νέα Σαλαμίνα), Ορτέγκα (Ελεύθερος)

Τι έκανε πέρσι: Η ομάδα της Κύπρου κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα, χωρίς αυό να ολοκληρωθεί, καθώς αποφασίστηκε η παύση της αγωνιστικής δράσης στην Μεγαλόνησο. Κατέκτησε το πρωτάθλημα με 10 χρόνια και πλέον ονειρεύεται να μπει στους ομίλους του UEFA Champions League. Στο κύπελλο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά όπου θα έπαιζε κόντρα στην Ανόρθωση, ωστόσο οι αγώνες δεν διεξήχθησαν λόγω του κορονοϊού.

Στην Ευρώπη η παρουσία της δεν είναι πολύ συχνή τα τελευταία χρόνια. Τελευταία φορά που έπαιξε στην Ευρώπη ήταν την σεζόν 2016/17, όταν έφτασε μέχρι τον δεύτερο προκριματικό του Europa League, όπου αποκλείστηκε από την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Τελευταία φορά που έπαιξε σε κύρια φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ήταν το 2008/09, όταν αποκλείστηκε στον Α’ Γύρο του κυπέλλου UEFA από την Μάντσεστερ Σίτι. Μάλιστα εκείνη την χρονιά απέκλεισε στα προκριματικά την ΑΕΚ.

TAGS ΠΑΟΚ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ