THE SPORTS ECONOMIST

ΠΑΟΚ: Χαρακτηριστικά και οικονομικό ταβάνι για τους τέσσερις βασικούς που ψάχνει ο Δικέφαλος

ΠΑΟΚ: Χαρακτηριστικά και οικονομικό ταβάνι για τους τέσσερις βασικούς που ψάχνει ο Δικέφαλος

Ποιο είναι το προφίλ και των τεσσάρων βασικών ποδοσφαιριστών που ψάχνει ο ΠΑΟΚ και ποιο το οικονομικό ταβάνι του Δικέφαλου για κάθε έναν εξ αυτών, τουλάχιστον βάσει της... παραγγελίας που έχει δοθεί στην αγορά.

Καταγεγραμμένες βάσει ρεπορτάζ οι μεταγραφικές προτεραιότητες του ΠΑΟΚ. Σε επίπεδο επιλογών βασικής ενδεκάδας, αυτές είναι τέσσερις: φορ, μεσοεπιθετικός με δυνατότητα να αγωνίζεται στο αριστερό φτερό αλλά και πίσω από τον φουνταριστό, αμυντικός χαφ και (η έσχατη βάσει timing και αξιολόγησης) αριστερός μπακ.

Δεδομένο και το οικονομικό πλαίσιο για τις συγκεκριμένες κινήσεις. Σύμφωνα με όσα οι υπεύθυνοι του αγωνιστικού σχεδιασμού του Δικέφαλου έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους παράγοντες του μεταγραφικού παζαριού, δεν προβλέπεται καμία αγορά, παρά μόνο αξιοποίηση του μπάτζετ που άφησαν οι αποχωρήσεις του περυσινού πλέον ρόστερ για συμφωνίες με ελεύθερους ποδοσφαιριστές.

Σαφές και απόλυτα ενδεικτικό της αναγκαιότητας που υπάρχει για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης, το ότι στον φουνταριστό θα προσφερθεί το μεγαλύτερο συμβόλαιο. Το γκολ ζητάει ο ΠΑΟΚ, το γκολ είναι αυτό που πρέπει να έχει ο επιθετικός που θα αποκτηθεί και αυτό θα πληρωθεί αναλόγως, έχοντας ως βάση τα χρήματα που λάμβανε πέρυσι ο Νέλσον Ολιβέιρα (1,2 εκατ.), ποσό που μπορεί να αυξηθεί με τα προβλεπόμενα μπόνους.

Το αμέσως επόμενο οικονομικό ταβάνι αφορά τον αμυντικό χαφ και μπορεί σε εξαιρετική περίπτωση να αγγίξει (ίσως και να ξεπεράσει οριακά) το 1 εκατομμύριο ευρώ. Για τις υπόλοιπες δύο θέσεις, το αντίστοιχο πλαφόν μπορεί – πάντα βάσει των όσων έχουν διαμηνυθεί στην αγορά και προφανώς μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις – να φτάσει ως και τις 700.000 ευρώ

Κι εδώ προκύπτει η διαφοροποίηση σε σχέση με την τάση που ήθελε το ποσό που εξοικονομήθηκε από τις αποχωρήσεις, δηλαδή 3,6 εκατ. ευρώ καθαρά, να προσφέρεται σε τρεις προσθήκες βασικών, μιας και πλέον, με την απόφαση να γίνουν τέσσερις – ελέω απόκτησης και αριστερού μπακ – μοιραία το ποσό επιμερίζεται χαμηλότερα.

Για όλες τις θέσεις, το ιδανικό ζητούμενο είναι να αποκτηθούν ποδοσφαιριστές σε παραγωγική ηλικία, έχοντας εμπειρίες και παραστάσεις. Ιδεατό να είναι ως 30 ετών, με τις όποιες εξαιρέσεις – αν και εφόσον προκύψουν – να μην ξεπερνάνε κατά πολύ το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο.

Σε επίπεδο χαρακτηριστικών, το βασικό κοινό ζητούμενο είναι η ταχύτητα. Από εκεί και πέρα, κατά περίπτωση συγκεκριμένα ξεκινώντας από τον αριστερό μπακ, ζητείται δυναμισμός στην άμυνα και αποτελεσματικότητα στο 1vs1 στο επιθετικό σκέλος.

Επιπρόσθετα για τον αμυντικό χαφ, τα βασικά προαπαιτούμενα, είναι η επιθετικότητα στο ανασταλτικό κομμάτι και από εκεί και πέρα ικανότητα στο διάβασμα του παιχνιδιού και η βοήθεια στο build up, αλλά και – προφανώς λόγω θέσης – το όλο αγωνιστικό πακέτο (ζητείται) να συμπληρώνεται με ισχυρή προσωπικότητα.

Τέλος, για τον πολυσύνθετο μεσοεπιθετικό το βασικό ζητούμενο εδώ – πέραν πάντα της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας στο 1vs1 – έχει να κάνει με τη συμπεριφορά στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Αποτελεσματικές αποφάσεις, καλά τελειώματα, ευχέρεια στο γκολ και σε δημιουργία, κίνηση με και χωρίς την μπάλα, αλλά και ικανότητα playmaking παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση του προφίλ των υποψηφίων.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ