FOOTBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός: Το "upgrade" στα αριστερά και η απόλυτη σύγκριση Γκάνεα - Χουάνκαρ

Ο Κρίστιαν Γκάνεα
Ο Κρίστιαν Γκάνεα INTIME SPORTS

Το SPORT24 παρουσιάζει την απόλυτη σύγκριση των Χουάνκαρ - Γκάνεα μέσα από τα στατιστικά που παρέχει η Opta/Stats Perform από την παρουσία τους στη Super League με τον Ισπανό και τον Ρουμάνο να μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό.

Ο Παναθηναϊκός έκανε "upgrade" στη θέση του αριστερού μπακ ενόψει της σεζόν 2022-23 με την παραμονή του Χουάνκαρ που ανανέωσε το συμβόλαιο του για δύο ακόμη χρόνια και την απόκτηση του Κρίστιαν Γκάνεα που έμεινε ελεύθερος από τον Άρη για το ίδιο χρονικό διάστημα. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε άλλωστε πίσω από τον Ισπανό δεν υπήρχε κάποιος άλλος αξιόλογος οπισθοφύλακας με τον Γιοβάνοβιτς να χρησιμοποιεί όποτε ήταν ανάγκη τον Σάντσες και ελάχιστα τον Χατζηθεοδωρίδη ο οποίος δεν υπολογίζεται από τον Σέρβο τεχνικό ενόψει της νέας χρονιάς.

Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι πως οι "πράσινοι" ουσιαστικά προχώρησαν στη μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι όσο ποιο κοντά σε αυτά του Ισπανού μπακ. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν πήγε στο κάτι εντελώς διαφορετικό αλλά σε κάτι ανάλογο με αυτό που είχε στη διάθεση του για το αριστερό άκρο ουτώς ώστε να έχει δύο παίκτες που ταιριάζουν απόλυτα σε αυτό που θέλει να εφαρμόσει στον Παναθηναϊκό ενόψει της νέας σεζόν.

Κάτι το οποίο θα παρατηρήσει κανείς από τους αριθμούς των δύο ποδοσφαιριστών στη διάρκεια της σεζόν στη Super League με βάση τα στατιστικά που παρέχει η Opta / Stats Perform στο SPORT24.

Ας ξεκινήσουμε από τα κουβαλήματα μπάλας που είχαν οι Χουάνκαρ-Γκάνεα το 2021-22 στο πρωτάθλημα. Πρώτα για τον Ισπανό που ήταν ο βασικός μπακ του Παναθηναϊκού και ανανέωσε το συμβόλαιο του για δύο χρόνια ακόμα. Ο Χουάνκαρ είχε 9,25 κουβαλήματα μπάλας ανά 90 λεπτά αγώνα. Την ώρα που ο Ρουμάνος μπακ είχε ένα σχεδόν ένα παραπάνω με 10,25 ανά 90 λεπτά αγώνα.

Την ίδια ώρα τα συνολικά μέτρα στα ανεβάσματα του Χουάνκαρ ήταν 65,54 ενώ του Γκάνεα στα 65,24 ενώ στα κουβαλήματα μπάλας πάνω από τα δέκα μέτρα ο Ισπανός είχε 2,93 ενώ ο νεοαποκτηθείς μπακ είχε 2,76. Τέλος όλα τα προωθημένα κουβαλήματα μπάλας του Χουάνκαρ ήταν 6,4 ενώ του Γκάνεα ήταν 6,35.

Αντιλαμβάνεται κανείς μόνο και μόνο από τους πρώτους αριθμούς πως το παιχνίδι των δύο αριστεροπόδαρων μπακ μοιάζει σαν "δύο σταγόνες νερό".

Πάμε να δούμε και κάποια γενικότερα χαρακτηριστικά των δύο ποδοσφαιριστών στα παιχνίδια της σεζόν που μας πέρασε. Ο μεν Χουάνκαρ έπαιξε σε 31 παιχνίδια, τα 30 ως βασικός και είχε συνολικά 2.645 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο ενώ σε τρία εξ αυτών έγινε αλλαγή. Ο δε Γκάνεα αγωνίστηκε σε 30 ματς της Super League εκ των οποίων τα 27 πήρε φανέλα βασικού με 2.380 λεπτά και αντικαταστάθηκε στα έξι απ' αυτά.

Ξεχώρισε στην επίθεση ο Χουάνκαρ, στην άμυνα ο Γκάνεα

Εκεί που δεδομένα ξεχώρισε ο Χουάνκαρ ήταν στην επίθεση. Ο Ισπανός μπακ είχε δύο γκολ στις δύο τελικές που επιχείρησε στην εστία και 25 επιτυχημένες σέντρες ενώ η ακρίβεια του στις σέντρες ήταν της τάξεως του 28,4%. Επίσης ο 32χρονος μοίρασε τρεις ασίστ στους συμπαίκτες του και 27 πάσες που έφτιαξαν τελική προσπάθεια.

Την ίδια ώρα ο Γκάνεα δεν κατάφερε να σκοράρει σε καμία από τις 6 τελικές που είχε προς την εστία ενώ η ακρίβεια στις σέντρες του ήταν 17,9. Ο Ρουμάνος δεν κατάφερε να δώσει κάποια ασίστ ενώ τέλος είχε 23 πάσες που έφτιαξαν μια τελική προσπάθεια.

Ο Γκάνεα ήταν καλύτερος στο αμυντικό του παιχνίδι σε σχέση με τον Χουάνκαρ. Μπορεί ο Ρουμάνος να είχε τρία κερδισμένα τάκλιν λιγότερα (27) από τον Ισπανό (30) αλλά το ποσοστό στα πετυχημένα του τάκλιν έφτασαν στο 81,8% την ώρα που ο Ισπανός είχε ποσοστο επιτυχίας 71,4. Επίσης ο νεοαποκτηθείς μπακ είχε 38 απομακρύνσεις, 6 μπλοκ σε σουτ και 46 κλεψίματα την ώρα που ο Χουάνκαρ είχε αντίστοιχα 26 απομακρύνσεις, 3 μπλοκ σε σουτ και 31 κλεψίματα.

Η ακρίβεια στις πάσες του Ισπανού και του Ρουμάνου

Ας δούμε πως και πόσο βοήθησαν οι δύο αριστεροπόδαροι ποδοσφαιριστές τις ομάδες τους στην κυκλοφορία και την ανάπτυξη του παιχνιδιού τους. Εκεί όπου πάνω-κάτω οι αριθμοί τους είναι σχεδόν ίδιοι. Ο Χουάνκαρ είχε 1014 επιτυχημένες πάσες με ακρίβεια 83% ενώ η ακρίβεια στις πάσες του πάνω από τη σέντρα ήταν 71,3%, ενώ τέλος οι πετυχημένες ντρίπλες του Ισπανού έφτασαν τις 10. Από την άλλη ο Ρουμάνος είχε 1045 επιτυχημένες πάσες και ακρίβεια που άγγιξε το 78,6% ενώ σε αυτές πάνω από τη σέντρα είχε 67,4%. Ο Γκάνεα είχε τις μισές (5) πετυχημένες ντρίμπλες σε σχέση με τον Χουάνκαρ.

Για το τέλος αφήσαμε τον πειθαρχικό έλεγχο. Ο Χουάνκαρ κέρδισε 35 φάουλ ενώ παραχώρησε και 35 φάουλ. Δέχτηκε επτά κίτρινες κάρτες και μία κόκκινη ενώ δεν έκανε κάποιο πέναλτι. όσο για τον Γκάνεα κέρδισε 30 φάουλ και έκανε 20 αλλά και ένα πέναλτι ενώ στη διάρκεια της σεζόν είδε και τέσσερις κίτρινες κάρτες.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ