ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Όσα πρέπει να ξέρεις για τον Αλεσάντρο Ντεϊόλα

Ο Αλεσάντρο Ντεϊόλα σε αγώνα της Κάλιαρι με τη Ρόμα
Ο Αλεσάντρο Ντεϊόλα σε αγώνα της Κάλιαρι με τη Ρόμα AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Η καταγωγή που τον ακολουθεί, ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε, η δοκιμή του ως τερματοφύλακα, οι διαδοχικοί δανεισμοί, ο πάγκος και η οικογένεια που δημιούργησε μικρός. Όλα όσα ανακαλύψαμε για τον Αλεσάντρο Ντεϊόλα, τον κεντρικό χαφ που ο Ραζβάν Λουτσέσκου επιθυμεί σφόδρα στον ΠΑΟΚ.

Σε παρουσίασή του έχει ισχυριστεί ότι "όποιος θέλει να παίξει ποδόσφαιρο πρέπει να είναι πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε". Ήταν η εποχή, Γενάρης του 2020, που ο Αλεσάντρο Ντεϊόλα άφηνε για άλλη μια φορά την Κάλιαρι προκειμένου να βρει χρόνο συμμετοχής και να νιώσει χρήσιμος σε μια ομάδα, εν προκειμένω στη Λέτσε. Μια μόνιμη, σχεδόν εκνευριστική, συνθήκη που είχε βιώσει πολλάκις στο παρελθόν και έζησε εκ νέου στο μέλλον. Άρα η εκδοχή της μόνιμης ένταξής του στον ΠΑΟΚ δεν τον αφήνει, -σε καμία περίπτωση- αδιάφορο.

Ιδίως από τη στιγμή που ο Ραζβάν Λουτσέσκου, προπονητής με παράδοση στη χρησιμοποίηση υψηλόσωμων χαφ στον άξονα, τον έχει ξεδιαλέξει από τη δεξαμενή των διαθέσιμων λύσεων για την ενίσχυση του άξονα του "Δικεφάλου". Αρκεί φυσικά να βρεθεί η φόρμουλα που θα τον φέρει στη Θεσσαλονίκη με συμβόλαιο πολυετούς διάρκειας. Είναι ζητούμενο για τον Ιταλό μέσο να εξασφαλίσει τη μονιμότητα που δεν έχει βρει έως τώρα στην όχι, σύντομη, ποδοσφαιρική πορεία του ως σήμερα. Μια έλλειψη μονιμότητας την οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μέσα από την οικογενειακή σταθερότητα.

Ας μάθουμε περισσότερα γι' αυτόν μέσα από καταστάσεις, δηλώσεις και γεγονότα:

  • Γεννημένος στο Σαν Γκαβίνο Μονρεάλε την 1η Αυγούστου του 1995, είναι βέρος Σαρδηνός. Η κωμόπολη των 8.500 κατοίκων καταλαμβάνει μια περιοχή 87 τετραγωνικών χλμ. στα νοτιοδυτικά του νησιού και απέχει 45 χιλιόμετρα του Κάλιαρι. "Εμείς οι Σαρδηνοί δημιουργούμε έναν ιδιαίτερο δεσμό με τη γη μας, τον οποίο μόνο εμείς καταλαβαίνουμε", έχει πει ο τοπικιστής Ντεϊόλα.
  • Η πρώτη επαφή του με το οργανωμένο ποδόσφαιρο ήρθε στα τμήματα υποδομής της Σανγκαβινέζε, προτού στα 10 του μεταπηδήσει στην Σάντα Τερέζα και ακολούθως στην ποδοσφαιρική ακαδημία του Τζιανφράνκο Ματεόλι, που δούλευε και στην Κάλιαρι. Ήταν φυσικά αυτός που διέγνωσε πρώτος το ταλέντο του και τον προώθησε.
  • Λόγω του ύψους του, πλέον στο 1.90, είχε δοκιμαστεί σε διάφορους ρόλους, ακόμη και σ' αυτόν του τερματοφύλακα. Στα εφηβικά τμήματα μονιμοποιήθηκε ως κεντρικός αμυντικός. Αρχικά μάλιστα τον παρομοίαζαν με τον Αλεσάντρο Νέστα. Σταδιακά 'ανέβηκε' θέσεις και τοποθετήθηκε στον άξονα. Πρώτα ως 6άρι και ακολούθως πιο ψηλά, συμπληρώνοντας την τριάδα ως 'box to box' μέσος. Το χρωστά στον προπονητή Βιτόριο Πουσκέντου.
  • Στην Κάλιστα είχε ενταχθεί το 2011 και από τα 17 του ήταν ήδη μέλος της Primavera και η πρώτη εμφάνισή του, 90λεπτη μάλιστα, κατεγράφη στις 21 Οκτωβρίου του 2012. Παρέμεινε ενεργό μέλος της ως τον Μάιο του 2014, όταν αποφασίστηκε να παραχωρηθεί δανεικός, εκτελώντας το ποδοσφαιρικό 'αγροτικό' του. Η Τουτοκουόιο, από την Τοσκάνη, στη Serie C ήταν ο πρώτος προορισμός του. Έπαιξε σε 33 αγώνες, σημείωσε 4 γκολ και μοίρασε 1 ασίστ.
  • Το καλοκαίρι του 2015 επέστρεψε στο νησί. "Το ντεμπούτο μου με τη φανέλα της ομάδας της πατρίδας μου είναι ένα μοναδικό συναίσθημα και το κατάλαβα από τον θόρυβο στην κερκίδα", έλεγε ο Ντεϊόλα, έχοντας τον Αύγουστο του 2015 αγωνιστεί για πρώτη φορά με την ανδρική ομάδα της Κάλιαρι. Ήταν παιχνίδι κυπέλλου με τη Βίρτους Εντέλα. Στο δεύτερο, με αντίπαλο την Τραπάνι, σκόραρε το παρθενικό γκολ του. "Είμαι πρόθυμος να πεθάνω γι' αυτήν την ομάδα", έχει πει. Εξ αρχής οι ντόπιοι ονειρεύονταν έναν ηγέτη από τα σπλάχνα του κλαμπ.
  • Ο δανεισμός στη Σπέτσια, τον Σεπτέμβριο του 2016 κι αφού είχε αγωνιστεί στο 2-2 με τη Ρόμα για 10 λεπτά, διακόπηκε στα μισά του. Αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2017, ύστερα από 14 αγώνες και 1 γκολ στη Serie B. Παρέμεινε στην Κάλιαρι ως τον Μάιο του 2018, παίζοντας από λίγο ως καθόλου (17 συμμετοχές). Ήταν στις αποβολές, αλλά έμενε στον πάγκο. Τα περισσότερα λεπτά του κατεγράφησαν στο φινάλε της σεζόν 2017-18, έχοντας προηγουμένως υπογράψει το συμβόλαιο που τον δεσμεύσει μέχρι σήμερα, μια και είχε ισχύ 4ετίας.
  • Η Πάρμα τον ζήτησε τον Αύγουστο του 2018 κι αυτός δεν αρνήθηκε με την προοπτική να έχει μόνιμο χρόνο. Οι μόλις 10 συμμετοχές, για λιγότερα από 600 λεπτά στο σύνολο, τερμάτισαν μετά από 6μηνο την τριμερή συμφωνία και τον έστειλαν πίσω στη Σαρδηνία. Άλλη μια απόπειρα σταθερούς παρουσίας σε μια ομάδα είχε αποτύχει, μιας και δεν άφησε το σημάδι του.
  • Η Κάλιαρι τον διατήρησε στο ρόστερ έως τον Γενάρη του 2020. Όταν τον έδωσε στη Λέτσε, γιατί δεν χωρούσε. Ήθελε το '7', γιατί "εκείνη την ημέρα γεννήθηκε η κόρη μου". Το είχε ο Ντονάτι. Συμβιβάστηκε με τον διπλασιασμό του διαλέγοντας το '14'. Θα ήθελε διαφορετική αντιμετώπιση από την ομάδα και γι' αυτό "είμαι λίγο θυμωμένος", αλλά υποστήριζε ότι "θα γίνει το κίνητρο μου". Άρχισε δυνατά με 8 συμμετοχές (1 γκολ, 1 ασίστ), αλλά λόγω τραυματισμού στο γόνατο η σεζόν τέλειωσε πρόωρα. Έπρεπε να χειρουργηθεί.
  • Επέστρεψε στη δράση για να φύγει ξανά δανεικός. Η δεύτερη θητεία του στη Σπέτσια άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2020. Τον Γενάρη η Κάλιαρι τον ζήτησε πίσω γιατί είχε ανάγκη από έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του στον άξονα. Τα 64 λεπτά με τη Σασουόλο προμήνυαν τη μονιμοποίησή του στον άξονα. Αντιθέτως. Μέχρι που στις 21/4 ο Λεονάρντο Σεμπλίσι (που είχε πάρει τα ηνία τον Φλεβάρη) τον άλλαξε θέση. Του έδωσε χώρο ν' αναπνεύσει κι αυτός ανταποκρίθηκε περίφημα. Παρόντος του Νταϊόλα, η Κάλιαρι κράτησε αήττητο 7 αγώνων (4-3-0), με νίκη επί της Ρόμα και ισοπαλίες με Νάπολι-Φιορεντίνα-Μίλαν, και ο Σαρδηνός μέσος παρομοιάστηκε με από μηχανής θεό, έχοντας συμβάλλει απροσδόκητα στην εξασφάλιση της παραμονής. "Αυτός είναι ένας ρόλος που μου αρέσει πολύ, εκφράζω τον εαυτό μου καλύτερα", έλεγε ενθουσιασμένος μετά την εξασφάλιση της σωτηρίας.
  • Αν και μόλις 25 ετών, είναι πατέρας δύο κοριτσιών στην οικογένεια που έχει δημιουργήσει με την Ντέμπορα Φράου. Της Αουόρα (σ.σ Αυγή), η οποία ήρθε στη ζωή τον Ιούνιο του 2019, και της Μπιάνκα Αναστάζια, η οποία γεννήθηκε τον Απρίλιο του 2021.

Η ενδέκατη σημείωση θ' αφορά, λογικά, τον ΠΑΟΚ.

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ