ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: "Κλειδωμένα" τα 163,9 εκατ. ευρώ της Διπλής Ανάπλασης

Το γήπεδο στον Βοτανικό
Το γήπεδο στον Βοτανικό ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Εγκρίθηκε με πλειοψηφία από την οικονομική επιτροπή του Υπουργείου Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.) κονδύλι 88,9 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Βοτανικό. Έχει "κλειδώσει" πλέον όλη η χρηματοδότηση του πρότζεκτ ύψους 163,9 εκατ. ευρώ. Το SPORT 24 καταγράφει πως "μοιράζονται" τα χρήματα επί των έργων.

Από τα χείλη του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, προέκυψε το πρωί της Δευτέρας (29/03), σε τοποθέτησή του σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, η μεγάλη είδηση "περί επίσημου αιτήματος χρηματοδότησης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ελληνικού κράτους".

Ουσιαστικά, η παραπάνω, πολύ σημαντική εξέλιξη για το πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης", έρχεται σε συνέχεια της προ δύο εβδομάδων, έγκρισης απ’ το ECOFIN κονδυλίου ύψους 75 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., για τα μεγάλα, υποστηρικτικά έργα υποδομών στις δύο περιοχές της ανάπλασης, δηλαδή στην περιοχή του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Πριν δύο εβδομάδες ήταν σαν να μπήκε το πρώτο, κρίσιμο "γκολ" για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Και τη Δευτέρα (29/03), με το συγκεκριμένο αίτημα του δήμου Αθηναίων, είναι σαν να μπήκε και το δεύτερο μεγάλο "γκολ", που φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση του πλάνου, καθότι επί της ουσίας έχει διασφαλιστεί η συνολική χρηματοδότηση του έργου της "Διπλής Ανάπλασης", με ένα ποσό που φτάνει τα 163,9 εκατ. ευρώ! Ποσό που δεν είναι πλέον στον... αέρα, αλλά έχει "κλειδώσει".

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι ισχύει, ως προς τις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας:

1. Η δημοτική αρχή της Αθήνας (έπειτα από σχετική προεργασία κι επαφές) κατέθεσε αίτημα στην οικονομική επιτροπή του Υπουργείου Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.) -που είναι κι συμβαλλόμενος στο πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης" απ’ την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης- για χρηματοδότηση ύψους 88,9 εκατ. ευρώ, που αφορά αποκλειστικά το ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Βοτανικό.

Για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς το ποσό που ζητήθηκε (βάσει του προϋπολογισμού που έχει γίνει εδώ και μήνες κι αποτυπώθηκε και στο MoU των εμπλεκόμενων πλευρών τον περασμένο Νοέμβριο) είναι 88.915.440 ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό αφορά το σύνολο του έργου του ποδοσφαιρικού γηπέδου και "μοιράζεται" στα 71.706.000 ευρώ της καθαρής αξίας (αμοιβές μηχανικών, γήπεδο 34.000 θέσεων ως ενδεικτική τιμή, έκτακτα απρόβλεπτα) και 17.209.440 ευρώ του ΦΠΑ 24%.

Το αίτημα που κατέθεσε ο δήμος Αθηναίων, πέρασε με πλειοψηφία απ’ την αρμόδια οικονομική αρχή του ΥΠ.ΕΝ., "κλειδώνοντας" ουσιαστικά τη χρηματοδότηση (και) του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, το οποίο είναι πλέον επιλέξιμο από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Δηλαδή το ταμείο του δημοσίου που χρηματοδοτεί διάφορα δημόσια έργα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως εφόσον δημοπρατηθεί το έργο, η εκταμίευση της πρώτης "μεγάλης" δόσης θα γίνει μέσα στο β’ εξάμηνο του 2022.

2. Από εκεί και πέρα, τα 75 εκατ. ευρώ του Ταμείο Ανάκαμψης, που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. προ δύο εβδομάδων μέσα στο συνολικό "πακέτο" των ελληνικών προτάσεων για την απορρόφηση των 32 δις ευρώ που θα λάβει η χώρα μας, "μεταφράζονται" βάσει του υπογεγραμμένου MoU σε:

-43,6 εκατ. ευρώ για το κόστος υποδομών στην περιοχή του Βοτανικού (έργα αποχέτευσης, οδοποιίας, πρασίνου, δίκτυα ΟΚΩ, ΓΕ & ΟΕ κλπ).

-1,7 εκατ. ευρώ που αφορά το κόστος μελετών υποδομής στις δύο υπό ανάπλαση περιοχές.

-Περίπου 6,6 εκατ. ευρώ που αφορούν τις αθλητικές και κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Βοτανικού

-Περίπου 10 εκατ. ευρώ που αφορούν την κατασκευή υπογείου πάρκινγκ 700 θέσεων κάτω από το πάρκο που σχεδιάζεται στη Λ. Αλεξάνδρας.

-Άλλα συνοδευτικά έργα που θα πρέπει να γίνουν στις δύο περιοχές.

3. Όπως επισημαίνεται από πηγές του δήμου Αθηναίων, μετά το "πράσινο φως" από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση (και) του ποδοσφαιρικού γηπέδου, ο σχεδιασμός προχωράει πατώντας σταθερά πάνω στα αρχικά χρονοδιαγράμματα και μέσα στο καλοκαίρι του 2021 θα ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου που θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

4. Στο μεταξύ προχωρούν οι διαδικασίες ανάμεσα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΑΕΠ Ελαιώνα, την εταιρεία ειδικού σκοπού των Alpha Bank και Πειραιώς, στις οποίες έχει περιέλθει το εμπορικό του Βωβού, για τη δική τους διμερή σύμβαση όσον αφορά την κατασκευή των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων του Α.Ο. στην περιοχή του Βοτανικού. Τη χωροθέτησή τους, το τελικό κόστος και τις μελέτες, αφού οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, αναμένεται να είναι χρονικά οι πρώτες που θα παραδοθούν προς χρήση.

Επίσης, όλες οι διμερείς συμβάσεις που θα υπογράψει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός (με ΠΑΕ, Δήμο Αθηναίων, ΑΕΠ Ελαιώνα), θα είναι έτοιμες και συνταγμένες μέχρι τον Μάιο, προκειμένου να "περάσουν" από τη Γενική Συνέλευση των μελών του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, το σώμα του οποίου θα αποφασίσει αν θα τις εγκρίνει ή θα τις απορρίψει, έχοντας βεβαίως ολοκληρωμένη εικόνα για το τι περιλαμβάνει η καθεμία.

5. Σε ό, τι αφορά τώρα την προοπτική ανέγερσης (και) νέου μπασκετικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, σε οικόπεδο όμορο με τη "Διπλή Ανάπλαση", πηγές από τα δήμο Αθηναίων υποστηρίζουν πως το όλο θέμα έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, απ’ τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη συζητήσεις της ΚΑΕ Παναθηναϊκός με την Πολιτεία για την παραχώρηση του μπασκετικού ΟΑΚΑ για 49 χρόνια.

Κάτι άλλωστε, που έχει επισημάνει εδώ και μήνες το SPORT 24 τονίζοντας σε ρεπορτάζ του πως όλες οι εξελίξεις θα οδηγήσουν εντέλει στη μονιμοποίηση του μπασκετικού Παναθηναϊκού στις Ολυμπιακές Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

Από τη δημοτική αρχή, διευκρινιζόταν πάντως, πως εάν τεθεί θέμα και δεν προχωρήσει η λύση του ΟΑΚΑ, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που έχει ήδη επεξεργαστεί ο Δήμος Αθηναίων για νέο μπασκετικό γήπεδο στο Βοτανικό. Αλλά όλο αυτό πλέον είναι σε πολύ μακρινό ορίζοντα...

Δείτε την αυτοψία του SPORT 24 στον Βοτανικό:

PHOTO CREDITS: ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ