ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Η απόλυτη σύγκριση της σεζόν του νταμπλ, σε σχέση με τον φετινό

ΠΑΟΚ: Η απόλυτη σύγκριση της σεζόν του νταμπλ, σε σχέση με τον φετινό
Οι Αντρίγια Ζίβκοβιτς, αριστερά, και Γιάννης Κωνσταντέλιας, δεξιά, πανηγυρίζουν γκολ του ΠΑΟΚ στην Τούμπα INTIME SPORTS

Αγγίζει τα όρια της ιεροσυλίας, αλλά ο φετινός ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι πιο παραγωγικός και περισσότερο ελκυστικός, από ότι ήταν ο Δικέφαλος στις πρώτες 15 αγωνιστικές της περιόδου 2018-19. Αν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικός στο τέλος θα πανηγυρίζει…

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε το πρώτο αυτό κομμάτι της σεζόν στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος αποδίδοντας -από την αρχή της σεζόν, μέχρι και την εξάρα σε βάρος της Κηφισιάς- εξαιρετικό και συνδυαστικό ποδόσφαιρο.

Οι φίλοι του Δικεφάλου δικαιούνται να κάνουν όνειρα, καθώς βλέπουν μια ομάδα που μπορεί να φτάσει μέχρι τέλους, ίσως και την πιο απολαυστική ομάδα των τελευταίων χρόνων.

Μοιραία η σύγκριση στο μυαλό των περισσότερων πηγαίνει με τον ΠΑΟΚ της σεζόν 2018-19 που σάρωσε στην Ελλάδα, παίρνοντας αήττητη το πρωτάθλημα και κατακτώντας στο τέλος το νταμπλ με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και πάλι στον πάγκο της.

Στην πράξη φυσικά και δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στην πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ιστορία του Δικεφάλου και στην φετινή που δείχνει ότι μπορεί να καταφέρει σπουδαία πράγματα, όμως ακόμη δεν έχει κατακτήσει τίποτα, εκτός βέβαια από τις εντυπώσεις.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο τωρινός ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, όσο και αν αυτό φτάνει στα όρια της ιεροσυλίας, είναι η παραγωγική και σίγουρα πιο ελκυστική ομάδα που έχει δημιουργήσει στην Τούμπα ο Ρουμάνος τεχνικός.

Τι έκανε στις πρώτες 15 αγωνιστικές τότε, τι κάνει τώρα…

Τι λένε οι αριθμοί και οι συγκρίσεις με την ομάδα του νταμπλ; Ότι εκείνη ήταν σαφώς πολύ πιο αποτελεσματική- μιλάμε άλλωστε για μια ομάδα που δεν έχασε παιχνίδι στο πρωτάθλημα- έχοντας στους πρώτους 15 αγώνες της σεζόν 14 νίκες και μόλις μια ισοπαλία.

Σε αυτούς τους 15 αγώνες περιλαμβάνονται, όπως και φέτος, δυο παιχνίδια με τον Αστέρα Τρίπολης, αφού η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, σε πρωτάθλημα 16 ομάδων είχε αναβληθεί με τον ΠΑΟΚ να αντιμετωπίζει τον ΠΑΣ Γιάννινα, στα τέλη του Γενάρη, ενώ είχαν ήδη παιχθεί αγωνιστικές.

Με συγκομιδή 27 γκολ υπέρ και μόλις 6 κατά καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι η δύναμη εκείνης της ομάδας ήταν η αμυντική της λειτουργία. Που στατιστικά τουλάχιστον ήταν ανώτερη από τη φετινή με τον ΠΑΟΚ να έχει δεχθεί τα λιγότερα – μαζί με τον Παναθηναϊκό -γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά σχεδόν τα διπλάσια (11) σε σχέση με την χρονιά του νταμπλ. Έχοντας μάλιστα παίξει εκτός έδρας και τα 3 ντέρμπι με τους υπόλοιπους του BIG-4.

Η μεγάλη διαφορά είναι στα γκολ που σκοράρει ο Δικέφαλος φέτος που έχουν φτάσει ήδη τα 39. Ο μέσος όρος του τωρινού ΠΑΟΚ είναι 2,6 γκολ ανά παιχνίδι, όταν την σεζόν 2018-19 βρισκόταν στο 1,8 γκολ.

Τότε, όμως, δεν υπήρξε κανένας αγώνας που οι παίκτες του δεν πανηγύρισαν έστω μια φορά σε αντίθεση με φέτος που ήδη 3 φορές οι παίκτες του έφυγαν από το γήπεδο χωρίς να γευτούν την χαρά του γκολ. Κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος όρος του στα γκολ στα παιχνίδια που έχει σκοράρισμα φτάνει στο εντυπωσιακό 3,25, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο κομμάτι στην σεζόν του πρωταθλήματος.

Η ειδοποιός διαφορά στην επίθεση

Από την άλλη, ο πλουραλισμός στο σκοράρισμα που είναι φέτος μεγάλο όπλο για την ομάδα του Λουτσέσκου, σε αριθμό παικτών που πετυχαίνουν γκολ στο πρωτάθλημα, ήταν χαρακτηριστικό του ΠΑΟΚ και την χρονιά που πήρε το νταμπλ. Φέτος για τον Δικέφαλο έχουν γράψει γκολ 12 ποδοσφαιριστές και τότε στα πρώτα 15 παιχνίδια είχαν σκοράρει 11.

Η μεγάλη όμως- και ίσως ειδοποιός- διαφορά του τότε με το τώρα, είναι ότι οι 7 από τους 11 είχαν ένα γκολ και μόνο οι 4 περισσότερα. Τότε υπήρχε ο Πρίγιοβιτς που πρόλαβε να βάλει πριν φύγει 9 γκολ στο πρωτάθλημα και δεύτερος σκόρερ (πάντα στα πρώτα 15 παιχνίδια) ήταν το…αυτογκόλ με 4.

Ο Μαουρίσιο είχε 3, Μπίσεσβαρ και Άκπομ από 2 και οι υπόλοιποι (Ελ Καντουρί, Ζαμπά, Μάτος, Λημνιός, Κρέσπο, Βαρέλα και Βιεϊρίνια) από ένα.

Ο φετινός ΠΑΟΚ έχει σαφώς περισσότερους παίκτες που αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ήδη ο Μουργκ έχει φτάσει στα 7 γκολ, ο Ζίβκοβιτς στα 6, ο Οζντόεφ στα 5 και οι είναι οι πρώτοι σκόρερ του Δικεφάλου. Ακολουθούν Μπράντον, Κωνσταντέλιας και Ντεσπόντοφ που έχουν από 4, Σαμάτα και Ράφα Σοάρες έχουν από 2 και Τσιγγάρας, Τζίμας, Κουλιεράκης και Σάστρε από ένα.

Είναι δεδομένο ότι ο Δικέφαλος δεν έχει έναν κατά συρροή σκόρερ, αλλά ακόμη και αυτή την θεωρητική αδυναμία του την έχει μετατρέψει σε πλεονέκτημα, βάζοντας στην αντίπαλη περιοχή παίκτες από τις υπόλοιπές γραμμές του.

Ακόμη δεν πήρε τίποτα

Ο φετινός ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, λοιπόν, είναι πολύ πιο παραγωγικός σε σχέση με την ομάδα του 2018-19. Αν καταφέρει να είναι εξίσου αποτελεσματικός με τότε, λογικά το τέλος της σεζόν θα τον βρει να πανηγυρίζει. Μέχρι τώρα δεν έχει πάρει τίποτα και ο δρόμος στη συνέχεια θα είναι σίγουρα ανηφορικός…

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ