ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Η "ηλεκτρική καρέκλα" των τεχνικών διευθυντών

Ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Όλαφ Ρέμπε
Ο Όλαφ Ρέμπε Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, ΟΛΑΦ ΡΕΜΠΕ

Στον κύκλο των…παραιτημένων αθλητικών διευθυντών στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη προστέθηκε και ο Ολάφ Ρέμπε, που πριν συμπληρώσει καν έναν χρόνο στην Τούμπα, ετοιμάζει βαλίτσες για τη Νυρεμβέργη.

Η θέση του αθλητικού διευθυντή στον ΠΑΟΚ αποτελεί μια ηλεκτρική καρέκλα περίπου τόσο « επικίνδυνη» όσο και αυτή του προπονητή. Και ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται οι προπονητές να αντέχουν περισσότερο δεν ισχύει το ίδιο για τους τεχνικούς διευθυντές που συνήθως εξωθούνται σε παραιτήσεις ή πολύ γρήγορα μένουν στην ουσία χωρίς αντικείμενο.

Από το Γιώργο Γεωργιάδη που ήταν ο πρώτος τεχνικός διευθυντής που δούλεψε με τον Ιβάν Σαββίδη μέχρι και τον Όλαφ Ρέμπε οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να τρέξουν τον προγραμματισμό στο Δικέφαλο αποχωρούν οι περισσότεροι ως αποτυχημένοι και λίγοι από αυτούς αναζητούν τρόπο επιστροφής στην Τούμπα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΤΣΙΑΚΟΦ

Τον Γιώργο Γεωργιάδη ο Ιβάν Σαββίδης τον βρήκε στον ΠΑΟΚ όταν ανέλαβε τα ηνία του Δικεφάλου το 2012 και η αλήθεια είναι ότι όπως κάθε νέος ιδιοκτήτης μιας ομάδας η επιλογή του να φέρει στην Τούμπα έναν δικό του άνθρωπο για να αναλάβει την ευθύνη μιας μεταβατικής περιόδου ήταν λογική αναμενόμενη.

Τον άνθρωπο αυτό τον βρήκε στο πρόσωπο του Γκέρμαν Τσιτσιακόφ, που ήρθε στην Τούμπα το Νοέμβριο του 2012 ως στρατηγικός σύμβουλος του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ με τα καθήκοντα του να είναι μάλλον ασαφή αλλά πολύ γρήγορα να καλύπτουν όλους τους τομείς και τις μεταγραφές του Δικεφάλου. Διαχειρίστηκε μάλλον αποτυχημένα όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων την απομάκρυνση από τον πάγκο του Γιώργου Δώνη, στηρίχθηκε σε επιλογές ποδοσφαιριστών από το ρωσικό πρωτάθλημα και χρεώθηκε την αποτυχία σε κύπελλο και πρωτάθλημα της σεζόν 2013-14. Η αποχώρηση του βαφτίστηκε παραίτηση για προσωπικούς λόγους αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Λιθουανός δεν είχε κανένα έρεισμα στην Τούμπα και το μέλλον του ήταν προδικασμένο.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΒΡΥΖΑ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Την θέση του τεχνικού διευθυντή του ΠΑΟΚ ανέλαβε ο πρόεδρος της ΠΑΕ τότε Ζήσης Βρύζας με τον Δικέφαλο να αναζητά εκτός των άλλων και προπονητή.

Με τον Βρύζα να ξεκινά συζητήσεις με τον Φερνάντο Σάντος και τον Ιβάν Σαββίδη να επιλέγει τελικά τον Άγγελο Αναστασιάδη φαινόταν εξ αρχής ότι υπήρχαν αρκετές αφορμές για προστριβές ανάμεσα στον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή και έντονη διαφορά φιλοσοφίας. Τελικά ούτε ο Βρύζας, ούτε ο Αναστασιάδης – τον οποίο πρόσφατα θυμήθηκε σε ανάρτηση του ο Γιώργης Σαββίδης- στέριωσαν στον ΠΑΟΚ.

Ο Βρύζας αποχώρησε μετά από δύο παραιτήσεις λόγω της έντονης κριτικής που δέχθηκε από τους φίλους του ΠΑΟΚ για τις επιλογές του και το Δικέφαλο να ανακοινώνει στη διάρκεια ακόμη των πλέι οφ της σεζόν 2014-15 τον ερχομό του…ξακουστού Φρανκ Άρνεσεν.

Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΝΕΣΕΝ

Ο Δανός που ανέλαβε τα καθήκοντα του στον ΠΑΟΚ έχοντας ακόμη υποχρεώσεις σχολιαστή σε τηλεοπτικό κανάλι για τους αγώνες της Εθνικής του ομάδας ήρθε στην Τούμπα με μεγάλες προσδοκίες αλλά γρήγορα έχασε την εμπιστοσύνη του Ιβάν Σαββίδη. Οι καλοκαιρινές μεταγραφές παικτών που σε βάθος χρόνου απέφεραν κέρδη για τον ΠΑΟΚ ( Όλσεν, Ροντρίγκες, Τσίμιροτ) δεν φάνηκε εξ αρχής να αποδίδουν, η επιλογή του Τούντορ στην άκρη του πάγκου και η κόντρα του με τον Μπερμπάτοφ και η κακή πορεία στο πρωτάθλημα έφεραν το Δανό σε θέση άμυνας και σε δεύτερο ρόλο αφού δυο στελέχη προστέθηκαν στο δυναμικό της ΠΑΕ. Ο πολύπειρος και δημιουργός της μεγάλης ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ Νίκος Βεζυρτζής που δεν έμεινε παρά μόνο λίγους μήνες ενεργός και ο Σλοβάκος Λούμπος Μίχελ ως υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΠΑΕ

Το διαζύγιο του Δανού με τον ΠΑΟΚ ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2016 με τον Άρνεσεν – όπως συμβαίνει συνήθως με τους αθλητικούς διευθυντές του ΠΑΟΚ- να στερείται υποστηρικτών στα γραφεία της ΠΑΕ, να δέχεται έντονη κριτική για τις επιλογές του, να μην έχει ρόλο στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο εκείνης της χρονιάς και να αποχωρεί αφήνοντας το πόστο του στο Μίχελ.

Ο… ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΛΟΥΜΠΟΣ ΜΙΧΕΛ

Ο Λούμπος Μίχελ το καλοκαίρι του 2016 έφερε στον ΠΑΟΚ ως ελεύθερους μάλιστα τους ποδοσφαιριστές που αποτελέσαν τον κορμό του ΠΑΟΚ που έφερε τίτλους στην Τούμπα. Κάμπος, Σάκχοφ, Μάτος, Μπίσεσβαρ, Κάνιας και Βαρέλα ( αυτός με μεταγραφή) ήταν δικές του επιλογές, ωστόσο υπήρξαν και με αυτόν αρκετές τριβές.

Ο Σλοβάκος κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να ξεπεράσει… διπλωματικά τις παρεμβάσεις στα μεταγραφικά της οικογένειας Σαββίδη και να παραμένει στο πόστο του μέχρι και το Νοέμβριο του 2018 όταν και έγινε δεκτή η παραίτηση του. Δεν ήταν η πρώτη που είχε θέσει στη διάθεση του Ιβάν Σαββίδη.

Ο Μίχελ είχε παραιτηθεί το καλοκαίρι του 2017 μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από την Έστερσουντ με την παραίτηση του ωστόσο να μην γίνεται δεκτή. Και αυτό αποχώρησε όντας απομονωμένος και δεχόμενος σκληρή κριτική παρά τις όποιες πετυχημένες επιλογές είχε κάνει. Και στην δική του περίπτωση ο διάδοχος του είχε βρεθεί νωρίτερα.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΠΡΑΝΚΟ

Τον Αύγουστο του 2018 όταν ο ΠΑΟΚ είχε ανακοινώσει την πρόσληψη του Μάριο Μπράνκο ως συνεργάτη του Μίχελ, ήταν για πολλούς δεδομένο ότι ο Δικέφαλος προετοίμαζε το έδαφος για την επόμενη ημέρα στη θέση του αθλητικού διευθυντή.

Ο Πορτογάλος ήταν ενεργός στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της χρονιάς του νταμπλ όταν χρειάστηκε να βρει τον αντικαταστάτη του Πρίγιοβιτς φέρνοντας τον Σβιντέρσκι , με τους δανεισμούς από Πόρτο και Σπόρτινγκ Σέρτζιο Ολιβέιρα και Γιόζιπ Μίσιτς αντίστοιχα για να καλύψει τις ανάγκες στα χαφ και τον Ίνγκασον να έρχεται ως εναλλακτική λύση των…4 εκατομμυρίων στην Τούμπα. Το καλοκαίρι βρήκε τον ΠΑΟΚ αήττητο πρωταθλητή και νταμπλούχο αλλά χωρίς προπονητή μετά την φυγή του Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ έφερε ως διάδοχο του Ρουμάνου τον Αμπέλ Φερέιρα όμως ήδη είχαν αρχίσει να χτυπούν τα καμπανάκια του Financial Fair Play, που έγιναν περισσότερο ηχηρά μετά τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις . Ο ΠΑΟΚ πρόλαβε να αποκτήσει Στοχ, Εσίτι και Ντόουγκλας Αουγκούστο πριν βρεθεί στο δρόμο του ο Άγιαξ στα προκριματικά του Champions League και έρθει και ο άδοξος αποκλεισμός από την Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Ο Μπράνκο ανέλαβε την ευθύνη του αποκλεισμού και παραιτήθηκε, χωρίς η παραίτηση του να γίνει δεκτή. Παρέμεινε στο πόστο του μέχρι το τέλος της σεζόν όταν και έληξε το συμβόλαιο του αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε αντικείμενο. Η μεταγραφή του Εσίτι ήταν η τελευταία που πραγματοποίησε ο ΠΑΟΚ μέχρι έναν χρόνο αργότερα να αποκτήσει με αθλητικό διευθυντή τον Όλαφ Ρέμπε πλέον τον Στέφαν Σβαμπ.

Στο μεσοδιάστημα οι άνθρωποι του Δικεφάλου περιμέναν από τον Μπράνκο να ελαφρύνει το μπάτζετ ή ακόμη και να καταφέρει να παραχωρήσει κάποιον από τους παίκτες που ήδη υπήρχαν στο ρόστερ για να εξορθολογιστούν τα οικονομικά της ΠΑΕ, χωρίς ωστόσο να δουν αποτελέσματα. Μετά την αποχώρηση του ακούστηκαν πολλά παράπονα από ποδοσφαιριστές για τις σχέσεις τους μαζί του και ο Πορτογάλος αποχώρησε παραδίδοντας στον Όλαφ Ρέμπε.

ΡΕΜΠΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ

Ο Ρέμπε κλήθηκε να διαχειριστεί ένα μειωμένο μπάτζετ και να αφαιρέσει από την ασπρόμαυρη ΠΑΕ το βραχνά του Financial Fair Play. Πέτυχε σε αυτό; Μάλλον όχι…

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση με το FFP είναι πλέον περισσότερο διαχειρίσιμη. Αυτό οφείλεται όμως κυρίως στα έσοδα που εξασφάλισε ο Δικέφαλος το καλοκαίρι και όχι τόσο από τις παραχωρήσεις ποδοσφαιριστών του και το θετικό ισοζύγιο από τις μεταγραφές. Ο ΠΑΟΚ βρήκε έσοδα από την πορεία του στα προκριματικά του Champions League και τις δυο προκρίσεις που του έδωσαν το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League και το νέο του τηλεοπτικό συμβόλαιο με την NOVA.

Στις μεταγραφές, χωρίς να υπολογίζει κανείς την κάθετη σχεδόν πτώση στα συμβόλαια που δίνει στους παίκτες του, οι κινήσεις που έκανε δεν ήταν και τόσο παρεμβατικές για τα ταμεία της ΠΑΕ. Και το πιο σημαντικό είναι ότι φανερά η ποιότητα του ρόστερ του Δικεφάλου μειώθηκε από τις παραχωρήσεις παικτών όπως ο Άκπομ, ο Πέλκας, ο Λημνιός και τελευταία ο Γιαννούλης.

Ο Ρέμπε φεύγει άρον άρον από τον ΠΑΟΚ για τη Νυρεμβέργη και φορτώνεται στην πλάτη του όλα τα λάθη που έγιναν φέτος στην Τούμπα και κανείς δεν προσμετρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Γερμανός βρέθηκε προ τετελεσμένων, από ενέργειες άλλων…

Το σίγουρο είναι ότι η επιλογή του επόμενου αθλητικού διευθυντή θα είναι κρίσιμη καθώς και φέτος το καλοκαίρι τα ζητήματα που είναι ανοικτά είναι πολύ σημαντικά.

Phto Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ