Παναθηναϊκός: Το σχέδιο αναχαίτισης της Μπέτις και η συγκεκριμένη στόχευση στην επίθεση

Στον Παναθηναϊκό όλοι ζουν και αναπνέουν για το ματς στο “Kαρτούχα” με την Μπέτις, με τον Ράφα Μπενίτεθ να προσπαθεί να μαντέψει όλα τα πιθανά σενάρια.
Σε λιγότερο δεκαπέντε ώρες ο Παναθηναϊκός δίνει ένα από τα πιο μεγάλα παιχνίδια της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας του. Τόσο σημαντική αναμέτρηση σε αγώνα ρεβάνς σε Europa/UEFA, έχει να ζήσει από τον Μάρτιο του 2003. Όταν μετά τη νίκη του με 1-0 επί της Πόρτο στο “Ντας Άντας” (με γκολ του Ολισαντέμπε στο 73’), αποκλείστηκε στην παράταση από την ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο με ήττα με 2-0 στο γήπεδο της Λεωφόρου με τα δύο γκολ του Ντερλέι.
Ο Ράφα Μπενίτεθ που γνωρίζει πολύ καλά πόσο κομβικό είναι αυτό το παιχνίδι για τον οργανισμό και τους φίλους της ομάδας που περιμένουν καιρό τέτοια επιτυχία, προετοιμάζει την ομάδα του με τον τρόπο που ξέρει και του έχει χαρίσει ευρωπαϊκούς τίτλους.
Είναι ρεαλιστής, γνωρίζει πολύ καλά τη διαφορά ποιότητας ανάμεσα στο δικό του σύνολο και αυτό της Μπέτις, όπως επίσης ξέρει ότι πολλές φορές αυτό δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Το έχει ζήσει και τα έχει καταφέρει με αρκετές ομάδες διαφορετικών εθνικοτήτων στην καριέρα του, ειδικότερα με τη όχι και τόσο γνωστή τότε Βαλένθια τη χρονιά που… σημαδιακά ο Παναθηναϊκός είχε φθάσει μέχρι τα προημιτελικά του UEFA.
Τότε που δεν υπήρχε ακόμη η φάση των ομίλων και με διάταξη 4-4-2 απέκλεισε διαδοχικά Μπεσίκτας, Μπορντό και Βιγιαρεάλ μέχρι να φθάσει στον τελικό του “Ούλεβι” στη Σουηδία, κερδίζοντας με 2-0 της πολύ ισχυρή τότε Μαρσέιγ. Αυτές οι στιγμές περνούν συνέχεια από το μυαλό τώρα, που έχει βρεθεί σε μια αντίστοιχη θέση με τους πράσινους. Κανείς δεν περιμένει ότι θα φτάσει μακριά, το φαβορί παρά την ήττα παραμένει η Μπέτις.
Γνωρίζοντας πως η ομάδα του θα πρέπει να υπερασπιστεί το 1-0 της περασμένης Πέμπτη στο ΟΑΚΑ, παίζοντας το ίδιο συγκεντρωμένα στην άμυνα και ψάχνοντας τις κατάλληλες στιγμές στην επίθεση. Περίπου με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που αντιμετώπισε και το πρώτο παιχνίδι, με τη διαφορά πως αυτή τη φορά έχει διαγνώσει πως ίσως υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία.
Γιατί το λέμε αυτό; Κυρίως για τις προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν αν η Μπέτις επιλέξει συγκεκριμένο κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ οι δύο στόπερ των “βερδιμπλάνκος” ήταν οι Γιορέντε και Νατάν, δίδυμο που δείχνει να εμπιστεύεται λίγο παραπάνω ο Μανουέλ Πελεγρίνι το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο Γιορέντε όμως αποβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη και δεν υπολογίζεται, ενώ ο Νατάν θεωρείται αμφίβολος λόγω ενός χτυπήματος που δέχθηκε στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Θέλτα. Σε περίπτωση που ο Βραζιλιάνος δεν καταφέρει να αγωνιστεί (μέχρι χθες έκανε ατομικό πρόγραμμα), τότε το αμυντικό δίδυμο θα συνθέσουν ο αρχηγός Μπάρτρα και ο Βαλεντίν Γκόμεθ.
Ο πρώτος, πρώην συμπαίκτης των Μπακασέτα και Σιώπη στην Τράμπζονσπορ πριν λίγα χρόνια, ξεκίνησε ουσιαστικά τη χρονιά ως βασικός αλλά άρχισε σταδιακά να μην χαίρει της απόλυτης εκτίμησης του Χιλιανού τεχνικού. Ο δεύτερος έχει παίξει φέτος τα μισά παιχνίδια του ως αριστερός στόπερ και τα άλλα μισά ως αριστερός μπακ, μιας και τα προσόντα του θυμίζουν περισσότερο ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στα άκρα της άμυνας.
Αν λοιπόν τελικά υπάρξει για την Μπέτις το συγκεκριμένο αμυντικό δίδυμο (με το οποίο δέχθηκε δύο γκολ από τη Χετάφε πρόσφατα), τότε κυρίως ο Ανδρέας Τεττέη και δευτερευόντως οι Πελίστρι – Ταμπόρδα, θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να δημιουργήσουν προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα.
Ο Ράφα Μπενίτεθ, άλλωστε, γνωρίζει πως για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να πάρει την πρόκριση στη Σεβίλλη, θα πρέπει να απειλήσει πολύ περισσότερο και να βρει ένα γκολ που σίγουρα θα κάνει πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα για τους γηπεδούχους.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής προπόνησης ο Μαδριλένος προπονητής δούλεψε πάρα πολύ από τη μια στη συνοχή που πρέπει να έχει η ομάδα του, τις γραμμές που θα πρέπει να είναι κοντά και τον τρόπο που οι παίκτες του θα σταματήσουν τους Ελαλζουλί, Άντονι, Κούτσο Ερναντες και Φορνάλς, αλλά επίσης και στο πως θα καταφέρει να βρεθεί με καλές προϋποθέσεις στην αντεπίθεση, κάνοντας τη… ζημιά, αφού η άμυνα της Μπέτις με συγκεκριμένη σύνθεση, έχει χτυπητές αδυναμίες.