Παναθηναϊκός: Τα συμβόλαια που λήγουν, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν και η ανάγκη για μεταγραφές, που θα προσφέρουν ποιότητα

Τα συμβόλαια που λήγουν, τα χρήματα που εξοικονομούνται, η ποιότητα και το βάθος που χρειάζονται να έχει ο Παναθηναϊκός τη φετινή σεζόν μέσω των μεταγραφών.
Η αγωνιστική περίοδος ολοκληρώθηκε ουσιαστικά στις 11 του μήνα για τον Παναθηναϊκό, όταν τερμάτισε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και εξασφάλισε μια θέση στα προκριματικά του Champions League. Τυπικά όμως η… επανεκκίνηση για νέα χρονιά θα γίνει στις αρχές του Ιούλη. Όταν θα έχουν αποδεσμευτεί όλοι οι παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν και δεν είναι λίγα.
Όπως έχουμε αντιληφθεί μέσα από το ρεπορτάζ, την εφετινή καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο οι πράσινοι θα έχουν να καλύψουν πολύ περισσότερα κενά συγκριτικά με πέρυσι τέτοια εποχή.
Και ένας από τους τομείς που φαίνεται, είναι τα συμβόλαια που ολοκληρώνονται και δεν θα ανανεωθούν, σε συνδυασμό με τους ποδοσφαιριστές που έχουν αποχωρήσει ήδη κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Θυμίζουμε πως πέρυσι τέτοιο καιρό στο Κορωπί γνώριζαν πως δεν θα παρέμεναν στην ομάδα σίγουρα τέσσερις ποδοσφαιριστές, οι Μπερνάρ, Παλάσιος, Μπρινιόλι και Χουάνκαρ.
Τότε η ομάδα από τις αποχωρήσεις των παραπάνω, εξοικονόμησε ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο βεβαίως αυξήθηκε στην πορεία βάσει των παικτών που… άνοιξαν την πόρτα της εξόδου, αφού δεν βρίσκονταν στα πλάνα του συλλόγου.
Όταν έφυγαν από τον σύλλογο οι Αϊτόρ (πρώτος), Βέρμπιτς, Κλέϊνχέισλερ, Σπόραρ, Τρουιγιέ (στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο) και στα ταμεία του συλλόγου βάσει συμβολαίων προστέθηκε ένα ποσό κοντά στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Υποσημείωση: Η αναφορά μας φυσικά γίνεται μόνο στις περιπτώσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών που έμειναν ελεύθεροι ή παραχωρήθηκαν με μεταγραφή και όχι σ’ αυτούς που δόθηκαν δανεικοί (Βιλένα, Τσόκαϊ, Κάτρης) και προφανώς θα επιστρέψουν και θα αξιολογηθούν εκ νέου το επόμενο διάστημα.
Τι ισχύει αυτό το καλοκαίρι
Ας περάσουμε τώρα σ’ αυτό το καλοκαίρι, όπου ήδη γνωρίζουμε πως φεύγουν οι Σένκεφελντ, Αράο, Ρουμπέν, Ζέκα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Μάγκνουσον, με την ομάδα να εξοικονομεί ένα ποσό περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Αν τα δούμε προσθετικά, από την ομάδα κατά τη διάρκεια όλης της φετινής σεζόν αποχώρησαν ή αποχωρούν συνολικά οκτώ παίκτες, ενώ ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί αν τελικά δεν συνεχίσουν στο τριφύλλι οι Μαξ, Γερεμέγεφ και Μαντσίνι.
Συνολικά λοιπόν, στον Παναθηναϊκό, θα υπάρχει στο ταμείο ένα ποσό μεγαλύτερο από τα 8 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί όπως και πέρυσι για την απόκτηση ποδοσφαιριστών που θα καλύψουν τα κενά. Τα οποία όμως, όπως έχουμε αναφερθεί εκτενώς το προηγούμενο διάστημα αφορά 6 με 8 παίκτες, με το συγκεκριμένο νούμερο ν’ αυξάνεται για κάθε μια αποχώρηση.
Θυμίζουμε πως οι πράσινοι πέρυσι (καλοκαίρι και χειμώνα) απέκτησαν εννιά νέους ποδοσφαιριστές, φέτος αρχικά μοιάζει να μην θέλουν περισσότερους, όμως ενδεχομένως ποσοτικά να υπάρξει διαφορά.
Αρκετοί από αυτούς που αποχωρούν, είτε αποτελούσαν εναλλακτικές λύσεις, είτε ήταν μέρος του ρόστερ και χρησιμοποιήθηκαν κάποιες φορές όταν χρειάστηκε.
Κάτι που σημαίνει πως για να μπορέσει η ομάδα να έχει ένα πλήρες ρόστερ προκειμένου να φέρει εις πέρας τρεις διοργανώσεις, θα πρέπει να κάνει όχι πολλές περισσότερες, αλλά άκρως στοχευμένες κινήσεις.
Χωρίς να “ανοίξει το πορτοφόλι”, αφού το cost control της UEFA παραμονεύει και να μην έχει πολλούς παίκτες ανενεργούς όπως πέρυσι, κάνοντας…. αγώνα για να τους αφαιρέσει από το ρόστερ.
Επιλέγοντας με τη σύμφωνη γνώμη του Ρούι Βιτόρια, ποδοσφαιριστές σε μικρότερες ηλικίες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, περισσότερη προοπτική, οικονομικούς προσιτά και ικανούς να μπορέσουν να ενσωματωθούν γρήγορα στην ομάδα.