ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Τα μίνιμουμ 6 εκατ. ευρώ που "ανοίγουν" στο μπάτζετ για τη νέα περίοδο

Ο Παλάσιος πανηγυρίζει με τους Αϊτόρ και Κουρμπέλη, αφού σκόραρε στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
Ο Παλάσιος πανηγυρίζει με τους Αϊτόρ και Κουρμπέλη, αφού σκόραρε στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός INTIME

Η ανακατανομή στο μπάτζετ του Παναθηναϊκού για την αγωνιστική περίοδο 2022/23, η λογική αύξηση του 10% που θα ανεβάσει το συνολικό ποσό στα 17 εκατ. ευρώ και τα 6 εκατ. ευρώ που θα "ξαναπέσουν" στην ομάδα.

Η σεζόν ολοκληρώθηκε με πλατιά χαμόγελα στον Παναθηναϊκό μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και την ευρώ-επιστροφή της ομάδας έπειτα από μία πενταετία... αυτοτιμωρίας και πλέον άπαντες επικεντρώνονται στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Εκεί, όπου μπαίνει στην όλη συζήτηση (όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή) το θέμα του μπάτζετ, με το οποίο θα πορευτεί το "τριφύλλι" στην καλοκαιρινή, μεταγραφική αγορά.

Η εφετινή σεζόν, μετά την απόκτηση του δανεικού Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς απ’ τη Χόφενχαϊμ για τον οποίο ο Παναθηναϊκός κάλυψε όλο το εξάμηνο συμβόλαιό του, αλλά και τις κινήσεις που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, έκλεισαν τον προϋπολογισμό του ποδοσφαιρικού τμήματος λίγο πάνω απ’ τα 15,5 εκατ. ευρώ με την εφορία, αλλά και τα χρήματα που πληρώθηκαν στις ομάδες για μεταγραφές (2 εκατ. ευρώ σε Ιντεπεντιέντε, Πατσούκα και εφορία για τον Παλάσιος).

Πλέον, για την επόμενη αγωνιστική περίοδο υπάρχει διάθεση να ανέβει το μπάτζετ κατά περίπου 10%. Σε μία λογική αύξηση, αλλά πάντα εντός του οικονομικού πλαισίου με το οποίο προχωράει η "πράσινη" ΠΑΕ απ’ τη στιγμή που κατάφερε με πολύ κόπο -και πολλά χρήματα μέσω των αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου- να εξισορροπήσει τα οικονομικά της. Και σίγουρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επαναληφθούν τα λάθη του 2014 και πολύ περισσότερο του 2015 (Εσιέν κλπ).

Ο προϋπολογισμός του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού για την επόμενη αγωνιστική σεζόν (2022/23) υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 17 εκατ. ευρώ. Το πιο σημαντικό, εντούτοις, είναι πως θα υπάρξει μία συνολική ανακατανομή στο μπάτζετ τη νέα σεζόν, που θα δημιουργήσει ένα αποθεματικό (μίνιμουμ) 6 εκατ. ευρώ, μέσα απ’ το οποίο θα γίνουν οι καλοκαιρινές κινήσεις των πράσινων στο μεταγραφικό παζάρι. Το παραπάνω ποσό των 6 εκατ. ευρώ προκύπτει από τρεις διαφορετικές πηγές:

1. Από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν απ’ τους ποδοσφαιριστές που θα αποτελέσουν παρελθόν. Συγκεκριμένα, μόνο από τις δεδομένες αποχωρήσεις των Μαουρίσιο (700.000 ευρώ με τα μπόνους), Βιτάλ (550.000 ευρώ), Λούντκβιστ (300.000 ευρώ), Χατζηγιοβάνη (150.000 ευρώ), Μπεκ (200.000 ευρώ), αλλά και τον Γενί Ενγκμπακοτό που έφυγε τον Ιανουάριο (150.000 ευρώ) ο Παναθηναϊκός "ελευθερώνει" απ’ τον προϋπολογισμό του για την επόμενη σεζόν 2,5 εκατ. ευρώ με την εφορία (2,05 εκατ. ευρώ καθαρές αποδοχές συμβολαίων).

Οι παραπάνω αριθμοί δε, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν κι άλλο εφόσον υπάρξουν επιπλέον αποχωρήσεις παικτών που είτε βρίσκονται σε διαπραγμάτευση νέου συμβολαίου και δεν τα βρουν εντέλει με την ομάδα, είτε είναι εκτός πλάνων και θα τους ζητηθεί να βρουν άλλον σύλλογο και να αποχωρήσουν (π.χ. Αγιούμπ), είτε θα θελήσουν οι ίδιοι να φύγουν, φέρνοντας προτάσεις (π.χ. Σάρλια).

2. Από το επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ της εφετινής αύξησης που θα γίνει στο συνολικό μπάτζετ του Παναθηναϊκού, το οποίο όπως καταγράφηκε και πιο πάνω, θα αυξηθεί απ’ τα 15,5 εκατ. ευρώ, στα 17 εκατ. ευρώ μεικτά.

3. Από τα 2 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το περασμένο καλοκαίρι ως ποσό μεταγραφής (transfer fee) για την αγορά του Παλάσιος και προβλέπεται να δοθούν αντίστοιχα (και) φέτος για την πιο δαπανηρή μεταγραφή του Παναθηναϊκού, που θα αφορά τη θέση του επιθετικού κορυφής, του φορ-γκολτζή που έχει μεγάλη ανάγκη το "τριφύλλι".

Η σταθερή απομείωση του χρέους της ΠΑΕ, που έφερε σε απόλυτα ήρεμα... νερά τα οικονομικά του Παναθηναϊκού, η σταθερή χρηματοδότηση απ’ την πλευρά του Αλαφούζου, αλλά και η σημαντική αύξηση των εσόδων του "τριφυλλιού" (υπερδιπλασιασμός του τηλεοπτικού συμβολαίου του σε σχέση με το 2018, δεδομένη αύξηση των διαρκείας το εφετινό καλοκαίρι, χορηγίες κ.ο.κ.), προσφέρουν πλέον μία διαφορετική δυναμική και στο οικονομικό πεδίο για τον Παναθηναϊκό.

Σε λογικά πλαίσια βεβαίως, μακριά από αλόγιστες σπατάλες και λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να μην διαταραχθεί το υγιές οικονομικό πλαίσιο στο οποίο έχουν μπει εδώ και μία τετραετία οι πράσινοι.

Σε κάθε περίπτωση η σταθερή, ετήσια αύξηση του μπάτζετ, που του 2018 ήταν μόλις 5,3 εκατ. ευρώ (με την εφορία), προσφέρει τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να (ξανα)γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικός.

Αρκεί να "παντρέψει" τα επιπλέον διαθέσιμα χρήματα με την τεχνογνωσία και τις σωστές επιλογές. Το περασμένο καλοκαίρι το έκανε σε πολύ μεγάλο ποσοστό και "καρπώθηκε" μετά τα αποτελέσματα μέσα στο γήπεδο…

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ