THE SPORTS ECONOMIST

ΠΑΟΚ: Η ευρωπαϊκή πασαρέλα για τον Κωνσταντέλια

ΠΑΟΚ: Η ευρωπαϊκή πασαρέλα για τον Κωνσταντέλια
INTIME

Η έρευνα του SPORT24 για το τι ισχύει για κάθε μία από τις ομάδες που έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί ως ενδιαφερόμενες για τη φετινή αποκάλυψη της Stoiximan Super League, τον Γιάννη Κωνσταντέλια.

Γιάννης Κωνσταντέλιας. Για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά μέτρα και σταθμά, φαινόμενο. Τόσο σε επίπεδο αγωνιστικό όσο και σε επίπεδο αντίκτυπου των όσων κάνει στο γήπεδο, αλλά και σε εκείνο της αναγνώρισης του ταλέντου του. Όχι μόνο από φίλους, μα και από αντιπάλους, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός συνόρων.

Κάτι που πιστοποιείται και από τη μετεωρική του πρόοδο. Πριν έξι μήνες, ουσιαστικά δεν υπήρχε στον αγωνιστικό χάρτη, ούτε καν του ΠΑΟΚ. Πλέον είναι αναντικατάστατος, σημείο αναφοράς του "δικέφαλου", αναπροσάρμοσε και επέκτεινε το συμβόλαιό του τριπλασιάζοντας τις απολαβές του, έγινε διεθνής, έφερε με μερικές μόνο ώρες μπάλας στα πόδια του σε επίπεδο πρώτης ομάδας πρόταση με επταψήφιο αριθμό εκατομμυρίων και συγκεντρώνει σταθερά, εβδομάδα την εβδομάδα, την προσοχή κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Λογιών λογιών οι ομάδες που κατά καιρούς έχουν παρελάσει στα media ως ενδιαφερόμενες. Το SPORT24 σταχυολογώντας τα όσα κοινοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα παρουσιάζει κατόπιν σχετικής έρευνας τι ισχύει για κάθε μία από αυτές που έφτασαν στη δημόσια σφαίρα.

Απαραίτητη υποσημείωση: φαινόμενο ο 20χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός είναι ακριβώς και λόγω του επιπέδου των ενδιαφερόμενων που έχει προσελκύσει. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και προκύπτει από το κάθε τι. Δεν προοιωνίζει όμως απαραιτήτως -ειδικά μετά την πρόσφατη αναπροσαρμογή και επέκταση συμβολαίου- μεταγραφή το ερχόμενο καλοκαίρι. Κάθε άλλο.

Στον ΠΑΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει -τουλάχιστον ως και την περασμένη μεταγραφική περίοδο- το αντίτιμο που αξιώνουν (δυναμικό πάντως σε κάθε περίπτωση), ενώ ακριβώς εξαιτίας της μοναδικότητας του... προϊόντος που διαχειρίζονται (και τι πολύπλευρα κέρδη μπορεί να αποφέρει, όχι κατ’ ανάγκη άμεσα και όχι αποκλειστικά οικονομικά), συμμερίζονται πως το βασικό κριτήριο, όταν έρθει η ώρα της επιλογής, (θα) είναι το ποδοσφαιρικό πλάνο που θα προτιμήσει να ακολουθήσει ο ίδιος ο Κωνσταντέλιας.

Ως τότε, πάμε να δούμε τα μέχρι τώρα ισχύοντα.

Αγγλία

Γενική παρατήρηση αναφορικά με το ενδιαφέρον που υπάρχει από την PremierLeague. Εκτιμώνται ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν το παιχνίδι του Κωνσταντέλια. Όχι απλώς και μόνο σε δημιουργικό/επιθετικό/εκτελεστικό επίπεδο, αλλά ανασταλτικό.

Το pressing που κάνει, γενικό και στοχευμένα στο επιθετικό τρίτο, οι ανακτήσεις μπάλας, τα τρεξίματα και ο δυναμισμός που βγάζει στα μαρκαρίσματα, στοιχεία που απαιτούνται μεν στο αγγλικό πρωτάθλημα, αλλά σίγουρα δεν συνηθίζονται (ή έστω δεν απαντώνται συχνά) σε μεσοεπιθετικό με την τεχνική κατάρτιση του «Ντέλια».

Και τέλος, ανεξαρτήτως του πόσο προχωρημένο είναι το scouting που γίνεται ή το πόσο θετικές είναι οι εισηγήσεις, ειδικά οι αγγλικές ομάδες που ενδιαφέρονται δεν πρόκειται να μπουν σε διαδικασία πλειοδοσίας ούτε και να κάνουν το οτιδήποτε βιαστικά.

Ακριβώς γιατί γνωρίζουν πως έχουν -σε οποιαδήποτε σχετική διαδικασία- πολλά (και όχι μόνο οικονομικά) πλεονεκτήματα.

Συγκεκριμένα τώρα.

Άρσεναλ: Γνωστός χρόνια στους "κανονιέρηδες". Και πολύ καλά γνωστός. Δεν θα μπορούσε συνεπώς να μην παρακολουθείται σταθερά και να μην καταγράφεται η εξέλιξή του, σε πρωταγωνιστικό πλέον επίπεδο.

Τσέλσι: Δεν υπάρχει τίποτα από τους "μπλε".

Λιντς: Δεν έχει υπάρξει κάτι από τα "παγώνια" και δεν προβλέπεται κιόλας.

Μπρέντφορντ & Μπράιτον: Σταθερό και συνεχώς ανανεώσιμο τσεκάρισμα.

Γερμανία & Αυστρία

Ντόρτμουντ: Ισχύει το scouting. Ως εκεί όμως. Οι Βεστφαλοί -προορισμός που σαφέστατα εντάσσεται στις προτιμήσεις του διεθνή μεσοεπιθετικού- δεν συνηθίζουν να δημοσιοποιούν τους στόχους τους και όταν το κάνουν, συνήθως έχουν φτάσει σε τελικό στάδιο. Με τον "Ντέλια" κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά απέχει από εκεί.

Επίσης, με ως τώρα δεδομένα, δεν προβλέπεται πως θα προχωρήσουν άμεσα, το προσεχές δηλαδή καλοκαίρι, σε κάτι περισσότερο, έχοντας δεχτεί πως θα περιμένουν την επόμενη σεζόν, οπότε -αν πάντα προκριθεί ως επιλογή- και θα συνεχίσουν να τον παρακολουθούν.

Βόλφσμπουργκ: Τσεκάρισμα ναι, έχει υπάρξει, ενημέρωση προ αρκετού διαστήματος επίσης, αλλά πλέον οι "λύκοι" δεν βρίσκονται στο κάδρο της συζήτησης.

Λειψία: Δεν υπάρχει τίποτα από τους "ταύρους".

Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει μιας και από την (ευρύτερη) οικογένεια της RedBull η ομάδα που έχει ενδιαφερθεί, αποτελώντας και το κατάλληλο εφαλτήριο σύμφωνα με την ποδοσφαιρική και επενδυτική πολιτική συνολικά της εταιρείας που ελέγχει ουσιαστικά τις δύο ομάδες, είναι η Ζάλτσμπουργκ.

Γνωστή η πρόταση που κατέθεσαν τον Ιανουάριο οι πρωταθλητές Αυστρίας. Πρόταση που διαχειρίστηκε ο ατζέντης του Κωνσταντέλια, ο Λεωνίδας Αθανασούλας -η συνεργασία των οποίων πρόσφατα επεκτάθηκε με σχετικές υπογραφές ως το 2027, δείγμα της αμοιβαιότητας που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών- και που κατέστησε τότε τη Ζάλσμπουργκ πιεστικότατη διεκδικήτρια του διεθνή μέσου.

Πρόταση που είναι η μόνη σε τέτοιο επίπεδο και τόσο ολοκληρωμένη που έχει φτάσει στον ΠΑΟΚ και η οποία πλέον αποτελεί ουσιαστικά τη βάση, την τιμή εκκίνησης για οποιαδήποτε συζήτηση και προσέγγιση και για οποιονδήποτε -από εδώ και πέρα- ενδιαφερόμενο.

Ισπανία

Σοσιεδάδ: Τσεκάρεται σταθερά από τους Βάσκους ο Κωνσταντέλιας, δελεάζει (και δελεάζεται) ως πρότζεκτ.

Βιγιαρεάλ: Έχουν δει αρκετά ελληνικό πρωτάθλημα οι Λεβαντίνοι στη φετινή χρονιά, δεν γίνονταν να μην ξεχωρίσουν τον κορυφαίο νέο Έλληνα ποδοσφαιριστή της σεζόν.

Σεβίλλη: Ότι αρέσει στους Ανδαλουσιάνους ο "Ντέλιας", αρέσει. Ότι έκαναν πρόταση τον Ιανουάριο, ή ότι θα επανέλθουν, ή ότι έστω μπορούσαν/μπορούν να ανταποκριθούν στα οικονομικά δεδομένα, όλα αυτά απλώς ανήκουν σε φαντασιακό επίπεδο.

Ιταλία

Γενικά, το Καμπιονάτο δεν αποτελεί προτεραιότητα του Κωνσταντέλια. Και στον ΠΑΟΚ και το γνωρίζουν και το σέβονται. Ανεξαρτήτως του ενδιαφέροντος και της ζήτησης που υπάρχει και συνεχώς προκύπτει, δεν υπάρχει αμοιβαιότητα, μιας και ο 20χρονος διεθνής δεν προτιμάει τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ως το επόμενο βήμα, οπότε και αν αυτό αποφασιστεί (ή ωριμάσουν οι συνθήκες για) να γίνει.

Αυτό ως συγκεντρωτικό πόρισμα, με την επιπλέον υποσημείωση πως οτιδήποτε έρχεται από Ιταλία μεριά, θα πρέπει αυτομάτως να παραμερίζεται. Τι όμως είχε υπάρξει ως τώρα βάσει τουλάχιστον των όσων κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν;

Μίλαν: Περισσότερο προϊόν… δημόσιων σχέσεων εκ μέρους του ΠΑΟΚ, παρά κάτι ουσιαστικό(τερο). Θετικές όντως οι περισσότερες αξιολογήσεις και εκθέσεις των "ροσονέρι", η δική τους τιμολόγηση όμως είναι πάρα πολύ χαμηλότερη των αξιώσεων του "δικέφαλου". Για πολλούς λόγους – και όχι μόνο οικονομικούς – καπνός, χωρίς φωτιά το συγκεκριμένο θέμα.

Αταλάντα: Μόνο τσεκάρισμα, τίποτα περισσότερο.

Φιορεντίνα: Δεν υπάρχουν στο τραπέζι οι "βιόλα".

Νάπολι: Δεν υπήρξε ποτέ τίποτα από τους "παρτενοπέι".

Πορτογαλία

Μπενφίκα: Ανεξαρτήτως της εκτίμησης που υπάρχει για το ταλέντο και τη δυναμική, ο Κωνσταντέλιας δεν απασχόλησε ποτέ μεταγραφικά τους Λουζιτανούς, η στόχευση των οποίων βρίσκεται σε άλλες αγορές.

Πόρτο: Δεν υπήρξε ποτέ και τίποτα από τους "δράκους".

Ολλανδία

Άγιαξ: Έχει γίνει scouting, έχουν υπάρξει στο παρελθόν (όχι πρόσφατο) επαφές και επικοινωνία, πλέον όμως τα δεδομένα στον "Αίαντα" έχουν αλλάξει ριζικά και σε επίπεδο τεχνικής διεύθυνσης με την πρόσφατη συμφωνία με τον (Γερμανό) Σβεν Μίσλιντατ αλλά και σε επίπεδο τεχνικής ηγεσίας μιας και μόνο σίγουρο δεν είναι πως ο υπηρεσιακός, Τζόνι Χάιτινχα θα παραμείνει στα ηνία μετά το τέλος της σεζόν.

Συνεπώς, tabularasa στο κάθε τι, παρακινδυνευμένη εκ των πραγμάτων έστω και πιθανολογήση (τελείως αβάσιμη τη δεδομένη στιγμή) για οποιαδήποτε σταθερά όχι μόνο ως προς τον "Ντέλια", αλλά ως προς τη γενικότερη μεταγραφική στόχευση και το πλαίσιο αυτής του Άγιαξ.

PSV: Δεν έχει ασχοληθεί. Και δεν πρόκειται να το κάνει μιας και η μεταγραφική πολιτική του ολλανδικού συλλόγου κινείται σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο απ’ ότι προϋποθέτει οποιαδήποτε κίνηση για τον Κωνσταντέλια.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ