ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Το ντέρμπι των πολλών προβλημάτων και το μεγάλο δίλημμα του Μπενίτεθ

Eurokinissi

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στη Νέα Φιλαδέφλεια σε μια αναμέτρηση μεγάλων δυσκολιών. Οι σκέψεις του Ισπανού τεχνικού.

Την περασμένη Κυριακή παρά τις αναποδιές που προέκυψαν ο Παναθηναϊκός έβγαλε ανταγωνιστικό πρόσωπο και είχε τις ευκαιρίες του για να πάρει τη νίκη – παρά την έλλειψη ουσιαστικά στόχου στα playoffs – κόντρα στην ΑΕΚ.

Τον ίδιο αντίπαλο σ’ ένα πολύ πιο δύσκολο παιχνίδι, αντιμετωπίζει απόψε στη Νέα Φιλαδέλφεια (19:30, COSMOTE Sport 2 και Live SPORT24), θέλοντας να παίξει για τη φανέλα, το γόητρο του, αλλά και να δείξει πως την επόμενη σεζόν θα μπορεί να διεκδικήσει καλύτερη θέση.

Αποστολή όμως που θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει μια σωρό προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει τις προηγούμενες ημέρες και κάνουν δύσκολη την επιλογή του πλάνου, αλλά και της διάταξης.

Από την περασμένη Κυριακή γνωρίζει πως δεν μπορεί να υπολογίζει στον τιμωρημένο με κόκκινη κάρτα Ερνάντεθ, όπως και στους Γέντβαϊ, Σισοκό, Ντέσερς, Κάτρη που προέρχονται από τραυματισμούς. Δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις που τον ταλαιπωρούν από την περασμένη εβδομάδα ο Σάντσες, ενώ στις προπονήσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου, τέθηκαν εκτός πλάνων άλλοι τρεις σημαντικοί ποδοσφαιριστές.

Οι τρεις απουσίες που διαφοροποιούν το πλάνο

Ο Ίνγκι Ίνγκασον υπέστη διάστρεμμα στην ποδοκνημική, ενώ ο Φακούντο Πελίστρι θλάση στον προσαγωγό. Εκτός έμεινε και ο Τάσος Μπακασέτας λόγω ενοχλήσεων, κάτι που σημαίνει πως συγκριτικά με το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής ο Ράφα Μπενίτεθ έχει τέσσερις λιγότερες επιλογές.

Γεγονός που δεν του επιτρέψει να έχει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, όσον αφορά τη διάταξη 3-4-2-1 που χρησιμοποιεί κατά κόρον το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τρίτος καθαρόμαιος κεντρικός αμυντικός πλην των Τουμπά και Πάλμερ-Μπράουν δεν υπάρχει, κάτι που σημαίνει πως είτε θα μεταφέρει εκεί κάποιον παίκτη από τα άκρα της άμυνας ή από τον άξονα της μεσαίας γραμμής, κάτι που έχει κάνει κυρίως στους Ευρωπαϊκούς αγώνες.

Σε αυτή την περίπτωση, ο τρίτος της άμυνας θα είναι είτε ένας από τους ακραίους μπακ (Καλάμπρια ή Κώτσιρας) είτε ένας από τους κεντρικούς χαφ (Τσιριβέγια και Κοντούρης), κάτι που όμως μοιάζει να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Η επιλογή του 4-2-3-1 και η σωστή αντίδραση του τελευταίου ντέρμπι

Το άλλο σενάριο είναι να τοποθετήσει τον Παναθηναϊκό με 4-2-3-1, σχηματισμό που είναι πιο συμβατός βάσει των “εργαλείων” που έχει για το συγκεκριμένο παιχνίδι στα χέρια του. Σε αυτή την περίπτωση θα προστεθεί ένας επιπλέον μέσος και η ομάδα θ’ αγωνιστεί με τετράδα στην άμυνα όπως συνέβη για 75’ λεπτά στο πρόσφατο ντέρμπι λόγω της αποβολής, για τον ίδιο λόγο στο πρώτο φετινό παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων και από αρχική επιλογή στο προηγούμενο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σε αυτή την περίπτωση ο Λαφόν θα είναι κάτω από τα δοκάρια και οι Καλάμπρια, Πάλμερ-Μπράουν, Τουμπά, Κυριακόπουλος θα είναι στην άμυνα. Στη μεσαία γραμμή φαβορί είναι οι Κοντούρης – Τσέριν με εναλλακτική λύση τον Σιώπη, ενώ στη μεσοεπιθετική γραμμή περισσότερες πιθανότητες είναι να βρεθεί στον άξονα ο Ταμπόρδα και στα άκρα οι Ζαρουρί – Αντίνο ή Παντελίδης, ο οποίος συγκεντρώνει και τις λιγότερες πιθανότητες. Στην κορυφή της επίθεσης, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρίσκεται ο Ανδρέας Τεττέη.

Το καλό, όπως τόνισε και στις πρόσφατες δηλώσεις του ο Ράφα Μπενίτεθ, είναι πως βλέπει την ομάδα του να αγωνίζεται αρκετά καλά είτε παίζει με τριάδα, είτε αγωνίζεται με τετράδα στην άμυνα και αυτό ίσως τον οδηγήσει ν’ αλλάξει σχηματισμό.

Στην δεύτερη περίπτωση ίσως βρει περισσότερες ευκαιρίες για γκολ, κάτι που του έχει λείψει αφάνταστα στους αγώνες των playoffs, όπου ακόμη δεν έχει καταφέρει να παραβιάσει τις αντίπαλες εστίες.

Κάτι στο οποίο στάθηκε και ο Άνταμ Τσέριν, ο οποίος μετά από καιρό την περασμένη Κυριακή επέστρεψε στο βασικό σχήμα, είχε πολύ καλή απόδοση και “άγγιξε” το γκολ με σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ