FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Κωνσταντέλιας vs Χάμες, το crash test ανάμεσα στο παιδί θαύμα και τον σούπερ σταρ

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Κωνσταντέλιας vs Χάμες, το crash test ανάμεσα στο παιδί θαύμα και τον σούπερ σταρ
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην Τούμπα  (5/2, 20:30, NOVASPORTS PRIME, LIVE SPORT24). Αντιμέτωποι θα τεθούν επίσης οι Γιάννης Κωνσταντέλιας και ο Χάμες Ροντρίγκες, δηλαδή το wonderkid του Δικεφάλου και ο σούπερ σταρ των Ερυθρόλευκων. Η σύγκριση των επιδόσεων των δύο ποδοσφαιριστών με τη βοήθεια της Opta.

Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός θα δώσουν μάχη στην Τούμπα (5/2, 20:30, NOVASPORTS PRIME, LIVE SPORT24) για την 21η αγωνιστική της Stoiximan Super League.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι ύψιστης βαθμολογικής σημασίας. Οι δύο ομάδες βρίσκονται στους 42 βαθμούς και θέλουν να παραμείνουν κοντά στην κορυφή, καθώς απέχουν πέντε βαθμούς από την ΑΕΚ και τρεις από τον Παναθηναϊκό. Επομένως, χώρος για απώλειες δύσκολα χωράει.

Αρκετοί είναι οι παίκτες που θα έχουν το βλέμμα πάνω τους και που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της αναμέτρησης. Δυο εξ αυτών είναι ο Γιάννης Κωνσταντέλιας από την πλευρά του Δικεφάλου και ο Χάμες Ροντρίγκες από την πλευρά των Ερυθρόλευκων.

Το απόλυτο wonderkid και ο απόλυτος σταρ

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έχει αναχθεί στο απόλυτο wonderkid όχι μόνο του ΠΑΟΚ, αλλά και ολόκληρου του πρωταθλήματος. Έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αγωνιστική άνοδο του Δικεφάλου, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να τον εμπιστεύεται σχεδόν τυφλά. Κάθε του ενέργεια με την μπάλα, κάθε του κοντρόλ φανερώνουν την απαράμιλλη ποιότητά του.

Ο 19χρονος μεσοεπιθετικός κινείται κυρίως αριστερά γύρω από την αντίπαλη περιοχή και προσπαθεί να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του, ενώ έχει αποδείξει πως είναι και ικανός εκτελεστής. Δεν είναι τυχαία, μάλιστα, εκ των κορυφαίων δημιουργών του πρωταθλήματος.

Από τους κορυφαίους δημιουργούς στη Stoiximan Super League είναι και ο Χάμες Ροντρίγκες. Ο Κολομβιανός σούπερ σταρ είναι ο απόλυτος σταρ των ερυθρόλευκων και δεν χάνει στιγμή να δείξει για το τι είναι ικανός να κάνει στον αγωνιστικό χώρο.

Είναι από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές στη μεσοεπιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού. Κινείται παντού γύρω από την περιοχή του αντιπάλου και στον άξονα και αναζητά τον τρόπο να δημιουργήσει κινδύνους.

Η σύγκριση των δύο ποδοσφαιριστών

Πάμε να δούμε στο παρακάτω infographic την σύγκριση των επιδόσεων των δύο ποδοσφαιριστών με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform.

Σύγκριση των επιδόσεων Κωνσταντέλια και Χάμες Ροντρίγκες
Σύγκριση των επιδόσεων Κωνσταντέλια και Χάμες Ροντρίγκες

Παρατηρούμε πως στις περισσότερες κατηγορίες ο Χάμες Ροντρίγκες έχει το πάνω χέρι (αυτές με το γαλάζιο χρώμα). Ο Κολομβιανός σούπερ σταρ έχει πετύχει δύο περισσότερα γκολ από τον Κωνσταντέλια (3-1), ενώ έχει και πιο πολλές ασίστ (5-3).

Ο Χάμες έχει περισσότερες τελικές, με 2.5 ανά 90λεπτο έναντι 1.9 του 19χρονου μεσοεπιθετικού του Δικεφάλου. Ωστόσο, ελαφρώς πιο απειλητικός είναι ο Κωνσταντέλιας (0.22xG - 0.17xG).

Πιο δημιουργικός ο Χάμες, ενεργός στην περιοχή ο Κωνσταντέλιας

Ο Χάμες Ροντρίγκες είναι λίγο πιο δημιουργικός σε σχέση με τον νεαρό ποδοσφαιριστή του Δικεφάλου, του οποίου όμως οι επιδόσεις είναι επίσης υψηλές. Επαναλαμβάνουμε πως είναι από τους πιο δημιουργικούς ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος.

Ο Κολομβιανός μεσοεπιθετικός έχει 2.9 key passes ανά 90λεπτο, ενώ 1.9 ο Κωνσταντέλιας. Εάν αφαιρέσουμε τις στατικές φάσεις τότε η απόσταση των δύο μειώνεται. Ο Χάμες αυτή τη φορά έχει ελαφρύ προβάδισμα με 1.8 πάσες που δημιουργούν τελική ανά 90' έναντι 1.6 του παίκτη του Δικεφάλου.

Ο Χάμες έχει και περισσότερες ενέργειες με την μπάλα, μάλιστα σχεδόν τις διπλάσιες από τον Κωνσταντέλια (80.1 - 44.1). Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ο Κολομβιανός παίζει συχνότερα χαμηλά, ώστε να συμμετάσχει στη δημιουργία.

Αντίθετα, ο Κωνσταντέλιας παίζει πιο κοντά στο αντίπαλο "κουτί" και γι' αυτόν τον λόγο έχει πάνω από τις διπλάσες ενέργειες από την περιοχή σε σχέση με τον Ροντρίγκες (5.1 - 2.1).

Τέλος, ο Κολομβιανός κουβαλάει περισσότερο την μπάλα από τον 19χρονο (12.7-11.6). Η συνεισφορά των δύο ποδοσφαιριστών στην ομάδα τους είναι πολύτιμη και η απόδοσή τους στο παιχνίδι μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Μη χάσετε την Game Night πριν και μετά το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΧΑΜΕΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ