ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Για τον Λουτσέσκου δεν υπάρχει rotation, αλλά φέτος το εφαρμόζει καλύτερα από ποτέ

ΠΑΟΚ: Για τον Λουτσέσκου δεν υπάρχει rotation, αλλά φέτος το εφαρμόζει καλύτερα από ποτέ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / INTIME SPORTS

Πώς ο Ραζβάν Λουτσέσκου καταφέρνει να παρατάσσει τον ΠΑΟΚ με πολλές αλλαγές από παιχνίδι σε παιχνίδι -θα το κάνει και στον αγώνα με την Αμπερντίν- χωρίς να διαφοροποιείται η εικόνα του και κυρίως η φιλοσοφία του.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης 24 Οκτωβρίου στην Σκωτία για τον αγώνα με την Αμπερντίν (26/10, 22:00, Cosmote Sport 7HD, Match Center στο SPORT24), που μπορεί να είναι κομβικός για την πρόκριση του στην φάση των νοκ άουτ αγώνων του Conference League.

Οι επιλογές του Ραζβάν Λουτσέσκου θα οριστικοποιηθούν μετά την τελευταία προπόνηση που θα γίνει αργά σήμερα το βράδυ στο γήπεδο των Σκωτσέζων. Φαίνεται ωστόσο ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ σκοπεύει να κάνει αλλαγές σε σχέση με τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο στην Τούμπα. Αλλαγές που μπορεί και να φτάσουν ακόμη και στις εννιά, αν τελικά ξεκινήσει ο Ράφα Σοάρες στο αριστερό άκρο της άμυνας του Δικεφάλου.

Αν μάλιστα είχε αποκτηθεί ο ένας επιπλέον μεσοεπιθετικός που ζητούσε ο Ρουμάνος τεχνικός το καλοκαίρι, πιθανότατα αύριο το βράδυ να βλέπαμε μια εντελώς διαφορετική ομάδα μπροστά από τον Ντομινίκ Κοτάρσκι, που λογικά δεν μπαίνει στο rotation.

Εδώ που τα λέμε όμως ο Λουτσέσκου έχει καταργήσει την έννοια του rotation φέτος κάνοντας συνεχώς από παιχνίδι σε παιχνίδι 5, 6, 7, ακόμη και περισσότερες αλλαγές, χωρίς να αλλάζει – και αυτό είναι το πιο σημαντικό- η εικόνα της ομάδας του και το ποδόσφαιρο που παίζει. Από την αρχή του πρωταθλήματος όταν προέκυψαν τα συνεχόμενα παιχνίδια, με τα προκριματικά του Conference League να είναι σε πλήρη εξέλιξη ο προπονητής του Δικεφάλου προσπαθούσε να διαχειριστεί το ρόστερ του και πριν από τον πρόσφατο αγώνα με την Άιντραχτ εξήγησε και τη λογική του.

"Δεν κάνω και δε μου αρέσει ο όρος rotation, καταλαβαίνω όμως τη σημασία που έχεις για όλους σας, θέλω να χρησιμοποιώ όλο το ρόστερ. Από παιχνίδι σε παιχνίδι πρέπει να αναζητούμε παίκτες με πνευματική φρεσκάδα. Ξέρω πόσο σημαντικό είναι να υπολογίζεις σε όλους τους ποδοσφαιριστές και πόσο σημαντικό είναι να το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι δεν υπάρχουν βασικοί και αναπληρωματικοί.

Το ποδόσφαιρο μετά τον covid έχει αλλάξει. Στο δεύτερο ημίχρονο μπορείς πλέον να βάλεις πέντε φρέσκους παίκτες και να αλλάξουν τα πάντα στο ματς. Μπορούν να δώσουν άλλη ώθηση στον αγώνα.

Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είναι στο χέρι των ποδοσφαιριστών να καταλάβουν ότι δεν είναι πρόβλημα να μένουν στον πάγκο, γιατί μπορούν να γίνουν "όπλο" για κάθε ομάδα" είχε πει στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα με τους Γερμανούς.

Κατήργησε το rotation, πηγαίνοντάς το σε άλλο επίπεδο

Πώς όμως ο Ρουμάνος τεχνικός έχει πάει το rotation, που όπως έχει δημόσια δηλώσει ως όρος τουλάχιστον για αυτόν δεν υφίσταται, σε ένα νέο επίπεδο;

Μπορεί όλο αυτό να προέκυψε και ως ένα βαθμό αναγκαστικά. Οι καθυστερήσεις στις μεταγραφές μπορεί στο τέλος να έφεραν στην Τούμπα πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές όπως ο Μεϊτέ ή ο Ντεσπόντοφ όμως ανάγκασαν τον Ρουμάνο να δώσει τη μάχη για την πρόκριση ως τους ομίλου του Conference με ένα συγκεκριμένο αριθμό ποδοσφαιριστών. Οι παίκτες του ανταποκρίθηκαν.

Έτσι προέκυψε το… ευρωπαϊκό δίδυμο των χαφ με Τσιγγάρα και Σβαμπ, που λογικά θα ξεκινήσει μαζί και στο αυριανό παιχνίδι με την Αμπερντίν. Από αυτή την ανάγκη προήλθε και η ενεργοποίηση του Τόμας Μουργκ που έχει μπει για τα καλά στο γκρουπ των παικτών που θεωρούνται βασικοί.

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν οι μεταγραφές είχαν μια επιπλέον επίδραση και σε σχέση με τις αποχωρήσεις. Από τις αρχές του καλοκαιριού ο ΠΑΟΚ έχανε ποδοσφαιριστές που αποτελούσαν σημείο αναφοράς για τον Λουτσέσκου.

Έφυγε πρώτος ο Ίνγκασον, τον ακολούθησε στην πόρτα της εξόδου ο Ντόουγκλας Αουγκούστο και αργότερα όταν πλέον είχαν διαμορφωθεί συγκεκριμένα δεδομένα αποχώρησε και ο Κάλεντ Νάρεϊ. Έτσι βγήκαν νέοι πρωταγωνιστές όπως ο Τσιγγάρας στη μεσαία γραμμή που δίκαια κέρδισαν την εμπιστοσύνη του προπονητή τους.

Το πιο βασικό από όλα ήταν αυτό: ότι η ομάδα μέσα από τα παιχνίδια και κυρίως μέσα από τις προπονήσεις έδειξε στον Ρουμάνο τεχνικό ότι παρά τις ελλείψεις που είχε μπορούσε και όπως και κατάφερε να πετύχει το πρώτο στόχο της χρονιάς που ήταν να παίζει στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Όλα αυτά και με την προσθήκη τελικά ποδοσφαιριστών, που μπορούν να κάνουν την διαφορά, ο ΠΑΟΚ απέκτησε μεγάλο βάθος στο ρόστερ του κάτι που το εκμεταλλεύεται στο έπακρο ο προπονητής του. Σκεφτείτε ότι με 16 επίσημα παιχνίδια στη σεζόν υπάρχουν 14 ποδοσφαιριστές που έχουν ήδη διψήφιο αριθμό συμμετοχών και σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται Ντεσπόντοφ, Μεϊτέ και Μάρκος Αντόνιο που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι, ούτε καν ο Βιεϊρίνια, ο εμβληματικός αρχηγός του Δικεφάλου "κορυφαίος όλων", για τον προπονητή του.

Για τον Λουτσέσκου δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί

Μέχρι τώρα η τακτική του Λουτσέσκου δεν αλλάζει κυρίως γιατί αποδίδει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες του είτε ξεκινούν στην αρχική ενδεκάδα, είτε έρχονται από τον πάγκο δείχνουν να ενστερνίζονται τη νοοτροπία του προπονητή τους και αισθάνονται σημαντικοί για την ομάδα τους.

Κάτι που ήταν σύνηθες και στην πρώτη θητεία του Ραζβάν Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ και την ομάδα που έφερε τα περισσότερα τρόπαια στην Τούμπα. Όταν παίκτες όπως ο αρχισκόρερ Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς ο αγαπημένος του Ρουμάνου τεχνικού Ντιέγκο Μπίσεσβαρ έμεναν στον πάγκο και τα έδιναν όλα όταν έμπαιναν ως αλλαγή στο παιχνίδι.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ