FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Κωνσταντέλιας vs Φορτούνης, απόλυτη σύγκριση με δύο ακραία συμπεράσματα

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Κωνσταντέλιας vs Φορτούνης, απόλυτη σύγκριση με δύο ακραία συμπεράσματα
24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Θέμης Καίσαρης συγκρίνει τον ακραίο Φορτούνη με τον απόλυτο Κωνσταντέλια στο head-to-head δύο κορυφαίων Ελλήνων δεκαριών.

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο απόλυτο ντέρμπι (18/2, 20:30, NOVASPORTS PRIME, LIVE SPORT24) της 23ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League.

Η ομάδα του Λουτέσκου είναι μόνη πρώτη στη βαθμολογία, επτά βαθμούς μπροστά από τον Ολυμπιακό. που θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο.

Αυτή η τόσο πρόσφατη αλλαγή προπονητή στον Ολυμπιακό είναι και ο μεγάλος, άγνωστος Χ του ντέρμπι της Τούμπας. Γνωρίζουμε πώς έφτασαν εδώ οι δύο ομάδες, τι έχουν δείξει μέχρι τώρα στη σεζόν, όπως και τι έγινε στο αντίστοιχο ματς του 1ου γύρου και την ιστορική τεσσάρα του ΠΑΟΚ στο Φάληρο.

Δεν γνωρίζουμε όμως τι θα κάνει ο Μεντιλίμπαρ. Πόσο θα αλλάξει τον Ολυμπιακό σε σχέση με την Πέμπτη, πόσο μικρό ή μεγάλο θα είναι το rotation, πόσο πολύ θα παίξει με μακρινές μπαλιές στην Τούμπα.

Κωνσταντέλιας vs Φορτούνης

Αφήνουμε αυτά που δεν ξέρουμε και πάμε σ'αυτά που γνωρίζουμε. Στην απόλυτη σύγκριση μεταξύ Κωνσταντέλια και Φορτούνη. Στην απόλυτη σύγκριση που δεν χρησιμεύει για να βγει νικητής, παρά μόνον δύο διαπιστώσεις.

  1. Η κλάση του Φορτούνη είναι τεράστια και η σεζόν που κάνει είναι ακραία
  2. Ο Κωνσταντέλιας έχει ένα υπερπλήρες πακέτο πριν καν γίνει 21

Πάμε να το δούμε.

Οι επιδόσεις Κωνσταντέλια και Φορτούνη στη φετινή Stoiximan Super League
Οι επιδόσεις Κωνσταντέλια και Φορτούνη στη φετινή Stoiximan Super League

"Ποια σύγκριση", θα πει κάποιος, "αφού ο Φορτούνης υπερτερεί σχεδόν σε όλα". Ναι, σωστό, αυτή μπορεί να είναι η πρώτη ανάγνωση. Η δεύτερη οφείλει να είναι πιο προσεκτική.

Διότι στην αριστερή στήλη έχουμε έναν παίκτη που ακόμα δεν έχει γίνει 21 ετών. Και δεξιά δεν έχουμε απλώς έναν καλό μεσοεπιθετικό, αλλά τον κορυφαίο του πρωταθλήματος, που κάνει ακραία σεζόν.

Η ακραία σεζόν: Και μέσος και δεκάρι και εκτελεστής

Διότι αυτές οι επιδόσεις του Φορτούνη είναι ακραίες. Μόνο αυτός μπορεί να έχει ταυτόχρονα 91 ενέργειες με την μπάλα, να κάνει 3.3 τελικές και να δημιουργεί 2.1 ευκαιρίες στο open play, στην κανονική ροή του αγώνα.

Τόσες ενέργειες με την μπάλα έχει ένας κεντρικός μέσος που περνάνε όλα από τα πόδια του, όπως ο Πέρεθ που έχει μέσο όρο 96. Τόσες τελικές κάνουν οι καθαροί φορ, όπως ο Ελ Κααμπί που έχει μέσο όρο 3.4 τελικές. Και τόσες ευκαιρίες δημιουργεί μόνο ο Φορτούνης, αφού αυτός είναι και φέτος ο κορυφαίος δημιουργός του πρωταθλήματος.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού τα κάνει ταυτόχρονα όλα μαζί. Κεντρικός μέσος, δεκάρι, κουβαλητής, δημιουργός, εκτελεστής.

Το εξίσου σπάνιο πακέτο του μικρού

Όσο ακραία είναι η φετινή του σεζόν, τόσο ακραίο θα ήταν να μπορεί να τον "ματσάρει" ο 20χρονος Κωνσταντέλιας. Δεν τον κοντράρει τον Φορτούνη, δεν τον φτάνει, τον περνάει μόνο στις ενέργειες μέσα στην περιοχή, αφού ο μικρός του ΠΑΟΚ παίζει πιο ψηλά στο γήπεδο κι έτσι πατάει περισσότερο μέσα στο κουτί.

Όμως, αν δει κανείς τις επιδόσεις του Κωνσταντέλια χωρίς την απευθείας σύγκριση με τον Φορτούνη, θα διαπιστώσει πως μιλάμε για ένα εξίσου σπάνιο πακέτο.

Ο μικρός ακόμα δεν έχει γίνει 21 κι έχει μάθει να τα κάνει όλα. Δεν είναι μόνο τα πέντε γκολ και οι τρεις ασίστ σε λίγο πάνω από 1.000 λεπτά συμμετοχής.

Είναι πως κι εκείνος χτίζει από πολύ μικρός ένα πλήρες πακέτο. Και απειλή με 2.4 τελικές και δημιουργία με 1.2 ευκαιρίες στο open play. Και 15 κουβαλήματα μπάλας και δουλειά χωρίς αυτήν, με 4.7 ανακτήσεις κατοχής.

Και πατήματα στην περιοχή, αλλά και 58 ενέργειες με την μπάλα σε κάθε ματς, μόλις 10 λιγότερες από όσες έχει μέσο όρο ο Μεϊτέ που κυριαρχεί στο κέντρο.

Το περιβάλλον

Ο φετινός ΠΑΟΚ έχει πάρει πολλά από πολλούς πίσω από τον φορ. Κατά διαστήματα λάμπουν και προσφέρουν όλοι οι μεσοεπιθετικοί, ο Ζίβκοβιτς, ο Τάισον, ο Ντεσπόντοβ, ο Μουργκ.

Ο Κωνσταντέλιας έχει τον δικό του χώρο, χωρίς να έχει χρειαστεί να τραβήξει παραπάνω κουπί, κάτι που σίγουρα κάνει ο Φορτούνης από την αρχή της σεζόν στον Ολυμπιακό.

Και μάλλον είναι καλύτερα έτσι για τον Κωνσταντέλια. Έχει το ποδοσφαιρικό πακέτο να κάνει πολλά, αλλά η σταδιακή ανάπτυξη είναι πάντα ο προτιμότερος δρόμος.

Αν ο ΠΑΟΚ βάσιζε περισσότερα πάνω του, είναι πιθανόν ο μικρός να έχει μεγαλύτερες επιδόσεις σε κάποιους δείκτες, αλλά δεν είναι πάντα καλό να σηκώνεις πολλά βάρη πριν τα 21.

Αντιθέτως, ο Φορτούνης στα 31 έχει και την κλάση να κάνει φοβερά πράγματα στο γήπεδο, αλλά και την "υποχρέωση" να τα κάνει στον φετινό Ολυμπιακό.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΟΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ